Μια μπαλάντα για τη Ρεβέκκα: Εντυπώσεις .: Άρθρα - Μελέτες .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Μια μπαλάντα για τη Ρεβέκκα: Εντυπώσεις

Γράφει: Matia Gr
Μια μπαλάντα για τη Ρεβέκκα: Εντυπώσεις

Εντυπώσεις από το μυθιστόρημα της κυρίας Μαρούλας Κλιάφα «Μια μπαλάντα για τη Ρεβέκκα»

Πρωτότυπα κείμενα, «κατασκευασμένα» στο πλαίσιο του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής
Συντονίστρια-υπεύθυνη: Αμαλία Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια 3ου Γυμνασίου Τρικάλων

Όταν άνοιξα το βιβλίο της Μαρούλας Κλιάφα «Μια μπαλάντα για τη Ρεβέκκα», στο πρώτο κεφάλαιο, διάβασα τη λέξη Πό-λε-μος χωρισμένη σε συλλαβές και αναρωτήθηκα: «Γιατί;».

Ύστερα κατάλαβα πως τη λέξη τη χώρισε η κραυγή που άκουσε η Ρεβέκκα ενώ κοιμόταν το πρωί της 28ης Οκτωβρίου του 1940.

Στην αρχή του διαβάσματος, μου δημιουργήθηκε η εντύπωση πως είναι ένα βιβλίο που καταγράφει μόνο πολεμικά και ιστορικά γεγονότα. Στη συνέχεια διαπίστωσα πως καταγράφει και τον ψυχολογικό και εξοντωτικό πόλεμο των Γερμανών εναντίoν των Εβραίων.

Μια Εβραιοπούλα, η Ρεβέκκα, περνά όλη την εφηβική της ηλικία την περίοδο της κατοχής. Η ψυχολογική της κατάσταση είναι πολύ μπερδεμένη. Πότε χαίρεται, πότε λυπάται, φοβάται, την τρομάζουν οι αναμνήσεις, αγαπάει και ερωτεύεται.
Στο έργο περιγράφονται δύο διαφορετικές οικογένειες, μία χριστιανική και μία εβραϊκή και ένας μεικτός γάμος που κάνει τη Ρεβέκκα να αισθάνεται ξεκρέμαστη.

Τα κεντρικά πρόσωπα του λογοτεχνήματος είναι απλοί καθημερινοί άνθρωποι με καλούς χαρακτήρες, που διδάσκουν σε μας την αγάπη, την ανθρωπιά, την κατανόηση την αλληλεγγύη, τον πατριωτισμό και την αξία της οικογένειας.

Η συγγραφέας, που έζησε την Κατοχή, περιγράφει σκηνές από τη φύση και την καθημερινή ζωή με λεπτομέρεια και παραστατικότητα.

Στο πλούσιο λεξιλόγιό της συνάντησα και πολλές λέξεις από την τοπική διάλεκτο, που κάνουν το έργο πιο οικείο σ’ εμάς τους συντοπίτες της.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν σημειώσεις που μου φάνηκαν πολύ χρήσιμες διότι απ’ αυτές έμαθα για την ΕΟΝ, την ΕΠΟΝ, τον ΕΛΑΣ, τους αντάρτες, την εξέγερση των μαθητών στα Τρίκαλα.

Έμαθα πολλά για τη θρησκεία των Εβραίων, τα ήθη, τα έθιμα και τον πολιτισμό τους.

Έμαθα πως η αγάπη μεταξύ των ανθρώπων και ο αγώνας για μια καλύτερη ζωή είναι πολύ σημαντικά.

«Μια μπαλάντα για τη Ρεβέκκα»

Διαβάζοντάς το οι μεγάλοι θυμούνται και οι μικροί μαθαίνουν.

Ηλίας Σδόγκος
Μαθητής Α Τάξης 3ου Γυμνασίου Τρικάλων

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.