Έκθεση - Βαλκανικοί πόλεμοι .: Άρθρα - Μελέτες .: Ματιά
 

Έκθεση – Βαλκανικοί πόλεμοι

Γράφει: Matia Gr
Έκθεση – Βαλκανικοί πόλεμοι

Έκθεση στην πόλη μας με θέμα τους βαλκανικούς πολέμους

Έκθεση - Βαλκανικοί πόλεμοι

Πρωτότυπα κείμενα δημιουργικής γραφής στο πλαίσιο του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος εργαστήριο δημιουργικής γραφής (συντονίστρια-υπεύθυνη Αμαλία Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια 3ου Γυμνασίου Τρικάλων).

Φέτος παρακολουθούμε προγράμματα με ιστορικά θέματα στο πλαίσιο της εκπόνησης project με θέμα την Ιστορία και τον Πολιτισμό. Τις προάλλες για παράδειγμα, και συγκεκριμένα την Τετάρτη 31-10-2012 παρακολουθήσαμε στο Ίδρυμα Ιστορίας και στη Βιβλιοθήκη του Κλιάφα, μια έκθεση με θέμα τους Βαλκανικούς Πολέμους που έφεραν ως αποτέλεσμα και την προσάρτηση της Μακεδονίας και Θράκης στην υπόλοιπη Ελλάδα, με τη λήξη αυτών.

Η ξενάγηση και η ιστορική ανάλυση των διάφορων γεγονότων έγιναν από ένα διακεκριμένο πρόσωπο των Τρικάλων, την κ. Μαρούλα Κλιάφα.

Η έκθεση ήταν λίαν ενδιαφέρουσα και αξιόλογη και προσέλκυσε το ενδιαφέρον μας στο έπακρο. Περιείχε πολλά ιστορικά εκθέματα όπως πολεμικά σύνεργα, αποκόμματα επίσημων εγγράφων, σημαντικές για το έθνος μας συνθήκες και υπογραφές πολιτικών που στιγμάτισαν την ιστορία της πατρίδος μας. Υπήρχε επίσης πλήθος φωτογραφιών, μέσα από την παρατήρηση των οποίων είδαμε: τα όπλα που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες στους Βαλκανικούς Πολέμους καθώς και όλο τον εξοπλισμό και βαρύ πυροβολικό που διέθεταν, νικηφόρες πολεμικές εφόδους και παρελάσεις με αποκορύφωμα την κοσμοϊστορική προέλαση του Ελληνικού στρατού στην Θεσσαλονίκη στις 26 Οκτωβρίου 1912 ελευθερώνοντας την -αφότου είχε προηγηθεί η υπογραφή πρωτοκόλλου παράδοσης της πόλης. Τα περισσότερα εκθέματα συνοδεύονταν από επεξηγηματικά κείμενα και διάφορους χάρτες, που έδιναν περαιτέρω πληροφορίες και εμπλούτιζαν τις γνώσεις μας.

Έκθεση - Βαλκανικοί πόλεμοι

Σε γενικές γραμμές αποκομίσαμε πάρα πολλά αξιοσημείωτα, καινούρια πράγματα και διαφωτιστήκαμε για μια εξίσου με τις άλλες, σημαντική πτυχή της Ελληνικής ιστορίας, της πλουσιότερης του κόσμου. Χάρη στα κατορθώματα των προγόνων μας νιώσαμε για άλλη μία φορά περήφανοι που είμαστε Έλληνες. Πληροφορηθήκαμε για κάποιους λαμπρούς Έλληνες-πρότυπα που αγωνίστηκαν στους πολέμους αυτούς για την ελευθερία ολόκληρης της πατρίδος μας και τα ανεξάντλητα αποθέματα δύναμης και ζήλου που διέθεταν όταν ερχόταν σε πρώτη μοίρα η υπεράσπιση των συνόρων και εδαφών μας. Πολλοί από αυτούς, Θεσσαλοί και κυρίως Τρικαλινοί, αναγνωρισμένοι μέσω του 5ου Συντάγματος Πεζικού, το οποίο είχε την έδρα του στα Τρίκαλα και στο οποίο υπηρετούσαν κυρίως Τρικαλινοί, μας δείχνει τη μεγάλη συμμετοχή και συνεισφορά των Τρικαλινών στους Βαλκανικούς και για ακόμα φορά σε θέματα διατήρησης της αξιοπρέπειας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας.

Χρωστάμε ευγνωμοσύνη σε αυτούς που πολέμησαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι αλλά και σε αυτούς που δούλεψαν για να στηθεί αυτή η έκθεση και να γνωρίσουμε εμείς οι μαθητές, την ιστορία του τόπους μας, μεγάλο κομμάτι της οποίας αγνοούμε μέχρι και σήμερα.

Στέλιος Γουναρόπουλος
Ηλίας-Απόστολος Γούλας

Μαθητές της Β Τάξης του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων

3o Γυμνάσιο Τρικάλων
Βαλαωρίτου 27-33 – 42100 ΤΡΙΚΑΛΑ
Τηλέφ.: 24310-28697
Fax: 24310-28618
Ιστοσελίδα: http://3gym-trikal.tri.sch.gr
Ε- mail: [email protected]

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.