Ματιά

«Ρόδινη στάχτη», της Σόνια Ζαχαράτου

Είμαι η Μαρία Θηρεσία. Το σώμα μου μου το έδωσαν, μια νύχτα του έρωτά τους οι γεννήτορές μου, ο Λουδοβίκος ΙΣΤ και η Μαρία Αντουανέτα. Οραματίζονταν έναν διάδοχο ικανό για να άρχει στη Γαλλία […]

Γράφει: Matia Gr
«Ρόδινη στάχτη», της Σόνια Ζαχαράτου

Ρόδινη στάχτη

Είμαι η Μαρία Θηρεσία.
Το σώμα μου μου το έδωσαν, μια νύχτα του έρωτά τους οι γεννήτορές μου, ο Λουδοβίκος ΙΣΤ και η Μαρία Αντουανέτα. Οραματίζονταν έναν διάδοχο ικανό για να άρχει στη Γαλλία και στη Ναβάρρα, έναν διάδοχο που θα διαιώνιζε το κλέος της βασιλικής καταγωγής του πατέρα μου, τον κραταιό Οίκο των Βουρβόνων. Χωρίς να υποψιάζονται τις στροφές των καιρών. Των λαών τις εξεγέρσεις. Το ζοφερό μέλλον τους στον τροχό της Ιστορίας. Χωρίς ν’ αναρωτηθούν αν εγώ θα είχα τη δύναμη να σηκώσω το βάρος της κληρονομιάς μου. Να υποταχθώ στη στιγματισμένη μοίρα μου.

Εκείνη, η Μαρία Θηρεσία Καρλότα, είναι η πρωταγωνίστρια και ταυτόχρονα αφηγήτρια του τρίτου βιβλίου που παραδίδει στο αναγνωστικό κοινό η δημοσιογράφος Σόνια Ζαχαράτου. Ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντος μυθιστορήματος που κυκλοφόρησε το 2011 από τις εκδόσεις Εξάντας.

Πρωτότοκη κόρη του βασιλικού ζεύγους της Γαλλίας και εγγονή της Μαρίας Θηρεσίας, αυτοκράτειρας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους. Το κλάμα της ακούστηκε για πρώτη φορά στις 19 Δεκεμβρίου του 1778 σε ένα από τα 700 δωμάτια του ανακτόρου των Βερσαλλιών. Αν και θα περίμενε κανείς ότι τα κλάματά της ως μωρό θα ήταν και τα μοναδικά της ζωής της, η μοίρα είχε γραμμένο για εκείνη ένα τελείως διαφορετικό μέλλον.

Ήταν μόλις έντεκα ετών, παιδί ακόμα, όταν τη νύχτα της 5ης Οκτώβρη του 1789 ο εξεγερμένος λαός εισέβαλε στις Βερσαλλίες. Από εκείνη την στιγμή, η κόρη της Μαρίας Αντουανέτας πέρασε από τον παράδεισο στην κόλαση! Καταρχήν, η φυγή από τα πολυτελή διαμερίσματα, η καταφυγή στην ταπεινή σπηλιά στους κήπους του Τριανόν και η σύλληψη από το εξαγριωμένο πλήθος των επαναστατών.

Κατόπιν, η ανεπιτυχής προσπάθεια απόδρασης της οικογένειας στην Αυστρία και όλα όσα την ακολούθησαν… στο παλάτι του Κεραμεικού…. η φυλάκιση στον Tour du Temple…. οι εκτελέσεις…

Η ψυχολογική κατάσταση της Μαρίας Θηρεσίας Καρλότας, απελπιστική…


Νοσταλγούσα. Θλιβόμουν. Ήλπιζα. Φοβόμουν. Αναρριγούσα. Πάλευα κι εξόρκιζα κι απόδιωχνα. Ήλπιζα πάλι. Ισορροπούσα. Ξαναρχόταν άγριο το κύμα. Κατακλυζόμουν. Παρέλυα.

…σε πλήρη αντίθεση με την ανέμελη και ανέφελη πρώτη δεκαετία της ζωής της. Τις μέρες που…


Κι όταν κατεβαίναμε από τις άμαξες, μας έστρωναν πορφυρά χαλιά για να πατήσουμε, μας έραιναν με ανθοπέταλα και αρώματα και προσπαθούσαν ν’ αγγίξουν στην άκρη τους τα φορέματά μας, ακόμα και το δικό μου φόρεμα, που ήμουνα παιδί.
Μας προσκυνούσαν. Μας επευφημούσαν. Μας αποθέωναν. Κι εμείς, με μιαν αίσθηση μέθης, βεβαιωνόμασταν για την αφοσίωσή τους στον Θεό, αλλά και στο Στέμμα.

Η ταλαντούχα Σόνια Ζαχαράτου, μέσα από τα στιγμιότυπα της ζωής της ηρωίδας της, ξεδιπλώνει μπροστά μας όλο το κλίμα που επικρατούσε τότε στην Γαλλική πρωτεύουσα. Στο αιματοβαμμένο Παρίσι του διαφωτισμού και της επανάστασης! Και το κάνει αυτό, δείχνοντας σεβασμό στην ελληνική γλώσσα, στη γαλλική ιστορία και στην παγκόσμια τέχνη της λογοτεχνίας.

Αν στα προηγούμενα προσθέσετε και την κρυστάλλινη διεισδυτική ματιά της συγγραφέως -όντας δημοσιογράφος στο επάγγελμα- καταλαβαίνετε γιατί το «Ρόδινη στάχτη» είναι ένα από τα βιβλία που σας προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε. Ειδικά, εσείς οι λάτρεις της ιστορίας… σπεύσατε! Η Μαρία Θηρεσία Καρλότα και η Σόνια Ζαχαράτου, έχουν πολλά να σας φανερώσουν… 🙂

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Παρίσι, Βερσαλλίες, Αυλή του Βασιλιά Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ και της Βασίλισσας Μαρίας Αντουανέτας. Το πρωτότοκο παιδί τους, η Μαρία Θηρεσία Καρλότα, είναι ένα μικροκαμωμένο και ευαίσθητο κορίτσι. Η μικρή πριγκίπισσα μεγαλώνει μέσα στα μυθώδη πλούτη των πλέον πολυτελών ανακτόρων της Ευρώπης και στην απατηλή βεβαιότητα ότι η ζωή δεν μπορεί να είναι παρά μόνον αυτή, παρά μόνον έτσι: ένα παραμύθι.
Η Επανάσταση όμως διαλύει όλα τα δεδομένα, και η λαιμητόμος, τοποθετημένη στην καρδιά της αιματοβαμμένης πόλης, απλώνει τη φρίκη και σπέρνει τον πανικό. Η βασιλική οικογένεια φυλακίζεται. Η έφηβη Μαρία Θηρεσία, από την πρώτη ημέρα της φυλάκισής τους, γράφει ημερολόγιο, αναπολώντας τα ανέφελα παιδικά της χρόνια και καταγράφει, συγχρόνως, όσα συμβαίνουν γύρω της, μέσα από τη δική της τρομοκρατημένη ματιά.

Ένα ιστορικό αφήγημα σε πρώτο πρόσωπο, ένα μυθιστόρημα πολιτικό που εκτυλίσσεται στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης έως και τις αρχές του 19ου αιώνα, με τον άνεμο του Διαφωτισμού να σαρώνει όλη την Ευρώπη, με το γαλλικό λαό σύσσωμο στις επάλξεις, με τον Χάρτη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ν’ αλλάζει τη θέση του πάνω στη γη, αλλά και με την περίοδο της Τρομοκρατίας ν’ αμαυρώνει τις ελπιδοφόρες σελίδες μιας συγκλονιστικής Επανάστασης…

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Σχετικά άρθρα

Θέματα