Ήξερες ότι... Πρωτοχρονιά .: Έγραψαν .: Ματιά
 

Ήξερες ότι… Πρωτοχρονιά

Διάφορα ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την Πρωτοχρονιά.

Γράφει: Matia Gr
Ήξερες ότι… Πρωτοχρονιά

Σε μερικές περιοχές της Ελλάδας, το ρόδι που σπάζεται την Πρωτοχρονιά, έχει φυλλαχτεί στα εικονίσματα του σπιτιού από την ημέρα του Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου.

Το έθιμο της Βασιλόπιτας έχει τις ρίζες του στον 4ο αιώνα μ.Χ. όταν ο Άγιος Βασίλειος μοίρασε μικρές βασιλόπιτες στους Χριστιανούς της Καισάρειας.

Οι καλικάτζαροι έχουν πολλά ονόματα μεταξύ των οποίων και: καλιοντζήδες, καλλισπούρδοι, καρκαλάτζαροι, καρκαντζόλοι, καψιούρηδες, κολοβελόνηδες, λυκοκάντζαροι, μνημοράτοι, παγανοί, παρωρίτες, πλανητάροι, σιφιώτες, τσιλικρωτά, κ.α.

Για να μην μπουν οι καλικάτζαροι από την καμινάδα του τζακιού, τις ημέρες του Δωδεκαημέρου, καίει συνεχώς στο τζάκι φωτιά. Το πρώτο ξύλο αυτής της φωτιάς που ανάβεται την παραμονή των Χριστουγέννων ονομάζεται Χριστόξυλο.

Ένα από τα φαγητά που τρώμε το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς είναι το πιλάφι (ρύζι) σκέτο ή μαζί με διάφορα λαχανικά που συμβολίζει την αφθονία των αγαθών που ευχόμαστε να μας φέρει ο καινούργιος χρόνος.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε πολλά μέρη της Ελλάδας “τρώνε” και οι βρύσες. Το έθιμο καλείται «Το τάισμα της βρύσης» και θέλει να αφήνουμε τρόφιμα στις βρύσες από τις οποίες παίρνουμε το αμίλητο νερό.

Στα Επτάνησα αποχωρίζονταν τον παλιό χρόνο ραίνοντας ο ένας τον άλλο με κολόνια. Το έθιμο που δυστυχώς τείνει να εκλείψει, ονομάζεται: «Οι κολόνιες».

Αν και με την καθιέρωση του Ιουλιανού ημερολογίου, το 45π.Χ., η Πρωτοχρονιά άρχισε να θεωρείται η 1η Ιανουαρίου, έπρεπε να καθιερώθει το Γρηγοριανό ημερολόγιο, το 1582μ.Χ. για να γίνει από όλους αποδεκτή η 1η Ιανουαρίου ως Πρωτοχρονιά.

Στην Ολλανδία αντί για κάλτσες στο τζάκι την Πρωτοχρονιά βάζουν παπούτσια.

Την Πρωτοχρονιά του 1822 ψηφίστηκε το πρώτο Ελληνικό Σύνταγμα από την Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου.

  Ελαφάκι - Color me - Χρωμάτισέ με

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1946 ανακοινώθηκε επίσημα από τον Χάρι Τρούμαν, τότε πρόεδρο των Η.Π.Α. η λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1987 αφαιρέθηκε ένα δευτερόλεπτο από το έτος που έφευγε ως διόρθωση του Γρηγοριανού ημερολογίου.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Κατηγορίες
Θέματα