Νεπάλ .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Νεπάλ

Σπύρος Σακελλαρόπουλος Εκδόσεις Τόπος Σελ.: 336 Σχήμα: 17X24 ISBN: 978-960-499-065-8 Τιμή: 16,60€ 1η έκδοση: Ιανουάριος 2013 Έβερεστ, Σέρπα, απόπειρες κατάκτησης της υψηλότερης κορυφής του κόσµου. Αυτά, ίσως, έρχονται στο νου του Έλληνα αναγνώστη για […]

Γράφει: Matia Gr
Νεπάλ

Νεπάλ
Σπύρος Σακελλαρόπουλος
Εκδόσεις Τόπος
Σελ.: 336
Σχήμα: 17X24
ISBN: 978-960-499-065-8
Τιμή: 16,60€
1η έκδοση: Ιανουάριος 2013

Έβερεστ, Σέρπα, απόπειρες κατάκτησης της υψηλότερης κορυφής του κόσµου. Αυτά, ίσως, έρχονται στο νου του Έλληνα αναγνώστη για το Νεπάλ, τη μικρή αυτή χώρα της Ν.Α. Ασίας. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια το Νεπάλ έγινε ο τόπος ενός ξεχωριστού πολιτικού «θαύµατος». Το βιβλίο επιχειρεί να εξηγήσει την πολιτική εξέλιξη αυτού του κράτους από τη στιγµή της συγκρότησής του µέχρι και την κατάρρευση της µοναρχίας και την εκλογική νίκη του µαοϊκού κοµµουνιστικού κόµµατος που επί δέκα χρόνια µαχόταν ένοπλα τις νεπαλέζικες κυρίαρχες τάξεις. Για να γίνουν κατανοητοί οι κοινωνικοί µετασχηµατισµοί που οδήγησαν σε αυτήν την έκβαση δεν παρουσιάζεται µόνο η νεπαλέζικη πολιτική ιστορία αλλά αναδεικνύεται και η σηµασία που είχε ο ινδουισµός και το σύστηµα των καστών στη διαµόρφωση της νεπαλέζικης κοινωνικής πραγµατικότητας. Παράλληλα, µελετώνται πρόσθετα στοιχεία όπως το σύστηµα εθνοτικής κυριαρχίας, οι κοινωνικές ανισότητες καθώς και ο πατριαρχικός χαρακτήρας της κοινωνίας του Νεπάλ σε συνδυασµό µε τη δηµιουργία και ανάπτυξη του νεπαλέζικου αριστερού κινήµατος. Για τον συγγραφέα η κατανόηση από την πλευρά του µαοϊκού κοµµουνιστικού κινήµατος των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει η νεπαλέζικη κοινωνία (εθνοτισµός, φυλετισµός, πατριαρχία, καστικές διαφοροποιήσεις, ταξικές και περιφερειακές ανισότητες) θα οδηγήσει στη γρήγορη ενίσχυσή του και συνακόλουθα στην κρίση του συστήµατος κοινωνικής και πολιτικής εξουσίας που υπήρχε µέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα.

Ο Σπύρος Σακελλαρόπουλος σπούδασε στο Τµήµα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστηµίου (1989) και έκανε µεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήµιο Paris VIII (DEA στην Πολιτική Κοινωνιολογία, 1992, και Ph.D στην Πολιτική Κοινωνιολογία, 1995). Είναι επίκουρος καθηγητής στο Τµήµα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστηµίου, στο γνωστικό αντικείµενο Κράτος και Πολιτική Θεωρία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται στη θεωρία του κράτους, στη µελέτη της νεοελληνικής και κυπριακής κοινωνίας και στη θεωρία της ανάπτυξης του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.
Πάνω στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα έχει συγγράψει τα βιβλία:
Pouvoir Politique et Forces Sociales en Gréce d`Aujourd`hui (1974- 1988), 1999, Paris: Septentrion.
Τα αίτια του απριλιανού πραξικοπήµατος. 1949-1967: Το κοινωνικό πλαίσιο της πορείας προς τη δικτατορία, 1998, Αθήνα: Νέα Σύνορα – Α.Α. Λιβάνης.
Η Ελλάδα στη µεταπολίτευση (1974-1988). Πολιτικές, οικονοµικές, ιδεολογικές όψεις της ελληνικής πραγµατικότητας, 2001, Αθήνα: Νέα Σύνορα – Α.Α. Λιβάνης.
Αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισµός. Κοινωνικοί και πολιτικοί µετασχηµατισµοί στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1990, (σε συνεργασία µε τον Παναγιώτη Σωτήρη), 2004, Αθήνα: Παπαζήσης.
Ο µύθος της παγκοσµιοποίησης και η πραγµατικότητα του ιµπεριαλισµού, Αθήνα: Gutenberg, 2004.
Μαζί µε τον Αντώνη Μωυσίδη έχουν επιµεληθεί τον συλλογικό τόµο: Η Ελλάδα στο 19ο & 20ό αιώνα, 2010, Αθήνα: Τόπος.
Άρθρα του έχουν δηµοσιευθεί στα ελληνικά, στα αγγλικά, στα γαλλικά και στα ισπανικά.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.