Άγιος Ευθύμιος ο Μέγας .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Άγιος Ευθύμιος ο Μέγας

Ο Άγιος Ευθύμιος ο Μεγαλομάρτυρας γιορτάζει στις 20 Ιανουαρίου.

Γράφει: Matia Gr

Άγιος Ευθύμιος ο Μέγας. Βίος

Ο Μέγας Ευθύμιος έζησε την εποχή του Αυτοκράτορα Γρατιανού ( 377μΧ ). Οι γονείς του ήταν πιστοί και η καταγωγή του ήταν από τη Μελιτινή της Αρμενίας.

Ο Παύλος και η Διονυσία, οι ευσεβείς γονείς του Αγίου Ευθυμίου, δεν μπορούσαν να αποκτήσουν παιδί. Πολύ καιρό παρακαλούσαν τον Θεό στην προσευχή τους, να τους βοηθήσει. Μια μέρα, ακούν φωνή Αγγέλου να τους λέει “να ευθυμείτε και να χαρείτε” επειδή ο Θεός εισάκουσε την προσευχή τους και θα τους δώσει ένα παιδί. Και έτσι το ονόμασαν Ευθύμιο.

Από μικρός είχε κλίση στα ιερά γράμματα. Όταν πέθανε ο Παύλος, η Διονυσία προσέφερε τον Ευθύμιο στον Ευτρώιο Επίσκοπο Μελιτινής για να γίνει κληρικός. Ο Ευθύμιος φάνηκε δυνατός στις αρετές και στην άσκηση. Σύντομα χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος.

Όταν ο Ευθύμιος ο Μέγας έγινε 29 ετών πήγε στα Ιεροσόλυμα. Εκεί ασκήτευσε μαζί με τον Όσιο Θεόκτιστο σε ένα σπήλαιο. Ο Άγιος Ευθύμιος έκανε πολλά θαύματα. Τάισε 400 πιστούς με λίγα ψωμιά που υπήρχαν στο Μοναστήρι, βοήθησε με την προσευχή του να αποκτήσουν παιδιά πολλές άτεκνες οικογένειες, όπως ο Προφήτης Ηλίας, άνοιξε τους ουρανούς και με την βροχή θεράπευσε την άκαρπη γη. Όταν τελούσε την Αναίμακτο Θυσία, πύρινος στύλος από τους ουρανούς φώτιζε το πρόσωπο του Μεγάλου Ευθυμίου, για να φανερωθεί σε όλους τους πιστούς η αγιότητά του και η λαμπρότητα της ψυχής του.

Ο Όσιος Ευθύμιος ο Μέγας είχε διορατικό χάρισμα και μπορούσε να βλέπει ποιοι μεταλαμβάνουν με καθαρή τη συνείδησή τους και ποιοι με μολυσμένη.

Ο Άγιος Ευθύμιος ο Μέγας κοιμήθηκε ειρηνικά σε ηλικία 97 ετών.

Εορτή του Αγίου Ευθυμίου του Μέγα

Τη μνήμη του Αγίου Ευθυμίου του Μέγα τιμούμε στις 20 Ιανουαρίου.

Απολυτίκιο του Αγίου Ευθυμίου του Μέγα

Ευφραίνου έρημος η ου τίκτουσα, ευθύμησον η ουκ ωδίνουσα· ότι επλήθυνε σοι τέκνα, ανήρ επιθυμιών των του Πνεύματος, ευσεβεία φυτεύσας, εγκρατεία εκθρέψας, εις αρετών τελειότητα. Ταις αυτού ικεσίαις, Χριστέ ο Θεός, σώσον τας ψυχάς ημών.

Απολυτίκιο Αγ. Ευθυμίου - 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥΑπολυτίκιο Αγ. Ευθυμίου – 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Κατηγορίες