«Μόνο τα μάτια μένουν», Μαρία Ρουσάκη .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Μόνο τα μάτια μένουν», Μαρία Ρουσάκη

Όλα τα είχε λησμονήσει, όμως μόνο εκείνα τα μάτια έμεναν να καίνε τα σωθικά…

Γράφει: Matia Gr
«Μόνο τα μάτια μένουν», Μαρία Ρουσάκη

Μόνο τα μάτια μένουν
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2016
Σελ. 332

Ο αγρότης Περικλής Καλαμάνος ζει στην Καλαμάτα και είναι ερωτευμένος με την Γιασεμή. Είναι το μονάκριβο κορίτσι των ονείρων του. Όμως στα δύσκολα χρόνια του πολέμου ο Περικλής φεύγει από τον Ταΰγετο και πάει στην Θεσσαλονίκη. Θρύψαλα έγιναν τα όνειρα του. Θρύψαλα και η ψυχή του. Προδίδει τη Γιασεμή. Θα ατιμάσει τον έρωτά τους. Αγάπησε την Αλιάννα… Η Αλιάννα όμως θα αρρωστήσει. Ο Περικλής δεν ησυχάζει. Θέλει να πετύχει οικονομικά. Φεύγει για την Αμερική, για το Αμερικανικό Όνειρο.

Που να φανταζόταν όμως πως οι δρόμοι με τη Γιασεμή θα διασταυρώνονταν ξανά ύστερα από τόσα χρόνια και μάλιστα στην Αμερική; Τι έμελλε να γίνει; Πώς είχε ξεχάσει το γλυκό πουλί από την Καλαμάτα; Θυμήθηκε ότι αυτή τη γυναίκα είχε ερωτευτεί. Αυτή επιθυμούσε για σύζυγο του. Θυμήθηκε πώς όλος ο κόσμος, όλα του τα όνειρα γυρνούσαν γύρω από τα μάτια της. Πώς την είχε λησμονήσει; Πώς είχε αντέξει μακριά της;

Ο μικρόκοσμος του Περικλή αντιστράφηκε. Διότι όλα τα είχε λησμονήσει, όμως μόνο εκείνα τα μάτια έμεναν να καίνε τα σωθικά…

Η ΜΑΡΙΑ ΡΟΥΣΑΚΗ γεννήθηκε το 1974 στη Νέα Υόρκη και κατάγεται από την Αλαγονία Καλαμάτας. Με σπουδές στην κοινωνιολογία, έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος και μεταφράστρια. Το πρώτο της παιδικό βιβλίο εκδόθηκε το 2001 και ακολούθησαν περίπου 40 ακόμα. Έχει βραβευτεί από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (2002) και από το Oppenheim Toy Portofolio (2003), ενώ βιβλία της ήταν υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας (2004 και 2006) και για το βραβείο του περιοδικού Αναγνώστης (2012, 2013 και 2014). Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν πέντε βιβλία της για παιδιά. Το ΜΟΝΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΕΝΟΥΝ είναι το πρώτο της μυθιστόρημα για ενηλίκους. Ζει στην Αθήνα.

Κώστας Τραχανάς

book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Ο κόσμος, οι άνθρωποι, όλα αλλάζουν. Όπως τα σύννεφα στον άνεμο, έτσι κι αυτοί λαχταρούν να ταξιδέψουν, να ποτίσουν κάποια γη.

Η ζωή του Περικλή Καλαμάνου φαντάζει προκαθορισμένη από τη μοίρα, ήδη από τη γέννησή του. Ο πρώτος έρωτας στο πρόσωπο της Γιασεμής θα σημαδέψει την καρδιά του, αλλά τα χρόνια είναι δύσκολα, είναι χρόνια πολέμου. Ο Περικλής θα βρεθεί στη γερμανοκρατούμενη Θεσσαλονίκη και θα αναλάβει τον ρόλο του προστάτη και στη συνέχεια του συντρόφου της νεαρής Αλιάννας. Όταν ανακαλύψει τυχαία τα κρυμμένα γράμματα της θείας του, η οποία είχε εξαφανιστεί χρόνια πριν, θα αποφασίσει να αλλάξει ρότα. Aπό το ορεινό χωριό του Ταΰγετου θα ταξιδέψει στην Αθήνα και έπειτα στην άλλη άκρη της Γης.

Στην Αμερική τα όνειρά του θα λάμψουν σαν άστρα στον ουρανό. Όμως τα όνειρα απρόσμενα θα σκορπίσουν, όταν στο διάβα του εμφανιστεί και πάλι η Γιασεμή. Ο Περικλής θα βρεθεί αντιμέτωπος μ’ ένα σκληρό δίλημμα: θα ακολουθήσει το πρόσταγμα της καρδιάς του ή θα μείνει πιστός σε ό,τι του υπαγορεύει η συνείδησή του;

Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα για τη μετανάστευση και τη φυγή, μέσα από μάτια που επιθυμούν και λησμονούν συνάμα…

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.