«Σαφφίκ», της Κάθριν Φίσερ - «Sapphique», by Catherine Fisher .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Σαφφίκ», της Κάθριν Φίσερ – «Sapphique», by Catherine Fisher

Δύο χρόνια μετά τη κυκλοφορία στη χώρα μας του σαγηνευτικού «Ινκάρσερον», της Κάθριν Φίσερ, έφτασε στα βιβλιοπωλεία -τον Οκτώβριο του 2012- η συνέχεια του υπό τον τίτλο «Σαφφίκ», φυσικά μέσω των εκδόσεων Πλατύπους και […]

Γράφει: Matia Gr
«Σαφφίκ», της Κάθριν Φίσερ – «Sapphique», by Catherine Fisher

Sapphique - Σαφφίκ

Δύο χρόνια μετά τη κυκλοφορία στη χώρα μας του σαγηνευτικού «Ινκάρσερον», της Κάθριν Φίσερ, έφτασε στα βιβλιοπωλεία -τον Οκτώβριο του 2012- η συνέχεια του υπό τον τίτλο «Σαφφίκ», φυσικά μέσω των εκδόσεων Πλατύπους και σε μετάφραση της Φωτεινής Μοσχή. Ας ρίξουμε όμως την κλεφτή και τσακίρικη ματιά μας, σε μερικά από όσα έχει συμπεριλάβει η ταλαντούχα και αγαπημένη Βρετανή συγγραφέας στο ολοκαίνουριό της μυθιστόρημα.

Ο Φιν, όπως θα θυμάστε από το πρώτο βιβλίο, έχει αποδράσει από την Φυλακή του Ινκάρσερον και βρίσκεται πλέον Έξω…


Ξάπλωσε μπρούμυτα, έκρυψε το πρόσωπο του κάτω απ’ τα μπράτσα του και άφησε το ζεστό ήλιο να τον παρηγορήσει. Ήταν τόσο καυτός και τόσο λαμπερός. Τώρα πια τον άντεχε, αλλά τις πρώτες μέρες Έξω τον τύφλωνε, και αναγκαζόταν να φοράει σκούρα γυαλιά, γιατί τα μάτια του δάκρυζαν και έτσουζαν. Και είχαν περάσει πολλές εβδομάδες μέχρι να χάσει το δέρμα του εκείνη τη χλωμάδα, μέρες πλυσίματος και ξεψειρίσματος και τα ατέλειωτα φάρμακα που του έδινε ο Τζάρεντ. Εβδομάδες γεμάτες μαθήματα από την Κλόντια για το πώς έπρεπε να ντύνεται, να μιλάει, πώς να τρώει με μαχαιροπίρουνα· τους τίτλους, τις υποκλίσεις, πώς να μη φωνάζει, να μη φτύνει, να μη βρίζει, να μην τσακώνεται.
Πριν από δύο μήνες ήταν ένας φυλακισμένος χωρίς ελπίδα, ένας κουρελιασμένος κλέφτης που λιμοκτονούσε, και ένας ψεύτης. Τώρα ήταν ένας Πρίγκιπας στον Παράδεισο.
Κι όμως, δεν είχε νιώσει ποτέ πιο δυστυχισμένος.

Και πως να είναι ευτυχισμένος όταν όλοι περιμένουν από εκείνον να παίξει έναν ρόλο που απεχθάνεται; Και κυρίως, πως να είναι ευτυχισμένος όταν ο Κίρο -ο ψυχαδελφός του- είναι ακόμα φυλακισμένος στο Ινκάρσερον; Ο Φιν και ο Κίρο είναι δεμένοι με όρκους αλληλοβοήθειας. Όρκοι που στο μυαλό του Φιν γίνονται θηριώδεις τύψεις. Ο αγώνας επιβίωσης μέσα στο τρομακτικό Ινκάρσερον μοιάζει στα μάτια του με περίπατο μπροστά στο “παιχνίδι επιβίωσης” που διεξάγεται στη βασιλική αυλή. Εκεί που κανένας δεν είναι αυτό που δείχνει, εκεί που όλοι άλλα λένε, άλλα πιστεύουν και άλλα κάνουν.

Σύμμαχός του ο δάσκαλος Τζάρεντ και η Κλόντια, η κόρη του φύλακα του Ινκάρσερον που δραπέτευσε μπαίνοντας μέσα στη φυλακή, σαμποτάροντας πίσω του την πύλη για εκεί! Αυτήν, την πύλη, προσπαθεί ο σοφολογιότατος Τζάρεντ από τότε να ανοίξει, χωρίς όμως επιτυχία. Ακόμα όμως και αυτοί οι δύο του σύμμαχοι θέλουν ο Φιν να γίνει βασιλιάς για τους δικούς τους λόγους. Λόγους που ακόμα κι αν είναι για το συμφέρον της πλειοψηφίας του λαού, δεν είναι οι λόγοι του Φιν. Είναι τα όνειρα και οι ελπίδες άλλων. Εκείνος όμως; Τι όνειρα έχει; Τι θέλει από τη ζωή του; Έχει άραγε καμία σημασία αυτό, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα;

Στον αντίποδα, η βασίλισσα Σία -το πιο ισχυρό άτομο προς το παρόν- δεν επιθυμεί να ανοίξει η πύλη. Το γεγονός ότι εκείνη είναι μαέστρος στις δολοπλοκίες πόσο θα επηρεάσει την ροή των γεγονότων; Οι Ατσάλινοι Λύκοι, η μυστική οργάνωση που θέλει να δολοφονήσει τη Σία θα κάνουν άραγε την αναμενόμενη κίνηση ματ, δίνοντας άλλη τροπή στην ιστορία;

Την ίδια ώρα μέσα στο Ινκάρσερον ο Κίρο και η Άτια αναζητούν απεγνωσμένα το γάντι του Σαφφίκ. Του ανθρώπου που είναι ο μοναδικός -εκτός από τον Φιν- που κατάφερε να ξεγελάσει την Φυλακή και να αποδράσει από αυτήν. Πιστεύουν ότι το μαγικό αυτό αντικείμενο θα τους βοηθήσει να ελευθερωθούν και εκείνοι. Μια κρυφή επιθυμία όμως έχει γεννηθεί και στο ίδιο το Ινκάρσερον. Θέλει να μετουσιωθεί σε ένα σώμα, ώστε να μπορέσει να δει όσα βρίσκονται έξω από αυτό. Θύτης και θύματα θέλουν το ίδιο πράγμα. Ποιος άραγε από τους δυο θα το καταφέρει;

Όπως σας είχα γράψει πριν δύο χρόνια η πένα της Κάθριν Φίσερ με είχε μαγέψει. Σήμερα, μετά την ανάγνωση του Σαφφίκ, θεωρώ ότι είναι μία από τις καλύτερες σύγχρονες πένες σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν το «Ινκάρσερον» δεν σε άφηνε να σταματήσεις την ανάγνωση πριν φτάσεις στο τέλος του, το «Σαφφίκ» σε απορροφά σε τόσο μεγάλο βαθμό που πιστεύεις ότι ζεις μαζί με τους ήρωές του. Ότι αναπνέεις τον αέρα που εκείνοι αναπνέουν και ότι πρέπει να αντιμετωπίσεις όλα όσα εκείνοι καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Οι ανατροπές στην πλοκή είναι πολλές και μαγευτικές. Οι εικόνες ολοζώντανες και οι χαρακτήρες δουλεμένοι μέχρι την πιο μικρή τους λεπτομέρεια. Οι λάτρεις της λογοτεχνίας φαντασίας θαρρώ ότι ήδη έχετε ενθουσιαστεί με την κυκλοφορία του «Σαφφίκ» και πιστέψτε με, θα ενθουσιαστείτε ακόμη περισσότερο κατά την ανάγνωσή του. Όσοι από την άλλη δεν έχετε διαβάσει το «Ινκάρσερον», σπεύσατε να αγοράσετε τόσο εκείνο όσο και το «Σαφφίκ»! Θα τα απολαύσετε αμφότερα, βαδίζοντας στον υπέροχο μύθο της Κάθριν Φίσερ από την αρχή έως το τέλος, και μάλιστα χωρίς διακοπή!

Από το αυτί του βιβλίου μεταφέρουμε:

Ο Φιν έχει δραπετεύσει από τη φρικτή ζωντανή Φυλακή του Ινκάρσερον, αλλά οι αναμνήσεις του τον βασανίζουν, γιατί ο αδερφός του, ο Κίρο, βρίσκεται ακόμη εκεί. Η Κλόντια επιμένει ότι ο Φιν πρέπει να γίνει Βασιλιάς, αλλά εκείνος αμφιβάλλει ακόμα και για την ίδια του την ταυτότητα.
Και είναι αλήθεια ότι ο τρελός μάγος, ο Ριξ, έχει βρει το Γάντι του Σαφφίκ, του μοναδικού ανθρώπου που αγάπησε ποτέ η Φυλακή; Αν ο Κίρο το κλέψει, θα καταστραφεί ο κόσμος; Ο ένας βρίσκεται Μέσα. Ο άλλος Έξω. Και οι δύο ψάχνουν την ελευθερία. Σαν τον ΣΑΦΦΙΚ.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.