«Σουλιώτες και Αλή Πασάς», Γιολάντα Χατζή .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Σουλιώτες και Αλή Πασάς», Γιολάντα Χατζή

«Σουλιώτες και Αλή Πασάς» είναι ο τίτλος ενός ακόμα μέλους της σειράς «Μικρές Ελληνικές Ιστορίες» των εκδόσεων Κατσανιώτη που έχει γράψει η Γιολάντα Χατζή και έχει εικονογραφήσει ο Πέτρος Χριστούλιας.

Γράφει: Matia Gr
«Σουλιώτες και Αλή Πασάς», Γιολάντα Χατζή

Υπόθεση βιβλίου

Μερικά χρόνια πριν από την επανάσταση του 1821, αφέντης της Ηπείρου έχει γίνει ένας άπληστος και σκληρός άνθρωπος, ο Αλή πασάς.

Τόσο άπληστος, που δεν σταματούσε να μαζεύει λεφτά αλλά και να βάζει φόρους ώστε να μαζέψει ακόμα περισσότερα!


Στη γη που κυβερνάει είναι χτισμένα πολλά χωριά, σε ένα μέρος που το λένε Σούλι. Είναι μια περιοχή σε άγρια, ψηλά βουνά και απόκρημνα βράχια, σαν φυσικό τείχος.

Σε αυτή την άγρια περιοχή ζουν οι Σουλιώτες. Άνθρωποι γεννημένοι ελεύθεροι, περήφανοι και ατίθασοι, που δεν υπακούν στις εντολές του Αλή πασά και δεν του πληρώνουν φόρους.

Όπως καταλαβαίνετε αυτό δεν αρέσει καθόλου στον αδηφάγο πασά της περιοχής. Κάθεται και μηχανεύεται λοιπόν ένα σχέδιο. Ένα πανούργο και ύπουλο σχέδιο που θα τους κάνει να τον προσκυνήσουν. Μια και δυό στέλνει έναν μαντατοφόρο να πάει πάνω, ψηλά στα βουνά, στο Σούλι, να βρει τον αρχηγό των Σουλιωτών, τον Λάμπρο τον Τζαβέλα και να του ζητήσει τάχα βοήθεια για να διώξουν τους κλέφτες που λυμαίνονταν την περιοχή. Για αντάλλαγμα θα είχαν όλοι οι Σουλιώτες γερή ανταμοιβή μα και την φιλία του Αλή πασά!

Ο Τζαβέλας καταλαβαίνει πως κάποια παγίδα κρύβεται πίσω από όλα αυτά. Δεν ξέρει ακριβώς τι συμβαίνει μα δεν θα πέσει και απονήρευτος στο “δόκανο”. Από τη μια προστάζει τους Σουλιώτες να ετοιμαστούν για να πολεμήσουν και από την άλλη τάχα ανίδεος παίρνει μερικούς πολεμιστές και τον γιο του τον Φώτο και άφοβα κατεβαίνουν να συναντήσουν τον Αλή πασά.

Με το που φτάνουν στο στρατόπεδο τους συλλαμβάνουν και ο Αλή πασάς προσπαθεί με το καλό, με το κακό, με κάθε τρόπο, επιχείρημα, και ελεεινές απειλές να τον πείσει να του παραδώσει την γη των πατεράδων τους. Ο Αλή πασάς ελευθερώνει τον Τζαβέλα, όμως κρατά τους άλλους πολεμιστές ομήρους. Είναι σίγουρος πως ο σουλιώτης αρχηγός θα του παραδώσει το Σούλι. Αν μη τι άλλο για να σώσει την ζωή του γιου του και των άλλων ομήρων, σκέφτεται.

Αλήθεια, εσείς πιστεύετε πως ο Λάμπρος ο Τζαβέλας θα θυσιάσει γη και ελευθερία;


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Κριτική και εντυπώσεις

Ένα ακόμα μέλος της εξαιρετικής σειράς παιδικών βιβλίων «Μικρές Ελληνικές Ιστορίες», των εκδόσεων Κατσανιώτη, το «Σουλιώτες και Αλή Πασάς» με κείμενο της Γιολάντας Χατζή και εικονογράφηση του Πέτρου Χριστούλια.

Το «Σουλιώτες και Αλή Πασάς» είναι ένα βιβλίο που χαίρομαι που υπάρχει, μιας και συμπληρώνει ένα κενό που υπήρχε μέχρι τώρα στην παιδική λογοτεχνία. Ένα βιβλίο που επιτρέπει στις πολύ μικρές ηλικίες αναγνωστών -που βρίσκονται σε προσχολική και πρωτοσχολική ηλικία- να αγγίξουν ένα κομμάτι της Ελληνικής ιστορίας και να μάθουν τα θεμελιώδη σημεία της.

Δεν βρίσκω λόγια ούτε για το εξαιρετικό κείμενο της Γιολάντας Χατζή αλλά ούτε και για την φανταστική και εμπνευσμένη εικονογράφηση του Πέτρου Χριστούλια. Αμφότερα προσεγγίζει απαλά τους μικρούς αναγνώστες και τους μεταδίδουν γνώσεις και ηθικά διδάγματα! Οι Γιολάντα Χατζή και Πέτρος Χριστούλιας επινόησαν έναν καταπληκτικά ευρηματικό τρόπο να αποδώσουν ευχάριστα και διασκεδαστικά μικρές δόσεις ιστορίας στα μικρά παιδιά! Ακόμα και τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου των μικρών μας φίλων έχουν σκεφτεί οι δημιουργοί του βιβλίου, επιτυγχάνοντάς τον με το γλωσσάρι, στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου!

Σε μερικά από τα βασικά γεγονότα της Ιστορίας του έθνους μας, κατά την περίοδο πριν την επανάσταση του 1821, επικεντρώνεται η δημοφιλής αυτή σειρά βιβλίων! Δοσμένα με τρόπο απλό αλλά επεξηγηματικό, σωστό μα και όσο ήπιο χρειάζεται σε αυτές τις ηλικίες, αποτελεί εξαιρετική επιλογή για ανάγνωση και συζητήσεις. Μην χάσετε την σειρά, προσωπικά δηλώνω κατενθουσιασμένη!

Οπισθόφυλλο:

Ένας περήφανος πολεμιστής. Ένας άπληστος αφέντης. Ο Λάμπρος Τζαβέλας και ο Αλή πασάς.

Τι θα γίνει όταν ο δεύτερος βάζει τον πρώτο να διαλέξει ανάμεσα στο γιο του και στην πατρίδα του;

Οι Σουλιώτες και ο Αλή πασάς, μια ιστορία θάρρους και πατριωτισμού.


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Σουλιώτες και Αλή Πασάς

Συγγραφέας

Γιολάντα Χατζή

Εικονογράφος

Πέτρος Χριστούλιας

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Καστανιώτη

Ημερομηνία έκδοσης

Φεβρουάριος 2020

Αριθμός σελίδων

24

ISBN

978-960-03-6698-3

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.