«Το χελιδόνι που περίμενε τα Χριστούγεννα», Δόξα Κωτσαλίδου .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Το χελιδόνι που περίμενε τα Χριστούγεννα», Δόξα Κωτσαλίδου

Νοέμβριος του 2009 ήταν όταν ένα διαφορετικό χελιδόνι ξεκίνησε από την φωλιά του, στις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, για να κάνει ένα μεγάλο ταξίδι στους ουρανούς της παιδικής λογοτεχνίας. Ποιο είναι αυτό το χελιδόνι; Μα, το χελιδόνι που περίμενε τα Χριστούγεννα, της Δόξας Κωτσαλίδου! Ένα υπέροχο βιβλίο που κάθε παιδί θα διαβάσει με ευχαρίστηση ξανά και ξανά.

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη
«Το χελιδόνι που περίμενε τα Χριστούγεννα», Δόξα Κωτσαλίδου
Το χελιδόνι που περίμενε τα Χριστούγεννα, Δόξα ΚωτσαλίδουΤο χελιδόνι που περίμενε τα Χριστούγεννα, Δόξα Κωτσαλίδου

Υπόθεση βιβλίου

Μια φορά κι έναν Σεπτέμβρη, στο μπαλκόνι του Διονύση γινόταν μεγάλη φασαρία. Η οικογένεια του κυρ Χελιδόνου ετοιμαζόταν για το μεγάλο ταξίδι στην Αφρική. Και στην άκρη του μπαλκονιού, πίσω από μια γλάστρα, ο Σπουργίτης περίμενε πώς και πώς να φύγουν τα χελιδόνια και να μπει αυτός στην όμορφη φωλιά για να περάσει τον χειμώνα.

Ένα χελιδονάκι από τους κατοίκους της φωλιάς, ο μικρός Χελιδόνης, ξεπετιέται τιτιβίζοντας στη μαμά του πως θα πάει μέχρι το κοντινό δασάκι να αποχαιρετήσει τους εκεί φίλους του. “Μην αργήσεις, φεύγουμε” του φωνάζει -χωμένη βαθιά στις προετοιμασίες- εκείνη!

Ο σπουργίτης, μια και δυό τον ακολουθεί και όπως πετάνε πλάι-πλάι πιάνουν την κουβέντα. Ο Χελιδόνης από τη μία χαίρεται που θα φύγουν για την ζεστή Αφρική μιας και φοβάται το κρύο και η φύση έτσι παγωμένη και έρημη που είναι βρίσκει πως δεν έχει ομορφιά. Από την άλλη βέβαια καθόλου δεν του αρέσουν τα μεγάλα ταξίδια. Άσε που τα φοβάται κιόλας!

Ο Σπουργίτης μας, αντίθετα, νιώθει ευτυχής που θα ζήσει στην έτοιμη φωλιά των χελιδονιών τους κρύους μήνες και χαίρεται με όλη του την καρδιά τις ομορφιές που έχει ο χειμώνας. Πάνω από όλα όμως, λατρεύει τα Χριστούγεννα!!!


Τι είναι τα Χριστούγεννα;
Τα Χριστούγεννα είναι μια μεγάλη γιορτή των ανθρώπων. Όλοι μαγεύονται εκείνες τις μέρες, είναι χαρούμενοι και στολίζουν τα μπαλκόνια, τις αυλές, τους δρόμους, τα δέντρα, τα σπίτια τους.
Τα Χριστούγεννα οι νύχτες είναι πολύχρωμες, χιλιάδες φωτάκια αναβοσβήνουν στο σκοτάδι, ακούγονται παντού όμορφα τραγούδια, άλλο να σ’ το λέω κι άλλο να το βλέπεις!
Να, το μπαλκόνι όπου έχετε χτίσει τη φωλιά σας γίνεται αγνώριστο.
Ο Διονύσης έχει τα πιο όμορφα στολίδια της γειτονιάς. Βγαίνει με τον μπαμπά του και στολίζουν τα κάγκελα, τους τοίχους, τις γλάστρες, τα δεντράκια, ακόμα και γύρω από τη φωλιά σας βάζουν φωτάκια.

Ο Χελιδόνης δεν πίστευε στα αυτιά του! Είναι δυνατόν να γίνονται όλα αυτά ενώ λείπει; Και γιατί δεν μένει έτσι στολισμένη η πόλη να την χαρούν και τα χελιδόνια που επιστρέφουν την Άνοιξη;
“Αυτό γίνεται για να γιορτάσουν οι άνθρωποι την γέννηση του Χριστού” τον πληροφορεί ο σπουργίτης. “Δεν ξέρω ποιος είναι αλλά πρέπει να είναι ο Βασιλιάς των Ανθρώπων.”
“Α! ξέρω εγώ, του λέει ο Χελιδόνης! Ξέρω γιατί όταν επιστρέφουμε από την Αφρική οι άνθρωποι γιορτάζουν το Πάσχα, την Ανάσταση του Χριστού.”


Ξέρεις, ο Χριστός δεν είναι μόνο ο Βασιλιάς των Ανθρώπων, είναι και ο δικός μας Βασιλιάς, είναι ο Βασιλιάς της Αγάπης.

Αχ πόσο θέλει ο μικρός μας Χελιδόνης να γιορτάσει τα Χριστούγεννα! Κάθεται και σκέφτεται σιωπηλός. Άραγε πως θα μπορούσε να αντέξει το κρύο;

Ο Σπουργίτης έχει μια ιδέα! Θα στρώσει τη φωλιά με μαλλί από τη φίλη του την προβατίνα! Ο Χελιδόνης θα μοιραστεί την φωλιά του με τον φίλο του τον Σπουργίτη! Γεμάτος ενθουσιασμό πετάει προς την φωλιά για να ανακοινώσει τις νέες του αποφάσεις. Μικροί και μεγάλοι προσπαθούν να τον συνετίσουν, να του αλλάξουν γνώμη…


Ό,τι κι αν του έλεγαν δεν άκουγε τίποτα. Ήταν αποφασισμένος να μη φύγει για την Αφρική και να περιμένει τα Χριστούγεννα.

Και έτσι όντως έκανε! Οι μέρες όμως περνάνε, το κρύο γίνεται δυνατό, τα χιόνια γεμίζουν την πλάση και ο Χελιδόνης μας τουρτουρίζει στην στρωμένη με μαλλί φωλιά του, τολμώντας που και που να βγάλει λίγο, μια σταλιά μόνο έξω το κεφαλάκι του, ίσα για να θαυμάσει το χειμωνιάτικο τοπίο και τις χιονονιφάδες. Αχ, πότε θα έρθουν τα Χριστούγεννα;

Και να, μια μέρα το Διονύσης με τον μπαμπά του βγαίνουν, στολίζουν το μπαλκόνι, τις γλάστρες, το δέντρο, μέχρι και τη χελιδονοφωλιά! Τι έκπληξη γι αυτούς όταν πρόσεξαν τον μικρό Χελιδόνη. Ο Διονύσης ανακηρύσσει τον Χελιδόνη ήρωα και τάσσεται φύλακας, φρουρός και προστάτης του! Του προσφέρει μάλιστα νεράκι και ψωμί που τα τιμά δεόντως ο μικρός μας φίλος.

Μια πανέμορφη μα παγωμένη νύχτα ο Χελιδόνης που δεν μπορεί να αντισταθεί στο κάλεσμα του χορού των χιονονιφάδων βγαίνει από τη ζεστή φωλιά του και πετά για ώρα μέσα στην Χριστουγεννιάτικη νυχτιά… Όμως ο μικρός Χελιδόνης αρρώστησε βαριά. Ο Σπουργίτης ζητά τη βοήθεια του Διονύση και ο Χελιδόνης βρίσκει μια πραγματικά ζεστή φωλιά μέσα στο σπίτι τυλιγμένος καλά με το πουλόβερ του φίλου του. Σε λίγες μέρες έχει γίνει πια καλά και είναι έτοιμος να χαρεί με τους ανθρώπους του σπιτιού τα Χριστούγεννα, αλλά και να τους βοηθήσει να βρουν και το πραγματικό νόημα της γιορτής αυτής.


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Κριτική και εντυπώσεις

Το χελιδόνι που περίμενε τα Χριστούγεννα, της Δόξας Κωτσαλίδου, βρίσκεται εδώ και μια δεκαετία στους ουρανούς της ελληνικής λογοτεχνίας, συνεχίζοντας και στις μέρες μας την επιτυχημένη του πτήση. Και με τέτοιες φτερούγες -κείμενο και εικονογράφηση- πως να μην το κάνει;

Είναι ένα πρωτότυπο, πανέμορφο και τρυφερό παραμύθι που θα ψυχαγωγήσει, θα “ταξιδέψει” αλλά και θα αποτελέσει έναυσμα συζητήσεων και σκέψεων πάνω στο βαθύτερο νόημα των Χριστουγέννων. Μαζί του οι μικροί αναγνώστες θα περάσουν διασκεδαστικές ώρες, θα νιώσουν έντονα συναισθήματα και θα διευρύνουν την σκέψη και τους ορίζοντές τους.

Το εξαίρετο κείμενο της Δόξας Κωτσαλίδου μαζί με την ευρηματική -άξιας βραβείου- εικονογράφηση της Βανέσσας Ιωάννου, έχουν δημιουργήσει ένα υπέροχο βιβλίο που κάθε παιδί θα διαβάσει με ευχαρίστηση ξανά και ξανά.

Σε αυτό μπορούμε να βοηθήσουμε εμείς οι μεγάλοι… βιβλιοπωλείο ή ηλεκτρονική παραγγελία εδώ! και το υπέροχο αυτό χελιδόνι θα έρθει με τον φίλο του το σπουργίτι να φωτίσει και το δικό μας σπίτι και τις δικές μας καρδιές!

Οπισθόφυλλο:

Ένα χελιδόνι γνωρίζει ένα σπουργίτι και μαθαίνει για τη μαγεία των Χριστουγέννων. Αποφασίζει να μην ταξιδέψει προς τον ζεστό Νότο, αλλά να μείνει, για να ζήσει τα όσα θαυμαστά άκουσε…
Μια τρυφερή, ασυνήθιστη και ξεχωριστή ιστορία που μας υπενθυμίζει όσα συνήθως με ευκολία ξεχνάμε…


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Το χελιδόνι που περίμενε τα Χριστούγεννα

Συγγραφέας

Δόξα Κωτσαλίδου

Εικονογράφος

Βανέσσα Ιωάννου

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Ημερομηνία έκδοσης

Νοέμβριος 2009

Αριθμός σελίδων

43

ISBN

978-960-5630-78-2

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.