Άγιοι Απόστολοι Ιάσων και Σωσίπατρος και Αγία Κέρκυρα η Μάρτυρας .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Άγιοι Απόστολοι Ιάσων και Σωσίπατρος και Αγία Κέρκυρα η Μάρτυρας

Τη μνήμη των Αγίων Ιάσωνα, Σωσίπατρου και της Αγίας Κέρκυρας τιμούμε στις 29 Απριλίου.

Γράφει: Matia Gr
Άγιοι Απόστολοι Ιάσων και Σωσίπατρος και Αγία Κέρκυρα η ΜάρτυραςΆγιοι Απόστολοι Ιάσων και Σωσίπατρος και Αγία Κέρκυρα η Μάρτυρας
29 Απριλίου....">

Άγιοι Απόστολοι Ιάσων και Σωσίπατρος και Αγία Κέρκυρα η Μάρτυρας. Βίος.

Για την αρχή του βίου τόσο του Αγίου Ιάσωνα όσο και του Αγίου Σωσίπατρου δε γνωρίζουμε πολλά. Έζησαν τον 1ο αιώνα μ.Χ. και γεννήθηκαν ο μεν Άγιος Ιάσωνας στην Ταρσό, ο δε Άγιος Σωσίπατρος στην Πάτρα της Αχαΐας. Και οι δύο Άγιοι ήταν Έλληνες στην καταγωγή, ανήκαν στους Εβδομήκοντα Αποστόλους, και υπήρξαν στενοί φίλοι και μαθητές του Αποστόλου Παύλου. Τους αναφέρει μάλιστα στην “Προς Ρωμαίους” επιστολή του (Ρωμ. ιστ’:21) «Ασπάζονται υμάς Iάσων και Σωσίπατρος οι συγγενείς μου».

Και οι δύο Άγιοι έλαβαν το Επισκοπικό χρίσμα. Ο Άγιος Ιάσωνας ανέβηκε στον Επισκοπικό θρόνο της Ταρσού και ο Άγιος Σωσίπατρος του Ικονίου. Η μεγάλη πίστη και ο χαρακτήρας τους ήταν οι λόγοι που υπήρξαν υποδείγματα Επισκόπων, βρισκόμενοι πάντα στο πλευρό του ποιμνίου τους. Ανέπτυξαν μεγάλο ιεραποστολικό έργο και έφεραν με τα λόγια και τις πράξεις τους πολλές ψυχές στην Χριστιανική πίστη.

Η χάρη του Θεού τους οδήγησε κάποια στιγμή στην Κέρκυρα. Εκεί και οι δυο μαζί ξεκίνησαν να μεταδίδουν τον λόγο του Χριστού στον λαό του νησιού. Από τις πρώτες ενέργειες τους ήταν να χτίσουν ένα χριστιανικό ναό. Ο ναός χτίστηκε και αφιερώθηκε στον Άγιο Στέφανο. Αυτός ο ναός αποτέλεσε την πρώτη κοιτίδα του Χριστιανισμού στην Κέρκυρα. Οι Άγιοι Ιάσωνας και Σωσίπατρος, λειτουργούσαν στον ναό αυτό και από τον άμβωνα του κήρυτταν τον Θείο Λόγο.

Όμως μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στον 1ο αιώνα μ.Χ. Τόσο η Χριστιανική Πίστη όσο και πιστοί σε αυτήν βρίσκονται υπό καθεστώς διωγμών. Η δράση των δύο Αγίων γίνεται γνωστή στον βασιλιά Κερκυλλίνο και αυτός διατάσσει την φυλάκιση τους. Ακόμα και μέσα από την φυλακή, οι δύο Άγιοι συνεχίζουν το αποστολικό τους έργο με αποτέλεσμα να ασπαστεί την πίστη του Ιησού Χριστού και η ίδια η κόρη του βασιλιά, η Κέρκυρα. Μοίρασε όλα τα στολίδια και τα κοσμήματά της στους φτωχούς. Όταν το έμαθε ο Κερκυλλίνος, προσπάθησε να πείσει την κόρη του να εγκαταλείψει τον Χριστό. Η Κέρκυρα έμεινε σταθερή στην πίστη της και ο βασιλιάς διέταξε την φυλάκιση της.

Στη συνέχεια ο Κερκυλλίνος διέταξε έναν Αιθίοπα να την βλάψει. Μόλις όμως εκείνος πλησίασε στην φυλακή του επιτέθηκε ένα θηρίο και τον τραυμάτισε πολύ. Η Κέρκυρα προσευχήθηκε στον Θεό και τον έκανε καλά. Έτσι πίστεψε και ο Αιθίοπας στον Χριστό και φώναξε “Μέγας ο Θεός των Χριστιανών”. Ο Κερκυλλίνος διέταξε να βασανιστεί μέχρι θανάτου.

Μετά τον θάνατο του Αιθίοπα ο βασιλιάς διέταξε να κάψουν την κόρη του ζωντανή μέσα στην φυλακή. Η Αγία Κέρκυρα, με τη χάρη του Θεού, δεν έπαθε τίποτα. Τέλος, ο Κερκυλλίνος διέταξε να δέσουν την κόρη του σε ένα δένδρο και να την σκοτώσουν με τα βέλη τους οι τοξότες.

Ενόσω οι Άγιοι Ιάσωνας και Σωσίπατρος ήταν φυλακισμένοι, ο βασιλιάς Κερκυλλίνος πεθαίνει και στον θρόνο τον διαδέχεται ο Δατιανός. Με εντολή του νέου βασιλιά, ο Άγιος Σωσίπατρος υποβάλετε σε βασανιστήρια και τελικά αφήνει την τελευταία του πνοή όταν οι βασανιστές του τον καίνε ζωντανό. Με την βοήθεια το Ιησού Χριστού, ο Άγιος Ιάσωνας θα συνεχίσει το αποστολικό του έργο και θα καταφέρει τελικά να ασπαστεί τον Χριστιανισμό και ο ίδιος ο Δατιανός. Ο Άγιος Ιάσωνας παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο σε μεγάλη ηλικία, συνεχίζοντας το θεάρεστο έργο του μέχρι την τελευταία του πνοή.

Άγιοι Απόστολοι Ιάσων και Σωσίπατρος και Αγία Κέρκυρα η Μάρτυρας. Γιορτή.

Την μνήμη των Αγίων Ιάσωνα, Σωσίπατρου και της Αγίας Κέρκυρας της Μάρτυρος την εορτάζουμε στις 29 Απριλίου. Η Εκκλησία μας έχει αφιερώσει στην μνήμη του Αγίου Σωσίπατρου και την 10η Νοεμβρίου.

Άγιοι Απόστολοι Ιάσων και Σωσίπατρος. Απολυτίκιο.

Δυάς η ομότροπος, των Αποστόλων Χριστού, Ιάσων ο ένδοξος, Σωσίπατρος ο κλεινός, συμφώνως τιμάσθωσαν ούτοι γαρ δεδειγμένοι, τον της χάριτος λόγον, ηύγασαν εν Κερκύρα, ευσεβείας το φέγγος, πρεσβεύοντες τω Κυρίω, υπέρ των ψυχών ημών.

Απολυτίκιο Αγ. Ιάσων και Σωσιπάτρου - 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥΑπολυτίκιο Αγ. Ιάσων και Σωσιπάτρου – 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
29 Απριλίου....">

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.