«Ο καλτσοκλέφτης», Γιώργος Δ. Λεμπέσης .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Ο καλτσοκλέφτης», Γιώργος Δ. Λεμπέσης

Το νέο παιδικό βιβλίο του Γιώργου Λεμπέση, «Ο καλτσοκλέφτης», με εικονογράφηση της Ιφιγένειας Σιδέρη, κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2021, από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη
«Ο καλτσοκλέφτης», Γιώργος Δ. Λεμπέσης
«Ο καλτσοκλέφτης», Γιώργος Δ. Λεμπέσης«Ο καλτσοκλέφτης», Γιώργος Δ. Λεμπέσης

Υπόθεση βιβλίου

Κάτω από τους δρόμους και τα σπίτια των ανθρώπων, βαθιά μέσα στους υπονόμους, εκεί όπου δε φτάνει εύκολα το φως, ζει ο Κάλτσας ο Καλτσοκλέφτης, ένα πλάσμα που λατρεύει τον ύπνο και τις κάλτσες των παιδιών.
Ο μικρός αυτός υπναράς πάσχει από κάτι τρομερό! Από εφικάλτσες!

Τι είναι οι εφικάλτσες; Είναι κάτι φοβερό και τρομερό! Μοιάζουν με τους ανθρώπινους εφιάλτες, μόνο που οι εφικάλτσες βασανίζουν μόνο τον Κάλτσα και δεν τον αφήνουν, τον καημένο, να κοιμηθεί. Μοναδικό βάλσαμο για τον ύπνο του, είναι το αγαπημένο του μαξιλάρι! Ένα μεγάλο και αφράτο μαξιλάρι, παραγεμισμένο με παιδικές καλτσούλες, που τον κάνουν να βλέπει γλυκά και ήρεμα όνειρα!

Θεμελιώδης προϋπόθεση για να λειτουργεί αποτρεπτικά για τους εφικάλτσες το μαξιλάρι, είναι να υπάρχουν άφθονες κάλτσες παιδιών εντός του. Τώρα θα με ρωτήσετε, και με το δίκιο σας, που βρίσκει παιδικές καλτσούλες, ο Κάλτσας ο Καλτσοκλέφτης! Ε λοιπόν θα σας πω.

Πρώτα από όλα στήνει αυτί, να ακούσει παιδικά πατουσάκια να τρέχουν ξυπόλυτα στα πατώματα. Κίνηση δεύτερη: ακολουθεί προσεκτικά την πηγή του θορύβου, ώστε να βρεθεί στο σωστό σπίτι. Όταν βρεθεί εκεί, κοιτάζει στον χώρο να βρει που αφέθηκαν οι καλτσούλες του ξυπολυτάκου και τρέχει και… τις κλέβει!

Μάλιστα! Αλήθεια σας λέω, έτσι γεμίζει το μαξιλάρι του ο Κάλτσας! Έτσι καταφέρνει να έχει έναν ύπνο ήρεμο και γαλήνιο. Μόνο, ω δυστυχία του, που οι παιδικές κάλτσες αντέχουν μόνο για δέκα μέρες, μακριά από τα παιδικά ποδαράκια και έτσι πρέπει να τις αντικαθιστά συχνά πυκνά.

Ευτυχώς, όμως, που μπορούσε να μπαίνει και τα βράδια στα σπίτια, αναζητώντας παρατημένες παιδικές κάλτσες, για να γεμίζει το καλτσομαξίλαρό του, αλλιώς θα ήταν πολύ σκούρα τα πράγματα. Είναι βλέπετε και οι γονείς, οι γιαγιάδες, οι παππούδες που κάνουν ολόκληρο χαμό, για να ξαναφορέσουν τα παιδάκια τα καλτσάκια τους, για να μην κρυώσουν.

Πόσες και πόσες φορές δεν την πάτησε ο φιλαράκος μας ο Κάλτσας έτσι! Έκανε όλον τον κόπο να τις βρει και λίγο πριν τις βουτήξει, τσάαακ να του τις παίρνουν μέσα από τα χέρια…

Έφτασε λοιπόν μια μέρα, που ακολούθησε τον ήχο των ξυπόλυτων ποδιών, βγήκε από τον υπόνομο, ανέβηκε στο λούκι, μπήκε από μια χαραμάδα της μπαλκονόπορτας, και αποφάσισε να κρυφτεί, μέχρι να κοιμηθούν όλοι στον ευλογημένο τόπο, όπου τα παιδιά ήταν ξεκάλτσωτα και οι κάλτσες τους εύκολη λεία.

Για αρχή κρύφτηκε μέσα στο ανθοδοχείο. Τι ιδέα κι αυτή! Δεν είχε μόνο λουλούδια, είχε και νερό· μούσκεμα έγινε! Ευτυχώς, ο Κύρκος ο ανεμιστήρας, του είπε που να πάει. Πριν προλάβει καλά καλά, βγαίνοντας από το βάζο, να αφήσει βρεγμένα ίχνη με τα ποδαράκια του, τον σταμάτησε η Φωφού η σφουγγαρίστρα. Φοβήθηκε μην της λερώσει το πάτωμα, αλλά προσφέρθηκε να τον μεταφέρει στον Πέτσα, τον αρχηγό των πετσετών. Εκεί θα στέγνωνε για τα καλά.

Ε, όπως κι αν τα λογάριαζε ο Καλτσοκλέφτης της ιστορίας μας, φυσικά και δεν έγιναν. Ενώ βρέθηκε στο παιδικό δωμάτιο και έψαξε με επιμέλεια, κάλτσα παιδική δεν βρήκε. Βρήκε όμως όλες τις πετσέτες μαζί με την Σκουπάτη, την ηλεκτρική σκούπα του σπιτιού, μέσα στην ντουλάπα. Την καημένη την Σκουπάτη, την πονούσε πολύ η κοιλιά της, γιατί είχε ρουφήξει όλα τα αντικείμενα που ήταν στο πάτωμα του σπιτιού και είχε φουσκώσει.

Ο Κάλτσας, που έχει τρυφερή καρδούλα, την λυπήθηκε ειλικρινά. Ανασκουμπώθηκε λοιπόν και βούτηξε στην κοιλίτσα της, για να βγάλει ό,τι δεν έπρεπε να βρίσκεται εκεί. Τι να σας λέω τι βρήκε! Τι βόλους, τι ζάρια, τι μαχαιροπίρουνα και τι γλυκά! Μέχρι που στο βάθος, γεμάτες με σκόνες και χνούδια, είδε και τις κάλτσες! Τις παιδικές καλτσούλες, που τόσο πολύ χρειαζόταν!

Τι λέτε; Θα καταφέρει ο Κάλτσας ο Καλτσοκλέφτης να τις αποκτήσει και να κάνει όνειρα γλυκά;


Αγοράστε το βιβλίο «Ο καλτσοκλέφτης», του Γιώργου Δ. Λεμπέση, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Το παιδικό βιβλίο «Ο καλτσοκλέφτης», του Γιώργου Δ. Λεμπέση, περιλαμβάνεται στη σειρά “Βατόμουρο”, των εκδόσεων Ψυχογιός, που είναι αναγνώσματα από 2000 λέξεις και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά Β’ και Γ’ δημοτικού.

Είναι ένα βιβλίο που στις σελίδες του κρύβει ένα απίστευτα γλυκό πλασματάκι· τον Κάλτσα τον Καλτσοκλέφτη! Μάλιστα, η Ιφιγένεια Σιδέρη, έχει φροντίσει με τα μολύβια και τις μπογιές της να μας τον ζωγραφίσει τόσο ζωντανά, τόσο εκφραστικά, που πολλές φορές θα απλώσετε τα δάχτυλά σας, για να χαϊδέψετε το απαλό γαλάζιο τρίχωμά του.

Οι περιπέτειές του; Α, αυτές είναι έργο και δημιουργία μιας πολύ ταλαντούχας πένας που ανήκει στον συγγραφέα Γιώργο Δ. Λεμπέση! Και τι δεν έχει γράψει αυτή η πένα στο χαρτί! Αστεία, αγωνίες, ελπίδες, ακόμα και προτροπές για τους μικρούς αναγνώστες!

Ναι, σε πολλές σελίδες οι λιλιπούτειοι βιβλιόφιλοι, θα βρουν ιδέες για να κάνουν διασκεδαστικές δραστηριότητες, με αφορμή πάντα αυτά που ζει ο φίλος τους ο Καλτσοκλέφτης!

Τα δύο απαράμιλλα ταλέντα -του συγγραφέα και της εικονογράφου- μαζί με την φροντίδα των εκδόσεων Ψυχογιός, δημιούργησαν ένα πανέμορφο παιδικό βιβλίο, απίστευτα διασκεδαστικό, ευρηματικό και εξόχως διαδραστικό· πραγματικά πηγαίνει το παιδικό διαδραστικό βιβλίο σε άλλο επίπεδο!

Αλλά αυτό το βιβλίο δεν θα το χαρούν μόνο τα μικρά παιδιά. Θα το χαρούν και οι μεγάλοι μιας και είναι ένα βιβλίο σύμμαχος του γονιού, του παππού, της γιαγιάς και του παιδαγωγού. Λίγο το έχετε το ότι θα κυνηγούν λιγότερο τα μικρά ποδαράκια και θα παίζουν με τις τρυφερές υπάρξεις της οικογένειάς τους περισσότερο;

Μοναδικό από όλες τις απόψεις! Θερμά, πολύ θερμά, συγχαρητήρια στους δημιουργούς του!

Οπισθόφυλλο:

Ο Καλτσοκλέφτης, ένα αστείο, χνουδωτό πλάσμα που ζει μέσα στους υπονόμους, τρυπώνει κρυφά στα σπίτια των ανθρώπων και κλέβει τις κάλτσες των παιδιών που τρέχουν πάντα ξυπόλυτα.

Για εκείνον οι παιδικές κάλτσες είναι πολύτιμες, αφού με αυτές γεμίζει το μαγικό μαξιλάρι που τον προστατεύει από τους εφικάλτσες, οι οποίοι δεν τον αφήνουν να κοιμηθεί.

Ώσπου, κάποια μέρα, γνωρίζει τη Σκουπάτη, τον Πέτσα, τη Φωφού, τον Κύρκο και άλλους χαρακτήρες, που θα τον κάνουν να ανακαλύψει μια νέα πτυχή του εαυτού του.

Μια διασκεδαστική και διαδραστική ιστορία του αγαπημένου συγγραφέα των παιδιών, που αναδεικνύει την αξία της προσφοράς βοήθειας στους γύρω μας.


Αγοράστε το βιβλίο «Ο καλτσοκλέφτης», του Γιώργου Δ. Λεμπέση, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Ο καλτσοκλέφτης

Συγγραφέας

Γιώργος Δ. Λεμπέσης

Εικονογράφος

Ιφιγένεια Σιδέρη

Σειρά βιβλίων

Βατόμουρο (7-8 ετών)

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ψυχογιός

Ημερομηνία έκδοσης

21 Οκτωβρίου 2021

Αριθμός σελίδων

43

ISBN

978-618-01-3963-1

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.