«Το σχολείο φοβάται το Νικόλα», Αντώνης Παπαθεοδούλου .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Το σχολείο φοβάται το Νικόλα», Αντώνης Παπαθεοδούλου

Αγοράστε το οπωσδήποτε σε όλα τα παιδάκια που σύντομα θα διαβούν την πόρτα της πρώτης δημοτικού.

Γράφει: Matia Gr
«Το σχολείο φοβάται το Νικόλα», Αντώνης Παπαθεοδούλου

Το σχολείο φοβάται το Νικόλα
Ο Νικόλας είναι ένα παιδί σαν όλα τα παιδιά της ηλικίας του. Του αρέσει το παιχνίδι και οι κατασκευές. Του αρέσουν τα καρτούν στην τηλεόραση, τα επιτραπέζια παιχνίδια, η μουσική, ο χορός, τα μαστορέματα, οι χειροτεχνίες και μερικές ακόμα χιλιάδες πράγματα. Ξημερώνει όμως μια μέρα που ο Νικόλας δε θέλει! Τι δε θέλει; Δε θέλει να πάει σχολείο. Η αλήθεια είναι πως ποτέ του δεν έχει πάει! Ήταν πολύ μικρός, μα τώρα, η πόρτα της πρώτης δημοτικού τον καλεί. Όμως… είπαμε, δε θέλει!


– Ε, τότε να μην πάμε στο σχολείο, είπε ο μπαμπάς, να πάμε κάπου που να θέλεις… Για να σκεφτούμε… Θέλεις να πάμε σε ένα μέρος που θα παίζεις με πολλούς φίλους σου;
– Θέλω, απάντησε ο Νικόλας.
– …σε ένα μέρος γεμάτο ιστορίες αληθινές και φανταστικές για να ακούσεις; Ένα μέρος γεμάτο παιχνίδια για να παίξεις αλλά και μυστικά για να ανακαλύψεις και γρίφους για να λύσεις, γεμάτο κόλπα με αριθμούς και γράμματα και μουσικές για να μάθεις;
– Άκου λέει! Και βέβαια θέλω!

Πραγματικά, φαίνεται τέλειο μέρος το σχολείο! σκέφτεται ο Νικόλας. Όμως και το σπίτι του τέλειο μέρος είναι. Γιατί να το αφήσει; Μα, γιατί -όπως του λέει η μαμά του- το να πάει στο σχολείο είναι η δική του αποστολή! Μια ολόδική του, ειδική αποστολή! Θα πάει με τους γονείς του μέχρι την πόρτα του σχολείου και μετά θα συνεχίσει μόνος του. Θα δει, θα ακούσει, θα ζήσει, θα γνωριστεί με άλλα παιδιά, θα μάθει ένα σωρό καινούργια πράγματα και το μεσημέρι που θα γυρίσει σπίτι θα τους τα διηγηθεί όλα. Άλλωστε του Νικόλα του αρέσει τόσο πολύ να διηγείται ιστορίες. Και σήμερα, χάρις στο σχολείο, όταν επιστρέψει στο σπίτι θα έχει να διηγηθεί μια αληθινή ιστορία. Μια αληθινή ιστορία που γνωρίζει μόνο εκείνος!

  «Ο μέντορας μου», Ειρήνη Βαρδάκη


Και όντως ο Νικόλας γύρισε από την πρώτη μέρα στο σχολείο ενθουσιασμένος και γεμάτος ιστορίες να αφηγηθεί.

Δεν ξέρει όμως τι να πρωτοπεί στους γονείς του! Να τους πει για την καλύτερη δασκάλα του κόσμου, την κυρία Βίκυ; Για το πρώτο μάθημα που δεν ήταν μάθημα αλλά… πείραμα; Για το μεγάααααααααααααλο τρένο που έφτιαξαν με τις… αυτοπροσωπογραφίες τους;

Κάτι μου λέει πως ένας νέος, υπέροχος κόσμος ανοίγεται μπροστά στον Νικόλα. Εσείς τι λέτε; Η απορία θα μας λυθεί όταν με το καλό διαβάσουμε το «Το σχολείο φοβάται το Νικόλα» του Αντώνη Παπαθεοδούλου που κυκλοφόρησε το Σεπτέμβρη του 2015 από τις εκδόσεις Μίνωας.

Το εκπληκτικό αυτό βιβλίο αποτελεί ένα ιδιαίτερα ευχάριστο ανάγνωσμα για τα παιδιά και ένα πολύ καλό βοήθημα για τους γονείς. Μέσα σε αυτό οι μικροί αναγνώστες θα βρουν ουσιαστικά και ωφέλημα παραδείγματα, ενώ εμείς οι μεγάλοι θα βρούμε πολύτιμη βοήθεια σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε όταν το παιδί ξεκινάει τη σχολική του ζωή.

Το «Το σχολείο φοβάται τον Νικόλα» με χρήσιμες και ξεκάθαρες παραινέσεις καθοδηγεί τον γονέα σε έναν σωστό τρόπο αντιμετώπισης του άγχους και του φόβου του παιδιού του για το σχολείο, έτσι ώστε να προσαρμοστεί ευκολότερα ο μικρός μαθητής. Όσο για το αγαπημένο μας μελλοντικό πρωτάκι; Στις σελίδες του «Το σχολείο φοβάται τον Νικόλα» θα δει πως ο Νικόλας, ένα παιδί σαν το ίδιο, με τους ίδιους φόβους, καταφέρνει να τους αντιμετωπίσει και να τους νικήσει γεμίζοντάς το με δύναμη και αισιοδοξία.

Η σαφής, συναισθηματική, σύγχρονη και εμπνευσμένη πένα του συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου συμπληρώνεται άριστα από την εξαιρετική, χαρούμενη, εκφραστική εικονογράφηση του Γιώργου Σγουρού. Ο δε πρόλογος -κατατοπιστικότατος και διαφωτιστικότατος- από την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια Φιλιώ Τσουκαλά συμβάλει ώστε το «Το σχολείο φοβάται το Νικόλα» να είναι ένα από τα βιβλία που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσουν μικροί και μεγάλοι.

  «Ο Μιλτιάδης και η μάχη του Μαραθώνα», Βασίλης Κουτσιαρής και Γιάννης Διακομανώλης

Αγοράστε το οπωσδήποτε σε όλα τα παιδάκια που σύντομα θα διαβούν την πόρτα της πρώτης δημοτικού. Να είστε σίγουροι πως θα σας ευγνωμονούν τόσο αυτά, όσο και οι γονείς τους!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Του Νικόλα τού αρέσουν όλα!
Θέλει να παίζει με τους φίλους του, να διαβάζει ιστορίες με τον παππού, να βάζει μουσική και να τραγουδάει δυνατά, να ζωγραφίζει, θέλει, θέλει, θέλει…
Σήμερα, όμως, ο Νικόλας πρώτη φορά είπε:
– Δε θέλω!
Γιατί σήμερα είναι η πρώτη μέρα που θα πάει στο σχολείο…

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.