«Οι Φύλακες του Χρόνου: Η μέρα του αρπακτικού», Άλεξ Σκάροου - «Time Riders: Day of the Predator», Alex Scarrow .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Οι Φύλακες του Χρόνου: Η μέρα του αρπακτικού», Άλεξ Σκάροου – «Time Riders: Day of the Predator», Alex Scarrow

Η Μάντι, η Σαλ και ο Λίαμ είναι πλέον τρεις μπαρουτοκαπνισμένοι Φύλακες του Χρόνου. Ο Μπομπ, ο βοηθητικός πράκτορας, συνεχίζει την “ύπαρξή” του μέσα στον υπολογιστή της ομάδας, μιας και όπως θα θυμάστε από […]

Γράφει: Matia Gr
«Οι Φύλακες του Χρόνου: Η μέρα του αρπακτικού», Άλεξ Σκάροου – «Time Riders: Day of the Predator», Alex Scarrow

Οι Φύλακες του Χρόνου: Η μέρα του αρπακτικού
Η Μάντι, η Σαλ και ο Λίαμ είναι πλέον τρεις μπαρουτοκαπνισμένοι Φύλακες του Χρόνου. Ο Μπομπ, ο βοηθητικός πράκτορας, συνεχίζει την “ύπαρξή” του μέσα στον υπολογιστή της ομάδας, μιας και όπως θα θυμάστε από το πρώτο βιβλίο δεν κατάφερε να επιστρέψει στο 2001, παρά μόνο ο τεχνητός εγκέφαλός του.

Βρισκόμαστε, όπως θα καταλάβατε, στο δεύτερο βιβλίο της σειράς «Οι φύλακες του χρόνου» που έχει γράψει ο Άλεξ Σκάροου. Φέρει τον τίτλο «Η μέρα του αρπακτικού» και κυκλοφόρησε στη χώρα μας τον Νοέμβριο του 2013 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της Βούλας Αυγουστίνου.

Οι αγαπημένοι μας Φύλακες, μετά τα δραματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο πρώτο βιβλίο, απολαμβάνουν την ηρεμία και τη ρουτίνα. Όση βέβαια ηρεμία επιτρέπουν τα σημάδια που χάραξαν πάνω τους όσα πέρασαν πριν αλλά κυρίως μετά τη στρατολόγησή τους από τον κύριο Φόστερ.

Πρώτη προτεραιότητά τους ήταν να επιδιορθώσουν το αρχηγείο από τις ζημιές που προκάλεσαν τα αιμοβόρα πλάσματα που εισέβαλαν σε αυτό, με σκοπό να τραφούν με τους ενοίκους του. Θα θυμάστε φαντάζομαι. Ωραία! Δεύτερη, να φτιάξουν ένα νέο σώμα για τον Μπομπ, άλλωστε δε γνωρίζουν πότε θα χρειαστεί να δράσουν ξανά, οπότε η ύπαρξη του Μπομπ ως φυσική παρουσία είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη.

Για τον λόγο αυτό η Μάντι και ο Λίαμ θα ταξιδέψουν στο χρόνο, ώστε να προμηθευθούν κάποια συγκεκριμένα τεχνητά έμβρυα, τα οποία θα μεγαλώσουν στο εργαστήριο του αρχηγείου. Πού πρέπει να πάνε; Στο Σαν Φρανσίσκο του 1906, μια μέρα πριν τον μεγάλο σεισμό. Γιατί εκεί; Επειδή αυτόν τον τόπο και χρόνο έχει επιλέξει η Υπηρεσία ως αποθήκη προμηθειών για τους Φύλακες του Χρόνου. Όταν όμως φτάνουν εκεί, εκτός από τα έμβρυα, υπάρχει και κάτι άλλο…


Πίσω από το γυαλί διέκρινε το θολό ροζ διάλυμα επώασης και το αχνό περίγραμμα ενός κουλουριασμένου ανθρώπινου εμβρύου.
“Γεια σου, μωράκι Μπομπ!” είπε σιγανά με γλυκιά φωνή, κουνώντας το δάχτυλο μπροστά στο κατεψυγμένο έμβρυο. “Η θεία σου η Μάντι είμαι”.
Η συζήτηση στη γωνία είχε αρχίσει να ανάβει. Προφανώς, ο Λέιτον ήταν παθιασμένος με τα πρωτοποριακά πράγματα, όπως τα ατμόπλοια και τα αυτοκίνητα. Και ο Λίαμ τον σιγοντάριζε.
Μπράβο σου, Λίαμ. Η Μάντι τοποθέτησε τον γυάλινο σωλήνα πίσω στην θέση του και έκλεισε το παγωμένο κουτί. Μετά, το έβγαλε από την κοσμηματοθήκη και το έβαλε στην τσάντα της. Ετοιμαζόταν να κλείσει το καπάκι της κοσμηματοθήκης όταν διέκρινε ένα χαρτί στον πάτο. Αυτό που είδε έκανε την καρδιά της να σκιρτήσει.
Το όνομά της ήταν γραμμένο πάνω του.
Σημείωμα για μένα;
Έβαλε μέσα το χέρι της και το πήρε. Ήταν ένα διπλωμένο φύλλο χαρτί με λίγες μόνο λέξεις γραμμένες βιαστικά πάνω του.
Μάντι, έχε το νου σου στην Πανδώρα, δεν έχουμε άλλο χρόνο. Πρόσεχε και μη μιλήσεις σε κανέναν.

Ποια είναι άραγε αυτή η Πανδώρα; Ποιος έγραψε το σημείωμα; Γιατί δεν πρέπει η Μάντι να μιλήσει σε κανένα;

Ερωτήματα που χρήζουν διερεύνησης αλλά αφού προηγουμένως έχουν τακτοποιήσει όλες τις τρέχουσες εκκρεμότητες. Βλέπεις ο Φόστερ έφυγε γρήγορα και τους άφησε να κολυμπήσουν μόνοι τους στα βαθιά. Έτσι είναι όμως οι μαχητές, ζουν κάθε μέρα δίνοντας αγώνα με όλες τους τις δυνάμεις. Και οι τρεις ήρωές μας είναι μεγάλοι μαχητές! Δεν επιλέχθηκαν άλλωστε τυχαία, ούτε τους ανατέθηκαν τα καθήκοντά τους χωρίς λόγο. Εξάλλου δεν θα ήταν μόνοι τους εντελώς μιας και σε 100 ώρες (τόσο χρόνο χρειάζεται το έμβρυο για να εξελιχθεί σε ένα γιγαντόσωμο ενήλικο άτομο) θα είχαν και την βοήθεια του Μπομπ.

Πριν όμως περάσουν αυτές οι ώρες καλούνται να διορθώσουν μια χρονική μόλυνση στο μέλλον, στο 2015. Τι συνέβη; Ο εμπνευστής της επιστημονικής θεωρίας που κρύβεται πίσω από τα ταξίδια στο χρόνο, δολοφονήθηκε πριν προλάβει να γράψει την εργασία του. Οι αγαπημένοι μας Φύλακες του Χρόνου επεμβαίνουν αλλά κάτι πάει στραβά και ο Λίαμ, ο βοηθητικός πράκτορας και 14 άλλα άτομα μεταφέρονται στον χρόνο και πάνε πού νομίζετε; Σχεδόν 65 εκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν! Στην εποχή που το κυρίαρχο είδος πάνω στον πλανήτη δεν ήταν ο άνθρωπος αλλά οι δεινόσαυροι.

Η Μάντι και η Σαλ που έμειναν στο αρχηγείο δε γνωρίζουν όχι μόνο πού έχει πάει ο Λίαμ, αλλά και αν είναι ζωντανός. Ο Λίαμ δε μπορεί να επικοινωνήσει με το αρχηγείο και όλοι μοιάζει να έχουν βρεθεί μπροστά σε ένα αδιέξοδο. Το αδιέξοδο βέβαια του Λίαμ και των υπολοίπων που μεταφέρθηκαν στο απώτερο αυτό παρελθόν, είναι πιο μεγάλο μιας και έχουν βρεθεί πολλά σκαλοπάτια κάτω από την κορυφή της τροφικής πυραμίδας. Η συνέχεια… επί των σελίδων του βιβλίου.

Για δεύτερη φορά ο Άλεξ Σκάροου μας μαγεύει. Μας μαγεύει με την πλοκή της ιστορίας του, με τον τρόπο που την έχει μεταφέρει στο χαρτί και με τους ήρωές του· τόσο την ήδη γνωστή σε μας τριάδα όσο και εκείνους που τους γνωρίζουμε εδώ. Το σκηνικό που ξεδιπλώνεται στο «Η μέρα του αρπακτικού» είναι μοναδικό. Σε ποιον άλλωστε δεν αρέσουν οι δεινόσαυροι; Η αγωνία, ένα από τα πράγματα που ο Άλεξ Σκάροου ξέρει να χειρίζεται απίστευτα, στο δεύτερο βιβλίο της σειράς βρίσκεται συνεχώς στα ύψη.

Φανταστείτε το: βρίσκεστε σε ένα κόσμο που κυριαρχούν πλάσματα τα οποία θεωρούν απόλυτα φυσιολογικό να σας χρησιμοποιήσουν ως γεύμα. Αν τα ταξίδια στο χρόνο ήταν γεγονός δεν θα επέλεγα σε καμία περίπτωση, ως λεοντόκαρδος, να ταξιδέψω σε αυτήν την εποχή. Από την ασφάλεια όμως του καναπέ μου, έκανα αυτό το συναρπαστικό ταξίδι χάρις στον Άλεξ Σκάροου και οφείλω να ομολογήσω ότι απόλαυσα κάθε στιγμή του. Μην καθυστερείτε, ο χρόνος περνάει και οι Φύλακες του Χρόνου δεν περιμένουν!

book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Ο Λίαμ Ο’ Κόνορ έπρεπε να πεθάνει στο ναυάγιο του Τιτανικού το 1912.
Η Μάντι Κάρτερ έπρεπε να πεθάνει σε αεροπορικό δυστύχημα το 2010.
Η Σαλ Βίκραμ έπρεπε να πεθάνει σε πυρκαγιά το 2029.

Λίγα δευτερόλεπτα πριν το τέλος όμως, τους δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία -να γίνουν πράκτορες μιας μυστικής υπηρεσίας που κανείς δε γνωρίζει την ύπαρξή της. Οι τρεις νέοι γίνονται Φύλακες του Χρόνου. Αποστολή τους: να μην αφήσουν το ταξίδι στον χρόνο να καταστρέψει την ιστορία… και το μέλλον.

Όταν η Μάντι ανοίγει κατά λάθος ένα παράθυρο στο παρελθόν, ο Λίαμ ταξιδεύει σε τόπο και χρόνο που δε θα έπρεπε να πάει ποτέ. Έτσι, βρίσκεται εγκλωβισμένος εξήντα πέντε εκατομμύρια χρόνια πριν, στον τόπο όπου ζει και κυνηγάει ένα θανάσιμο και μέχρι τώρα άγνωστο είδος αρπακτικού. Θα μπορέσει ο Λίαμ να βρει τρόπο να επικοινωνήσει με τη Μάντι και τη Σαλ, προτού τον κομματιάσουν οι δεινόσαυροι; Θα τα καταφέρει χωρίς να προκαλέσει κάποια μεγάλη αλλαγή στην ιστορία, που θα διαμόρφωνε μια νέα τρομακτική πραγματικότητα για όλο τον κόσμο;

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς, ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ έρχεται για να συναρπάσει ξανά τους αναγνώστες με τον καταιγιστικό ρυθμό και την έξυπνη και συγκλονιστική πλοκή του.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Θέματα