Τρία χρώματα: Κόκκινο – Trois couleurs: Rouge – 1994

Τρία χρώματα: Κόκκινο – Trois couleurs: Rouge – 1994

Τρία χρώματα: Κόκκινο – Trois couleurs: Rouge – 1994

Ένας υπέροχα αλληγορικός επίλογος ενός έργου παιγμένου σε τρεις πράξεις, με ένα τέλος που θα σας κάνει να χαμογελάσετε του Κισλόφσκι και να σκεφτείτε… ρε τον μπαγάσα!

Τρία χρώματα: Κόκκινο
Διάρκεια:
99 λεπτά

Υπόθεση

Η Valentine είναι μια όμορφη νεαρή γυναίκα που ζει στην Γενεύη και εργάζεται ως μοντέλο. Ένα βράδυ που γυρνά στο σπίτι της από μια επίδειξη μόδας, χτυπά με το αυτοκίνητο της μια σκυλίτσα. Στο λουράκι που έχει το άτυχο ζώο στο λαιμό του είναι γραμμένη η διεύθυνση του ιδιοκτήτη της. Η Valentine μεταφέρει εκεί την χτυπημένη σκυλίτσα και διαπιστώνει ότι ο άνθρωπος που φιλοξενεί το ζώο είναι ένας στρυφνός και ακοινώνητος τύπος. Αποφασίζει εκείνη να πάει το σκυλί στον κτηνίατρο καθώς δεν βλέπει εκείνος να έχει καμία τέτοια διάθεση. Το γεγονός αυτό είναι η αρχή της γνωριμίας τους. Ανακαλύπτει ότι ο μυστήριος αυτός άνδρας είναι συνταξιούχος δικαστής και έχει ένα ιδιόμορφο χόμπυ. Για να καλακαλισει την περιέργεια του, παρακολουθεί τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις των γειτόνων του. Η Dominique και ο τέως δικαστής έρχονται κοντά και μια νέα δυνατή φιλία γεννιέται.

Κριτική και εντυπώσεις

Η «Τρία χρώματα: Κόκκινο – Trois couleurs: Rouge» αποτελεί τον επίλογο της τριλογίας Τρία Χρώματα του Κισλόφσκι (Kieslowski). Η Κόκκινη Ταινία όπως η τρίτη λωρίδα στην Γαλλική σημαία… η κόκκινη που αναπαριστά την αδελφοσύνη. Και τι άλλο είναι η αδελφοσύνη παρά η δημιουργία και η ύπαρξη στην συνέχεια δυνατών συναισθημάτων ανάμεσα σε ξεχωριστούς ανθρώπους που μέχρι να συναντηθούν δεν τους ένωνε απολύτως τίποτα. Όπως ακριβώς και τους πρωταγωνιστές της ταινίας. Ένας υπέροχα αλληγορικός επίλογος ενός έργου παιγμένου σε τρεις πράξεις, με ένα τέλος που θα σας κάνει να χαμογελάσετε του Κισλόφσκι και να σκεφτείτε… ρε τον μπαγάσα! Δείτε την βέβαια! Αφού βεβαίως προηγουμένως έχετε δει τις άλλες δύο ε; Την Μπλε Ταινία και την Λευκή Ταινία! 🙂

Τρία χρώματα: Κόκκινο – Trois couleurs: Rouge – Trailer

Συντελεστές

Σενάριο

Krzysztof Kieslowski, Krzysztof Piesiewicz

Σκηνοθεσία

Krzysztof Kieslowski

Ηθοποιοί

Irène Jacob – Valentine
Jean-Louis Trintignant – Le juge
Frédérique Feder – Karin
Jean-Pierre Lorit – Auguste
Samuel Le Bihan – Le photographe (Photographer)
Marion Stalens – Le Vétérinaire (Veterinary surgeon)
Teco Celio – Le barman (Barman)
Bernard Escalon – Le disquaire (Record dealer)
Jean Schlegel – Le voisin (Neighbour)
Elzbieta Jasinska – La femme (Woman)
Paul Vermeulen – L’ami de Karin (Karen’s friend)
Jean-Marie Daunas – Le gardien du théâtre (Theatre manager)
Roland Carey – Le trafiquant (Drug dealer)

Νεκτάριος Παπασπύρου

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Post comment