«Στο Αρχιπέλαγος της μαύρης σημαίας», Δημήτρης Μαργωμένος .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Στο Αρχιπέλαγος της μαύρης σημαίας», Δημήτρης Μαργωμένος

Ένα μοναδικό ανάγνωσμα για παιδιά προεφηβικής αλλά και εφηβικής ηλικίας.

Γράφει: Matia Gr
«Στο Αρχιπέλαγος της μαύρης σημαίας», Δημήτρης Μαργωμένος

Στο Αρχιπέλαγος της μαύρης σημαίας

Ιούνιος του 2008 και από το λιμάνι των εκδόσεων Πατάκη ξεκίνησε το ταξίδι του ένα εξαίρετο προεφηβικό/εφηβικό μυθιστόρημα. Είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς «Σχολείο Πειρατών», φέρει τον τίτλο «Στο Αρχιπέλαγος της μαύρης σημαίας», και συγγραφέας του είναι ο Δημήτρης Μαργωμένος.

Υπόθεση βιβλίου

23 Οκτωβρίου 1790, Μπαχάμες

Κοντά σε ένα από τα πολλά νησιά του αρχιπελάγους, ναυαγεί ένα πλοίο που μεταφέρει από την Αγγλία κάποιους ιδιαίτερους επιβάτες…


Όταν χρειάστηκε να σκεφτούν το μέλλον τους, η απόφαση ήταν εύκολη. Είχαν φύγει από την Αγγλία κυνηγημένοι, με προορισμό τη Φλόριδα της Αμερικής. Όμως το νησί εκείνο αποτελούσε το ιδανικό κρησφύγετο. κανείς δε θα μπορούσε να τους βρει, όσο και αν έψαχνε. Ήταν ασφαλείς.

Οι εξ ανάγκης μετανάστες όντως ήταν ασφαλείς. Το άγνωστο σε αυτούς -αλλά και σε πολλούς άλλους- έρημο νησάκι περιβαλλόταν από ξέρες και υφάλους κάτι που δεν το έκανε και τόσο θελκτικό αραξοβόλι για τα πλοία.

Ο χρόνος κύλησε και οι κάτοικοι της X-Island / Εξάιλαντ (αυτό το όνομα έδωσαν στο νέο τους τόπο) αυξήθηκαν με τις γεννήσεις νέων παιδιών, που πατρίδα τους ήταν φυσικά το μικρό νησί στις Μπαχάμες και όχι η μητέρα Αγγλία!

Η μικρή κοινωνία άνθησε και μάλιστα απέκτησε επαφές με κοντινά κατοικημένα νησιά με σκοπό την προμήθεια διαφόρων ειδών και υλικών που δεν μπορούσαν να βρεθούν στην Εξάιλαντ.

Σε κάποιο από τα ταξίδια ανεφοδιασμού, συνέβη κάτι τρομερό. Άγνωστο τι, αλλά πως αλλιώς να εξηγήσεις το γεγονός ότι οι άντρες του νησιού δεν επέστρεψαν σε αυτό; Οι σύζυγοί τους αποφάσισαν τότε να ξανοιχτούν στο πέλαγος προς αναζήτηση των εξαφανισμένων! Έτσι -για μην πολυλογώ- έμειναν μόνοι στην Εξάιλαντ οι μικροί της κάτοικοι, τα παιδιά! Όχι βέβαια εντελώς μόνα μιας και μαζί τους έμειναν, για να τα προσέχουν, έμειναν η δασκάλα τους και δύο άλλες γυναίκες…

Οι μέρες περνούσαν χωρίς κάποιο “φως” να φαίνεται στον ορίζοντα, ώσπου δύο από τα παιδιά, ο Γουιλ και η Κόραλ, βρήκαν στην ακροθαλασσιά ένα μπουκάλι που μέσα του είχε ένα μήνυμα…


Χρειάστηκαν κάμποσα χτυπήματα μέχρι να σπάσει ο λαιμός του μπουκαλιού και να ελευθερωθεί το μυστικό του.
Ήταν ένα κομμάτι δέρμα και όχι χαρτί, όπως είχε νομίσει στην αρχή. Γονάτισαν για να το δουν καλύτερα.

Αυτό που έγραφε τους έκανε να βουρκώσουν.

Το μήνυμα προοριζόταν για κείνους.
Έπρεπε να ειδοποιήσουν την Προύντενς και τα άλλα παιδιά. Αμέσως.

Ταυτόχρονα με την ανακάλυψη του ιδιότυπου αυτού γράμματος, θεάθηκαν στα ανοικτά του νησιού δύο πειρατικά… αυτό ήταν… η κλεψύδρα γύρισε και ο χρόνος άρχισε να κυλά… η περιπέτεια για τους νεαρούς κατοίκους της Εξάιλαντ -αλλά και τις τρεις συνοδούς τους- έχει ξεκινήσει. Θανάσιμοι κίνδυνοι, απίστευτες περιπέτειες και γιγαντιαία εμπόδια βρίσκονται στο δρόμο που θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν.

Πάμε κι εμείς μαζί τους; Φύγαμε!


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Κριτική και εντυπώσεις

Το «Στο Αρχιπέλαγος της μαύρης σημαίας», του Δημήτρη Μαργωμένου, είναι ένα μοναδικό ανάγνωσμα για παιδιά προεφηβικής αλλά και εφηβικής ηλικίας. Το θέμα του -οι πειρατές του Αρχιπελάγους των Μπαχαμών- είναι φυσικό να σαγηνεύει και να ιντριγκάρει κάθε παιδί… αλλά και κάθε έναν που αισθάνεται παιδί.

Η ιστορία είναι προσεκτικά δομημένη και χτισμένη στα πλαίσια αυτών που ονομάζουμε περιπέτεια και φανταστική λογοτεχνία. Οι χαρακτήρες είναι άψογα σκιαγραφημένοι και η γλώσσα ρέουσα και δροσερή!

Ο ταλαντούχος συγγραφέας καταφέρνει να μεταφέρει στον αναγνώστη του ολοζώντανες εικόνες χωρίς να τον κουράζει ούτε μια στιγμή με πλατιάζουσες περιγραφές.

Όσο για τα ωφέλιμα μηνύματα που περιμένεις να βρεις σε ένα βιβλίο για μικρούς αναγνώστες; Είναι τόσο καλά δεμένα με τη πλοκή που περνούν διακριτικά αλλά όχι χωρίς να αφήσουν το “αποτύπωμα” τους. Θαυμάσιο!

Εν κατακλείδι, αν αναζητάτε ένα βιβλίο για να το χαρίσετε σε κάποιο παιδί γύρω στα 12, το «Στο Αρχιπέλαγος της μαύρης σημαίας», του Δημήτρη Μαργωμένου, θαρρώ ότι θα πρέπει να είναι από τις πρώτες επιλογές σας!

Πρότασή μου; Αν ο τυχερός μελλοντικός αναγνώστης του δεν είναι στο σπίτι σας, αγοράστε ένα αντίτυπο και για την δική σας βιβλιοθήκη… θα το απολαύσετε κι εσείς, είμαι βέβαιος! 🙂

Οπισθόφυλλο:

Όταν στ’ ανοιχτά της Εξάιλαντ ρίχνουν άγκυρα τα δυο πειρατικά του κάπτεν Ντρατ, του τρομερού πειρατή με τις δυο σκιές, τα παιδιά που την κατοικούν αποφασίζουν πως ήρθε η ώρα να δράσουν. δεν είχαν σκοπό να περιμένουν άλλο με σταυρωμένα χέρια την επιστροφή των χαμένων γονιών τους στο νησί. Πόσο μάλλον που ο πειρατής με τις δυο σκιές σκόπευε να τους επιτεθεί τη νύχτα και να τους σκοτώσει! Έτσι, βάζουν σ’ εφαρμογή ένα παράτολμο σχέδιο, νικούν με την πονηριά τους τους πειρατές, καταλαμβάνουν το ένα πλοίο τους και ανοίγονται στο αρχιπέλαγος.
Μια πειρατική περιπέτεια στα νερά της Καραϊβικής, που θα σας κόψει την ανάσα με την καταιγιστική πλοκή της, αλλά και θα σας μαγέψει με τους χαρακτήρες των ηρώων, που καλούνται να φτάσουν στα όριά τους προκειμένου να ανακαλύψουν τους χαμένους γονείς τους.


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Στο Αρχιπέλαγος της μαύρης σημαίας

Συγγραφέας

Δημήτρης Μαργωμένος

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Πατάκη

Ημερομηνία έκδοσης

Ιούνιος, 2008

Αριθμός σελίδων

474

ISBN

978-960-16-2579-9

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.