«Το γεράκι στην καμινάδα», Ειρήνη Αγγέλη .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Το γεράκι στην καμινάδα», Ειρήνη Αγγέλη

Από τις εκδόσεις Καστανιώτης, τον Μάρτιο του 2020, κυκλοφόρησε ένα ιδιαίτερο παιδικό βιβλίο. Είναι το «Το γεράκι στην καμινάδα», της Ειρήνης Αγγέλη, με εικονογράφηση της Πέρσας Ζαχαριά.

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη
«Το γεράκι στην καμινάδα», Ειρήνη Αγγέλη

Υπόθεση βιβλίου


Ήρθε ένα γεράκι στο σπίτι μας.
Έχτισε φωλιά στην καμινάδα.
Έβαλα μια σκάλα για να φτάσω στη σκεπή και να δω πόσα αυγά γέννησε.
Δύο.

Άραγε πόσο χρόνο θα χρειάζονταν τα αυγά αυτά για να γίνουν δύο μικρά γεράκια; Δεν ήξερα και έτσι ρώτησα τη μαμά, μα δεν ήξερε ούτε αυτή.

Κάθε μέρα στηρίζω τη σκάλα στον εξωτερικό τοίχο του σπιτιού μου και ανεβαίνω να βλέπω τα αυγά. Η μαμά γερακίνα δεν θέλει να τα πλησιάζω πολύ. Εάν το κάνω, τότε αυτή τινάζει απότομα τα φτερά της δείχνοντάς μου πως πρέπει να απομακρυνθώ. Σκέφτηκα να γίνουμε φίλες και της πήγα λίγο τυρί μια φορά. Όμως εκείνη αφού πρώτα το κοίταξε καλά καλά με περιέργεια, στη συνέχεια το άφησε ανέγγιχτο χωρίς να του ξαναδώσει σημασία.

Ο καιρός έχει αλλάξει τώρα τελευταία και κάνει αρκετό κρύο πια. Ο μπαμπάς θέλει να ανάψουμε το τζάκι για να ζεσταθούμε μα εγώ του εξήγησα πως πρώτα πρέπει να περιμένουμε να βγουν τα μωρά γεράκια από το αυγό τους και μετά.


Χτες η μαμά γεράκι έφαγε λίγο σαλάμι που της άφησα.
Σήμερα της άφησα άλλο λίγο και προσπάθησα να πλησιάσω τη φωλιά.
Με άφησε.

Και τότε τα είδα! Μόλις είχαν βγει από το αυγό τους και τα δύο, μικρά και αδύναμα.

Ζήτησα από τον μπαμπά να περιμένουμε λίγο ακόμη για το τζάκι, ίσα ίσα να μάθουν να πετάνε για να φύγουν, και μετά θα ανάβαμε το τζάκι και θα ζεσταινόμασταν.

“Δυο μέρες ακόμα” είπε ο μπαμπάς, “γιατί έρχεται παγωνιά”.

Μα πως να εξηγήσω στη μαμά γεράκι πως πρέπει να μεταφέρει τη φωλιά της; Τα μικρά της ίσα που έχουν μάθει να ανοίγουν λίγο τις φτερούγες τους. Ούτε σκέψη για να δοκιμάσουν να πετάξουν.

Θα προσπαθήσω…


Αγοράστε το «Το γεράκι στην καμινάδα», της Ειρήνης Αγγέλη, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Το παιδικό βιβλίο «Το γεράκι στην καμινάδα», της Ειρήνης Αγγέλη, είναι μια ιστορία για ένα μικρό κορίτσι και ένα θηλυκό γεράκι που έχει φτιάξει φωλιά στη καμινάδα του σπιτιού της.

Άνθρωπος και ζώο, προσπαθούν να αλληλοεπιδράσουν και να συμβιώσουν.

Το ιδιαίτερο αυτό βιβλίο, λιτό, απέριττο, με καθαρό δωρικό τρόπο γραφής, μας αφηγείται μια σύντομη ιστορία για την συμβίωση του ανθρώπου με τα άλλα πλάσματα που ζουν στο περιβάλλον του.

Ένα μικρό κορίτσι, ευαισθητοποιείται από τα γεράκια που ζουν στην καμινάδα του σπιτιού του, διαισθάνεται το σωστό και διαπραγματεύεται τόσο με τη μαμά γεράκι όσο και με τους γονείς του.

Με μία εικονογράφηση άξια βραβείου -από την Πέρσα Ζαχαριά- να πλαισιώνει ένα βιβλίο που γράφει λίγα αλλά λέει πολλά, το «Το γεράκι στην καμινάδα», της Ειρήνης Αγγέλη, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για παιδικό ανάγνωσμα!

Διαβάστε το!

Οπισθόφυλλο:

Ένα παιδί.
Τρία γεράκια.
Ένα δίλημμα.

Τα γεράκια έφτιαξαν φωλιά στην καμινάδα.
Τα δύο είναι μικρά, δεν μπορούν να πετάξουν.
Ακόμα.
Έρχεται παγωνιά και ο μπαμπάς θέλει να ανάψει το τζάκι.
Θα καταφέρει το κορίτσι να βοηθήσει τους νέους της φίλους;

Μια ιστορία για εκείνες τις στιγμές στη ζωή που οι αποφάσεις μάς δυσκολεύουν αλλά παρ’ όλα αυτά συνεχίζουμε.


Αγοράστε το «Το γεράκι στην καμινάδα», της Ειρήνης Αγγέλη, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Το γεράκι στην καμινάδα

Συγγραφέας

Ειρήνη Αγγέλη

Πέρσα Ζαχαριά

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Καστανιώτης

Ημερομηνία έκδοσης

Μάρτιος 2020

Αριθμός σελίδων

24

ISBN

978-960-03-6705-8

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Θέματα