«Ο Χορός των Δράκων: Το Σπαθί στο Σκοτάδι - Βιβλίο 7», Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν - «A dance with dragons: After the Feast - Book 7», George R.R. Martin .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Ο Χορός των Δράκων: Το Σπαθί στο Σκοτάδι – Βιβλίο 7», Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν – «A dance with dragons: After the Feast – Book 7», George R.R. Martin

Το ταξίδι που μας χάρισε ο ταλαντούχος Αμερικανός συγγραφέας είναι ένα από τα καλύτερα λογοτεχνικά ταξίδια που έχω βιώσει, απολαύσει και αγαπήσει.

Γράφει: Matia Gr
«Ο Χορός των Δράκων: Το Σπαθί στο Σκοτάδι – Βιβλίο 7», Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν – «A dance with dragons: After the Feast – Book 7», George R.R. Martin

Ο Χορός των Δράκων: Το Σπαθί στο Σκοτάδι - Βιβλίο 7
Με το «Ο Χορός των Δράκων: Το Σπαθί στο Σκοτάδι – Βιβλίο 7» φτάνουμε στο τέλος ενός υπέροχου ταξιδιού. Ευτυχώς για όλους εμάς τους λάτρεις της σειράς «Το τραγούδι της φωτιάς και του πάγου», του Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν, αυτό είναι ένα προσωρινό τέλος. Ο συγγραφέας ήδη ετοιμάζει άλλα δύο βιβλία, τα οποία εν καιρώ θα δουν το φως της δημοσιότητας και θα μας τραγουδήσουν την συνέχεια αυτής της μυθιστορίας. Το έβδομο αυτό βιβλίο, κυκλοφόρησε στις 2 Απριλίου του 2012, από τις εκδόσεις Anubis, σε μετάφραση της Αλεξάνδρας Λέτσα. Όσο για το τι κρύβει στις σελίδες του…

Στον κόλπο των δουλεμπόρων, στο Μηρήν, η Νταινέρυς και οι υποτελείς της περνούν δύσκολες ώρες. Ο Χάρος έχει πάρει το λεπίδι του Κόκκινου Λοιμού και θερίζει νιους και γέρους, άντρες και γυναίκες. Προς το παρόν βέβαια αυτό γίνεται μόνο στο στρατόπεδο των προσφύγων, έξω από τα τείχη της πόλης, αλλά αυτό δεν εξασφαλίζει ότι στο άμεσο μέλλον δεν θα αλλάξουν -προς το χειρότερο- τα πράγματα. Εκτός όμως από το λοιμό και τον λιμό, που απειλεί όσους βρίσκονται εντός και εκτός των τειχών, η Καλίση έχει να αντιμετωπίσει και εχθρούς που πλησιάζουν από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Η λύση που έχουν σκεφτεί οι σύμβουλοί της, είναι ένας γάμος. Τουλάχιστον έτσι θα λυθούν οι εσωτερικές διαμάχες στην πόλης και ίσως αλλάξει και κάτι στις λόγχες που απειλούν το Μηρήν και τους κατοίκους του. Αλλά μην θαρρείτε ότι και ο γάμος είναι μια απλή υπόθεση… όχι τουλάχιστον με τα έθιμα της αρχαίας πόλης!

Στο Γουίντερφελ γίνεται ο γάμος του Ράμσεϊ με την Άρυα. Όχι την πραγματική Άρυα -εκείνη βρίσκεται στο Μπράαβος- αλλά με το κορίτσι που το Κινγκς Λάντινγκ έστειλε στη θέση της, προκειμένου ο Ράμσεϊ να κατοχυρώσει και τυπικά δικαιώματα στην επικράτεια των Σταρκ. Το κάστρο είναι βέβαια σκέτο ερείπιο αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Ο γάμος αυτός είναι απλά μια κίνηση των παικτών του παιχνιδιού εξουσίας στο Γουέστερος και τίποτα παραπάνω. Στο γάμο είναι καλεσμένοι αρκετοί άρχοντες του βορρά για να δώσουν -χωρίς να το γνωρίζουν- στην απάτη το μανδύα της αλήθειας. Κινούμενος προς τα εκεί -απρόσκλητος φυσικά- είναι ο Στάννις με το νέο του στρατό, κομίζοντας ως δώρα λεπίδι και θάνατο.

Στο Ντορν φτάνει ένα σεντούκι από το Κινγκς Λάντινγκ. Μέσα του περιέχει το κεφάλι του Σερ Γκρέγκορ Κλέγκεϊν που ήταν εκείνος που σκότωσε τον πρίγκιπα Όμπερυν. Θα ικανοποιήσει αυτό τον πρίγκιπα Ντόραν Μαρτέλ, τα Φίδια της Άμμου και τον λαό του νότου; Το χρέος αίματος θα θεωρηθεί ξοφλημένο ή θα απαιτηθεί ακόμα περισσότερο για να κλείσουν οι ανοικτοί λογαριασμοί;

Στο Τείχος, ο Τζον συνεχίζει να ακροβατεί πάνω σε μια κόχη λεπίδας. Τα καθήκοντα του άρχοντα Διοικητή δεν είναι έτσι κι αλλιώς εύκολα. Το γεγονός όμως ότι διαφεντεύει το Μαύρο Κάστρο και τους άντρες της Νυχτερινής Φρουράς σε τόσο χαλεπούς καιρούς κάνει την καθημερινότητά του μια συνεχή πρόκληση, ένα συνεχές ανέβασμα σε δύσβατο και επικίνδυνο μονοπάτι. Ο χειμώνας έχει σχεδόν φτάσει και εκείνος θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι οι άνθρωποι νότια του Τείχους θα μπορέσουν να δουν την άνοιξη.

Ο Τύριον, μαζί με τον Τζόρα Μόρμοντ, βρίσκεται μέσα σε ένα πλοίο που αν υπήρχε άνεμος θα όργωνε τις θάλασσες ανατολικά της Βαλύρια με προορισμό το Μηρήν. Προς το παρόν, στέκει ακίνητο περιμένοντας την εύνοια του Αιόλου. Το μέλλον του Τύριον, στην αυλή της Νταινέρυς είναι παντελώς αβέβαιο. Βέβαια ο μικρόσωμος φίλος μας είναι ένας άνθρωπος που ζει την κάθε στιγμή και το παρόν του είναι… αρκούντως επικίνδυνο!

Στην ελεύθερη πόλη του Μπράαβος εξακολουθεί να βρίσκεται η Άρυα περνώντας τις μέρες της μέσα στο σκοτάδι, μετά την τύφλωση της. Συνεχίζει να υπηρετεί-εκπαιδεύεται στον ναό του Θεού με τα Πολλά Πρόσωπα, με την νέα της αποστολή να την θέλει να παριστάνει την ζητιάνα στους δρόμους της πόλης. Αλλά αυτό που έχει αξία για εκείνη και τους εκπαιδευτές της είναι οι κάθε είδους πληροφορίες και όχι ο οβολός των φιλεύσπλαχνων συμπολιτών της.

Το Ρέιβεντρη Χωλ, στην Κοιλάδα των Μπλάκγουντ, βρίσκεται εδώ και έξι μήνες σε πολιορκία από τον Μπράκεν, έναν από τους συμμάχους των Λάννιστερ. Μέχρι τώρα προσπαθούσε μόνος του να καταλάβει το παλιό κάστρο, αλλά πλέον θα έχει την βοήθεια του Τζέιμι που κατέφθασε εκεί με τους άντρες του. Μόλις σιγούρευε και αυτό το τελευταίο θύλακα των πιστών -στον νεκρό βασιλιά του Βορρά- ανδρών, θα μπορούσε να επιστρέψει στο Κινγκς Λάντινγκ και στην αγαπημένη του αδελφή… αν την προλάβαινε ζωντανή.

Στο Κινγκς Λάντινγκ, την πρωτεύουσα των επτά βασιλείων, έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Η Σέρσεϊ εξακολουθεί να είναι φυλακισμένη του Υψηλού Σέπτον που πλέον έχει και μάχιμους άντρες υπό τις διαταγές του. Την ίδια στιγμή η Μάργκαιρυ -που κατηγορούνταν για περίπου τα ίδια αδικήματα- φαίνεται να είναι ελεύθερη και δίπλα στο βασιλιά, έχοντας έτσι την δυνατότητα να επηρεάσει άμεσα τις εξελίξεις. Βέβαια αντιβασιλέας είναι πλέον ο Σερ Κήβαν Λάννιστερ, αλλά όλο και κάτι θα σκαρφιστεί η μικρή βασίλισσα για να οδηγήσει τα πράγματα εκεί που επιθυμεί.

Με ενενήντα τρία πλοία είχε ανοίξει πανιά από τα Νησιά της Ασπίδας ο Βικτάριον, αλλά ο Θεός της Καταιγίδας δεν είδε με καλό μάτι αυτόν τον πλου. Στο νησί των Κέδρων είχαν φτάσει λίγα περισσότερα από τα μισά. Απογοητευτικό, δεδομένου ότι στον αρχικό αριθμό είχαν προστεθεί και κάποια πλοία που είχαν βρεθεί στη ρώτα τους και τα είχαν αιχμαλωτίσει. Άραγε ο αδερφός του τον έστειλε σε μια δύσκολη αποστολή ή σε ένα βέβαιο θάνατο;

Φτάνοντας στο προσωρινό τέλος αυτής της υπέροχης σειράς βιβλίων, δύο πράγματα μου έρχονται στο μυαλό. Το πρώτο είναι ότι τα βιβλία αυτά, είναι πολλές, πάρα πολλές, κλάσεις ανώτερα από την τηλεοπτική σειρά του HBO «Game Of Thrones» που βασίζεται σε αυτά. Το δεύτερο είναι ότι το τέλος του έβδομου αυτού βιβλίου θα σας εκτινάξει την αγωνία για την συνέχεια σε δυσθεώρητα ύψη! Αχ τι μας κάνεις κύριε Μάρτιν. Αχ, τι μας κάνεις! Λοιπόν… αναζητήστε τα στα βιβλιοπωλεία και απολαύστε τα! Το ταξίδι που μας χάρισε ο ταλαντούχος Αμερικανός συγγραφέας είναι ένα από τα καλύτερα λογοτεχνικά ταξίδια που έχω βιώσει, απολαύσει και αγαπήσει. Το ίδιο, είμαι σίγουρος ότι θα νιώσετε κι εσείς. Γι’ αυτό… σπεύσατε!

[linkwise 11010-0#books#GoT#τα βιβλία της σειράς Games of Thrones, και το #http://www.anubis.gr/kosmoi.asp?KID=5 ]

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Στην μακρινή ανατολή, η Νταινέρυς Ταργκάρυεν είναι περικυκλωμένη από εχθρούς και αναγκάζεται να εξαγοράσει την ειρήνη με έναν γάμο. Ευγενείς, μνηστήρες, δουλέμποροι και μισθοφόροι υφαίνουν τα δικά τους σχέδια στο Μηρήν, αλλά κάποιοι ξεχνούν ότι δεν είναι όλοι φτιαγμένοι για το χορό των δράκων…
Στο Γουέστερος, ο χειμώνας έχει σχεδόν φτάσει και μία άγρια χιονοθύελλα μαίνεται στο Βορρά. Στο Τείχος, στο Γουίντερφελ, στο Δάσος των Λύκων, το χιόνι είναι μεγαλύτερη απειλή από τις λόγχες και τα σπαθιά. Καθηλωμένοι στρατοί, εγκλωβισμένοι άντρες και αιχμάλωτες γυναίκες προσεύχονται στους θεούς τους για σωτηρία, ενώ οι άντρες της Νυχτερινής Φρουράς στέκονται φρουροί στις επάλξεις, πιστοί στο αρχαίο καθήκον να προστατέψουν τις χώρες των ανθρώπων από το σκοτάδι που ετοιμάζεται να τυλίξει τον κόσμο.
Όμως σε ανατολή ή δύση, με πάγο ή φωτιά, μερικές φορές δεν μπορεί κανείς παρά να χορέψει στο σκοπό του πεπρωμένου…

Νεκτάριος Παπασπύρου

Τα βιβλία της σειράς «Το τραγούδι της φωτιάς και του πάγου» είναι:

Βιβλίο 1ο: Παιχνίδι του Στέμματος – Game of Thrones
Βιβλίο 2ο: Σύγκρουση Βασιλέων – A Clash of Kings
Βιβλίο 3ο: Θύελλα από Ατσάλι – A Storm of Swords – Τόμος Α
Βιβλίο 4ο: Θύελλα από Ατσάλι – A Storm of Swords – Τόμος Β
Βιβλίο 5ο: Βορά Ορνίων – A Feast for Crows
Βιβλίο 6ο: Ο Χορός των Δράκων – A Dance with Dragons – Τόμος Α
Βιβλίο 7ο: Ο Χορός των Δράκων – A Dance with Dragons – Τόμος Β

Τηλεοπτική σειρά Game of Thrones:

Δείτε αναλυτικά τα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς Game of Thrones, κάνοντας κλικ εδώ!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Θέματα