«Κωνσταντίνος Αύγουστος», του Νίκου Μπατσιούλα

Ο Αβλάβιος, Ρωμαίος πολίτης απόγονος αριστοκρατικών οικογενειών της Γόρτυνας και γιος του Νικάτωρα, γεννήθηκε στην πόλη της Κρήτης το 288μ.Χ. Αυτοκράτορες τότε ήταν ο Διοκλητιανός -Αύγουστος της ανατολής- και ο Μαξιμιανός – Αύγουστος του […]

Γράφει: Matia Gr
«Κωνσταντίνος Αύγουστος», του Νίκου Μπατσιούλα
Tags

Κωνσταντίνος Αύγουστος
Ο Αβλάβιος, Ρωμαίος πολίτης απόγονος αριστοκρατικών οικογενειών της Γόρτυνας και γιος του Νικάτωρα, γεννήθηκε στην πόλη της Κρήτης το 288μ.Χ. Αυτοκράτορες τότε ήταν ο Διοκλητιανός -Αύγουστος της ανατολής- και ο Μαξιμιανός – Αύγουστος του δυτικού τμήματος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Αν και ευγενικής καταγωγής, ο Αβλάβιος, γεννήθηκε σε μια ξεπεσμένη οικονομικά οικογένεια που συντηρούνταν από την ελάχιστη εναπομείνουσα περιουσία και τις αιματηρές προσπάθειες της μητέρας, καθώς ο πατέρας ήταν συνεχώς απών από το σπίτι και από τις ζωές τους με το πρόσχημα του επαγγέλματος του, ήταν μισθοφόρος στρατιώτης.

Σε ηλικία δεκαπέντε ετών ο ήρωας μας μένει ορφανός από μητέρα. Μονόδρομος πλέον η φυγή από το νησί και η μετοίκιση στην Νικομήδεια -την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας- όπου ζούσε ο πατέρας του. Η υποδοχή από τον μοναδικό εν ζωή πλέον γονέα του δεν ήταν ακριβώς θερμή… το αντίθετο! Βλέπετε ο Αβλάβιος ήταν σε αντίθεση με εκείνον το ακριβώς αντίθετο του προτύπου ενός μαχητή. Παρόλα αυτά και μετά από απαίτηση του πατέρα, ο ήρωας μας κατετάγη στον αυτοκρατορικό στρατό και πιο συγκεκριμένα στο Ιππικό. Εκεί ήταν που γνώρισε τον Κωνσταντίνο…

Πατήστε "Μου αρέσει" για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι!


Αρχηγός της μονάδας μας ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς ανθρώπους στη Νικομήδεια, ο Κωνσταντίνος. Ήταν περίπου δύο χρόνια μεγαλύτερος μου, κανονικός στο ύψος, με μυώδες σώμα και χέρια, ένα δυνατό λαιμό που στήριζε το στενόμακρο, συμμετρικό του πρόσωπο το οποίο κοσμούσαν δύο μεγάλα μάτια που θαρρείς ότι παρατηρούσαν, διαπεραστικά και έξυπνα, τα πάντα. Πάνω από τα λιπόσαρκα χείλη του είχε ένα μικρό περιποιημένο μουστάκι, όπως συνηθίζονταν στους νέους της ηλικίας μας. Η καταγωγή του, όπως και του Διοκλητιανού και του Μαξιμιανού ήταν από την Ιλλυρία, ενώ η μητέρα του, όπως έμαθα αργότερα, ήταν από τη Βιθυνία, την επαρχία που πρωτεύουσα ήταν η Νικομήδεια, αν και δεν έμενε σε αυτή, αφού ο Κωνσταντίνος ήταν μόνος του στα ανάκτορα.

Τον Κωνσταντίνο που έγινε ο πιο στενός και ίσως και μοναδικός του φίλος. Τον άνθρωπο-αυτοκράτορα-Άγιο στην ζωή του οποίου είναι αφιερωμένο το βιβλίο «Κωνσταντίνος Αύγουστος», του Νίκου Μπατσιούλα. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2012 από τις εκδόσεις Μπατσιούλας.

Οι δύο άντρες δέθηκαν με μια φιλία η οποία δυνάμωνε με κάθε στενωπό που κλήθηκαν να περάσουν στην πολυτάραχη ζωή τους. Ο Κωνσταντίνος στο προσκήνιο και ο Αβλάβιος στην σκιά του, στα παρασκήνια, εκεί που διαμορφώνεται η πραγματική πολιτική. Επιδέξιοι ο καθένας στον ρόλο του, κινήθηκαν από την ανατολή στην δύση και κατόπιν πίσω στην ανατολή, θέτοντας μια ολόκληρη αυτοκρατορία κάτω από ένα νέο λάβαρο. Ωθώντας τον τότε γνωστό κόσμο σε μια διαφορετική πορεία… μια πορεία που βασικό της σύμβολο ήταν ο Σταυρός!

Ο Αβλάβιος θα είναι ο συμπρωταγωνιστής, ο αφηγητής, ο ξεναγός, ο σύντροφός μας στην λογοτεχνική αυτή ψηλάφηση της ζωής ενός εκ των σημαντικότερων προσώπων της Ιστορίας. Του ανθρώπου -και μετά θάνατον Αγίου της ορθοδόξου εκκλησίας- που έδρασε καταλυτικά τόσο στην μεταμόρφωση της αυτοκρατορίας από ρωμαϊκή σε βυζαντινή, όσο και στα πρώτα τρεμάμενα αλλά ιδιαιτέρως σημαντικά βήματα της νέας θρησκείας.

Καθώς οι σελίδες του βιβλίου (645 στο σύνολο, χορταστικό!) διαδέχονται η μία την άλλη, ο αναγνώστης γίνεται κοινωνός όλων αυτών των γεγονότων που η σπουδαιότητα και η αλληλουχία τους άλλαξαν ριζικά το ρου της ιστορίας του ανθρωπίνου γένους. Οι ολοζώντανες εικόνες που ξεπηδούν από τις γραμμές κάνουν αυτό το μάθημα ιστορίας να φαντάζει με κινηματογραφική ταινία, και μάλιστα από τις πολύ καλές του είδους!

Η πένα του συγγραφέα, ήδη γνωστή και αγαπημένη, χάρισε για άλλη μια φορά ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα στους Έλληνες βιβλιόφιλους. Ένα ιδιαίτερο βιβλίο που θα απολαύσουν από την πρώτη μέχρι την τελευταία λέξη και συγχρόνως θα γνωρίσουν ιστορικές στιγμές που τους ήταν άγνωστες ή καλύπτονταν από ένα θολό ασαφές κάλυμμα. Τα θερμά μου συγχαρητήρια στον συγγραφέα μαζί με την ευχή το επόμενο -τρίτο- λογοτεχνικό βέλος του να είναι τόσο καλοφτιαγμένο όσο τα προηγούμενα και να διανύσει την απόσταση από την φαρέτρα μέχρι τα χέρια μας, όσο το δυνατόν πιο σύντομα! Αδηφάγος ο αναγνώστης… έτσι είναι! 🙂

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Μέγας ή εγκληματίας; Άγιος, ευεργέτης, πρότυπο ηγεμόνα ή σχιζοφρενής και σφετεριστής;
Ο Αβλάβιος από την Κρήτη φεύγει έφηβος από τη Γόρτυνα για να αναζητήσει την τύχη του στην αυλή του Διοκλητιανού, στην πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τη Νικομήδεια. Εκεί γνωρίζει τον Κωνσταντίνο, γιο του Καίσαρα Κωνστάντιου Χλωρού, με τον οποίο έμελλε να συνδεθεί η μοίρα του, μέχρι το τέλος της ζωής του. Φεύγουν κυνηγημένοι για να φτάσουν στο Εβόρακο, στην Βρετανία, απ’ όπου ξεκινούν μια πορεία γεμάτη ίντριγκες και μάχες, διπλωματία και δολοφονίες, πάθη και θρησκευτικές αντιπαραθέσεις. Μια πορεία με στόχο την ενοποίηση της αχανούς αυτοκρατορίας κάτω από έναν και μόνο άνθρωπο. Τον Ανίκητο Κωνσταντίνο Αύγουστο.
Ο Κωνσταντίνος είναι μια από τις πλέον γνωστές, αλλά και ταυτόχρονα τόσο άγνωστες προσωπικότητες της Ιστορίας. Το όνομά του καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου, συνομωσιολογίας, θρύλων και μύθων.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα