Εκδόσεις Κέδρος, 2020
Σελ. 667
Απρίλιος 1939. Ο κορυφαίος επιθεωρητής του Τμήματος ανθρωποκτονιών της Κρίποστο Βερολίνο, Μπέρνχαρντ Γκούντερ, δέχεται την διαταγή, από τον Στρατηγό Ράινχαρντ Χάιντριχ, αρχηγό της μυστικής υπηρεσίας ασφαλείας, να φύγει από το Βερολίνο και να πάει στις Βαυαρικές Άλπεις, όπου διαπράχθηκε ένα έγκλημα. Μια δολοφονία. Ένα πολύ ασυνήθιστο είδος δολοφονίας, με δεδομένο τον τόπο που συνέβη. Αυτός που ζήτησε βοήθεια από τον Χάιντριχ, για να διαλευκάνει την δολοφονία, ήταν ο Μάρτιν Μπόρμαν, ο βοηθός επικεφαλής προσωπικού του Χίτλερ -του Ηγέτη.
Ο Γκούντερ ήταν υποστηρικτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, οπότε εκδιώχθηκε από την Κρίπο, εργάστηκε ως ιδιωτικός ντέντεκτιβ, αλλά πριν ένα χρόνο ο Χάιντριχ εκτιμώντας τις ικανότητές του τον επανέφερε ξανά στο Σώμα. Ο Μπέρνχαρντ Γκούντερ θα πρέπει να πάει στην εξοχική Καγκελαρία του Ηγέτη στο Ομπερσάλτσμπεργκ, κοντά στην κωμόπολη Μπερχτεσγκάντεν, στις Βαυαρικές Άλπεις. Θα ήταν ο μοναδικός υπεύθυνος της έρευνας και θα αναφέρεται απευθείας στον Μπόρμαν. Μαζί του ο Γκούντερ ζήτησε να έχει και τον βοηθό του τον Φρίντιχ Κορς.
Ο νεκρός ήταν ένας πολιτικός μηχανικός της περιοχής, ο Καρλ Φλεξ. Δεν ήταν αυτός σημαντικός, αλλά ο τόπος όπου έγινε ο φόνος ήταν σημαντικός. Το θύμα πυροβολήθηκε με ντουφέκι στη βεράντα της ιδιωτικής κατοικίας του Χίτλερ, στο Ομπερσάλτσμπεργκ. Το Μπέργκχοφ. Σίγουρα δεν ήταν μια απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ, αλλά ο Μάρτιν Μπόρμαν ανησυχούσε πώς θα τον κάνει να φανεί στα μάτια του Χίτλερ, το ότι οποιοσδήποτε θα μπορούσε να σκοτωθεί στο δεύτερο σπίτι του Ηγέτη. Ήταν μεγάλη πηγή ανησυχίας για όλους όσοι ασχολούνταν με την ασφάλεια του Ηγέτη, και για αυτό ο Μπόρμαν επιθυμούσε την σύλληψη του δολοφόνου το συντομότερο δυνατόν. Επειδή ο Χίτλερ γιόρταζε στις 20 Απριλίου τα γενέθλιά του, γινόταν 50 χρονών, θα ερχόταν στο Μπέργκχοφ, οπότε μέσα στην εβδομάδα, που απόμενε, έπρεπε να συλληφθεί ή να εκτελεστεί αυτός, που σκότωσε τον Καρλ Φλεξ, για να μην το μάθει ο Χίτλερ.
Ο Μπόρμαν ήθελε τον δολοφόνο κάτω από την γκιλοτίνα πριν από τις 20 του μηνός Απριλίου 1939. Ο Επιθεωρητής Μπέρνχαρντ Γκούντερ έπρεπε να βιαστεί να βρει τον δολοφόνο. Να μην σταθεί καθόλου, να μην κοιμηθεί καθόλου. Για αυτό και ο στρατηγός Μπόρμαν τον προμήθευσε με ένα κουτί Pervitin. Μια υδροχλωρική μεθαμφεταμίνη, που σε κρατάει πολλές ώρες ξύπνιο.
Ο Καρλ Φλεξ δούλευε για τον Μπρούνο Σενκ έναν από τους έμπιστους ανθρώπους στο βουνό, του Μάρτιν Μπόρμαν. Και οι δύο ήταν υπάλληλοι της κατασκευαστικής εταιρείας Πολένσκι & Τσέλνερ, στο Ομπερσάλτσμπεργκ.
Ο επιθεωρητής Γκούντερ όταν γίνεται η νεκροψία ανακαλύπτει ότι ο νεκρός Φλεξ έπασχε από γονόρροια, ένα αφροδίσιο νόσημα και είχε στα ρούχα του ένα κουτί Rtotargol. Επίσης ανακαλύπτει ότι ο Φλεξ ήταν από τους λιγότερους δημοφιλείς ανθρώπους στις βαυαρικές Άλπεις, ήταν απατεώνας και κάθαρμα, ο δε Σενκ και ο Μπόρμαν ήταν πολύ μισητά πρόσωπα στην περιοχή, κυρίως από τις βίαιες απαλλοτριώσεις των σπιτιών, των ντόπιων Βαυαρών. Ο προσωπικός γιατρός του Χίτλερ, ο Καρλ Μπραντ ήταν μπλεγμένος σε πολλά πράγματα και τον αποκαλούσαν δόκτορα Κολασμένο. Υπήρχε μια βαυαρική μαφία, από ανώτατα στελέχη του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος, στην ορεινή αυτή περιοχή του Χίτλερ.
Ο Γκούντερ ανακαλύπτει επίσης ότι τον Καρλ Φλεξ τον πυροβόλησαν όχι από το διπλανό δάσος, που πίστευε η Γκεστάπο, αλλά από την βίλα Μπέχσταϊν, που απείχε περίπου εκατό μέτρα από την κατοικία του Χίτλερ και ήταν στους πρόποδες του βουνού. Στη βίλα Μπέχσταϊν, ο Γκούντερ βρήκε σε ένα φεγγίτη τέσσερις κάλυκες. Άρα ο δολοφόνος πυροβόλησε τέσσερες φορές, αλλά κανείς δεν τους άκουσε, από τα άλλα δώδεκα άτομα, που ήταν στην βεράντα δίπλα στον Καρλ Φλεξ. Η βίλα ήταν πια ο τόπος του εγκλήματος.
Ανακάλυψε επίσης ότι πολλοί κάτοικοι της περιοχής δουλεύανε σε έργα στο βουνό του Χίτλερ και αμοιβόταν πολύ καλά, αλλά και σκοτωνότανε πολλά άτομα από τις εκρήξεις, για τις διανοίξεις των δρόμων και σηράγγων και ότι το βουνό του Χίτλερ ήταν γεμάτο σήραγγες, που δεν χρησιμοποιούνταν και παλιά αλατωρυχεία. Μέσα στο Μπέργκχοφ στο Κέλσταιν υπήρχε μια αίθουσα τσαγιού, που για να χτιστεί είχαν σκοτωθεί πολλοί άνθρωποι.
Ο σκοπευτής που σκότωσε τον Φλεξ ίσως ήταν κάποιος ντόπιος χωρικός, που μπήκε στην περιοχή από κανένα παλιό αλατωρυχείο. Χρησιμοποίησε ένα ντουφέκι με τηλεσκοπικό στόχαστρο. Ποιο ήταν το κίνητρο του φόνου;
Όταν θα σκοτωθεί ο Χέρμαν Κάσπελ της Υπηρεσίας Ασφαλείας του Ράιχ, αφού ανατραπεί το αυτοκίνητό του, επειδή κάποιος έκοψε τα σωληνάκια των φρένων της μερσεντές του, και όταν βρεθεί νεκρός, ο βοηθός κυνηγός Ούντο Άμπρος, που φαινόταν αυτοκτονία, αλλά τελικά ήταν δολοφονία (το όπλο του Άμπρος βρέθηκε σε μια καμινάδα στην βίλα Μπέχσταϊν, με αυτό είχαν σκοτώσει τον Καρλ Φλεξ), ο Γκούντερ άρχισε πλέον να ανησυχεί, αλλά και να αντιλαμβάνεται ότι πλησιάζει να βρει τον δολοφόνο.
Η αποκάλυψη των μυστικών του βουνού του Χίτλερ δεν έκανε τον επιθεωρητή Γκούντερ παρά ακόμη ένα θύμα δολοφονίας σε αναμονή. Κάποιος είχε πάρει μεγάλο ρίσκο προσπαθώντας να τον σκοτώσει δύο φορές…
Τι σχέση είχαν με την δολοφονία οι Στρατώνες Π, όπου εργάζονται είκοσι πόρνες, για τους εργάτες των εταιρειών και ποιοι έπαιρναν χρήματα από τους οίκους ανοχής;
Ποια ήταν η Ρενάτα Πρόντι;
Τι σχέση έχει με τη δολοφονία ο τοπικός φωτογράφος Γιόχαν Μπράντερ;
Θα βρεθεί στη φυλακή ένας αθώος;
Τι ήταν οι λίστες Β, P και Ag;
Είναι δυνατόν να τσακώσεις τον γιατρό του Χίτλερ για φόνο;
Οκτώβριος 1956.
Ο επιθεωρητής ανθρωποκτονιών της Στάζι (οι πραγματικοί κληρονόμοι της Γκεστάπο), Μπέρνχαρντ Γκούντερ, δέχεται από τον Στρατηγό του Υπουργείου Κρατικής Ασφαλείας, Έριχ Μίλκε, μια διαταγή, να σκοτώσει οπωσδήποτε την Αγγλίδα Ανν Φρεντς, προϋπόθεση για να μείνει ζωντανός ο ίδιος. Θα δηλητηριάσει την Ανν Φρεντς με θάλλιο, ρίχνοντας στο τσάι της. Το μοναδικό αντίδοτο για το θάλλιο, αποτελούσε το χρώμα, πρωσικό μπλε. Επειδή ο Μίλκε δεν ήταν σίγουρος για την εκτέλεση της εντολής του, επειδή η Ανν Φρεντς ήταν παλιά φιλενάδα του Γκούντερ, είχε βάλει ανθρώπους να τον σκοτώσουν, αν αντιλαμβανόταν ότι είχε σκοπό ο Γκούντερ να τον προδώσει. Ήδη οι άνθρωποι του Μίλκε κάνουν στον Γκούντερ, έναν εικονικό στραγγαλισμό, αφού τον κρεμάσουν, για να καταλάβει ότι αν αποτύχει θα πεθάνει. Παράλληλα τον συνοδεύει ο Φρίντριχ Κορς, παλιός φίλος και συνάδελφός του στην Κρίπο.
Ο Μπέρνχαρντ Γκούντερ, μέσα στο μπλε τρένο για το Παρίσι θα σκοτώσει τον πράκτορα της Στάζι, Τζιν Κέλι και θα πηδήξει από το τρένο, με σκοπό να διαφύγει από τους πράκτορες της Στάζι, που τον παρακολουθούν και τον βοηθό του Φρίντριχ Κορς. Ο Γκούντερ ήξερε πλέον ότι έπρεπε να βγει από τη Γαλλία και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν και να πάει στη Δυτική Γερμανία, για να σωθεί από το ανθρωποκυνηγητό της Στάζι.
Θα μπορέσει να ξεφύγει; Υπήρχε περίπτωση ένας Γερμανός να κρυφτεί στη Γαλλία;
Η υπόθεση αυτού του έργου του Φίλιπ Κερ τα είχε όλα: παραδοξότητες, αποξένωση, μπόλικους πιθανούς και απίθανους υπόπτους, υπαρξιακό άγχος, βαρβαρότητα, διαφθορά, απληστία, φιλοχρήματους, τυφλή υποταγή, σάπιους ανθρώπους, αδίστακτους ανθρώπους, άγνοια, μίσος, μισαλλοδοξία, φθόνος, φαύλοι, ψεύτες, εκβιασμοί, φόβος, τρόμος, βιασμοί, εκβιαστικές ομολογίες, ωμές δολοφονίες, μαζικές δολοφονίες, αδίστακτοι εκτελεστές, εγκληματίες φασίστες ναζί, βαναυσότητες, βαναυσότητα κατά των ζώων και των ανθρώπων, εικονικές εκτελέσεις και απαγχονισμοί, μίζες, γραφειοκρατία, μεθαμφεταμίνες, φάρμακα, δωροδοκίες, βίαιες απαλλοτριώσεις, σκοτωμοί αθώων, στραγγαλισμοί, αμβλώσεις, φρένα αυτοκινήτων πειραγμένα, μυστικά λογιστικά βιβλία, απαγορευμένα βιβλία, σπήλαια Σλόσμπεργκ, ορυχεία χαλαζία, αλατωρυχεία, παράξενες αυτοκτονίες, συμμορίες εγκληματικές που πουλούσαν προστασία, συμμορίες σαν του Αλ Καπόνε, άνθρωποι ενσάρκωση του φασισμού, σιχαμένοι ναζί, ναζί με λογική φασιστική, νέα τάξη πραγμάτων, αόρατοι άνθρωποι, βιβλιάρια καταθέσεων σε Ελβετική τράπεζα με πολλές χιλιάδες μάρκα, συνδυασμός παράνομων εσόδων με νόμιμα, κωδική ονομασία «Πρωσικό μπλε», παρεμπόδιση του έργου ενός επιθεωρητή, πράξεις προδοσίας, κατάχρηση της εξουσίας και αυθαίρετη άσκηση εξουσίας, πάτημα επί πτωμάτων για αναρρίχηση στην ναζιστική κομματική ιεραρχία, αιματηρά συνθήματα: αίμα και τιμή, Ες Ες με το κεφάλι του χάρου στα καπέλα τους, ναζί καθάρματα, ένα διαβολικό και τυραννικό Γερμανικό καθεστώς, ένα σάπιο καθεστώς, περιφρόνηση στον Άνθρωπο, αν αυτό είναι ο άνθρωπος…
Ένα μακάβριο σανατόριο του Χίτλερ, που λίγοι άνθρωποι, σαν τον καλό μπάτσο- επιθεωρητή Μπέρνχαρντ Γκούντερ, αναζητούσαν γιατρειά στην αποπνικτικά καθαρή ατμόσφαιρα του Μαγικού βουνού!!!
Πρόκειται για το καλύτερο βιβλίο του Φίλιπ Κερ.
Ο Φίλιπ Κερ γεννήθηκε στο Εδιµβούργο το 1956. Σπούδασε νοµικά και φιλοσοφία στο Πανεπιστήµιο του Μπέρµιγχαµ, όπου, μεταξύ άλλων, εντρύφησε στο γερμανικό δίκαιο και στη γερμανική φιλοσοφία, διαβάζοντας σχετικά κείμενα στο πρωτότυπο. Όπως λέει ο ίδιος: «Η πιο ενδιαφέρουσα νομική φιλοσοφία είναι η γερμανική, οπότε το λογικό ήταν να πάω στη Γερμανία, όπως και έκανα, και ειδικά στο Βερολίνο, το οποίο επισκέφθηκα αρκετές φορές». Η μελέτη αυτή του έδωσε το ερέθισμα να ασχοληθεί περαιτέρω με την ιστορία της Γερμανίας στον εικοστό αιώνα, εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στην ιστορία του ναζισμού.
Μετά το πέρας των σπουδών του εργάστηκε ως κειµενογράφος σε πολλές διαφημιστικές εταιρίες, μεταξύ αυτών και στη Saatchiand Saatchi. Στο διάστημα αυτό γεννήθηκε στο μυαλό του η ιδέα να γράψει ένα μυθιστόρημα με ήρωα έναν Βερολινέζο αστυνομικό το 1936. Η ιδέα του υλοποιήθηκε το 1989 με την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος, με τίτλο Οι Βιολέτες του Μάρτη. Πρόκειται για το βιβλίο με το οποίο παρουσίασε στο κοινό τον Μπέρνι Γκούντερ, τον κυνικό και ταυτόχρονα μελαγχολικό ντετέκτιβ που ζει την άνοδο και την πτώση του ναζισμού. Ακολούθησαν τα µυθιστορήµατα Ο χλοµός εγκληµατίας (1990) και Γερµανικό ρέκβιεµ (1991), µε φόντο το µεσοπολεµικό και µεταπολεµικό Βερολίνο αντίστοιχα. Το 1993 τα τρία µυθιστορήµατα συγκεντρώθηκαν από την Penguin Press σε έναν τόµο µε τον γενικό τίτλο Berlin Noir, που θεωρείται ένα από τα σηµαντικότερα έργα της σύγχρονης αστυνοµικής λογοτεχνίας.
Στα ελληνικά εκδόθηκαν για πρώτη φορά από τις εκδόσεις Κέδρος το 2002-2003, στη σειρά αστυνοµικής λογοτεχνίας ΜΑΥΡΟ ΒΕΛΟΥΔΟ. Το 2012 κυκλοφόρησαν σε επίτοµη έκδοση µε τον τίτλο Η τριλογία του Βερολίνου.
Από την κυκλοφορία του Γερμανικού ρέκβιεμ έως την επιστροφή του Μπέρνι Γκούντερ με το The One from The Other μεσολάβησαν δεκαέξι χρόνια, διάστημα στο οποίο ο Philip Kerr έγραψε πλήθος άλλων βιβλίων, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν τα Φιλοσοφικά εγκλήματα (Κέδρος, 2015).
Έγραψε επίσης σημαντικά βιβλία για παιδιά, μεταξύ των οποίων τα: Η πιο τρομακτική ιστορία όλων των εποχών και Φρίντριχ, ένας σπουδαίος ντετέκτιβ (κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κέδρος). Ακολούθησαν και άλλα μυθιστορήματα με ήρωα τον Μπέρνι Γκούντερ, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ήδη κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κέδρος: Μοιραία Πράγα, Άνθρωπος χωρίς ανάσα, Φλόγα που σιγοκαίει, Η γυναίκα από το Ζάγκρεµπ, Αν οι νεκροί δεν ανασταίνονται, Η άλλη πλευρά της σιωπής, Φοβού τους Δαναούς. Αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η έκδοση στα ελληνικά του μυθιστορήματος Metropolis, που ο συγγραφέας πρόλαβε να ολοκληρώσει πριν από τον θάνατό του.
Ο Philip Kerr διοχέτευσε το πάθος του για το ποδόσφαιρο σε μια άλλη σειρά μυθιστορημάτων, αυτή τη φορά με ήρωα τον προπονητή-ντετέκτιβ Σκοτ Μάνσον. Τα βιβλία αυτά – Ξαφνικός θάνατος (2016), Το χέρι του Θεού (2016) και Ψεύτικο εννιάρι (2017) – κυκλοφορούν επίσης από τις εκδόσεις Κέδρος.
Τιµήθηκε µε τα βραβεία RBA International Prize for Crime Writing και British Crime Writers’ Association’s Ellis Peters Historic Crime Award.
Συνεργάστηκε ως αρθρογράφος µε τις εφηµερίδες Sunday Times, Evening Standard και New Statesman.
Ήταν παντρεµένος µε τη συγγραφέα Jane Thynne και πατέρας τριών παιδιών.
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 62 ετών, στις 23 Μαρτίου 2018.
Τραχανάς Κώστας