«Ο μέντορας μου», Ειρήνη Βαρδάκη .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Ο μέντορας μου», Ειρήνη Βαρδάκη

Απρίλιος του 2021 ήταν, όταν το μυθιστόρημα «Ο μέντορας μου», της Ειρήνης Βαρδάκη, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας.

«Ο μέντορας μου», Ειρήνη Βαρδάκη

Υπόθεση βιβλίου

Όταν κατάφερα και μπήκα στην εφημερίδα Αλήθεια, οι κακές γλώσσες μάκρυναν κι άλλο. Έβγαλαν σπυριά και άσπρες αηδιαστικές άφτρες. Τα λόγια τους έσταζαν δηλητήριο και τα δόντια τους έδειχναν κίτρινα κι ετοιμόρροπα από το φαρμάκι. Δεν μου καιγόταν καρφί -σχεδόν. Δεν θέλω να σου λέω ψέματα -εντάξει κάποιες φορές έκλαιγα, με γονάτιζε η αδικία, με πονούσε η λάσπη που πετούσαν με δύναμη προς το μέρος μου.

Αυτή είναι η Νίνα… η Ειρήνη Καρρά… το κόκκινο! Νεαρή εκκολαπτόμενη δημοσιογράφος που εκτός από το ταλέντο και την απαραίτητη “ματιά” καταθέτει στον βωμό της ανέλιξής της άπειρες ώρες σκληρής εργασίας.


Την είχα ξεχωρίσει καιρό τώρα. Πολύ πριν ενταχθώ στην Αλήθεια. Η Καρρά είχε μέλλον, είχε δυνατότητες και μία πένα που μπορούσε και ξεχώριζε μέσα από το στριμωγμένο τις πεντάστηλο. Δεν ξέρω αν η ίδια πίστεψε πραγματικά ότι προσπάθησα να τη βοηθήσω. Όπως και να ‘χει, ο τρόπος που αντιμετώπισε το όλο θέμα ήταν παιδαριώδης. Έμοιαζε με κακομαθημένο πεντάχρονο που μουτρώνει και χτυπάει νευρικά το πόδι επειδή δεν του αγόρασες παγωτό.

Αυτός είναι ο Κλέων… ο Κλέων Κυριαζής… το μαύρο! Έμπειρος και επιτυχημένος δημοσιογράφος που αναλαμβάνει την θέση του διευθυντή και του αρχισυντάκτη στην εφημερίδα Αλήθεια. Την εφημερίδα που εργάζεται η Νίνα.

Η τύχη έκανε τους δρόμους τους να διασταυρωθούν, αλλά οι μετέπειτα πράξεις τους τούς οδήγησαν σε μια εποικοδομητική συνεργασία, σε ένα παθιασμένο έρωτα και τελικά… στην καταστροφή τους!

Το κόκκινο και το μαύρο. Δύο πιόνια σε μια σκακιέρα όπου αν και οι μάχες δίνονται με την πένα, τα θύματα είναι αληθινοί άνθρωποι, με συναισθήματα, με όνειρα, με αδυναμίες, με παρόν, παρελθόν και πιθανότατα… μέλλον.

Η σκηνή; Ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, αυτό μιας εφημερίδας, όπου ο καθένας καταθέτει ό,τι έχει και δεν έχει ακόμα και μόνο για να διατηρήσει την θέση του σε αυτό.

Ο ενορχηστρωτής; Ποιος άλλος; Ο έρωτας! Αυτός που πολλοί τον παρουσιάζουν σαν φτερωτό θεό που πετά βέλη, αλλά κάποιοι τον βιώνουν ως δαίμονα που αφήνει στο διάβα του στάχτη και πληγές!

Όσο για την ιστορία, “γεγονότα” ιδωμένα πότε από την μια και πότε από την άλλη πλευρά, σε ένα ιδιότυπο λογοτεχνικό πινγκ πονγκ.


Αγοράστε το βιβλίο «Ο μέντορας μου», της Ειρήνης Βαρδάκη, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Το ψυχολογικό θρίλερ «Ο μέντορας μου», της Ειρήνης Βαρδάκη, είναι ένα πολύ ξεχωριστό ανάγνωσμα.

Η πρωτότυπη πλοκή του είναι με τέτοιο τρόπο σμιλευμένη που κρατά συνεχώς την αγωνία του αναγνώστη σε υψηλά επίπεδα και ταυτόχρονα αποκαλύπτει το μωσαϊκό της με τρόπο που φαντάζει τυχαίος αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι.

Οι ήρωες της μυθιστορίας είναι άριστα σκιαγραφημένοι από την ταλαντούχα συγγραφέα και τόσο οι πράξεις όσο και τα συναισθήματά τους είναι με χειρουργική ακρίβεια τοποθετημένα στο καμβά του έργου.

Ξεκινώντας την ανάγνωσή του μυθιστορήματος «Ο μέντορας μου», της Ειρήνης Βαρδάκη, από τις πρώτες κι όλας γραμμές, ένιωσα άνετα στον “τόπο” που έπλασε η συγγραφέας του και οικεία με τους ήρωές της. “Πραγματικοί” άνθρωποι, σε “πραγματικές” συνθήκες ή… σχεδόν!

Γιατί σχεδόν; Ε, αυτή είναι η μαγεία του βιβλίου! Να ανακαλύψεις, διαβάζοντας, τις μικρές -πολύ μικρές- αποκλίσεις από το φυσιολογικό. Τις μικρές αποκλίσεις που σταδιακά σωρεύονταν και που τελικά οδήγησαν στην τραγική κατάληξη της ιστορίας μας!

Διαβάστε το!

Οπισθόφυλλο:

Δεν είναι κακό να ονειρεύεσαι την κορυφή. Αρκεί να θυμάσαι ότι ανήκει πάντα σε έναν. Όταν ο Μέντορας ερωτεύεται τη μαθητευόμενή του, το όνειρο βγαίνει αληθινό. Ένας κερδίζει την κορυφή, ένας πρέπει να πέσει στον γκρεμό. Φήμες λένε… ότι ήταν το ίδιο πρόσωπο.

Ήταν ο μέντοράς της. Ήταν η μαθητευόμενή του. Ήταν μια συγκλονιστικά υπέροχη και αφανιστική αγάπη. Έγιναν το πρωτοσέλιδο και η πιο πολυσυζητημένη εξαφάνιση. Για να κατανοήσει κάποιος το έγκλημα της λίμνης, πρέπει πρώτα να σκύψει στον πυρήνα αυτής της ολέθριας σχέσης. Τα όσα ακολουθούν είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Ένας βασανιστικός γρίφος. Πολύτιμος σύμμαχος σε αυτό είναι μονάχα η ευφυΐα, μέχρι να διαπιστώσεις ότι αντίπαλός σου δεν ήταν άλλος από την ίδια την αλήθεια.


Αγοράστε το βιβλίο «Ο μέντορας μου», της Ειρήνης Βαρδάκη, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Ο μέντορας μου

Συγγραφέας

Ειρήνη Βαρδάκη

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Μίνωας

Ημερομηνία έκδοσης

Απρίλιος 2021

Αριθμός σελίδων

479

ISBN

978-618-02-1780-3

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.