«Τα χαμένα γράμματα», Μαρία Δασκαλάκη .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Τα χαμένα γράμματα», Μαρία Δασκαλάκη

Το νέο μέλος της προεφηβικής σειράς βιβλίων “Μυστική Αποστολή”, των εκδόσεων Μίνωας, βρίσκεται από τον Απρίλιο του 2020 στα βιβλιοπωλεία. Φέρει τον τίτλο «Τα χαμένα γράμματα» και συγγραφέας του είναι η Μαρία Δασκαλάκη.

«Τα χαμένα γράμματα», Μαρία Δασκαλάκη

Υπόθεση βιβλίου

Ο Φίλιππος και η Παρασκευή, βιαστικοί, κουτρουβαλούσαν τις σκάλες, κρατώντας στο χέρι τους το πρωινό τους, για να το φάνε στο αυτοκίνητο.
– We are so late! Πρόσθεσε η μητέρα, καθώς έμπαιναν επιτέλους το αυτοκίνητο.
Η Παρασκευή μασουλούσε το κουλούρι της και ο Φίλιππος αναστέναζε με ανακούφιση. Τι κακό κι αυτό… Μα να τους πάρει ο ύπνος σήμερα, ειδικά σήμερα;

Τι ήταν να γίνει σήμερα; Ω! Πολύ σημαντική ημέρα για τα παιδιά η σημερινή! Σήμερα θα ταξίδευαν μόνοι τους με το αεροπλάνο, για να κάνουν τις διακοπές τους στο νησί του πατέρα τους, την Κάλυμνο! Ναι σας λέω, μόνοι τους, σαν μεγάλοι! Θα έπαιρναν το αεροπλάνο για την Κω και από εκεί θα τους παραλάμβανε ο μπαμπάς τους για να πάρουν το καραβάκι για Κάλυμνο!

Τα δύο αδέρφια, που έχουν μεγαλώσει αρκετά γι’ αυτό το ταξίδι, είναι κατενθουσιασμένα. Βλέπετε, οι γονείς τους είχαν χωρίσει όταν ήταν πάρα πολύ μικρά και ενώ εκεί γεννήθηκαν, δεν έχουν μνήμες και εικόνες μιας και είχαν μετακομίσει με την Sam -την μαμά τους- στην Αθήνα.

Το ταξίδι με το αεροπλάνο που πετά πάνω από το Αιγαίο είναι υπέροχο και η παραμονή τους στο νησί φαντάζει ακόμη πιο ευχάριστη όταν γνωρίζουν την σχεδόν συνομήλική τους Κάτια που έχει κι εκείνη τον ίδιο προορισμό με τα παιδιά. Και όταν λέμε τον ίδιο, απίστευτο, αλλά εννοούμε τον ίδιο ακριβώς προορισμό! Πως γίνεται αυτό; Η μητέρα της Κάτιας, η κυρία Φανή, έχει ενοικιάσει το σπίτι που θα μείνουν στις διακοπές τους από τον πατέρα των παιδιών! Και το σπίτι αυτό βρίσκεται ακριβώς πάνω από το δικό τους. Έτσι, φτάνουν, τακτοποιούνται και όλοι τους απολαμβάνουν την ζεστή φιλοξενία του παππού Νικολάκη.

Οι μέρες περνάνε πλέριες εμπειριών, συναισθημάτων και εκδρομικών εξορμήσεων. Η παρέα των παιδιών θα ακούσει για τους βουτηχτάδες, τα σφουγγάρια, τους αναριχητές της Καλύμνου, μα και για την υπεραλίευση…


Οι μέρες στην Κάλυμνο είχαν τη μυρωδιά του υάκινθου και της μολόχας, το χρώμα της βουκαμβίλιας, που αγκάλιαζε τα σπίτια στα σοκάκια, τους ήχους των κοχυλιών, που κρέμονταν σε μπαλκόνια και εισόδους.
Οι μέρες περνούσαν με τον αέρα να φυσά διακριτικά ανάμεσα στις συκιές και στις βελανιδιές. Ευκάλυπτοι, λεύκες, κυπαρίσσια και χαρουπιές προσέφεραν τη δροσιά τους στους περιπάτους των παιδιών. Ποδαρόδρομος από την Πόθια ως τη Χώρα και πάλι πίσω. Από το Κάστρο της Χρυσοχεριάς ή Πέρα Κάστρο ως το Κάστρο της Χώρας. Ο ιδρώτας έσταζε, καθώς ανέβαιναν τα αμφιθεατρικά σοκάκια στις πλαγιές στα μαράσσα.

Ο Φίλιππος και η Παρασκευή ζουν το νησί, το μαθαίνουν, το αγαπούν, το ανασαίνουν. Νιώθουν πως εκεί είναι οι ρίζες τους. Τα παιδιά βοηθούν τον πατέρα τους στο τουριστικό του κατάστημα και όταν μια μέρα χρειάζεται, πηγαίνουν και από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που έχει.

Μια ζημιά στο πάτωμα του ενός από αυτά, αποκαλύπτει το μυστικό που φυλούσε για χρόνια: ένα μεταλλικό κουτί που περιέχει δύο παλιά γράμματα. Και η περιπέτεια αρχίζει! Μια ιστορία παλιά, που χαράχτηκε και χάραξε βαθιά στους πρωταγωνιστές της -από τα χρόνια της δικτατορίας- αρχίζει σιγά σιγά, με τις ερωτήσεις των παιδιών, να ξετυλίγεται…


Αγοράστε το «Τα χαμένα γράμματα», της Μαρίας Δασκαλάκη, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Αυτό το υπέροχο, εξαιρετικό και μοναδικό βιβλίο της Μαρίας Δασκαλάκη με μάγεψε, με συνεπήρε και με συγκλόνισε. Το λάτρεψα, και αυτό δεν είναι εξαίρεση, ομολογώ πως απολαμβάνω απίστευτα την γραφή της συγγραφέως, όμως ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί σε αυτήν; Ρίξτε μια ματιά στα αποσπάσματα που σας παραθέτω, ή διαβάστε κάποιο από τα βιβλία της· είναι όλα εξαιρετικά.

Είναι το θέμα του βιβλίου αυτού, τα συναισθήματα που σε κάνει να νιώθεις διαβάζοντάς το, ο άψογος τρόπος της να αναφέρει περιστατικά, να σε παίρνει από το χέρι και να σε πηγαίνει να δεις, τόπους, χρόνους, γεγονότα, τον παλμό της εποχής.

Όλα σαν ανοιχτά χαρτιά μπροστά σου, να δεις, να αισθανθείς, να καταλάβεις. Χωρίς φωνές, χωρίς κορώνες. Να είσαι εσύ, ο αναγνώστης που θα μάθει να επιλέγει και να κρίνει. Μα να μην κάνει ούτε το ένα ούτε το άλλο άκριτα, ασύνετα και παρορμητικά. Να έχει ανθρωπιά, τιμιότητα και να προασπίζεται τα πιστεύω του.

Ό,τι και να σας πω για το συγκεκριμένο βιβλίο πραγματικά είναι λίγο. Θα σας πρότεινα όμως, βαθιά μέσα από την καρδιά μου. να το δωρίσετε σε όλα τα παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου. Για εμένα θα έχει πάντα την θέση του στην βιβλιοθήκη μου. Οι νεαροί επισκέπτες μου θα το λαμβάνουν ως δώρο, και θα το αγοράζω ξανά, για να περιμένει τους επόμενους.

Οπισθόφυλλο:

Εκείνο το καλοκαίρι θα έμενε χαραγμένο στη μνήμη τους. Ο Φίλιππος και η Παρασκευή ταξίδευαν για πρώτη φορά μόνοι τους –χωρίς κανέναν μεγάλο μαζί τους– για να συναντήσουν τον μπαμπά τους που έμενε στην Κάλυμνο. Μαζί του θα πέρναγαν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Η παρέα θα μεγάλωνε με την Κάτια και την Ποθούλα. Κι ενώ οι μέρες κυλούσαν εξερευνώντας το νησί και μαθαίνοντας την ιστορία του, τα παιδιά ανακαλύπτουν δύο γράμματα που δεν είχαν φτάσει ποτέ στον παραλήπτη τους και μια ολόκληρη ιστορία που είχε θαφτεί στον χρόνο.

Μια περιπέτεια που ξεκινά από τα χρόνια της δικτατορίας και της αντίστασης στην Ελλάδα και φτάνει ως τις μέρες μας. Θα καταφέρουν τα παιδιά, στην ακριτική Κάλυμνο, να εξιχνιάσουν και αυτήν τη Μυστική Αποστολή;


Αγοράστε το «Τα χαμένα γράμματα», της Μαρίας Δασκαλάκη, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Τα χαμένα γράμματα

Σειρά βιβλίων

Μυστική αποστολή

Συγγραφέας

Μαρία Δασκαλάκη

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Μίνωας

Ημερομηνία έκδοσης

Απρίλιος 2020

Αριθμός σελίδων

224

ISBN

978-618-02-1552-6

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Θέματα