«Τα μυρμηγκοκαμώματα του Μελή», Ειρήνη Αποστολάκη Κληρονόμου .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Τα μυρμηγκοκαμώματα του Μελή», Ειρήνη Αποστολάκη Κληρονόμου

«Τα μυρμηγκοκαμώματα του Μελή» είναι ένα έμμετρο παραμύθι, με τραγουδιστή ομοιοκαταληξία, πλούσιο περιεχόμενο και πληροφορίες για τη ζωή των μυρμηγκιών!

Γράφει: Matia Gr
«Τα μυρμηγκοκαμώματα του Μελή», Ειρήνη Αποστολάκη Κληρονόμου

Τα μυρμηγκοκαμώματα του Μελή

«Τα μυρμηγκοκαμώματα του Μελή» της Ειρήνης Αποστολάκη – Κληρονόμου είναι ένα υπέροχο παραμύθι που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2017 σε μια προσεγμένη έκδοση, από την Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, με απολαυστικό περιεχόμενο και υποδειγματική εικονογράφηση!

Υπόθεση βιβλίου

Ο ήρωας του παραμυθιού μας είναι ο Μελής, ένα μυρμηγκάκι γλυκό, δουλευταράδικο και λιχούδικο. Αδυναμία του; το μέλι και όλες αυτές οι λιχουδιές που βρίσκονται βαθιά βαθιά χωμένες στις αποθήκες της μυρμηγκοφωλιάς που ζει.

Κάθε καλοκαίρι οι αποθήκες αυτές πρέπει να γεμίζουν καλά, έτσι ώστε όταν τα μυρμήγκια όλα κλειστούν μέσα στη φωλιά, για να αποφύγουν το κρύο και την κακοκαιρία, να μην τους λείψει τίποτα μέχρι να έρθει η άνοιξη.

Πως το καταφέρνουν;


Ένα ψίχουλο αρπάζει το καθένα τους γερά,
μ’ αν τυχόν βαρύ του τύχει, να και τ’ άλλα από κοντά.
Πιάνει το ‘να από τη μία, τ’ άλλο απέναντι τραβά.
Α! Γι’ αυτό τα καταφέρνουν… Συνεργάζονται σωστά!
Βήμα βήμα προχωράνε και μπροστά ο αρχηγός,
που τον δρόμο πάντα βρίσκει, ιχνηλάτης φοβερός!
Καθώς περπατάει αφήνει τα σημάδια του στη γη,
όλοι να τ’ αναγνωρίζουν και κανείς να μη χαθεί.

Όταν φτάσουν στη φωλιά τους, είναι όλα μια χαρά.
Με ανακούφιση φωνάζουν “Ουφ! Τελειώσαμε μ’ αυτά”.
Ό,τι κουβαλάνε βάζουν μες στη μυρμηγκοφωλιά.
Άραγε, πως και χωράνε σε μια τρύπα τόση δα;

Μια ματιά όμως σαν ρίξεις, σίγουρα θα δεις κι εσύ
πόσοι όροφοι υπάρχουν, διάδρομοι πάρα πολλοί
που ενώνουν τα δωμάτια, κι έτσι είν’ εύκολο πολύ
να ανέβουν, να κατέβουν για να πάρουν την τροφή.

Φυσικά η φωλιά τους δεν έχει μόνο τα εφόδια για το χειμώνα. Είναι γεμάτη με κατοίκους! Μυρμήγκια μικρά και μεγάλα, στρατιώτες έτοιμοι να υπερασπιστούν τη φωλιά, τεμπέληδες κηφήνες, αλλά και τη βασίλισσά τους και τα μωρά μυρμηγκάκια που κάθε τόσο γεννά, όπως επίσης και τις αμέτρητες “νταντάδες” τους που αναλαμβάνουν να τα ταΐζουν και να τα φροντίζουν μέχρι να μεγαλώσουν.

Έτσι είναι η φωλιά του Μελή! Γεμάτη με κίνηση, κρυφές αίθουσες και αποθήκες. Κι εκείνος με την ομάδα του είναι πάντα έτοιμος να στρωθεί στη δουλειά. Να, όπως τώρα που έχει βαλθεί εν μέσω νεροποντής να φτιάξει ένα φράγμα που έχει χαλάσει, εκεί, κάτω στην αυλή! Μα στ’ αλήθεια… τι βροχή! τι νερό! Δυό μέρες τώρα δε λέει να κοπάσει…


Πάντοτε όλ’ απορούσαν: “Μα πως είναι δυνατό
απ’ τον ουρανό να πέφτει τόσο πια πολύ νερό;”
Τρέχουν γρήγορα να μπούνε όλα μέσα στη φωλιά,
μόνος ο Μελής μας πίσω, να τελειώσει τη δουλειά.
“Ε, Μελή! Έλα μαζί μας!” βάζει ο Μέρμης μια φωνή,
μα ο Μελής που να ακούσει… Κάνει θόρυβο η βροχή.
Ο αέρας που φυσάει να τον ρίξει προσπαθεί,
κι από τη βροχή μπροστά του δεν μπορεί καλά να δει.

Τι λέτε; Θα τα καταφέρει ο μικρός μας Μελής; Θα προλάβει να μπει στη φωλιά πριν φουσκώσουν πάρα πολύ τα νερά της βροχής, ή…


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Κριτική και εντυπώσεις

«Τα μυρμηγκοκαμώματα του Μελή» της Ειρήνης Αποστολάκη – Κληρονόμου, είναι ένα βιβλίο που σε κερδίζει από το πρώτο του δισέλιδο.

Η εικονογράφος Κριστίν Μενάρ δημιουργεί έναν ονειρεμένο κόσμο που θα ξεσηκώσει για τα καλά τη φαντασία του παιδιού κάνοντάς το να φτιάχνει χίλιες δύο ιστορίες, κάθε φορά που το κοιτάζει. Και μετά, μμμ!!!

«Τα μυρμηγκοκαμώματα του Μελή» είναι ένα έμμετρο παραμύθι, με τραγουδιστή ομοιοκαταληξία, πλούσιο περιεχόμενο και πληροφορίες για τη ζωή των μυρμηγκιών! Τα γαργαλιστικά στιχάκια του θα βάλουν σε πειρασμό τους μικρούς αναγνώστες να τα επαναλάβουν, ενώ ταυτόχρονα θα μαθαίνουν και για το ομαδικό πνεύμα!

Στα χεράκια τους, οι μικροί αναγνώστες (είναι κατάλληλο για παιδιά 4+ ετών), θα κρατήσουν μια προσεγμένη έκδοση από την Κόκκινη Κλωστή Δεμένη με απολαυστικό περιεχόμενο και υποδειγματική εικονογράφηση!

Και για το τέλος; Έκπληξη! Ο Μελής έχει και ιστοσελίδα “http://www.melis.gr” όπου εκεί θα βρουν παιχνίδια, δραστηριότητες, ζωγραφιές και άλλες εκπλήξεις!

Όπως καταλαβαίνετε… τα έχει όλα και με το παραπάνω! Σπεύσατε!

Οπισθόφυλλο:

Μια ομάδα από μυρμηγκάκια χτίζουν ένα φράγμα έξω στην αυλή, για να προστατεύσουν τη φωλιά τους απ’ τη δυνατή βροχή. Ανάμεσά τους είναι κι ο Μελής, ένα μυρμηγκάκι λιχούδικο πολύ. Ξαφνικά πέφτει καταρρακτώδης η βροχή. Κάθε μυρμηγκάκι πιάνεται από κάπου για να κρατηθεί. Όμως ο μικρός Μελής παρασύρεται από τα νερά και μπαίνει αμέσως σε μπελά. Καταλήγει πάνω σ’ ένα φυλλαράκι, μα φοβάται πως η αυτοσχέδια βαρκούλα γρήγορα θ’ ανατραπεί. Και τότε… τι να δει;
Όλοι οι φίλοι του είναι εκεί. Άραγε ο μικρός Μελής θα καταφέρει να σωθεί;
Ένα έμμετρο παραμύθι με συναρπαστική ομοιοκαταληξία που εισάγει τα παιδιά στη θαυμαστή κοινωνία των μυρμηγκιών, δείχνοντας την αξία του ομαδικού πνεύματος.


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Τα μυρμηγκοκαμώματα του Μελή

Συγγραφέας

Ειρήνη Αποστολάκη Κληρονόμου

Εικονογράφος

Κριστίν Μενάρ

Εκδοτικός οίκος

εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

Ημερομηνία έκδοσης

Φεβρουάριος 2017

Αριθμός σελίδων

32

ISBN

978-618-5151-31-7

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.