Άγιοι Ευτρόπιος, Κλεόνικος και Βασιλίσκος .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Άγιοι Ευτρόπιος, Κλεόνικος και Βασιλίσκος

Τη μνήμη των Αγίων Ευτροπίου, Κλεονίκου και Βασιλίσκου τιμούμε στις 3 Μαρτίου.

Γράφει: Matia Gr
Άγιοι Ευτρόπιος, Κλεόνικος και ΒασιλίσκοςΆγιοι Ευτρόπιος, Κλεόνικος και Βασιλίσκος
3 Μαρτίου....">

Άγιοι Ευτρόπιος, Κλεόνικος και Βασιλίσκος. Βίος.

Οι τρεις αυτοί Άγιοι που μαρτύρησαν για την πίστη τους στον Ιησού Χριστό, κατάγονταν από την πόλη Αμάσεια -στον Πόντο- και ήταν συστρατιώτες του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος. Ο δε Βασιλίσκος ήταν επιπλέον και ανιψιός του.

Μετά τον μαρτυρικό θάνατο του Αγίου Θεοδώρου ένας απάνθρωπος και ειδωλολάτρης διοικητής, με το όνομα Ασκληπιόδοτος, διορίστηκε από τον αυτοκράτορα Μαξιμιανό Γαλέριο και επιφορτίστηκε με το καθήκον να διεξάγει ανακρίσεις σχετικά με το μαρτύριο του Αγίου Θεοδώρου.

Κατά την διάρκεια των ανακρίσεων αυτών κάλεσε τους συστρατιώτες του Θεοδώρου: Ευτρόπιο, Κλεόνικο και Βασιλίσκο. Βλέποντας την χαρά που είχαν και σε συνάρτηση με το ότι ήταν ήδη φυλακισμένοι, ζήτησε να μάθει τον λόγο που εκείνοι δεν ήταν κατηφείς. Όταν του φανέρωσαν ότι αιτία της χαράς τους είναι η πίστη τους στον Ιησού Χριστό, αποφάσισε με κάθε τρόπο να τους αναγκάσει να αλλαξοπιστήσουν και να θυσιάσουν στα είδωλα.

Το πρώτο μαρτύριο που τους υπέβαλε ήταν ο ξυλοδαρμός. Πράγματι οι τρεις Άγιοι δάρθηκαν βάναυσα, όμως ένα θαύμα συνέβη κατά τον βασανισμό τους. Εμφανίστηκε ο Ιησούς Χριστός με μυριάδες αγγέλους καθώς και τον Άγιο Θεόδωρο τον Τήρωνα. Θεράπευσε τις πληγές των τριών μαρτύρων και γέμισε την καρδιά τους με χαρά και εμπιστοσύνη. Το θέαμα αυτό είδαν όλοι οι παρευρισκόμενοι εκτός από τον Ασκληπιόδοτο. Πολλοί από όσους είδαν τον Ιησού Χριστό άλλαξαν πίστη και αμέσως μετά ως αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής θανατώθηκαν με εντολή του διοικητή.

Θέλοντας ο Ασκληπιόδοτος να προλάβει την γενίκευση του φαινομένου, κάλεσε όλους τους κατοίκους της πόλης, αλλά και τους φυλακισμένους, να συγκεντρωθούν την επόμενη ημέρα σε ένα ναό αφιερωμένο στην Αρτέμιδα και να πράξουν όλοι τη δέουσα θυσία. Όταν την επομένη ημέρα έφτασε η σειρά του Ευτρόπιου να θυσιάσει στην Άρτεμη, εκείνος προσευχήθηκε στον Χριστό και κατόπιν ένας δυνατός σεισμός συντάραξε τον ναό και συνέτριψε το άγαλμα της αρχαίας θεάς. Βλέποντας αυτά ο Ασκληπιόδοτος, αντί να πιστεί για την αλήθεια του Χριστιανισμού, επέβαλε ένα νέο μαρτύριο στους τρεις Αγίους.

Τους έδεσαν ξαπλωμένους πάνω στο έδαφος και δεμένους χειροπόδαρα σε τέσσερις πασσάλους. Κατόπιν ο ανελέητος διοικητής διέταξε να χυθεί πάνω στα ακινητοποιημένα σώματά τους καυτή πίσσα. Με θαυμαστό όμως τρόπο τα σώματα των Αγίων παρέμειναν αβλαβή. Στη συνέχεια ο Ασκληπιόδοτος διέταξε να τους γδάρουν και να τους μαστιγώσουν. Στο κελί όμως που μεταφέρθησαν -μετά από τα μαρτύριά τους αυτά- εμφανίστηκε πάλι ο Χριστός και τους θεράπευσε.

Η επόμενη μέρα θα ήταν η τελευταία για τον Άγιο Ευτρόπιο και τον Άγιο Κλεόνικο. Αφού τους παρέλαβαν από το κελί τους, αφήνοντας πίσω τον Άγιο Βασιλίσκο, τους οδήγησαν στον τόπο θανάτωσής τους όπου έλαβαν τον Σταυρικό θάνατο. Τα σώματά τους ενταφιάστηκαν έξω από την Αμάσεια, σε διαφορετικά σημεία το καθένα, και για πολλούς αιώνες ήταν πηγή ευλογίας για τους Χριστιανούς.

Άγιοι Ευτρόπιος, Κλεόνικος και Βασιλίσκος. Γιορτή.

Ο Άγιος Βασιλίσκος μαρτύρησε αργότερα, μετά από τις ανάλογες εντολές που έδωσε στους βασανιστές του ο Αγρίππας, και τελικά αποκεφαλίστηκε στην πόλη Κόμανα. Εκεί ενταφιάστηκε το σώμα του και αργότερα ανεγέρθηκε ναός αφιερωμένος σε εκείνον.

Τη μνήμη των Αγίων Ευτροπίου, Κλεονίκου και Βασιλίσκου τιμούμε στις 3 Μαρτίου.

Τη μνήμη του Αγίου Βασιλίσκου τιμούμε επίσης στις 22 Μαΐου.

Άγιοι Ευτρόπιος, Κλεόνικος και Βασιλίσκος. Απολυτίκιο.

Το τρίστοιχον άθροισμα, των αθλητών του Χριστού, Ευτρόπιον μέλψωμεν, συν Βασιλίσκω ομού τον θείον Κλεόνικον, ούτοι γαρ της Τριάδος το υπέρθεον κράτος, άθλοις υπερφυέσιν ωμολόγησαν πάσιν η πάντοτε πρεσβεύουσι, σώζεσθαι άπαντας.

Απολυτίκιο Αγ. Ευτροπίου, Κλεονίκου και Βασιλίσκου - 3 ΜΑΡΤΙΟΥΑπολυτίκιο Αγ. Ευτροπίου, Κλεονίκου και Βασιλίσκου – 3 ΜΑΡΤΙΟΥ
3 Μαρτίου....">

Απολυτίκιο του Αγίου Βασιλίσκου

Ως βασίλειον δώρον και θύμα άγιον, τω Βασιλεί των αιώνων και αθλοθέτη Θεώ, δι’ αθλήσεως στερράς προσήχθης ένδοξε· συ γαρ την πλάνην καθελών, στρατιώτης ευκλεής πανεύφημε Βασιλίσκε, της αληθείας εδείχθης Χριστώ πρεσβεύων υπέρ πάντων ημών.

Απολυτίκιο Αγ. Βασιλίσκου - 22 ΜΑΙΟΥΑπολυτίκιο Αγ. Βασιλίσκου – 22 ΜΑΙΟΥ
3 Μαρτίου....">

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Κατηγορίες
Θέματα