«Αι Βασίλης της χρονιάς», Βασίλης Κουτσιαρής και Γιάννης Διακομανώλης .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Αι Βασίλης της χρονιάς», Βασίλης Κουτσιαρής και Γιάννης Διακομανώλης

Είναι ένα πολύ συγκινητικό, τρυφερό, γλυκό και απολαυστικό βιβλίο με ανατροπές, δράση και απαλά μηνύματα αγάπης.

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη
«Αι Βασίλης της χρονιάς», Βασίλης Κουτσιαρής και Γιάννης Διακομανώλης

Είναι βράδυ, δύο η ώρα, όταν με άκρα μυστικότητα ένα πρωτοποριακό παιχνίδι ξεκινά να παίζεται από τους γονείς της πόλης! Ο δήμαρχος το έχει εμπνευστεί, οι μπαμπάδες προσπαθούν να το υλοποιήσουν και φυσικά κανείς τους δεν θέλει να χάσει. Επιστρατεύονται λοιπόν θεμιτά και αθέμιτα μέσα και πρακτικές ώστε να βγουν εκτός «μάχης» οι «αντίπαλοι». Μα, για μια στιγμή! Να τα πάρουμε με τη σειρά τα πράγματα. Πρώτα από όλα να μάθουμε περισσότερα για το παιχνίδι και φυσικά για το… έπαθλο!


Ο δήμαρχος κοίταξε το ρολόι του. Ήταν δύο μετά τα μεσάνυχτα. Ξημέρωναν Χριστούγεννα. Ήταν η πρώτη φορά που γινόταν αυτό το παιχνίδι. Δική του ιδέα ήταν! Εκατό περίπου Άι Βασίληδες έπρεπε να αφήσουν δώρα στα σπίτια. Και ήταν αρκετά τα σπίτια αυτά για τον καθένα! Τις διευθύνσεις τις είχαν γραμμένες στο χαρτάκι τους.
Η κάθε οικογένεια είχε την υποχρέωση να αφήσει κάτι ανοιχτό για να μπει ο Άι Βασίλης μέσα στο σπίτι. Παράθυρο, πόρτα, φεγγίτη… ο νικητής θα γινόταν «Άι Βασίλης της χρονιάς».

Ποιος από όλους αυτούς τους μπαμπάδες θα είναι ο νικητής; Ένα είναι σίγουρο. Μόλις ο δήμαρχος πατήσει το μεγάλο πορτοκαλί κουμπί θα ακουστεί ο ήχος της λήξης του παιχνιδιού, θα φωταγωγηθεί η πόλη και εκείνος που θα έχει αφήσει τα περισσότερα δώρα στα σπίτια που του έχουν οριστεί θα στεφθεί νικητής και θα πανηγυρίσει στην κεντρική πλατεία.
Είναι μια νύχτα έντονης δράσης όπου οι μόνοι που δεν είναι σηκωμένοι στο πόδι είναι τα παιδιά που κοιμούνται ήσυχα στα κρεβάτια τους.


Ναι, κανείς δεν κοιμόταν εκείνο το βράδυ! Μόνο τα παιδιά!

Όλα κυλούσαν όπως αναμενόταν με ενθουσιασμό, αγωνία, τρέξιμο, και την ελπίδα του επάθλου στην καρδιά κάθε πατέρα. Το έργο όμως ενός από αυτούς, του Άρη, θα γίνει λιγάκι πιο δύσκολο αλλά ασυγκρίτως πιο ενδιαφέρον όταν λίγο πριν την λήξη του χρόνου και φτάνοντας στο τελευταίο σπίτι συναντάει… ποιόν νομίζετε; Δεν θα σας πω κουβέντα άλλη καμία. Το μόνο που θα σας ψιθυρίσω είναι ότι απροσδόκητοι σύμμαχοι εκτός από τους αναπάντεχους «εχθρούς» θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του παιχνιδιού και της Χριστουγεννιάτικης ιστορίας μας.

Της ιστορίας που οι συγγραφείς Βασίλης Κουτσιαρής και Γιάννης Διακομανώλης μετέφεραν σε ένα βιβλίο, το «Άι Βασίλης της χρονιάς», πλαισιωμένο από την εξαιρετική εικονογράφηση της Θέντας Μιμηλάκη, που κυκλοφόρησε το 2013 από τις εκδόσεις Κόκκινη κλωστή δεμένη.

Είναι ένα πολύ συγκινητικό, τρυφερό, γλυκό και απολαυστικό βιβλίο με ανατροπές, δράση και απαλά μηνύματα αγάπης. Ο «Άι Βασίλης της χρονιάς» έχει πολλά να δώσει τόσο στους μικρούς όσο και στους μεγάλους αναγνώστες. Πιστεύω ακράδαντα ότι όπως κι εγώ, έτσι κι εσείς θα το ευχαριστηθείτε μέσα από την καρδιά σας. Είναι ένα πολύ καλό δώρο για παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού που θα γλυκάνει ακόμη περισσότερο το γιορτινό κλίμα των Χριστουγέννων!

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.