Κορονοϊός & Κύπρος: 662 κρούσματα και κατάσταση εκτάκτου ανάγκης .: Είδα .: Ματιά
 

Κορονοϊός & Κύπρος: 662 κρούσματα και κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

31 κρούσματα και πάνω από 100 άτομα σε καραντίνα. Έκτακτα μέτρα και επιδόματα

Γράφει: Matia Gr
Κορονοϊός & Κύπρος: 662 κρούσματα και κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Κορονοϊός: χάρτης με τα κρούσματα σε Ελλάδα και Κύπρο

Κορωνοϊός: Χάρτης με 232 Κρούσματα στην Ελλάδα και 21 στην Κύπρο Realtime MapΚορωνοϊός: Χάρτης με 232 Κρούσματα στην Ελλάδα και 21 στην Κύπρο Realtime Map

Χρονολογικό διάγραμμα με τα κρούσματα στην Κύπρο

Κορονοϊός & Κύπρος: 662 κρούσματα και κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

πηγή covid2019app

Κορονοϊός, τα κρούσματα στην Κύπρο

Στην Κύπρο είχαν τεθεί σε απομόνωση τρεις γυναίκες που είχαν ταξιδέψει στην Ιταλία και τελικά δεν ήταν θετικές στο τεστ.

Τη Δευτέρα 9 Μαρτίου ανακοινώθηκαν τα δύο πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα Κορονοϊού στην Κύπρο. Το πρώτο άτομο είναι άνδρας 25 ετών που εμφάνισε τα συμπτώματα μετά από ταξίδι στην Ιταλία και έθεσε τον εαυτό του σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Το δεύτερο άτομο είναι ιατρός 64 ετών ο οποίος είχε ταξιδέψει στην Αγγλία στις αρχές του Μαρτίου και, δυστυχώς, για 5 ημέρες άσκησε κανονικά τα καθήκοντά του στην Καρδιοχειρουργική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Ο ιατρός δήλωσε ότι είχε ζητήσει να εξεταστεί για Κορονοϊό αλλά τον αποθάρρυναν και τελικά εξετάστηκε μετά από δική του επιμονή. Η κλινική έχει τεθεί σε καραντίνα, ιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό εξετάζονται για τον Κορονοϊό και οι αρχές έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς που μπορεί να είχε εξετάσει ο ιατρός και γενικότερα τις επαφές του.

Ο ιατρός στην Κύπρο ξέσπασε σε συνέντευξη που έδωσε στους Cyprus Times

«Καλά εγώ είμαι τόσο ανεύθυνος; Και η οικογένεια μου; Που είμαι με τη γυναίκα μου δίπλα-δίπλα; Πώς την προστάτευσα. Και τους ασθενείς δηλαδή; Δεν με ένοιαζε; Που ζούμε δηλαδή στην παράνοια; Την οικογένεια μου; Τα πεθερικά μου που είναι μεγάλα άτομα και ζουν μαζί μου; Τον πατέρα μου που πήγα και τον επισκέφθηκα; Τους θείους μου που έχουν καρκίνο και επειδή είχαμε μνημόσυνο το Σάββατο ήμασταν μαζί; Πείτε μου! Επειδή ακούω αυτά τα πράγματα και μου έρχεται εγκεφαλικό. Για 33 χρόνια όχι προσφέρω… την οικογένεια μου δεν την είδα. Βλέπω μόνο τον άρρωστο! Δεν έχω να πω τίποτε άλλο. Αγανάκτηση. Και λύπη! Δε βρίσκω λέξη να σας περιγράψω πως αισθάνομαι. Δεν ήρθε κάποιος να με πάρει σήμερα τηλέφωνο να με ρωτήσει πως αισθάνεσαι Γιατρέ; Είσαι καλά; Το μόνο που κάνουν είναι να διαρρέουν ότι το ήξερα από την Παρασκευή. Και εγώ έκαμα το test τη Δευτέρα»

Αλλά και ασθενείς του δήλωσαν ότι τον έβλεπαν να δουλεύει ώρες ατέλειωτες, με αφοσίωση. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι θα το έκανε αυτό επίτηδες.

Την Τρίτη 10 Μαρτίου η ΟΛΜΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση προτρέποντας το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου να μη διστάσει να πάρει όποια απόφαση χρειάζεται. Ήδη ένα δημοτικό σχολείο έχει αδειάσει από μαθητές, επειδή ένα από τα παιδιά είναι συγγενής με επιβεβαιωμένο ασθενή.

Έξι άτομα από τα Κατεχόμενα μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Λευκωσίας για εξετάσεις. Τα πέντε άτομα ήταν αρνητικά. Μία Γερμανίδα 65 ετών είναι θετική στο τεστ και νοσηλεύεται σε ειδικό χώρο στο Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Η Κυβέρνηση της Κύπρου απαγόρευσε όλες τις συγκεντρώσεις άνω των 75 ατόμων σε κλειστούς χώρους. Σε επόμενη ανακοίνωση αναφέρθηκε ότι η απαγόρευση αφορά χώρους όπως θέατρα, σινεμά, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, παγωτατζίδικα και αίθουσες εκδηλώσεων. Εξαιρούνται γραφεία, εταιρείες και βιομηχανίες.

Ο Πρόδρομος Προδρόμου, Υπουργός Παιδείας Κύπρου, ανακοίνωσε ότι θα κλείσουν για 3 ημέρες τα περισσότερα σχολεία στη Λευκωσία.

Την Πέμπτη 12 Μαρτίου ανακοινώθηκαν 3 νέα κρούσματα στην Κύπρο. Τα δύο άτομα βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό και το τρίτο νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και θα μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.

Την Παρασκευή 13 Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κύπρο είναι 14.

Την Κυριακή 15 Μαρτίου ανακοινώθηκαν 7 νέα κρούσματα Κορονοϊού, ανεβάζοντας τα κρούσματα σε 31 σύνολικά. Τα 5 είναι άτομα που ήρθαν από τη Μεγάλη Βρετανία.

Δύο άτομα πήραν εξιτήριο από το Νοσοκομείο Πάφου. Είναι σε καλύτερη κατάσταση και θα ακολουθήσουν κατ’ οίκον νοσηλεία.

Δύο Βρετανοί στρατιωτικοί είναι θετικοί στον Κορονοϊό και παραμένουν απομονωμένοι σε Βρετανική Στρατιωτική Βάση.

Την Δευτέρα 16 Μαρτίου φτάσαμε στα 46 κρούσματα Κορονοϊού στην Κυπριακή Δημοκρατία. Από τα νέα κρούσματα, τα 10 είναι νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και 2 είναι άτομα που ήρθαν από την Βρετανία.

Το πρωί της Τρίτης 17 Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι έχουν τεθεί σε καραντίνα το Στρατόπεδο στο Σταυροβούνι και το Στρατόπεδο στην Κλήρου μετά από ύποπτα κρούσματα. Επίσης βρέθηκε άνδρας θετικός στον Κορονοϊό στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ).

Κορονοϊός: έκτακτα μέτρα στην Κύπρο

Η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα στις 13 Μαρτίου. Όλα τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Κύπρο θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 10 Απριλίου. Ζητήθηκε από τους πολίτες να δράσουν ευσυνείδητα περιορίζοντας τις μετακινήσεις τους. Η είσοδος στη χώρα απαγορεύεται σε όλους, με εξαίρεση τους μόνιμους κατοίκους του νησιού και όσους εργάζονται ή σπουδάζουν στην Κύπρο.

Αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας ανακοινώθηκε ότι επιβεβαιώθηκαν 7 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας το σύνολο σε 21. Τα 5 άτομα είναι οικογένεια που είχε επαφή με κάποιον που είχε ήδη ασθενήσει από τον Κορονοϊό.

Σύμφωνα με δήλωση του Διευθυντή του Νοσοκομείου Πάφου την Κυριακή 15 Μαρτίου, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας έχει ζητήσει από τουλάχιστον 100 άτομα να μην προσέλθουν στην εργασία τους και να θέσουν τον εαυτό τους προληπτικά σε απομόνωση.

Το απόγευμα της Κυριακής ανακοινώθηκαν νέα έκτακτα μέτρα, μετά από πολύωρη συνεδρίαση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η είσοδος στη χώρα θα επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν ιατρικό πιστοποιητικό εξέτασης για Κορονοϊό και όσοι εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία θα μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα για 14 ημέρες.

Οι γονείς με παιδιά κάτω των 15 ετών θα πάρουν ειδική άδεια μέχρι και 4 εβδομάδες και επίδομα ειδικής αδείας μέχρι 1000 ευρώ, ανάλογα με τον μισθό τους.

Οι φοιτητές που θα παραμείνουν στους χώρους φοίτησης θα λάβουν επίδομα 750 ευρώ.

Θα παραμείνουν για 4 εβδομάδες, μέχρι τις 12 Απριλίου, κλειστά για το κοινό οι παρακάτω επιχειρήσεις:

 • εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα
 • καφετέριες, καφενεία, μπαρ και όλες οι επιχειρήσεις εστίασης (εκτός από delivery)
 • κέντρα διασκέδασης
 • κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ
 • αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία
 • κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες θεαμάτων
 • βιβλιοθήκες
 • μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι
 • πρακτορεία τυχερών παιγνιδιών, καζίνο κλπ
 • θεματικά πάρκα (λούνα παρκ κλπ)

Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα αναστείλουν τη λειτουργία τους μέχρι τις 30 Απριλίου. Δίνεται περιθώριο 6 ημερών στους τουρίστες για να φύγουν από την Κύπρο και να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Παραμένουν ανοιχτές οι παρακάτω επιχειρήσεις, με την προϋπόθεση οι πελάτες αλλά και οι εργαζόμενοι να έχουν απόσταση 3 μέτρων ο ένας από τον άλλο ( 8 τετραγωνικά μέτρα ωφέλιμου χώρου).

 • λιανεμπόριο τροφίμων, πχ υπεραγορές, παντοπωλεία
 • φούρνοι και ζαχαροπλαστεία (χωρίς τραπεζοκαθίσματα)
 • λαϊκές αγορές
 • φαρμακεία
 • ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας (κλινικά εργαστήρια)
 • περίπτερα
 • βενζινάδικα
 • διάφορα καταστήματα λιανικής

Σχέδιο Στήριξης Μικρών Επιχειρήσεων

Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί Σχέδιο Στήριξης Μικρών Επιχειρήσεων ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ. Αφορά επιχειρήσεις που εργοδοτούν μέχρι 5 άτομα, με την προϋπόθεση ότι δε γίνονται απολύσεις και έχουν υποστεί μείωση του κύκλου εργασιών τους πέραν του 25%. Το Σχέδιο προβλέπει επιδότηση του 70% του μισθού των εργαζομένων.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Κατηγορίες
Θέματα