«Το συναισθηματόμετρο του επιθεωρητή Κροκοντίλο», Σουσάνα Ισέρν .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Το συναισθηματόμετρο του επιθεωρητή Κροκοντίλο», Σουσάνα Ισέρν

Τον Δεκέμβριο του 2021 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος το παιδικό-προεφηβικό βιβλίο «Το συναισθηματόμετρο του επιθεωρητή Κροκοντίλο», της Σουσάνα Ισέρν. Η Μόνικα Καρετέρο υπογράφει την εικονογράφησή του και η Αγγελική Πορτοκάλογλου την μετάφρασή του στην ελληνική γλώσσα από τα ισπανικά.

Γράφει: Ολυμπία Κατσένη
«Το συναισθηματόμετρο του επιθεωρητή Κροκοντίλο», Σουσάνα Ισέρν
«Το συναισθηματόμετρο του επιθεωρητή Κροκοντίλο», Σουσάνα Ισέρν«Το συναισθηματόμετρο του επιθεωρητή Κροκοντίλο», Σουσάνα Ισέρν

Κριτική και εντυπώσεις

Τι θα λέγατε να αφήσουμε το εξώφυλλο και να ανοίξουμε το βιβλίο «Το συναισθηματόμετρο του επιθεωρητή Κροκοντίλο»; Ναι, κι εγώ στάθηκα πολύ ώρα να απολαμβάνω τον χαμογελαστό κροκοδειλάκο με τα πολύχρωμα μπαλόνια. Και μιας και μιλάμε γι’ αυτόν, επιτρέψτε μου να κάνω τις συστάσεις.

Ο πράσινος φίλος μας με το καμαρωτό παρουσιαστικό και το όμορφο μαύρο καπέλο, λέγεται Κροκοντίλο. Ο Κροκοντίλο, που λέτε, από όταν ήταν ένα τόσο δα μικρούτσικο κροκοδειλάκι -όπως θυμάται και ο ίδιος- συνεχώς έκλαιγε. Έκλαιγε μέρα, έκλαιγε νύχτα, κάθε ώρα, κάθε εποχή και έτος!

Μπα σε καλό του, σταματημό δεν είχε. Ανήσυχοι όλοι, η οικογένεια και οι φίλοι του, συνεχώς τον ρωτούσαν: “Μα γιατί κλαις πάλι Κροκοντίλο;” Όμως ο μικρούλης πρασινούλης μας δεν ήξερε. Κάποτε μάλιστα, μια γηραιά χελώνα που είχε ζήσει πολλά πολλά χρόνια και είχε περπατήσει σχεδόν σε όλη τη γη, έδωσε την δική της εξήγηση:


“Μην το ψάχνεις. Οι κροκόδειλοι κλαίνε χωρίς λόγο και τα δάκρυά τους λέγονται “κροκοδείλια δάκρυα”. Σε όλον τον κόσμο παρατήρησα αυτό το φαινόμενο”.

Όμως αυτή η απάντηση καθόλου δεν έλυσε τις απορίες του φίλου μας, που εν τω μεταξύ είχε μεγαλώσει αρκετά. Κι όσο μάλιστα μεγάλωνε, έβλεπε γύρω του κι άλλα ζώα να αντιδρούν με χαρακτηριστικό και μονότονο τρόπο, όπως κι εκείνος, σε όλες τις περιστάσεις. Αυτά βέβαια είχαν άλλο ρεπερτόριο… κάποια γελούσαν διαρκώς, άλλα έτρεμαν την νύχτα κι ας είχε ζέστη ή φώναζαν και γινόντουσαν κατακόκκινα.

Ο Κροκοντίλο το πήρε πολύ σοβαρά το θέμα κι αποφάσισε να το ερευνήσει σε βάθος. Έτσι έκατσε με σημειωματάριο και μολύβι, παρατηρούσε τους γύρω του όπου στεκόταν κι όπου βρισκόταν και κατέγραφε τα πως και τα γιατί από τις συμπεριφορές που έβλεπε. Ο καιρός περνούσε και ο αγαπημένος μας…


έγινε ο επιθεωρητής Κροκοντίλο, ένας διάσημος ντετέκτιβ ειδικός στα ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ, και όταν οι οικογένειες της Φόρεστβιλ δεν ήξεραν τι τους συνέβαινε, τον καλούσαν για μια μικρή έρευνα.

Φοβερός δεν είναι ο κεντρικός ήρωας της Σουσάνα Ισέρν στο «Το συναισθηματόμετρο του επιθεωρητή Κροκοντίλο»; Φοβερός αλλά όχι και μοναδικός. Το παιδικό αυτό βιβλίο έχει πολλούς άλλους ήρωες. Να, όπως τα μέλη της Οικογένειας Συναισθηματάκη! Μιας οικογένειας με πολλά πολλά παιδιά, με απίστευτα ονόματα… είναι η Γιούπη η χαρά, είναι και ο Τρομάρας ο φόβος, είναι το Δάκρυ η λύπη, είναι και ο Ζηλιαρόγατος η ζήλια. Είναι η Ντροπούλα η ντροπή, είναι και ο Πίκρας ο φθόνος, ο Ουάου η έκπληξη, η Τσατίλα ο θυμός, ο Μπλιάχ η αηδία και η Ζουζούνα η αγάπη!

Αρκετά όμως με τις συστάσεις, δεν νομίζετε; Είναι πιστεύω ώρα να προχωρήσουμε στις επόμενες σελίδες και να αναλάβουμε δράση! Ναι, έφτασε στιγμή να ακολουθήσουμε τον επιθεωρητή Κροκοντίλο στην υπόθεση που ανέλαβε να διερευνήσει και έχει τίτλο “Η μυστηριώδης φυγή της δεσποινίδας Ελαφένιας”.

Για να δείτε τι καλό παλικάρι είναι ο Κροκοντίλο, θα μας επιτρέψει να δούμε και τις σημειώσεις του, έτσι ώστε να καταλάβουμε τον τρόπο που αναλύει τα δεδομένα, τις καταστάσεις και τις συμπεριφορές ώστε να καταλήγει πάντα σε σωστές διαπιστώσεις! Και μη θαρρείτε πως αργεί να φτάσει σε αυτά τα συμπεράσματα. Αμέσως μετά την επίσκεψη στο σπίτι της γειτόνισσάς του, της Ελαφένιας, ώστε να συμπληρώσει τα στοιχεία που του λείπουν, ω! ναι! τα καταφέρνει και πάλι! Ο επιθεωρητής μας κατάλαβε ακριβώς τι συνέβη στην Ελαφένια, και το καλύτερο; Το εξήγησε και σε εμάς με πολύ απλό τρόπο. Σε αυτό βέβαια βοήθησαν και τα πολύ διασκεδαστικά σχέδια της εικονογράφου Μόνικας Καρετέρο, που είναι πολύ μα πολύ εκφραστικά!

Ο επιθεωρητής Κροκοντίλο, το είπαμε και πριν, είναι τόσο μα τόσο καλός! Μας αφήνει να ρίξουμε και ματιές στο βαλιτσάκι του, που έχει πάντοτε μαζί του! Ναι, σημειωματάριο, φωτογραφική μηχανή, φακός, μολύβια, στυλό, μεγεθυντικός φακός, γόμα και… ωπ, τι είναι αυτό; Μα, για δείτε, είναι ένα συναισθηματόμετρο!

Πρόκειται για μια ολόδική του εφεύρεση, που είναι το πιο εξελιγμένο και το πιο χρήσιμο εργαλείο από όλα όσα έχει στο βαλιτσάκι του! Και όχι μόνο μας αφήνει να το δούμε, αλλά μας μαθαίνει και εμάς να το χρησιμοποιούμε! Μάλιστα, στο τέλος του βιβλίου αυτού, έχει κάνει την πιο γενναιόδωρη πράξη του ο επιθεωρητής! Έχει αφήσει και για εμάς ένα συναισθηματόμετρο, φτιαγμένο από πολύ πολύ γερό χαρτόνι, για να κάνουμε τις δικές μας μετρήσεις!

Είναι εύκολο στη χρήση του, μη φοβάστε, λίγη εξάσκηση χρειάζεται! Το συναισθηματόμετρο, δείχνει κάθε ένα συναίσθημα ξεχωριστά. Οι εντάσεις δε, του κάθε συναισθήματος είναι 4. Στην ένταση 0 υπάρχει μια ηρεμία, σαν τα συναισθήματα να μην υπάρχουν. Στην 1 νοιώθουμε πολύ ελαφρά το συναίσθημα, στην 2 μέτρια και στην 3 πολύ! Στον πίνακά του, αλλά και στο βιβλίο, αναλύονται όλα τα συναισθήματα σε όλες τους τις εντάσεις με εικόνες: Χαρά, Λύπη, Θυμός, Φθόνος, Έκπληξη, Αγάπη, Αηδία, Ζήλια, Φόβος και Ντροπή.

Στις αναλύσεις των συναισθημάτων στο βιβλίο “Το συναισθηματόμετρο του επιθεωρητή Κροκοντίλο” υπάρχουν και Υποθέσεις Μυστηρίου του επιθεωρητή μας, με ήρωα κάποιο ζωάκι της Φόρεστβιλ. Το ζωάκι αυτό έχει νιώσει το συναίσθημα που προηγουμένως αναπτύχθηκε και περιεγράφη και αναλύεται -με αυτό ως παράδειγμα, την Υπόθεση δηλαδή- ακόμα πιο βαθιά και απόλυτα κατανοητά.

Κατόπιν, στις επόμενες σελίδες, αφού έχουμε πια μάθει πολύ πολύ καλά να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα, τις εκδηλώσεις τους και τις εντάσεις τους, τι καλύτερο από μερικές Συνταγές για τη διαχείριση τους; Υπάρχουν, δηλαδή κάποιες ΣΥΝΤΑΓΕΣ-ΤΡΟΠΟΙ που θα μας βοηθήσουν, όταν νιώθουμε πως τα συναισθήματά μας ξεφεύγουν από τον έλεγχό μας!

Και αυτό ακριβώς, ο έλεγχος, είναι το ζητούμενο μιας και όλα τα συναισθήματα, θετικά και αρνητικά…


Στη σωστή ποσότητα, και ως έναν βαθμό, μπορεί να είναι κατάλληλα και χρήσιμα για να υπάρχει αρμονία στη ζωή μας.

Η ταλαντούχα συγγραφέας μαζί με την εξίσου ταλαντούχα εικονογράφο, εκπαιδεύουν τους μικρούς -από 5+ ετών και πάνω- στη διαχείριση καταστάσεων με απλά βήματα, στους τρόπους που ενδείκνυνται για κάθε συναίσθημα, στο πως να υπερνικούν τα αρνητικά συναισθήματα και να τα κάνουν να λειτουργούν προς όφελός τους, αλλά και πως να κάνουν τα θετικά συναισθήματα να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και να τα απολαμβάνουν!

Το συναισθηματόμετρο του επιθεωρητή Κροκοντίλο, της Σουσάνα Ισέρν, είναι ένα βιβλίο που το ερωτεύτηκα, που έγινα ευτυχής που υλοποιήθηκε και μεταφράστηκε και ακόμη περισσότερο που το διάβασα! Είναι ένα έξοχο ανάγνωσμα, απολύτως απαραίτητο να διαβαστεί από όλα τα παιδιά… μικρά, μεγάλα και πολύ μεγάλα!

Είναι βέβαιο πως θα μειώσει τις φωνές και τα κλάματα στις μικρές ηλικίες, αφού θα μάθει τους μικρούς παραπονιάρηδες να αντιμετωπίζουν και να κατανοούν με τον καλύτερο τρόπο το τι συμβαίνει γύρω τους, ενώ ταυτόχρονα κάποιες συμπεριφορές τους θα γίνουν κατανοητές από τους γονείς. Εξαιρετικά σημαντικό!

Όλοι όσοι το διαβάσουν θα μάθουν από τα πιο βασικά…


Τι είναι το ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ;
Συναίσθημα είναι μια διαδικασία που ενεργοποιείται όταν στο περιβάλλον μας εντοπίζουμε μια κατάσταση που προκαλεί μια αλλαγή στον οργανισμό μας. Αυτή η αλλαγή μπορεί να είναι ευχάριστη (κάτι καλό) ή δυσάρεστη (ένας κίνδυνος ή μια απειλή). Σε κάθε περίπτωση το ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ενεργοποιεί κάποιες αντιδράσεις ή αλλαγές στο σώμα μας, ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε τον έλεγχο της κατάστασης

…έως τα πιο σύνθετα, στον τεράστιο χώρο των συναισθημάτων!

Η εξήγηση στο πως δημιουργήθηκε ένα τόσο υπέροχο βιβλίο είναι απλή! Η συγγραφέας του είναι ψυχολόγος, συγγραφέας παιδικών βιβλίων και μητέρα τριών παιδιών. Η εικονογράφος είναι ένα γνήσιο, αυτοδημιούργητο, εξαιρετικό ταλέντο, που συμπλήρωσε το εξαίσιο κείμενο του βιβλίου με αξιολάτρευτες εικόνες. Οι εκδόσεις Κέδρος περιέβαλλαν τα δύο προηγούμενα με αγάπη και γενναιοδωρία.

Έτσι σμιλεύτηκε ένα αληθινό διαμάντι… Το συναισθηματόμετρο του επιθεωρητή Κροκοντίλο!
Αγοράστε το, δωρίστε το, μα και κρατήστε ένα αντίτυπο. Δεν φαντάζεστε πόσο καλό μπορεί να κάνει και στους ενήλικες να διαβάζουν ένα τέτοιο παιδικό βιβλίο.

Εύγε στην συγγραφέα, την εικονογράφο και τις εκδόσεις Κέδρος!

Οπισθόφυλλο:

Ο επιθεωρητής Κροκοντίλο είναι εδώ για να σε βοηθήσει να αναγνωρίζεις, να μετράς και να διαχειρίζεσαι τα δέκα βασικά συναισθήματα χάρη στην απίθανη εφεύρεσή του: το ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΜΕΤΡΟ. Κάθε μέλος της οικογένειας Συναισθηματάκη θα σου μιλήσει με παραδείγματα για το συναίσθημα που αντιπροσωπεύει. Τι περιμένεις; Ξεκίνησε τώρα το συναρπαστικό ταξίδι σου στον κόσμο των συναισθημάτων!


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Το συναισθηματόμετρο του επιθεωρητή Κροκοντίλο
El emocionometro del inspector Drilo

Υπότιτλος βιβλίου

Αναγνωρίζω,μετράω και διαχειρίζομαι τα συναισθήματα μου

Συγγραφέας

Σουσάνα Ισέρν
Susanna Isern

Εικονογράφος

Μόνικα Καρετέρο
Monica Carretero

Μετάφραση

Αγγελική Πορτοκάλογλου

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Κέδρος

Ημερομηνία έκδοσης

Δεκέμβριος 2021

Αριθμός σελίδων

100

ISBN

978-960-04-5211-2

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.