Ματιά

«Στέλιος Κυριακίδης», Μαρία Κοντού

Τον Απρίλιο του 2021 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη ένα εξαιρετικό προεφηβικό ανάγνωσμα. Είναι το δημιούργημα της Μαρίας Κοντού, με εικονογράφηση του Γιώργου Σγουρού, που φέρει τον τίτλο «Στέλιος Κυριακίδης»!

Γράφει: Matia Gr
«Στέλιος Κυριακίδης», Μαρία Κοντού

Υπόθεση βιβλίου

Από μικρός ο Στέλιος αγαπούσε να τρέχει ξυπόλυτος στα χωράφια και στους χωματόδρομους της πατρίδας του, της Κύπρου. Ήταν η εποχή του Μεσοπολέμου και τα χρόνια πολύ δύσκολα.

Όντας παιδί μιας φτωχής οικογένειας, έκανε διάφορες δουλειές, ώστε με την αμοιβή του να βοηθήσει τα οικονομικά της. Όποια δουλειά του προσφερόταν ήταν καλοδεχούμενη. Το πρωί σχολείο και με το σχόλασμα έτρεχε στην δουλειά. Μόνο το βράδυ -στον δρόμο της επιστροφής για το σπίτι, μια διαδρομή που την έκανε πάντα τρέχοντας- ένιωθε πραγματικά ελεύθερος. Ελεύθερος και από την κούραση της ημέρας, και από τις σκοτούρες και τις έγνοιες.

Κάποια μέρα δε, μαθαίνει πως γίνεται αγώνας δρόμου στα μέρη του και ευθύς αποφασίζει να συμμετέχει κι αυτός. Θα τρέξει! Τρέχει και βγαίνει νικητής! Στον επόμενο αγώνα, νικητής και πάλι!


Είναι ώρα να ανοίξει τα φτερά του! Και αποφασίζει να πετάξει για την Ελλάδα. Πρώτη φορά βρίσκεται ο Στέλιος σε μια τόσο μεγάλη πόλη όπως η Αθήνα. Αλλά δεν αφήνεται στη ζωή της.

Ξεκινά να προπονείται με τον Ότο Σίμιτσεκ. Είναι ένας πολύ σημαντικός πρώην αθλητής Ουγγρικής καταγωγής, που διακρίνει αμέσως στον Στέλιο όλα τα χαρίσματα που πρέπει να έχει ένας πρωταθλητής. Είναι επίμονος, είναι εργατικός, είναι ταπεινός, και το κυριότερο: δέχεται συμβουλές. Οι σκληρές προπονήσεις χαρίζουν στον Στέλιο μια θέση στην εθνική ομάδα στίβου. Και οι αγώνες ξεκινούν. Πανελλήνιοι, Βαλκανικοί, με νίκες που τον κάνουν να ονειρεύεται πιο έντονα μια συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Και ναι! Λαμβάνει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936.


Εκεί γνωρίζει μεγάλους αθλητές, όπως τον Τζέσι Όουενς και τον Τζον Κέλι.

Ο Στέλιος λαμβάνει μέρος στον Μαραθώνιο και τερματίζει ενδέκατος! Ο Τζον Κέλι τον συγχαίρει και του προτείνει να τον ακολουθήσει στην Αμερική για να λάβει μαζί του μέρος στον διάσημο Διεθνή Μαραθώνιο της Βοστόνης.

Τριανταπέντε ολόκληρες μέρες με το βαπόρι ήταν το ταξίδι τότε και ο Στέλιος το έκανε ώστε να λάβει μέρος στον αγώνα. Οι προπονήσεις του άλλωστε δεν είχαν σταματήσει στιγμή και η φυσική του κατάσταση ήταν εξαιρετική.

Όμως ο αγώνας για τον αθλητή μας δυστυχώς δεν πήγε καλά. Αιτίες; Τα καινούργια παπούτσια μα και η σκληρή άσφαλτος. Δύο πράγματα που δεν τα είχε συναντήσει ξανά τον έκαναν να εγκαταλείψει με ανυπόφορους πόνους τον αγώνα λίγο πριν το τέλος του. Μεγάλη απογοήτευση για την ομογένεια, που είχε ελπίσει σε μια νίκη, μα πολύ περισσότερο για τον ίδιο.

Μαύρα χρόνια έρχονται για την Ελλάδα και τον κόσμο όλο. Ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος ξεσπά και ο θάνατος, η πείνα και η δυστυχία εξαθλιώνουν τους Έλληνες. Ο Στέλιος έχει έναν άλλο αγώνα τώρα μπροστά του. Έναν αγώνα πιο δύσκολο από κάθε άλλον που έχει μέχρι τώρα δώσει. Έναν αγώνα για να επιβιώσει αυτός και η οικογένειά του, έναν αγώνα για να βρουν κάθε μέρα κάτι για να τραφούν. Τα βράδια ακούν κρυφά ξένους ραδιοφωνικούς σταθμούς για να μαθαίνουν τις ειδήσεις, με πολλή προσοχή μην τους πάρει μυρωδιά η περίπολος του κατακτητή.

Το τρέξιμο και οι αγώνες του, του φαίνονται πια σαν ένα μακρινό όνειρο. Ένα απόγευμα που περπατά με την γυναίκα του στους δρόμους της Αθήνας, μία περίπολος τους συλλαμβάνει. Είναι σίγουρο πως θα είχαν οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα, εάν η αθλητική του ταυτότητα από το μακρινό αυτό όνειρο -τους Ολυμπιακούς του Βερολίνου- δεν είχε κάνει το θαύμα της πάνω στους διώκτες τους. Τους άφησαν ελεύθερους!

Ο χρόνος κουτσά στραβά περνά και ο πόλεμος τελειώνει. Στην Ελλάδα όμως πια η πείνα και η εξαθλίωση βασιλεύουν και θεριεύουν. Το όνειρο του Στέλιου για τον Μαραθώνιο της Βοστόνης αρχίζει να ξεθαμπώνει. Ξεκινά προπονήσεις. Μήπως εάν κερδίσει αυτόν τον αγώνα, θα μπορέσει να κάνει γνωστή την κατάσταση της πατρίδας του σε όλο τον κόσμο και να της προσφερθεί κάποια βοήθεια;

Προπονείται πιο σκληρά από κάθε άλλη φορά. Προπονείται σε δρόμους με χαλίκια ώστε να σκληραγωγηθούν τα πόδια του. Όχι αυτή τη φορά δεν θα αφήσει τίποτα να τον σταματήσει. Ο πόλεμος και οι κακουχίες του, η πείνα και οι στερήσεις έχουν αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια τους στο σώμα του. Οι γιατροί δεν θέλουν να του επιτρέψουν να λάβει μέρος στον Μαραθώνιο. Πιστεύουν πως θα πεθάνει εάν το κάνει. Όμως ο Στέλιος αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την ευθύνη. Θα τρέξει!


Αγοράστε το «Στέλιος Κυριακίδης», της Μαρίας Κοντού, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Το βιβλίο «Στέλιος Κυριακίδης. Ο άνθρωπος που έτρεξε για έναν ολόκληρο λαό» είναι ένα ανάγνωσμα ανεκτίμητης αξίας. Ευεργετικό για τον αναγνώστη, γεμάτο με ιδανικά, ήθος, αποφασιστικότητα, θέληση, αξίες και φυσικά αθλητικά ιδεώδη!

Ένα βιβλίο γραμμένο με αγάπη και προσοχή, και εικονογραφημένο με σεβασμό και λεπτομέρεια! Ένα βιβλίο υπερπολύτιμο, ένα βιβλίο που ανακαλύπτοντάς το ο αναγνώστης και βυθιζόμενος στις σελίδες του, νιώθει πως πατά με πόδια ξυπόλυτα στα ιερά χώματα της Κύπρου, πως ονειρεύεται κοιτάζοντας τα άστρα στον βελούδινο ουρανό της, πως χάνεται στην πολύβουη Αθήνα του μεσοπολέμου, πως ακούει τις επευφημίες στο στάδιο του Βερολίνου, πως αισθάνεται τον κατακτητή να περιπολεί στους δρόμους της πόλης, πως βιώνει τη σκλαβιά και την πείνα που θερίζουν, πως στέκει στο τέρμα του Μαραθωνίου της Βοστόνης χειροκροτώντας και ζητωκραυγάζοντας τους αθλητές που τερματίζουν εξαντλημένοι.

Όλα αυτά με λεπτομέρειες που η συγγραφέας Μαρία Κοντού (που είναι εγγονή του μεγάλου μαραθωνοδρόμου Στέλιου Κυριακίδη) μοιράζεται γενναιόδωρα μαζί μας, πλαισιωμένες μάλιστα από μια εξαιρετική εικονογράφηση που έχει φιλοτεχνήσει ο Γιώργος Σγουρός. Ένα ταξίδι στην ιστορία, ένα ταξίδι στην ζωή ενός εξαιρετικού ανθρώπου που δόξασε και βοήθησε την Ελλάδα με όλη την δύναμη της ψυχής του.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Στις σελίδες του, θα βρείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό συγκεντρωμένο μαζί με σπάνια ντοκουμέντα, όπως η αθλητική ταυτότητα που έσωσε την ζωή του Στέλιου Κυριακίδη και της γυναίκας του από τους Γερμανούς κατακτητές, τα τιμητικά και αθλητικά μετάλλια που έλαβε, τα τρόπαια και οι φανέλες που φορούσε στους αγώνες, καθώς επίσης και το απίστευτα τρυφερό, υπέροχο παιδικό σκίτσο του αθλητή, που βρίσκεται στην αρχική σελίδα του βιβλίου, φιλοτεχνημένο από την Ζένια.

Θα μπορούσα να σας μιλάω ώρες για αυτό το βιβλίο, αυτό το τόσο ξεχωριστό, ωφέλιμο, και τώρα πια πολυαγαπημένο ανάγνωσμα, μα η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεται πολλά λόγια. Πάρτε το στα χέρια σας και αφεθείτε στις χάρες του.

Οπισθόφυλλο:

20 Απριλίου 1946: Στον διάσημο Διεθνή Μαραθώνιο της Βοστόνης νικητής ανακηρύσσεται ο Στέλιος Κυριακίδης, ο πρώτος Έλληνας που θριάμβευσε σε αυτό το μεγάλο αθλητικό γεγονός.

Στη χώρα του, που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της μετά από τον πόλεμο, οι Έλληνες πανηγυρίζουν. Μετά τον αγώνα, ο Κυριακίδης μένει για άλλον ένα μήνα στην Αμερική, συγκεντρώνοντας οικονομική βοήθεια για τους συμπατριώτες του, βοήθεια που θα μείνει στην Ιστορία ως “Πακέτο Κυριακίδη”.

Από την Κύπρο στην Ελλάδα κι από την Αθήνα στη Βοστόνη, αυτή είναι η ζωή του μεγάλου δρομέα που ενέπνευσε γενιές και γενιές αθλητών. Του ανθρώπου που με επιμονή, υπομονή και ήθος έδωσε περηφάνια σε έναν ολόκληρο λαό.

Του Στέλιου Κυριακίδη.

Ένα βιβλίο γραμμένο από την εγγονή του Στέλιου Κυριακίδη, Μαρία Κοντού, σε συνεργασία με τον εικονογράφο Γιώργο Σγουρό.


Αγοράστε το «Στέλιος Κυριακίδης», της Μαρίας Κοντού, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Στέλιος Κυριακίδης

Υπότιτλος βιβλίου

Ο άνθρωπος που έτρεξε για έναν ολόκληρο λαό

Συγγραφέας

Μαρία Κοντού

Εικονογράφος

Γιώργος Σγουρός

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Καστανιώτη

Ημερομηνία έκδοσης

Απρίλιος 2021

Αριθμός σελίδων

36

ISBN

978-960-03-6710-2

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Σχετικά άρθρα

Θέματα