Ματιά

«Τα πουλιά», Αναστασία Σταματοπούλου

Εμπνευσμένο από το τραγούδι “Karchata” των Folknery, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη, τον Απρίλιο του 2021, το βιβλίο «Τα πουλιά», της Αναστασίας Σταματοπούλου, με εικονογράφηση του Βασίλη Κουτσογιάννη.

Γράφει: Matia Gr
«Τα πουλιά», Αναστασία Σταματοπούλου

Υπόθεση βιβλίου

Αυτό το βιβλίο είναι αφιερωμένο…

“Σε όσους προσπαθούν
να πιάσουν τον ουρανό.”

Να, σαν τον ήρωα μας που ένα πράγμα ήθελε από την ζωή του, κι αυτό ήταν να μάθει την γλώσσα των πουλιών. Θα δούλευε σκληρά για να του την μάθει κάποιος. Μα ποιός; Όταν το ζήτησε από τον πατέρα του, εκείνος…


“Δεν μπορώ να σου μάθω τη γλώσσα των πουλιών, δεν την ξέρω. Είναι άχρηστη. Τα πουλιά έτσι κι αλλιώς δεν έχουν γλώσσα. Και αν πράγματι έχουν, δε θέλουν να την ξέρουμε, γιατί είμαστε από τη φύση μας αγροίκοι και το ξέρουν. Δεν είναι χαζά. Όλα τα ζώα το ξέρουν αυτό εκτός από τον άνθρωπο”.

Τίποτα δεν άλλαξαν τα λόγια του πατέρα. Ο μικρός συνέχισε να προσπαθεί. Τίποτα δεν μπορούσε να τον σταματήσει. Όταν έβλεπε τα πουλιά να πετούν πάνω από το αγρόκτημά τους, έβγαινε και τα ακολουθούσε τρέχοντας προσπαθώντας να μιμηθεί τις φωνές τους και τότε, μόνο τότε ένιωθε πιο κοντά τους.

Τι κι αν ο πατέρας του τον μάλωνε μετά γιατί είχε τσαλαπατήσει το μισό μποστάνι; Το τραγούδι τους, το πέταγμά τους, οι κρωγμοί και οι γραμμές του σώματός τους, το στιλπνό χρώμα των φτερών τους, όλα, όλα αυτά και τόσα άλλα τον μάγευαν.

Ήθελε τόσο πολύ να γίνει κι αυτός πουλί, να γίνει μέλος του σμήνους, να πετά μαζί τους, να επικοινωνεί μαζί τους. Αχ, πόσο θέλει να μάθει να μιλά στη γλώσσα τους! Μα στα γενέθλιά του, ο πατέρας του έχει γι αυτόν δώρο ένα άδειο κλουβί και μια εντολή που η εκτέλεσή της θα τον οδηγήσει στην γλώσσα των πουλιών…


Αγοράστε το «Τα πουλιά», της Αναστασίας Σταματοπούλου, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Από ένα παραδοσιακό τραγούδι της Ουκρανίας, εμπνεύστηκαν οι Folknery το τραγούδι “Karchata”.

Folknery - Karchata (Official video) / Фолькнери - КарчатаFolknery – Karchata (Official video) / Фолькнери – Карчата

Karchata (Κάρτσατα) σημαίνει στα ουκρανικά “νεοσσοί κορακιών”. Το δε “Karchata” των Folknery, με τη σειρά του, ενέπνευσε την Αναστασία Σταματοπούλου να γράψει ένα κείμενο για κάποιο διαγωνισμό λογοτεχνίας. Το κείμενο αυτό έφτασε στις εκδόσεις Καστανιώτη, ντύθηκε με την αριστοτεχνική εικονογράφηση του Βασίλη Κουτσογιάννη και έτσι απέκτησε “σάρκα και οστά” το εξαίσιο βιβλίο «Τα πουλιά».

Τα πουλιά, της Αναστασίας Σταματοπούλου, αποτελούν το γέννημα μιας νέας πνοής συγγραφής! Είναι ένα βιβλίο έντονων συναισθημάτων, που παρουσιάζει σκληρά την μετάβαση από την παιδική -φανταστικά ανέμελη- ηλικία στην δια της επιβολής σκληρότητα της ενηλικίωσης.

Από την ελπίδα της πραγματοποίησης του ονείρου στην δολοφονία του. Από την φωτεινή αγνότητα στην ποδοπάτηση των ονείρων. Με σκοτεινό ύφος και αντίστοιχα σκοτεινή αισθητική, αποτελεί ένα ανάγνωσμα που ο καθένας αντιλαμβάνεται διαφορετικά και σηκώνει πολλές συζητήσεις.

Είναι ένα βιβλίο για όσους αναγνώστες θέλουν να κάνουν ένα μεγάλο βήμα προς τα μπρος στην προεφηβική λογοτεχνία. Οι συντελεστές του πάντως δεν έκαναν ένα βήμα. Έκαναν άλμα!

Καθώς το διάβαζα ένιωσα μια έντονη σύγκρουση συναισθημάτων. Αυτών του θαυμασμού για το βιβλίο αυτό και της λύπης για την ρεαλιστικότητά του. Φαντάζομαι έχετε ήδη καταλάβει ότι το λάτρεψα! Διαβάστε το και χαρίστε το, είτε σε παιδιά που βρίσκονται στο κατώφλι της εφηβείας, είτε σε ενηλίκους!

Είναι βέβαιο πως «Τα πουλιά», της Αναστασίας Σταματοπούλου, θα αφήσουν το σημάδι τους στην καρδιά κάθε μα κάθε αναγνώστη που θα τους ανοίξει την πόρτα του μυαλού και της καρδιά του. Καταπληκτικό!

Οπισθόφυλλο:

Όταν ήμουν μικρός, έβλεπα τα πουλιά πάνω από το Νέβα και ήθελα να μάθω τη γλώσσα τους. Θαύμαζα το πέταγμά τους, τους σχηματισμούς τους, την ελευθερία τους. Ονειρευόμουν, να αρχίσω μια μέρα να υψώνομαι από το έδαφος των χωραφιών και να γίνομαι ένα μαζί τους. Να μιλάμε όλοι μαζί, ένα παιδί με ένα σμήνος πουλιών. Αλλά ο πατέρας μου είχε διαφορετική άποψη· φαίνεται πως τα πουλιά δεν τον μάγεψαν όσο εμένα. Όμως εγώ θα την μάθαινα την γλώσσα των πουλιών ό,τι κι αν γινόταν.
Θα τα κατάφερνα.


Αγοράστε το «Τα πουλιά», της Αναστασίας Σταματοπούλου, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Τα πουλιά

Συγγραφέας

Αναστασία Σταματοπούλου

Συγγραφέας

Βασίλης Κουτσογιάννης

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Καστανιώτη

Ημερομηνία έκδοσης

Απρίλιος 2021

Αριθμός σελίδων

37

ISBN

978-960-03-6862-8

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Σχετικά άρθρα