Ο Εδουάρδος και η μεγάλη σπηλιά, Ευλαμπία Τσιρέλη .: Βιβλία .: Ματιά
 

Ο Εδουάρδος και η μεγάλη σπηλιά, Ευλαμπία Τσιρέλη

Τον Φεβρουάριο του 2022 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ίκαρος, το προεφηβικό βιβλίο “Ο Εδουάρδος και η μεγάλη σπηλιά”, της Ευλαμπίας Τσιρέλη με εικονογράφηση που υπογράφει η Τριανταφυλλιά Βάσσου.

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη
Ο Εδουάρδος και η μεγάλη σπηλιά, Ευλαμπία Τσιρέλη
Ο Εδουάρδος και η μεγάλη σπηλιά, Ευλαμπία ΤσιρέληΟ Εδουάρδος και η μεγάλη σπηλιά, Ευλαμπία Τσιρέλη

Υπόθεση βιβλίου

Ο Εδουάρδος, είναι ένας ποντικούλης διαφορετικός από τους άλλους ποντικούς της Ποντικοκοιλάδας της Μεγάλης Σπηλιάς. Και μη νομίζετε πως είναι ένα και δύο τα χαρακτηριστικά του που τον κάνουν να ξεχωρίζει από τους συνομήλικούς του. Καταρχάς τα αυτιά του είναι κάπως πιο μυτερά, ίσως για να ταιριάζουν με την μακρόστενη μουσουδίτσα του. Εν συνεχεία, είναι λεπτός από πάααανω μέχρι κάτω, συμπεριλαμβανομένων και των δακτύλων και νυχιών των άκρων του. Επίσης, φορά συνεχώς πολύ φαρδιά πουλόβερ και στα μάτια του μπροστά στέκονται δύο τεράστια γυαλιά. Και τέλος, για να κορυφωθούν οι διαφορές του, το τρίχωμά του είναι ολόμαυρο, λες και δεν είχε ακούσει ποτέ του για το χρώμα “γκρι σουρί”.

Μα, μήπως εκείνος τα διάλεξε όλα αυτά; Όχι βέβαια. Απλά, έτυχε! Αυτό όμως, το ότι έτυχε δηλαδή εκείνος να έχει γεννηθεί έτσι, φαίνεται να μην το καταλαβαίνουν οι συμμαθητές του στο σχολείο. Κι όχι μόνο δεν το καταλαβαίνουν, αλλά συχνά πυκνά και οδυνηρά, τον κοροϊδεύουν για την εμφάνισή του, για τα μεγάλα γυαλιά του, για τα φαρδιά πουλόβερ του, για οτιδήποτε, για όλα, ακόμα και για το ότι είναι υιοθετημένος!

Ας αφήσουμε όμως για λίγο τον ποντικούλη μας και να στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέρος που εκείνος ζει. Η μικρή κοινωνία των ποντικών, ορθά σκεπτόμενη, είχε αποφασίσει και κτίσει τα σπίτια της μόνο κάτω από τα πρώτα δέντρα του δάσους που περιέβαλλε την κοιλάδα. Έτσι ένιωθαν ασφαλείς από τυχόν επιθέσεις των μεγάλων αρπακτικών που πετούσαν συχνά πυκνά από πάνω τους. Βέβαια για να χωθούν πιο βαθιά στο δάσος… ούτε συζήτηση!

Ήταν πολύ προσεκτικοί οι ποντικοί με την ασφάλεια του χωριού τους. Και η ασφάλεια αυτή απαιτούσε ένα σωρό δουλειές που έπρεπε να γίνονται σε καθημερινή βάση. Από τον έλεγχο του φράχτη που υπήρχε για να εμποδίζει επιθέσεις άγριων ζώων, το σκάψιμο καταφυγίων βαθιά κάτω από το χώμα για… τις έκρυθμες καταστάσεις, μέχρι την φροντίδα των λαγουμιών ώστε να είναι πάντα καθαρά και να μην κινδυνεύουν από πλημμύρες. Κανείς δεν καθόταν!

Οι εργασίες ξεκινούσαν νωρίς το πρωί. Τα παιδιά πήγαιναν στο σχολείο τους και οι μεγάλοι γρήγορα και οργανωμένα στις δουλειές τους. Υπήρχαν μάλιστα πολλά επαγγέλματα· μπορούσε ο καθένας να επιλέξει όποιο ήθελε. Υπήρχαν οι χτίστες, οι δάσκαλοι, οι εκπαιδευτές, οι τρυπητές, οι επιθεωρητές, αλλά υπήρχε και ένα άλλο επάγγελμα στο ποντικοχωριό, που όποιος ήθελε να το ακολουθήσει έπρεπε να κάνει ειδικές ασκήσεις από μικρό παιδί. Ποιό είναι αυτό; Οι μαγουλοκουβαλητές!

Μάλιστα! Καλά διαβάσατε! Οι μαγουλοκουβαλητές λοιπόν είχαν σαν δουλειά τους να βρίσκουν καρπούς και νερό, να τα βάζουν στα μάγουλά τους και να τα μεταφέρουν στο ποντικοχωριό! Του φίλου μας όμως του Εδουάρδου, μόνο η δουλειά του μπαμπά του του άρεσε, που ήταν νυχτοφύλακας. Του άρεσε τόσο πολύ να μένει ξάγρυπνος την νύχτα και να κοιτάζει τα αστέρια! Σαν νυχτοφύλακας βλέπετε θα μπορούσε να τα κοιτάζει που και που στα κλεφτά, αλλά θα μπορούσε και να περιπολεί κοντά στο μονοπάτι που οδηγούσε προς τη Μεγάλη Σπηλιά.


Μια σπηλιά την οποία όλοι φοβούνταν και κανείς ποτέ δεν είχε καταφέρει να εξερευνήσει. Θρύλοι ακούγονταν σχετικά με το τι μπορούσε να κρύβεται εκεί. Θρύλοι που μιλούσαν για μεγάλες άγριες αρκούδες, μάγισσες και τεράστια κουνούπια.

Σε γενικές γραμμές το πυκνό δάσος, η Μεγάλη Σπηλιά, οι κίνδυνοι που καραδοκούσαν σε αυτά αλλά και ο θρυλικός εξερευνητής Φιλέας Ποντ ήταν το αγαπημένο θέμα συζήτησης σε κάθε γιορτή και σύναξη που έκαναν οι κάτοικοι της Ποντικοκοιλάδας. Μα ειδικά για τον Εδουάρδο, ο Φιλέας Ποντ ήταν το ίνδαλμά του! Κάθε βράδυ διάβαζε τις περιπέτειές του στα βιβλία του, κάθε βράδυ ονειρευόταν κι αυτός πως θα ακολουθούσε τα βήματά του μια μέρα· ή μια νύχτα, όπως τότε, στη Μεγάλη σπηλιά. Τότε που ο Φιλέας Ποντ τράπηκε σε φυγή όταν ένιωσε διάφορες παρουσίες, όταν ένιωσε το κρύο που λες και πήγαζε από τη σπηλιά και αυτούς τους αλλόκοτους ήχους.

Ναι, κάποια μέρα μπορεί να κατάφερνε να γίνει κι εκείνος ένας περιπετειώδης εξερευνητής! Μα, προς το παρόν βρίσκεται στο Ποντικοχωριό, την ημέρα των ενδέκατων γενεθλίων του, που μάλιστα είναι ακριβώς την ίδια μέρα με μια μεγάλη γιορτή που γίνεται κάθε χρόνο. Τη γιορτή της Ασημένιας Ακρίδας!


Ανυπόμονα, τα παιδιά είχαν μαζευτεί στην κεντρική πλατεία περιμένοντας το σύνθημα του αρχηγού για το κυνήγι της καφέ ακρίδας. Για να κερδίσουν το πολυπόθητο έπαθλο, το αγαλματίδιο της Ασημένιας Ακρίδας, έπρεπε να πετύχουν με τις σφεντόνες τους όσο περισσότερες καφέ ακρίδες μπορούσαν. Ο νικητής έπαιρνε το έπαθλο σπίτι του και το κρατούσε μέχρι την επόμενη χρονιά, οπότε το παρέδιδε στον νέο νικητή.

Ο Εδουάρδος ήταν αποφασισμένος! Θα έβαζε τα δυνατά του! Όχι επειδή ήθελε να νικήσει, μα επειδή η νίκη του θα έκανε χαρούμενο τον μπαμπά του. Όμως, ακολουθώντας μια παχουλή καφέ ακρίδα, συναντά τον Βύρωνα που την διεκδικεί ασκώντας βία και σπάζοντας τα γυαλιά του. Ο μικρός μας φίλος χάνει τον δρόμο του, μα… βρίσκει τον πραγματικό εαυτό του!

Πως συνέβη αυτό; Ε, μη περιμένετε να σας τα μαρτυρήσω όλα! Θα μάθετε τις περιπέτειες του Εδουάρδου όταν με το καλό διαβάσετε το καταπληκτικό βιβλίο “Ο Εδουάρδος και η μεγάλη σπηλιά”, της Ευλαμπίας Τσιρέλη.


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Κριτική και εντυπώσεις

Το προεφηβικό “Ο Εδουάρδος και η μεγάλη σπηλιά”, της Ευλαμπίας Τσιρέλη, είναι ένα υπέροχο βιβλίο υψηλών αξιώσεων και εκλεπτυσμένων αποχρώσεων. Ένα βιβλίο που οι εκδόσεις Ίκαρος φρόντισαν επιμελώς κάθε μέρος της υλοποίησης των δύο έργων τέχνης που συνδυάζει, τον γραπτό λόγο και την εικονογράφηση.

Η εξαιρετικά ταλαντούχα συγγραφέας του, με ένα μαγευτικό τρόπο, κατάφερε θαυμαστά μέσα στην περιορισμένη έκταση των 88 σελίδων να δημιουργήσει λεπτομερώς δύο διαφορετικούς κόσμους. Βοηθό της σε αυτό το εκπληκτικό επίτευγμα είχε και την χαρισματική, λαμπρή εικονογράφο, Τριανταφυλλιά Βάσσου, που με την εικονογράφησή της αγκάλιασε το κείμενο αρμονικά, αέρινα και εκφραστικά.

Μέσα από τις περιπέτειες ενός αξιολάτρευτου, διαφορετικού, νεαρού ποντικούλη, του Εδουάρδου, οι νεαροί αναγνώστες θα ψυχαγωγηθούν, θα περάσουν ώρες απολαυστικής ανάγνωσης και ταυτόχρονα θα ωφεληθούν σε πολλά επίπεδα.

Το τόσο αριστοτεχνικό και φίνο κείμενο θα τους συνεπάρει και θα τους μεταφέρει σε ένα μοναδικό λογοτεχνικό κόσμο όπου κάθε γωνία του είναι έξυπνα φτιαγμένη και ορθά τοποθετημένη σε σχέση με την πλοκή της ιστορίας. Διαβάζοντας το, οι νεαροί αναγνώστες, θα αισθανθούν ότι ζουν εκεί μαζί με τους ήρωες και θα νιώσουν όσα κι εκείνοι νιώθουν!

“Ο Εδουάρδος και η μεγάλη σπηλιά” είναι ένα βιβλίο διαρθρωμένο γύρω από τρεις βασικές συνιστώσες: την διαφορετικότητα, το μπούλινγκ και την υιοθεσία. Η αποδοχή του άλλου, οι ισορροπίες και οι αλήθειες της ζωής, η αξία της επιμονής και της υπομονής, ο τρόπος που οι πολλοί γίνονται όχλος υποστηρίζοντας τους εκφοβιστές, οι θετοί και βιολογικοί γονείς, οι συμβιβασμοί, οι υποχωρήσεις, η αγάπη, η φιλία, η κατανόηση, είναι μερικά μόνο από τα τόσα σημαντικά για τα οποία μιλά σε αυτό το βιβλίο η Ευλαμπία Τσιρέλη με την πένα της και η Τριανταφυλλιά Βάσσου με τα μολύβια της.

Το παραμυθένιο “Ο Εδουάρδος και η μεγάλη σπηλιά”, της Ευλαμπίας Τσιρέλη, είναι ένα βιβλίο που τα έχει όλα… ή πιο σωστά έχει όλα αυτά τα οποία χρειάζεται ένα παιδί να μάθει, να κατανοήσει και να εφαρμόσει στη ζωή του, καθώς επίσης και αρκετά που θα πρέπει να αποφύγει. Είναι ένα ανεκτίμητο βιβλίο που αξίζει να αγοραστεί ξανά και ξανά ώστε να διαβαστεί αλλά και να χαριστεί σε όλα τα παιδιά. Είναι υπέροχο! Είναι μοναδικό! Θα το λατρέψετε!

Οπισθόφυλλο

Ο Εδουάρδος ζει στην Ποντικοκοιλάδα, κοντά στο πυκνό δάσος. Είναι πολύ διαφορετικός από τα άλλα ποντίκια: φοράει τεράστια γυαλιά, ντύνεται με φαρδιά πουλόβερ, αγαπά τη ροκ μουσική και τη γοτθική λογοτεχνία. Ήρωάς του είναι ο Φιλέας Ποντ, ο θρυλικός ποντικός εξερευνητής που τόλμησε να μπει –έστω και για λίγο– στο τρομακτικότερο μέρος όλης της κοιλάδας, τη Μεγάλη Σπηλιά. Ώσπου μια μέρα, ο Εδουάρδος βρίσκεται κι αυτός μπροστά στη σκοτεινή είσοδό της.

Βαθιά στο εσωτερικό της σπηλιάς, τον περιμένει μια κρυμμένη αλήθεια, που θα αλλάξει τα πάντα… για πάντα!


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Ο Εδουάρδος και η μεγάλη σπηλιά

Συγγραφέας

Ευλαμπία Τσιρέλη

Εικονογράφος

Τριανταφυλλιά Βάσσου

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ίκαρος

Ημερομηνία έκδοσης

Φεβρουάριος 2022

Αριθμός σελίδων

84

ISBN

978-960-572-464-1

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Ο Εδουάρδος και η Μεγάλη Σπηλιά | Ευλαμπία Τσιρέλη | Χριστίνα ΚανατάκηΟ Εδουάρδος και η Μεγάλη Σπηλιά | Ευλαμπία Τσιρέλη | Χριστίνα Κανατάκη
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.