Έκτακτα μέτρα Μαρτίου για τον Κορονοϊό .: Είδα .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Έκτακτα μέτρα Μαρτίου για τον Κορονοϊό

Απαγόρευση κυκλοφορίας από Δευτέρα 23 Μαρτίου

Γράφει: Matia Gr
Έκτακτα μέτρα Μαρτίου για τον Κορονοϊό

Προληπτικά μέτρα

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020 ισχύουν τα παρακάτω νέα μέτρα:

 • Τα ΚΑΠΗ όλης της χώρας θα παραμείνουν κλειστά για 4 εβδομάδες.
 • Αναστολή οποιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης στην επικράτεια για τις επόμενες 4 εβδομάδες.
 • Δεν θα γίνει καμία σχολική εκδρομή στο εσωτερικό της χώρας για 2 εβδομάδες.
 • Όλες οι αθλητικές εκδηλώσεις θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών, τις επόμενες 2 εβδομάδες. Παραδόξως οι αθλητικές εκδηλώσεις της Κυριακής 8 Μαρτίου έγιναν χωρίς κάποιον περιορισμό.

Οικονομικά μέτρα

Τη Δευτέρα 9 Μαρτίου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε μέτρα σχετικά με τον Κορονοϊό.

 • Ο μηχανισμός της ΑΑΔΕ χρησιμοποιείται για την αποστολή ενημερωτικών μηνυμάτων για τον Κορονοϊό προς τους πολίτες.
 • Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας ενισχύεται με 15 εκατομμύρια ευρώ.
 • Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ για τέσσερις μήνες σε κλάδους και επιχειρήσεις των οποίων έχει επιβληθεί η διακοπή λειτουργίας με κρατική απόφαση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επίσης, αναστολή βεβαιωμένων οφειλών προς τις Δ.Ο.Υ για τέσσερις μήνες σε περιοχές όπου διακόπεται η λειτουργία για περισσότερες από 10 ημέρες. Αντίστοιχα μέτρα λαμβάνονται και για τις ασφαλιστικές εισφορές.

Υπουργείο Παιδείας

Κλειστά όλα τα σχολεία και οι σχολές μέχρι τις 22 Μαρτίου

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για δύο εβδομάδες. Επίσης ανέφερε ότι θα ανακοινωθούν μέτρα για να διευκολύνουν τους εργαζόμενους γονείς ανηλίκων παιδιών κάτω των 16 ετών.

μαθητές σχολείο

Έτσι θα παραμείνουν κλειστά νηπιαγωγεία, σχολεία και πανεπιστήμια μέχρι τις 22 Μαρτίου. Είναι ένα μέτρο που έχει εισηγηθεί εδώ και αρκετό καιρό η ιατρική ομάδα συμβούλων για τον Κορονοϊό και μόλις σήμερα το απαιτούσαν και οι καθηγητές με ανακοίνωση του συλλογικού τους οργάνου.

Επιπλέον με διυπουργική απόφαση θα παραμείνουν κλειστά για το ίδιο διάστημα και όλα τα φροντιστήρια.

Είναι ένα μέτρο που αν συνδυαστεί και με άλλα μπορεί να αποδόσει στον περιορισμό της διασποράς του Κορονοϊού. Φυσικά, είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να κάτσουν σπίτι τους και να αποφύγουν τις κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλιώς το μέτρο δεν θα έχει νόημα και δεν θα περιοριστεί ο Κορονοϊός.

Στις 18:00 το απόγευμα, ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με Ευρωπαίους ηγέτες και την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθούν και επιπλέον μέτρα.

Την Τετάρτη η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι ενδέχεται να παραταθεί το κλείσιμο των σχολείων.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για μαθητές και φοιτητές

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κάλεσε τους μαθητές να προσέχουν. “Δεν έχει νόημα να είναι κλειστά τα σχολεία αλλά τα παιδιά να συγχρωτίζονται σε φροντιστήρια, να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα με έναν ή δύο συμμαθητές, να πηγαίνουν σε αθλητικές δραστηριότητες (ειδικά αυτές που γίνονται σε εσωτερικούς χώρους), να ακολουθούν συλλόγους σε εκδρομές και δραστηριότητες, ακόμα και να μαζεύονται σε χώρους διασκέδασης ή σπίτια κατά μεγάλες ομάδες”. Επίσης προέτρεψε τους φοιτητές, εάν τα πατρικά τους σπίτια είναι σε πόλεις με κρούσματα κι αυτοί σπουδάζουν σε πόλη χωρίς κρούσματα, να μην επισκεφτούν τους γονείς τους τώρα που οι Σχολές θα είναι κλειστές.

Η προσωπική ευθύνη, η ατομική πρωτοβουλία, η επίδειξη υπευθυνότητας από τον καθένα εξ ημών, είναι αυτά που μπορούν να αναχαιτίσουν τον ρυθμό μετάδοσης του Κορονοϊού και να δώσουν στη χώρα μας τον χρόνο να προετοιμαστεί αλλά και να εισέλθει στην άνοιξη, όπου παρατηρείται επιστημονικά ύφεση γενικά των ιώσεων λόγω ανόδου της θερμοκρασίας.

Υπουργείο Υγείας

Το Υπουργείο Υγείας θα προσλάβει άμεσα 2.000 επαγγελματίες υγείας με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Οι προσληφθέντες θα υπογράψουν σύμβαση για δύο χρόνια και θα καλύψουν τις ελλείψεις προσωπικού σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ λόγω Κορονοϊού. Αιτήσεις μπορείτε να κάνετε σε ειδική σελίδα του Υπουργείου Υγείας μέχρι την Κυριακή 15 Μαρτίου.

Την Πέμπτη 12 Μαρτίου το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τα παρακάτω νέα μέτρα:

 • αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων για 15 μέρες
 • αναστολή της λειτουργίας των παιδότοπων, των γυμναστηρίων, των θεάτρων, των κινηματογράφων και των χώρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων ιδιωτικών και δημοσίων, καθώς και των κέντρων διασκέδασης για 15 μέρες
 • η λειτουργία μουσείων και αρχαιολογικών χώρων θα γίνει σύμφωνα με τις συστάσεις του υπουργείου Πολιτισμού

Την Παρασκευή 13 Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι θα κλείσουν:

 • εμπορικά κέντρα, καφέ, μπαρ και καφετέριες, μαγαζιά εστίασης με εξαίρεση τα delivery ντελίβερι και take away
 • βιβλιοθήκες, μουσεία
 • αθλητικοί χώροι
 • κέντρα αισθητικής

Ανοιχτά θα παραμείνουν:

 • super market
 • φούρνοι
 • καταστήματα που πωλούν τρόφιμα
 • ζαχαροπλαστεία (εφόσον δεν διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα)
 • ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας

Την ίδια ημέρα ο ΕΟΦ ανακοίνωση ότι απαγορεύονται οι εξαγωγές και η ενδοκοινοτική διακίνηση αντιπυρετικών και αναλγητικών.

Συλλήψεις και αυτόφωρο για παραβίαση των μέτρων

Μέχρι την Τρίτη 17/3 143 άτομα είχαν συλληφθεί επειδή είχαν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους.

Σύμφωνα με την Αστυνομία οι συλληφθέντες λειτουργούσαν φροντιστήρια, κομμωτήρια, καφετέριες, καφενεία, εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία κ.ά., παρά το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.

Την Πέμπτη 12/3 σημειώθηκαν 4 παραβάσεις με 5 συλλήψεις, την Παρασκευή 13/3 1 παράβαση με 1 σύλληψη, το Σάββατο 14/3 86 παραβάσεις με 90 συλλήψεις, την Κυριακή 15/3 31 παραβάσεις με 31 συλλήψεις και χθες, Δευτέρα 16/3, 16 παραβάσεις με 16 συλλήψεις.

Πρόκειται για 51 στην Αττική, 27 στη Δυτική Ελλάδα, 11 στη Θεσσαλία, 8 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 8 στην Κεντρική Μακεδονία, 7 στο Νότιο Αιγαίο, 6 στην Κρήτη, 6 στη Θεσσαλονίκη, 5 στη Δυτική Μακεδονία, 5 στην Πελοπόννησο, 4 στη Στερεά Ελλάδα, 2 στην Ήπειρο, 2 στο Βόρειο Αιγαίο και 1 στα Ιόνια Νησιά.

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας: 3 κέντρα επιχειρήσεων

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ( ΓΓΠΠ ) θα στήσει τρία κέντρα επιχειρήσεων για να βοηθήσει τις δράσεις ενάντια στον Κορονοϊό. Το βασικό κέντρο ιχνηλάτησης θα βρίσκεται στο δεύτερο όροφο της ΓΑΔΑ. Το εφεδρικό κέντρο ιχνηλάτησης θα φιλοξενείται στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής (ΕΣΚΕ) στο Χαλάνδρι. Το κέντρο ενημέρωσης θα φιλοξενηθεί και αυτό στο ΕΣΚΕ. 150 αστυνομικοί θα στελεχώσουν τα κέντρα ιχνηλάτησης και 70 δόκιμοι πυροσβέστες το κέντρο ενημέρωσης.

Κλειστά τα ξενοδοχεία και όλα τα τουριστικά καταλύματα

Το Σάββατο 14 Μαρτίου εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας όλων των εποχικών τουριστικών καταλυμάτων. Προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του Κορονοϊού η Κυβέρνηση αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά για ενάμισι μήνα, μέχρι τις 30 Απριλίου 2020.

Την Πέμπτη 19 Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι αναστέλλεται η λειτουργία όλων των ξενοδοχείων.

Απαγόρευση συναθροίσεων

Την Τετάρτη 18/3 η κυβέρνηση απαγόρευσε συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων, που θα αφορούν αποκλειστικά λόγους ψυχαγωγίας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας.

Δεν θα γίνουν παρελάσεις για την 25η Μαρτίου

Ο Πρωθυπουργός την Τετάρτη 11 Μαρτίου έκανε σύσκεψη με τους Περιφερειάρχες και τους Υπουργούς Παιδείας, Υγείας, Εσωτερικών και Επικρατείας και αποφασίστηκε να μη γίνουν παρελάσεις για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου. Ολιγομελείς αντιπροσωπείες θα κάνουν κατάθεση στεφάνων.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Κατηγορίες
Θέματα