«Οι οθόνες», Δρ. Κατρίν Ντολτό και Κολίν Φορ Πουαρέ .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Οι οθόνες», Δρ. Κατρίν Ντολτό και Κολίν Φορ Πουαρέ

Τον Ιανουάριο του 2021, οι εκδόσεις Μίνωας κυκλοφόρησαν το δεύτερο μέλος της σειράς “Τόσο απλά”. Πρόκειται για έργο της παιδιάτρου Δρ. Κατρίν Ντολτό και της Κολίν Φορ Πουαρέ, που απευθύνονται στους μικρούς αναγνώστες, και έχει τίτλο «Οι οθόνες»!

«Οι οθόνες», Δρ. Κατρίν Ντολτό και Κολίν Φορ Πουαρέ

Υπόθεση βιβλίου

Στις μέρες μας οθόνες υπάρχουν παντού! Στο σπίτι, στο σχολείο, στα καταστήματα, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Οι ενήλικες είναι με μια οθόνη στα χέρια μέρα και νύχτα. Το μόνο που αλλάζει είναι το μέγεθος της οθόνης! Κινητό; Τάμπλετ; Οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή; Τηλεόραση ή κονσόλα παιχνιδιών;

Χμ, υπάρχει και κάτι άλλο που δεν αλλάζει! Ενώ εκείνοι δεν έχουν ωράριο χρήσης τους ή περιορισμούς, σε εμάς τα παιδιά τους έχουν φορτώσει όλους. Και όλοι περιμένουμε με μια υπόσχεση: όταν μεγαλώσουμε -λένε- θα μας πάρουν κι εμάς, τάμπλετ ή κινητό ή κάτι με οθόνη τέλος πάντων.

Μα, μα… θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να μεγαλώσουμε τόσο εμείς! Και είναι τόσο διασκεδαστικό και ενδιαφέρον να κοιτάζεις τις οθόνες. Μέσα στα τόσο έντονα χρώματα, τους ήχους και τις μουσικές, τις γρήγορες εναλλαγές και την ποικιλία θεαμάτων και θεμάτων δεν μπορούμε να αντισταθούμε.

Δεν μπορούμε να πάρουμε τα μάτια από πάνω τους. Βέβαια υπάρχουν και τα παιδικά τάμπλετ που είναι ειδικά για εμάς τα μικρούλια. Μας αρέσει πολύ να μαθαίνουμε, να παίζουμε και να ζωγραφίζουμε με αυτά.

Ξέρουμε πως όταν ήταν μικροί οι γονείς μας δεν είχαν τίποτα από όλα αυτά για να απασχολούνται. Πως να ήταν άραγε η ζωή τους τότε; Πως μπορούμε να έχουμε όλα τα καλά που έχουν να μας δώσουν οι οθόνες χωρίς όμως να βλάψουμε την υγεία μας και χωρίς να “κολλήσουμε”;

  «Το τέρας», Βασίλης Κουτσιαρής και Λίλα Καλογερή

Αγοράστε το «Οι οθόνες», της Δρ. Κατρίν Ντολτό και της Κολίν Φορ Πουαρέ, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Το παιδικό βιβλίο «Οι οθόνες», της Δρ. Κατρίν Ντολτό και της Κολίν Φορ Πουαρέ, είναι το δεύτερο μέλος της σειράς των εκδόσεων Μίνωας, “Τόσο απλά”. Η σειρά απευθύνεται τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς τους ή/και σε κάθε άλλο ενήλικα που έρχεται σε επαφή με παιδιά.


Στην εποχή μας υπάρχουν πολλές οθόνες, αυτό όμως δεν είναι πάντα καλό για τα παιδιά και για τις σχέσεις τους με τους άλλους.
Για παράδειγμα, δε μας αρέσει καθόλου όταν είμαστε με κάποιον μεγάλο κι αυτός ασχολείται διαρκώς με το τηλέφωνό του. Είναι σαν να μη βρίσκεται μαζί μας εκείνη τη στιγμή. Εμείς, όμως, έχουμε ανάγκη να ξέρουμε ότι είναι στ’ αλήθεια κοντά μας.

Πόση αλήθεια κρύβει η παραπάνω φράση!!! Αυτό, μα και άλλα πολλά θα μάθουμε όταν διαβάσουμε το, έξω από τα συνηθισμένα, βιβλίο «Οι οθόνες», της Δρ. Κατρίν Ντολτό και της Κολίν Φορ Πουαρέ.

Και να, μερικά από αυτά: Το πως νιώθουν τα παιδιά όταν οι ενήλικες είναι κολλημένοι στις οθόνες τους, τους κινδύνους που υπάρχουν στο διαδίκτυο, την αποξένωση και τον εθισμό…

Όλα δοσμένα με τρόπο που μπορεί, με την συζήτηση, να γίνει απόλυτα κατανοητός ακόμη και από τις πολύ πολύ μικρές ηλικίες.

Τόσο το κείμενο, όσο και η εξαίρετη εικονογράφηση που το συνοδεύει, αναπτύσσουν τα θετικά και τα αρνητικά κάθε χρήσης των συσκευών καθημερινής χρήσης που έχουν οθόνες! Με αυτό τον ουσιώδες αλλά και ταυτόχρονα ευχάριστο τρόπο, βοηθούν τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους να βάζουν όρια στον χρόνο που θα τις χρησιμοποιούν κερδίζοντας ποιοτικό ελεύθερο χρόνο αλλά χωρίς να χάνουν και τα προτερήματα της τεχνολογίας.

  «Η οικογένεια Γκρίφιν ταξιδεύει με αερόστατο», Τζένη Κουτσοδημητροπούλου

Υπέροχη σειρά, εξαιρετικά βιβλία, διασκεδαστικά, διδακτικά και ωφέλημα όχι μόνο για τους μικρούς αναγνώστες αλλά και για εμάς τους ενήλικες που μεγαλώνουμε και μαθαίνουμε μαζί με τα παιδιά μας! Διαβάστε τους το και διαβάστε το!

Οπισθόφυλλο:

Η γνωστή παιδίατρος Δρ. Κατρίν Ντολτό μοιράζεται την πολύτιμη γνώση της για την παιδική ηλικία εκφράζοντας με τον καλύτερο και πλέον άμεσο τρόπο όλα όσα απασχολούν τα παιδιά. Όπως συνηθίζει να λέει: «Όσο περισσότερα καταλαβαίνουμε τόσο καλύτερα μεγαλώνουμε».

Οι οθόνες έχουν πολλά να μας προσφέρουν, όμως χρειαζόμαστε τη βοήθεια των μεγάλων για ν’ αποφεύγουμε τις παγίδες. Τόσο απλά!


Αγοράστε το «Οι οθόνες», της Δρ. Κατρίν Ντολτό και της Κολίν Φορ Πουαρέ, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Οι οθόνες
Les ecrans

Συγγραφείς

Δρ. Κατρίν Ντολτό
Dr. Catherine Dolto
Κολίν Φορ Πουαρέ
Colline Faure Poiree

Εικονογράφος

Frederick Mansot (Robin)

Μετάφραση

Εύη Γεροκώστα

Σειρά βιβλίων

Τόσο απλά

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Μίνωας

Ημερομηνία έκδοσης

Ιανουάριος 2021

Αριθμός σελίδων

32

ISBN

978-618-02-1675-2

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.