«Το τέρας», Βασίλης Κουτσιαρής και Λίλα Καλογερή .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Το τέρας», Βασίλης Κουτσιαρής και Λίλα Καλογερή

Το νέο παιδικό βιβλίο του Βασίλη Κουτσιαρή -με εικονογράφηση της Λίλας Καλογερή- κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2021, από τις εκδόσεις Μίνωας, με τίτλο «Το τέρας»!

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη
«Το τέρας», Βασίλης Κουτσιαρής και Λίλα Καλογερή

Υπόθεση βιβλίου

– Τερατάκι έλα! φωνάζω τη Δευτέρα στον συμμαθητή μου τον Τάκη κι εκείνος τρέχει να με πιάσει.

Δεν έχει και άδικο ο Τάκης… Εδώ που τα λέμε, ούτε καν Τάκη τον λένε. Δημήτρη τον βάφτισαν, Δημήτρη τον φωνάζουν όλοι. Όλοι, εκτός από τους συμμαθητές του. Ξεκίνησα εγώ -τάχα για αστείο- να τον λέω Τάκη και μετά κόλλησα και το “τέρα” μπροστά, φτιάχνοντας αυτό το διόλου κολακευτικό παρατσούκλι. Τερατάκι. Εντελώς δικαιολογημένα βέβαια. Είναι πολύ πιο ψηλός από τους άλλους, έχει μικρά μάτια και πεταχτά αυτιά. Θέλετε κι άλλα; Νομίζω πως αυτά είναι υπέρ αρκετά!

Κάθε μέρα το ίδιο. Κάθε μέρα χειρότερο.

Δηλαδή για εμένα και τους άλλους καλύτερο, γιατί γελάμε περισσότερο.

Χάριν συντομίας το βελτίωσα κιόλας. Το έκανα και σκέτο “Τέρας”.

Κι ας τρέχει πάντα να με βοηθήσει. Κι ας παρατάει τα πάντα για χάρη μου. Να, όπως στο διάλειμμα που μου πήραν οι άλλοι το κατακόκκινο τυχερό μου καπέλο και το έκαναν πάσες. Από τον ένα στον άλλο πήγαινε το τυχεροκαπέλο μου, μέχρι που ο Τερατάκης το πήρε από τα χέρια τους και μου το έδωσε.

Τι; πιστεύετε πως δεν είναι σωστά αυτά που του κάνω; Μα τι λέτε; Είναι τα πιο επιτυχημένα μου αστεία αυτά! Να, δείτε! Και άλλα παιδιά γελάνε με τα αστεία μου! Είναι εμπνευσμένα, είναι αααααααααααααααααστεία, είναι καλαμπούρια, είναι για… πλάκα, για να γελάσουμε.


Την Πέμπτη το πρωί λείπει. Στο πρώτο διάλειμμα μπαίνω στην τάξη και βλέπω το αγαπημένο του μπλοκ ζωραφικής κάτω από το θρανίο. “Ευκαιρία να κάνω μια πλάκα στο τερατάκι μου!” σκέφτομαι και το αρπάζω γρήγορα. Σε κανένα δε δείχνει τις ζωγραφιές του! Ποτέ!

Πριν το κρύψω στην τσάντα μου, σκέφτομαι να του ρίξω μια ματιά. Να δω κι εγώ πως ζωγραφίζει… Ανοίγω την πρώτη σελίδα και δε βγάζω μιλιά. Γυρίζω αργά και τις υπόλοιπες.

Στις περισσότερες σελίδες υπάρχουν δύο παιδιά. Ή μάλλον ένα παιδί και ένα τέρας. Μόνο που…


Αγοράστε το βιβλίο «Το τέρας», του Βασίλη Κουτσιαρή και της Λίλας Καλογερή, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Ένα υπέροχο, ευρηματικό και πρωτότυπο βιβλίο είναι το «Το τέρας», του Βασίλη Κουτσιαρή.

Ένα ξεχωριστό παιδικό ανάγνωσμα που μιλά για την σχολική ζωή, τον εκφοβισμό, το μπούλινγκ, τα συναισθήματα και την συμπεριφορά των παιδιών μας στη σύγχρονη εποχή.

Ο ταλαντούχος και πολυγραφότατος Βασίλης Κουτσιαρής δημιούργησε, μαζί με την Λίλα Καλογερή που υπογράφει την πανέμορφη εικονογράφηση, έναν ολόκληρο μικρόκοσμο… εκείνον του Μανόλη, του Δημήτρη και των συμμαθητών τους.

Προσεγγίζοντας τους δύο χαρακτήρες -το θύμα και το… Τέρας- αποκαλύπτει στα παιδικά μάτια το τραγικό φαινόμενο του bulling κάνοντάς τα να αναζητούν το ποιός είναι ποιός;

Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα την δίνει η εξαιρετική εικονογράφος και με αυτό το τρόπο συμπληρώνεται η ιστορία μας και επιτυγχάνεται ο στόχος των δύο δημιουργών, που δεν είναι άλλος από το να μάθουν, να αισθανθούν και να προβληματιστούν οι μικροί αναγνώστες!

Αξίζουν συγχαρητήρια στους δύο ταλαντούχους “γονείς” του μοναδικού αυτού βιβλίου, για τον τρόπο που υλοποίησαν την ευφυή τους ιδέα, αλλά και στις εκδόσεις Μίνωας που της έδωσε “σάρκα και οστά” μέσα από μια εξαιρετική σκληρόδετη έκδοση!

Αποκτήστε το, με την πρώτη πρώτη ευκαιρία και διαβάστε το αγκαλιά με το παιδί σας. Το παιδικό βιβλίο «Το τέρας», του Βασίλη Κουτσιαρή, είναι ιδανικό ανάγνωσμα για να προβληματίσει, να προϊδεάσει και να εξαλείψει απαλά μα σταθερά παρόμοιες -με αυτές του Μανόλη- συμπεριφορές από όπου και αν προκύψουν. Άριστο!

Οπισθόφυλλο:

«Τερατάκι» φωνάζω καθημερινά τον συμμαθητή μου τον Τάκη στο σχολείο. Δημήτρη τον λένε κανονικά αλλά τα περισσότερα παιδιά τον φωνάζουμε Τάκη. Εγώ δηλαδή το ξεκίνησα. Μετά έβαλα και κάτι μπροστά και το ’κανα «Τερα-τάκι». Για πλάκα, βέβαια, το λέω! Για να γελάσουμε.

Μια μέρα που λείπει αποφασίζω να κρύψω το αγαπημένο του μπλοκ. Πριν το βάλω όμως στην τσάντα μου, του ρίχνω μια ματιά. Στις περισσότερες σελίδες έχει ζωγραφίσει ένα παιδί και ένα τέρας. Μόνο που το τέρας δε μοιάζει καθόλου με κείνον…


Αγοράστε το βιβλίο «Το τέρας», του Βασίλη Κουτσιαρή και της Λίλας Καλογερή, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Το τέρας

Συγγραφέας

Βασίλης Κουτσιαρής

Εικονογράφος

Λίλα Καλογερή

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Μίνωας

Ημερομηνία έκδοσης

Ιανουάριος 2021

Αριθμός σελίδων

32

ISBN

978-618-02-1668-4

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.