Το στιλέτο και το φίδι, Βλαστιμίλ Βοντρούσκα .: Βιβλία .: Ματιά
 

Το στιλέτο και το φίδι, Βλαστιμίλ Βοντρούσκα

Το στιλέτο και το φίδι, είναι ο τίτλος του πρώτου βιβλίου της σειράς μυθιστορημάτων “Οι υποθέσεις του βασιλικού δικαστή Όλντριχ του Χλουμ” που έγραψε ο Βλαστιμίλ Βοντρούσκα και κυκλοφόρησαν το Νοέμβριο του 2021 -στην ελληνική γλώσσα- οι εκδόσεις Historical Quest.

Το στιλέτο και το φίδι, Βλαστιμίλ Βοντρούσκα
Το στιλέτο και το φίδι, Βλαστιμίλ ΒοντρούσκαΤο στιλέτο και το φίδι, Βλαστιμίλ Βοντρούσκα

Υπόθεση βιβλίου

Το καλοκαίρι του έτους 1269 ήταν θαυμάσιο. Τα χωράφια γέμισαν πλουσιοπάροχα με ώριμο σιτάρι και ο κόσμος πρόλαβε να συγκεντρώσει τη σοδειά στις αποθήκες και στους μύλους προτού καν έρθει το φθινόπωρο. Δεν υπήρχε λόγος να φοβούνται το χειμώνα που θα ερχόταν και έτσι ο κόσμος στα χωριά και στις πόλεις ξεκουραζόταν και ξεφάντωνε. Κανείς δεν ενοχλούνταν από τις βροχερές μέρες που έφταναν με το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Βρισκόμαστε στην Τσεχία των μέσων του 13ου αιώνα, ένα από τα ισχυρότερα κράτη της εποχής εκείνης. Στον βασιλικό θρόνο κάθεται ο Πρεμύσλ Β’ Οτακάρ. Ίσως να έχετε διαβάσει για εκείνον. Οι σύγχρονοί μας ιστορικοί τον αποκαλούν «βασιλέα σιδερένιο και χρυσό». Παρόλο που έχει δύναμη και πλούτη, μη νομίζετε πως η ζωή του είναι εύκολη. Πέρα από τους εξωτερικούς εχθρούς της επικράτειάς του, που δεν είναι και λίγοι, έχει και δύο εσωτερικούς. Τους αντίθετους σε κάθε, μα κάθε, μεταρρύθμιση αριστοκράτες αλλά και την ηγεσία της Εκκλησίας που καθόλου δεν καλοβλέπει τις αλλαγές στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας.

Ευφυής καθώς ήταν, ο Πρεμύσλ, και προκειμένου να ισορροπήσει τις καταστάσεις, να ισχυροποιήσει την βασιλική εξουσία και να επιφέρει και τις αλλαγές που επιθυμεί -εκείνη την ανήσυχη και επικίνδυνη εποχή- εγκαθιστά νέες πόλεις και κάστρα διάσπαρτα στο Τσεχικό έδαφος. Ένα από αυτά τα κάστρα, στον βορρά της χώρας, είναι το Μπεζντέζ. Την ευθύνη της ανοικοδόμησης και εύρυθμης λειτουργίας αυτού του νέου κάστρου, αλλά και την εποπτεία της γύρω περιοχής, έχει αναθέσει στον Όλντριχ του Χλουμ.

Ο Όλντριχ όμως, πέρα από τα προαναφερόμενα καθήκοντά του, ως προκουράτορας του ηγεμόνα, εκτελεί και χρέη δικαστή-ανακριτή για όποιο θέμα χρήζει διερεύνησης και δίκης στην περιοχή της ευθύνης του. Ότι αποφασίσει και ότι διατάξει είναι σαν να τα έχει πράξει ο ίδιος ο βασιλέας! Ωραία θέση ε; Απόλυτη εξουσία αλλά και πολύ βαριά ευθύνη απέναντι στο σωστό και στο δίκαιο! Έτσι τουλάχιστον αντιλαμβάνεται ο ίδιος ο Όλντριχ το αξίωμά του.

Η ευθύνη αυτή όμως δεν τον τρομάζει διόλου. Είναι ένας τετραπέρατος άνθρωπος, εκ φύσεως ευγενής, ακριβοδίκαιος, φιλομαθής, καλλιεργημένος, δυναμικός και οξύνους! Έχει δηλαδή -ας μου επιτραπεί ο νεωτερισμός- όλο το πακέτο για το λειτούργημα που του έχει ανατεθεί. Όλες αυτές οι αρετές του, τον κάνουν να ξεχωρίζει και του προσφέρουν τόσο επιστήθιους φίλους που τον θαυμάζουν, όσο και άσπονδους εχθρούς που τον φοβούνται!

Και να! Δεν πρόλαβα να σας εκθειάσω τα προτερήματα του ήρωά μας και με αυτό που συνέβη τώρα δα, θα του φανεί κάθε ένα από αυτά απολύτως απαραίτητο. Ένας από τους ισχυρότερους άρχοντες του τόπου δολοφονείται μυστηριωδώς το βράδυ στο κρεβάτι του. Το επόμενο πρωί, οι αυλικοί του τον βρίσκουν νεκρό, με ένα περίτεχνο στιλέτο καρφωμένο στην καρδιά. Κατά διαβολική σύμπτωση, εκείνο το βράδυ, στο κάστρο που συνέβη το φονικό, βρίσκονται και άλλοι τρεις άρχοντες που ο καθένας από αυτούς θα ωφελούνταν τα μάλα από τον θάνατο του δολοφονημένου.

Αμέσως ένας αγγελιοφόρος ξεκινά και φέρνει τα δυσάρεστα νέα στο Μπεζντέζ. Η δολοφονία πρέπει να διερευνηθεί, ο ένοχος πρέπει να ανακαλυφθεί και η καταδίκη του πρέπει να αποδειχθεί με αδιάσειστα στοιχεία· όχι να βρεθεί απλά ένας φτωχός αποδιοπομπαίος τράγος -όπως συνηθιζόταν εκείνα τα χρόνια- και να κλείσει άρον άρον η υπόθεση. Ο Όλντριχ μεταβαίνει άμεσα στον τόπο του εγκλήματος, ανασκουμπώνεται και με την βοήθεια των δύο πιστών του βοηθών, αρχίζει τις ανακρίσεις!

Το έργο που έχει αναλάβει είναι πολύ δύσκολο! Θα τον υποχρεώσει να κινηθεί με πολύ προσοχή και να παρακάμψει πολλά εμπόδια που θα βρεθούν στην πορεία του. Όταν δε, ακολουθεί και η ανακάλυψη άλλων δολοφονημένων ατόμων, οι γρίφοι πληθαίνουν και περιπλέκονται σε ένα γαϊτανάκι αίματος, φόβου, εξουσίας και ποικίλων προσδοκιών! Και σαν να μην έφτανε αυτό; Κάποιοι από τους επόμενους φόνους αφορούν το τάγμα των Ιωαννιτών Ιπποτών!

Ανάμεσα στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη, στους Άρχοντες και στον Κλήρο, ο Όλντριχ θα πρέπει να διαλευκάνει μια σειρά φαινομενικά ασύνδετων δολοφονιών, χωρίς όμως να διαταράξει τα λεπτά εκείνα νήματα που κρατούν κάθε κομμάτι του Τσέχικου Βασιλείου στη θέση του. Τι λέτε, δεν ακολουθούμε τον Όλντριχ για να δούμε πως θα τα καταφέρει;

Ναι, το ότι θα τα καταφέρει είναι βέβαιο! Όμως, το τι θα περάσουν όλοι οι ήρωες της ιστορίας μας μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη και να λάμψει η αλήθεια, είναι κάτι που δεν μπορείτε ούτε στους πιο σκληρούς εφιάλτες σας δεν έχετε συναντήσει! Ξεκινάμε;


Αγοράστε το μυθιστόρημα “Το στιλέτο και το φίδι”, του Βλαστιμίλ Βοντρούσκα, κάνοντας κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Το μεσαιωνικό αστυνομικό μυθιστόρημα “Το στιλέτο και το φίδι – Dýka s hadem”, του Τσέχου Vlastimil Vondruška, είναι το πρώτο βιβλίο της περίφημης σειράς “Οι υποθέσεις του βασιλικού δικαστή Όλντριχ του Χλουμ” των εκδόσεων Historical Quest. Μιας σειράς που -αν κρίνω από την αρχή της- θα κατακτήσει επάξια τις καρδιές χιλιάδων αναγνωστών της χώρας μας!

Το κεντρικό πρόσωπο σε αυτό το έργο του ταλαντούχου συγγραφέα, ο βασιλικός προκουράτορας Όλντριχ, είναι ένας από τους πιο γοητευτικούς λογοτεχνικούς ήρωες που έχω συναντήσει μέχρι σήμερα σε ανάλογα αναγνώσματα. Πρόκειται για μια προσωπικότητα τόσο διαφορετική από τους ανθρώπους του μεσαίωνα -βρίσκεται σχεδόν έξω από την εποχή του- αλλά και ταυτόχρονα τόσο μέσα στα όσα διαδραματίζονται στο χώρο της δράσης του.

Όσο για τους υπόλοιπους ήρωες του Βλαστιμίλ Βοντρούσκα; Μοναδικοί ένας προς έναν, άλλοι αξιαγάπητοι και άλλοι μισητοί, καλύπτουν όλο το κοινωνικό φάσμα της εποχής εκείνης. Μέσα από τις σκέψεις και τις πράξεις τους, μας μεταφέρουν τα ήθη του τόπου και του χρόνου καθώς και δεκάδες πληροφορίες από την Τσεχία του μεσαίωνα. Πως ντύνονταν, πως διασκέδαζαν, πως εξασφάλιζαν τα προς το ζην, που κατοικούσαν, τι έτρωγαν, οι πλούσιοι και οι φτωχοί; Θα σας τα ψιθυρίσουν όλα! Σε αυτό βοηθούν βεβαίως οι ολοζώντανες εικόνες που δημιουργεί ο συγγραφέας στο μυαλό του αναγνώστη του. Σαν να παρακολουθείς ταινία φαντάζει η ανάγνωση του βιβλίου αυτού!

Περνώντας στην πλοκή της ιστορίας, σας διαβεβαιώνω πως είναι τόσο ενδιαφέρουσα και γεμάτη ανατροπές που θα σας συνεπάρει και θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την αδρεναλίνη σας, όλες αυτές τις υπέροχες ώρες που θα περάσετε διαβάζοντάς το. Ο Βλαστιμίλ Βοντρούσκα είναι ένας άριστος τεχνίτης της συγγραφής και αυτό είναι κάτι που θα το διακρίνετε καθαρότατα σε κάθε παράγραφο, σε κάθε γραμμή του βιβλίου “Το στιλέτο και το φίδι”.

Το λαμπρό αυτό έργο του Τσέχου μυθιστοριογράφου, περιέβαλαν οι ελληνικές εκδόσεις Historical Quest με σεβασμό και του έδωσαν μια θαυμάσια υλική υπόσταση. Ένα εξαιρετικό εξώφυλλο, πολλά καλαίσθητα μικρά γραφικά στοιχεία σε κάθε σελίδα, μια καθαρή και σε ικανό μέγεθος γραμματοσειρά -ακόμα και εμείς με αρχή πρεσβυωπίας το διαβάζουμε άνετα- και μια απρόσμενη απόσταση ανάμεσα σε κάθε παράγραφο που του δίνει ένα καλοδεχούμενο αέρα!

Ναι, το λάτρεψα! Όχι, ψέματα… δεν το λάτρεψα μόνο, το ερωτεύτηκα! Ακόμα και τώρα που το έχω διαβάσει, κάθε φορά που το κοιτάω χαμογελώ και το αγγίζω με τις άκρες των δακτύλων μου. Σίγουρα είναι ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στα ελληνικά βιβλιοπωλεία. Το ότι περιμένω με αγωνία το επόμενο μέλος της σειράς, θαρρώ πως δεν χρειάζεται να σας το πω.

Όπως δεν χρειάζεται μάλλον να σας προτρέψω να το αποκτήσετε και να το απολαύσετε. Όποιος αγαπάει το διάβασμα, του αρέσει η περίοδος του μεσαίωνα και δεν το έχει διαβάσει, πραγματικά δεν ξέρει τι χάνει! Τρέξτε συνοδοιπόροι της ανάγνωσης… ένα υπέροχο μυθιστορηματικό διαμάντι περιμένει να σας μαγέψει με την λάμψη του! Ανεπανάληπτο!

Οπισθόφυλλο

Στο β΄ μισό του 13ου αιώνα το βασίλειο της Τσεχίας ανήκει στα πιο ισχυρά της Ευρώπης. Δικαίως, αλλά και με μία δόση φθόνου, οι σύγχρονοί μας βαφτίζουν τον Τσέχο βασιλιά Πρεμύσλ Β΄ Οτακάρ, «βασιλέα σιδερένιο και χρυσό». Οι στοές των ορυχείων της Κούτνα Χόρα ξεβράζουν αμύθητες ποσότητες ασημιού. Τα φοβερά τσέχικα στρατεύματα εξολοθρεύουν στις αιματηρές μάχες πολυάριθμους εχθρούς. Ο Τσέχος βασιλιάς διεκδικεί από τους Αψβούργους τον τίτλο του Ρωμαίου Καίσαρα. Πίσω, όμως, από την χρυσοποίκιλτη δόξα, κρύβονται ρωγμές. Στην πατρίδα, στο βασίλειο της Τσεχίας, ο Πρεμύσλ Β΄ Οτακάρ πολεμά με την εγχώρια αριστοκρατία που αντιστέκεται. Οι φεουδάρχες καλομάθανε, από τον καιρό τον προκατόχων του, σε αδύναμη διακυβέρνηση και τώρα τους ενοχλεί η ισχυρή κυριαρχία. Νοιάζονται μόνο για να αρπάξουν για τον εαυτό τους όσο γίνεται περισσότερη γη κι εξουσία. Είναι μία εποχή επικίνδυνη και ανήσυχη.

Ο ηγεμόνας, για να ισχυροποιήσει τη δύναμή του, χτίζει νέες βασιλικές πόλεις και κάστρα. Ένα από αυτά είναι και το Μπεζντέζ στη βόρεια Τσεχία. Υπεύθυνος για την κατασκευή και την επίβλεψη του κάστρου, καθώς και στρατιωτικός διοικητής, χρίζεται ο νεαρός βασιλικός προκουράτορας, ο Όλντριχ του Χλουμ. Αντικαθιστά τον ηγεμόνα, διοικεί το βασιλικό στρατιωτικό σώμα, εισπράττει φόρους, φροντίζει για την ασφάλεια στους δρόμους και προασπίζεται το δίκαιο της χώρας. Διακρίνεται πρωτίστως για τις ιδιαίτερες ικανότητές του στη διαλεύκανση εγκλημάτων κατά της ζωής, δικάζει και λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις.

Στο βιβλίο «Το Στιλέτο & το Φίδι» ο Όλντριχ καλείται να βρει τους ενόχους πίσω από δύο στυγερές δολοφονίες. Ένα φθινοπωρινό πρωινό, ο άρχοντας Γίντριχ του Ντονίν βρέθηκε ξαπλωμένος στο κρεβάτι του μ’ ένα στιλέτο καρφωμένο στην καρδιά. Την προηγούμενη μέρα είχε συμμετάσχει στο κυνήγι που είχε διοργανωθεί για να ψυχαγωγήσει μία παρέα ευγενών από τα περίχωρα. Οι υποψίες βαραίνουν πολλούς. Λίγες μέρες αργότερα, στη διάρκεια ενός ακόμη κυνηγιού, ένα ακόμη πτώμα ανακαλύπτεται θαμμένο σ’ έναν λάκκο πίσω από δύο μεγάλες βελανιδιές. Το θύμα είναι ένας μοναχός, μέλος του τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών. Ο Όλντριχ, ως βασιλικός δικαστής, πρέπει να κινηθεί στην κόψη του ξυραφιού, για να επιλύσει αυτόν τον φόνο. Τα συμφέροντα είναι πολλά και οι ισορροπίες λεπτές.


Αγοράστε το μυθιστόρημα “Το στιλέτο και το φίδι”, του Βλαστιμίλ Βοντρούσκα, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Το στιλέτο και το φίδι
Dýka s hadem

Υπότιτλος βιβλίου

Οι αμαρτωλοί άνθρωποι του βασιλείου της Τσεχίας

Σειρά βιβλίων

Οι υποθέσεις του βασιλικού δικαστή Όλντριχ του Χλουμ

Συγγραφέας

Βλαστιμίλ Βοντρούσκα
Vlastimil Vondruška

Μετάφραση

Άννα Τσακαλίδου

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Historical Quest

Ημερομηνία έκδοσης

Νοέμβριος 2021

Αριθμός σελίδων

645

ISBN

978-618-5088-73-6

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.