«Όταν δακρύζει ο λύκος», Πρόδρομος Κοσμίδης .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Όταν δακρύζει ο λύκος», Πρόδρομος Κοσμίδης

Το φθινόπωρο του 2021, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Φίλντισι το πολεμικό μυθιστόρημα του Προδρόμου Κοσμίδη, με τίτλο «Όταν δακρύζει ο λύκος».

«Όταν δακρύζει ο λύκος», Πρόδρομος Κοσμίδης
«Όταν δακρύζει ο λύκος», Πρόδρομος Κοσμίδης«Όταν δακρύζει ο λύκος», Πρόδρομος Κοσμίδης

Υπόθεση βιβλίου

Τελειώνοντας η άνοιξη του 1941 όλη σχεδόν η ηπειρωτική Ευρώπη είχε πέσει στα χέρια της ναζιστικής Γερμανίας. Τόσο καιρό η διπλωματία του Χίτλερ είχε κοιμίσει για τα καλά τον Στάλιν, αλλά αρκετά. Είχε έρθει η ώρα να φανεί η ανωτερότητα της άριας φυλής έναντι των Σλάβων και παράλληλα να βάλουν στο χέρι αυτόν τον αχανή ζωτικό χώρο της Σοβιετικής Ένωσης με τα πλούσια υπεδάφη.
Η επιχείρηση ονομάστηκε “Μπαρμπαρόσα”, που σημαίνει ιταλικά κοκκινογένης. Ξεκίνησε πριν η μέρα χαράξει στις 22 Ιουνίου 1941.

Ο Χίτλερ σε αυτή την επιχείρηση “έριξε” απίστευτο πλήθος ανθρωπίνων και μη πόρων, με σκοπό να “σιγουρέψει” το ποθούμενο. Λίγους μήνες αργότερα όμως, η Ιστορία θα καταγράψει ότι άλλο οι ασκήσεις επί χάρτου και άλλο η εξέλιξη των γεγονότων στο πραγματικό πεδίο μαχών. Ο κόκκινος στρατός αντέχει. Οι Ρώσοι αντέχουν.

Ένα από τα σημεία που οι ναζιστικές δυνάμεις έχουν καθηλωθεί είναι και τα περίχωρα του Λένινγκραντ, της Αγίας Πετρούπολης. Μπορεί οι κάτοικοί της να πεινούν, η πόλη να βομβαρδίζεται, αλλά… δεν λυγίζουν! Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές έχουν ταμπουρωθεί μέσα σε χαρακώματα.

Σε ένα από αυτά των Ρώσων, επικεφαλής είναι ο υπολοχαγός Σεργκέι Παυλώφ. Έξυπνος, γνώστης της Γερμανικής γλώσσας και πολύ πολύ ριψοκίνδυνος. Ιδιαίτερα μετά το θάνατο της οικογένειάς του σε έναν από τους βομβαρδισμούς, ο Σεργκέι κινείται τις νύχτες σαν λύκος… προσπαθώντας να “εκδικηθεί” τον θάνατο των αγαπημένων του.

Ένας βομβαρδισμός τον έκανε “Λύκο” και ένας άλλος τον έκανε “Γερμανό”! Ναι, μια τραγική στιγμή τον μετέτρεψε από Ρώσο αξιωματικό σε τραυματισμένο Γερμανό αξιωματικό! Όταν ανέκτησε τις αισθήσεις του, βρισκόταν σε ένα γερμανικό νοσοκομείο όπου όλοι θεωρούν ότι είναι ο αξιωματικός Ντίτερ Μπεκ. Τόσο τα χαρτιά που βρέθηκαν δίπλα του, όσο και οι εκτεταμένες πληγές στο πρόσωπό του, συνέβαλαν σε αυτή την “παρεξήγηση”.

Μη έχοντας άλλη σώφρονα επιλογή, ο Σεργκέι ξεκινά να υποδύεται τον Γερμανό αξιωματικό Μπεκ. Ο Λύκος -των χαρακωμάτων της Αγίας Πετρούπολης- βρέθηκε στο Βερολίνο και όχι μόνο κατάφερε να επιβιώσει, αλλά άλλαξε, εξαιτίας και κάποιων συγκυριών, στόχο. Τώρα ο ρόλος του, σε αυτόν τον πόλεμο, θα είναι αυτός του κατασκόπου!

Νέες προκλήσεις, νέοι κίνδυνοι, νέα πρόσωπα, νέα συναισθήματα! Οι αναμνήσεις όμως και η πίστη στη Μητέρα Ρωσία είναι σταθερές και αυτές είναι που θα τον βοηθήσουν να “κρατηθεί” από κάπου στο δύσβατο μονοπάτι που ξανοίγεται μπρος του!

Κριτική και εντυπώσεις

Μυθιστορήματα που ο χρόνος δράσης των ηρώων τους είναι ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος έχουν γραφτεί δεκάδες. Βλέπετε η περίοδος αυτή της Ιστορίας, είναι ιδιαίτερα θελκτική κυρίως στο αντρικό αναγνωστικό κοινό. Στα πιο λαμπρά από αυτά τα μυθιστορήματα, από το φθινόπωρο του 2021, περιλαμβάνεται και το «Όταν δακρύζει ο λύκος», του Προδρόμου Κοσμίδη.

Ο συγγραφέας του, κατάφερε, με περισσή τέχνη, όχι μόνο να δώσει “σάρκα και οστά” σε μια εξαιρετική ιστορία με μοναδικούς χαρακτήρες, αλλά να μεταφέρει και όλη την φρίκη του πολέμου, χωρίς μάλιστα να χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα σκληρές σκηνές.

Ξεκινάς την ανάγνωση του βιβλίου και μπαίνεις σχεδόν αμέσως στο “πετσί” του βασικού του ήρωα, του Ρώσου υπολοχαγού Σεργκέι Παυλώφ. Κρυώνεις μαζί του, πεινάς μαζί του, θυμώνεις με όσα τον θυμώνουν, κλαις με όσα κάνουν και τα δικά του μάτια να κλαίνε.

Πλούσιες περιγραφές και καλοσχεδιασμένοι διάλογοι γεμίζουν τις 336 σελίδες του μυθιστορήματος. Όταν δε, φτάσεις στο οπισθόφυλλο, εύχεσαι αυτές οι σελίδες να ήταν δεκαπλάσιες, εικοσαπλάσιες…!!!

Το λάτρεψα από τις πρώτες γραμμές, το διάβασα όσο πιο “απνευστί” μου επέτρεψαν οι υποχρεώσεις μου και σας το συστήνω ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ! Αν μπορέσω κάποια στιγμή να ξαναδιαβάσω τα βιβλία που έχω λατρέψει, τότε το «Όταν δακρύζει ο λύκος», του Προδρόμου Κοσμίδη, θα είναι σίγουρα στα δέκα πρώτα!

Εξαίσιο! Αναζητήστε το και απολαύστε το!

Οπισθόφυλλο:

Τον βλέπω. Βγαίνει από το χαράκωμα ολόρθος, πανώριος! Όμορφος σαν το θάνατο. Κρατά το ντουφέκι κάτω, στο ένα χέρι. Δρασκελίζει το ανάχωμα στητός, άφοβος, πηδά στο λάκκο. Κοντά σκάει ο κεραυνός. Η νύχτα μέρα γίνεται. Δύο φορές έχω δει τόσο όμορφο το πρόσωπο του Χριστού. Η μία ήταν δίπλα στην ωραία πύλη του ναού του ρέοντος αίματος, στην Αγία Πετρούπολη.

Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Αγία Πετρούπολη. Αφού απέτυχε ο γερμανικός στρατός να καταλάβει την πανέμορφη, ιστορική πόλη, αποφασίζει να την πολιορκήσει και να την αποκλείσει από κάθε εξωτερική βοήθεια. Είναι ένας πόλεμος χαρακωμάτων, αλλά τεράστιες απώλειες έχει κι ο άμαχος πληθυσμός. Ο Ρώσος υπολοχαγός Σεργκέι Παυλώφ μάχεται ηρωικά και αντιστέκεται, όμως σε ένα βομβαρδισμό σκοτώνεται η γυναίκα του και χάνεται ο μικρούλης γιος του. Το μίσος και η αγανάκτηση για τους κατακτητές αλλάζουν την ψυχολογία του κι αρχίζει να συμπεριφέρεται σαν άγριος λύκος. Τα πρωτόγονα ένστικτα τον οδηγούν σε απρόβλεπτες δραματικές καταστάσεις, από θύμα γίνεται θύτης και η μοίρα τον καλεί σε πράξεις ενάντια στη συνείδησή του. Η οικογένεια, η θρησκεία, οι προκαταλήψεις, ο έρωτας αποκτούν άλλο νόημα και η πατρίδα θέτει εκ νέου τα όριά της.

«Δεν θα σε ξαναφωνάξω», του είπα, όταν κάρφωσα το σταυρό στο λασπωμένο προσκέφαλο της Σοφίας. «Φεύγω. Μείνε εσύ με τους ανθρώπους. Εγώ θα πάω με τ’ αγρίμια».

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Όταν δακρύζει ο λύκος

Συγγραφέας

Πρόδρομος Κοσμίδης

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Φίλντισι

Ημερομηνία έκδοσης

Οκτώβριος 2021

Αριθμός σελίδων

336

ISBN

978-618-5456-50-4

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.