«Ο αναπληρωματικός Άγιος Βασίλης», Πολυχρόνης Κουτσάκης .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Ο αναπληρωματικός Άγιος Βασίλης», Πολυχρόνης Κουτσάκης

Ο αναπληρωματικός Άγιος Βασίλης. Είναι το πρώτο παιδικό-προεφηβικό βιβλίο του Πολυχρόνη Κουτσάκη, που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2021 από τις εκδόσεις Καστανιώτη, με εικονογράφηση της Δέσποινας Γιαννακάκη.

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη
«Ο αναπληρωματικός Άγιος Βασίλης», Πολυχρόνης Κουτσάκης
Ο αναπληρωματικός Άγιος Βασίλης, Πολυχρόνης ΚουτσάκηςΟ αναπληρωματικός Άγιος Βασίλης, Πολυχρόνης Κουτσάκης

Υπόθεση βιβλίου

Πριν από χρόνια είχε πάρει την απόφαση να ζήσει χωρίς τηλέφωνο. Ούτε σταθερό είχε, ούτε κινητό, ούτε από κείνο το Ίντερνετ που το ‘χανε μερικοί για να μιλάνε, λέει, μέσα από τον υπολογιστή τους. Εξάλλου τι να το κάνει το Ίντερνετ, αφού δεν είχε ούτε υπολογιστή; Και δεν ήθελε και να αποκτήσει, γιατί, αν αποκτούσε υπολογιστή, θα ερχόταν σε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο, και ο Μπάμπης δεν ήθελε επαφές. Ένα πράγμα ήθελε -την ησυχία του.

Να όμως που η γειτόνισσά του η Βαρβάρα, που είναι πάντα χαμογελαστή -πολύ εκνευριστικό αυτό για τον Μπάμπη- έχει πλησιάσει τον φράχτη που τους χωρίζει και τον φωνάζει επίμονα και δυνατά.

“Ουου! Ουου! Μπάααααααμπη!”

Ε, είδε κι απόειδε ο Μπάμπης και πλησίασε να την χαιρετήσει, με μια καλημέρα, μήπως και έτσι γλύτωνε εύκολα από την παρουσία της.

Όμως έχει σκοπό η Βαρβάρα και έχει και στόχο. Ο Μπάμπης που είχε αποφασίσει να ζει χωρίς τηλέφωνο, είχε την λογική να δώσει τον αριθμό τηλεφώνου της Βαρβάρας, σε ελάχιστα άτομα, ώστε να τον ειδοποιήσουν αν κάτι επείγον συμβεί. Και να που συνέβη! Η Βαρβάρα κρατά ένα ασύρματο ακουστικό στο χέρι της και του το δίνει μιας και τον Μπάμπη της είχαν ζητήσει.

Στα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα της συνομιλίας, ένα χαμόγελο στερεώνεται για τα καλά στο πρόσωπό του! Στην άλλη άκρη της γραμμής είναι η πρώτη του ξαδέρφη, η Μάρθα, που μαζί μεγάλωσαν από παιδιά. Του είχε λείψει τόσο πολύ, όλα αυτά τα χρόνια που δούλευε σε μια πολλή καλή δουλειά στον Βόρειο Πόλο!

Πόση χαρά είχε ο Μπάμπης! Η ξαδέρφη του θα τον επισκεπτόταν! Ναι, ναι! Στις 3 η ώρα το βράδυ βέβαια, μα σιγά το πράγμα! Θα έμενε ξύπνιος ο Μπάμπης, θα έκανε οτιδήποτε για να την ξαναδεί! Να σκεφτείτε πως της μαγείρεψε όοοοοοοολα τα φαγητά που ήξερε πως της άρεσαν από τότε που ήταν μικρή, τα στόλισε όμορφα και την περίμενε.

Η Μάρθα ήταν ο πιο σημαντικός άνθρωπος στον κόσμο γι’ αυτόν. Μα η Μάρθα έκανε και μια πολύ σημαντική δουλειά! Ήταν η γραμματέας του Άγιου Βασίλη! Ναι, αυτή άνοιγε όλα τα γράμματα των παιδιών και τα κατέτασσε, έτσι ώστε ο Άγιος Βασίλης να μην χάνει στιγμή την νύχτα που μοίραζε τα δώρα!

Όμως, φέτος, ο Άγιος Βασίλης έχει αρρωστήσει. Η Μάρθα πρέπει να είναι δίπλα του κάθε στιγμή για να τον βοηθά, μα τα παιδιά δεν γίνεται, δεν πρέπει να μείνουν χωρίς δώρα! Πρέπει να βρεθεί αντικαταστάτης. Πρέπει κάποιος άλλος να μοιράσει τα κουτιά με τα δώρα των παιδιών. Πρέπει κάποιος άλλος να οδηγήσει το έλκηθρο.

Ναι, ναι, αυτό το καταλαβαίνει ο Μπάμπης. Πρέπει να βρεθεί αντικαταστάτης. Τον κοιτάζει με νόημα η Μάρθα. Ναι, πρέπει να βρεθεί. Ναι, λέει και ο Μπάμπης, πρέπει να βρεθεί. Ε, κάποια στιγμή η Μάρθα του το λέει ανοιχτά. Ξέρεις, ήρθα εδώ, ψάχνω για αναπληρωματικό. Ναι, σε σένα το λέω Μπάμπη μου…


“Δεν έχω κανέναν που να τον εμπιστεύομαι τυφλά όπως εσένα. Που να τον ξέρω από παιδί. Να ξέρω την καρδιά του, να είμαι σίγουρη πως όταν αναλάβει, θα τα κάνει όλα όπως πρέπει”.
“Εγώ;”
“Εσύ”.
“Μα εγώ;”
“Μα εσύ”
Ο Μπάμπης θυμήθηκε όλα τα περίεργα πράγματα που είχε ακούσει στη ζωή του. Αυτό εδώ ήταν σίγουρα το πιο περίεργο. Να πάει να μοιράσει αυτός τα δώρα σε όλο τον κόσμο αντί για τον Άγιο Βασίλη;

Ένας τόμος δεν είναι αρκετός να χωρέσει να γραφτούν οι επιφυλάξεις του για την καταλληλότητά του. Και ενώ ο ίδιος έχει μείνει κεραυνοβολημένος, η Μάρθα που βιάζεται κιόλας, δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία, τον παραμικρό ενδοιασμό.

Εκτός όλων των άλλων, ο Μπάμπης που ο πατέρας του ήταν από την Αφρική είχε το χρώμα του, ήταν μαύρος. Ο Άγιος Βασίλης άσπρος. Τα παιδιά; δεν θα φοβηθούν πως είναι κάποιος άσχετος; κάποιος κλέφτης; Αμ που δεν του αρέσουν οι πτήσεις; που δεν έχει μπει ποτέ του σε καμινάδα; που και μόνο που βλέπει τους ταράνδους φοβάται;

Όχι, όχι, λέει. Όσο και να θέλω να σε βοηθήσω, με τίποτα δεν μπορώ να κάνω τον Άγιο Βασίλη. Και έτσι, η Μάρθα απογοητευμένη και απελπισμένη, γυρίζει στον Βόρειο Πόλο πολύ στενοχωρημένη.

Ο Μπάμπης νιώθει δυσάρεστα που δεν μπόρεσε να προσφέρει την βοήθειά του στην πολυαγαπημένη του Μάρθα, μα καθώς είναι περασμένη η ώρα ξαπλώνει στο κρεβάτι του και αμέσως τον παίρνει ο ύπνος.

Μήπως όλα αυτά που έζησε την προηγούμενη νύχτα είναι ένα παράξενο, αλλόκοτο όνειρο; Ή απλά θα ένιωθε καλύτερα εάν ήταν έτσι και δεν θα έλιωνε από τύψεις για όλου του κόσμου τα παιδιά που δεν θα έπαιρναν δώρο;


Αγοράστε το «Ο αναπληρωματικός Άγιος Βασίλης», του Πολυχρόνη Κουτσάκη κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Ο Πολυχρόνης Κουτσάκης -αριστοτέχνης του λόγου- και η Δέσποινα Γιαννακάκη -δεξιοτέχνισσα της εικονογράφησης- συνδύασαν τα ταλέντα τους και δημιούργησαν ένα εξαιρετικό παιδικό χριστουγεννιάτικο-πρωτοχρονιάτικο βιβλίο!

Το «Ο αναπληρωματικός Άγιος Βασίλης» είναι άκρως απολαυστικό, τρυφερό κι ανθρώπινο.

Μέσα από τις σελίδες του ξεπηδούν πολλά πολλά μηνύματα ωφέλημα σε μικρούς αλλά και σε μεγάλους. Ο ρατσισμός, τα άτομα με αναπηρία, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και το λιώσιμο των πάγων, οι ανθρώπινες σχέσεις, οι δυνάμεις και οι αδυναμίες, οι οικογενειακοί δεσμοί, η φιλία, η αιώνια μάχη του καλού με το κακό, έχουν όλα κάποια θέση στο βιβλίο αυτό.

Η διερευνητική ματιά του συγγραφέα και η απολαυστική εικονογράφηση σε ψυχαγωγούν και σε κάνουν να σκεφτείς αλλά και να αισθανθείς πολλά πολλά πράγματα. Άμεσος και γεμάτος χιούμορ λόγος πλεγμένος αριστοτεχνικά με θαυμάσια χρωματιστά σχέδια.

Μαγευτικό και πολύ πολύ ξεχωριστό! Μην το χάσετε!

Οπισθόφυλλο:

Ο Μπάμπης ζει σε μια φάρμα και θέλει μόνο ένα πράγμα, την ησυχία του. Η έκπληξή του είναι μεγάλη όταν η αγαπημένη του ξαδέρφη, που είναι γραμματέας του Αϊ Βασίλη, προσγειώνεται με το έλκηθρο και τους τάρανδους στην αυλή του. Η έκπληξή του είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν του ζητάει να πάρει τη θέση του Αϊ Βασίλη, που είναι άρρωστος. Ο Μπάμπης δεν θέλει να χάσει την ησυχία του. Οι τάρανδοι τον αντιπαθούν. Καμινάδες δεν ξέρει να ανεβοκατεβαίνει. Ούτε μπορεί να τα βάλει με τον μεγάλο εχθρό του Άγιου Βασίλη. Αλλά ακόμα κι αν ξεπερνούσε όλα αυτά εμπόδια, ποιος θα πίστευε τον Μπάμπη για Αϊ Βασίλη; Αφού ο Μπάμπης είναι…


Αγοράστε το «Ο αναπληρωματικός Άγιος Βασίλης», του Πολυχρόνη Κουτσάκη κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Ο αναπληρωματικός Άγιος Βασίλης

Συγγραφέας

Πολυχρόνης Κουτσάκης

Εικονογράφος

Δέσποινα Γιαννακάκη

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Καστανιώτη

Ημερομηνία έκδοσης

8 Νοεμβρίου 2021

Αριθμός σελίδων

95

ISBN

978-960-03-6904-5

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.