Άγιος Λαυρέντιος του Τσέρνιγκωφ. Βίος
Νεανικά Χρόνια
Ο Άγιος Λαυρέντιος, κατά κόσμον Λουκάς Ευσεβίεβιτς Προσκούρα, γεννήθηκε το 1868 στην περιοχή του Τσερνίγκοφ. Λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζε η οικογένειά του, ο Λουκάς από μικρή ηλικία έμαθε την τέχνη του ραψίματος για να συνεισφέρει στα οικογενειακά έσοδα. Εργάστηκε ως ράφτης για 17 χρόνια, διακρινόμενος για την εξαιρετική του εργασία και την ικανοποίηση των πελατών του. Αυτή η περίοδος της ζωής του τον εφοδίασε με μια πρακτική δεξιότητα, η οποία αργότερα συνδυάστηκε με την πνευματική του αφιέρωση.
Πνευματική Αναζήτηση και Μοναχική Κλίση
Μετά τον θάνατο της μητέρας του, ο Λουκάς αρχικά σκέφτηκε να εγκαταλείψει το μοναστήρι, αλλά μετά από την παράκληση του αδελφού του, Βαρθολομαίου, αποφάσισε να παραμείνει. Μαζί με τον φίλο του Συμεών, ξεκίνησαν ένα πεζό ταξίδι προς το Κίεβο, αναζητώντας την ευλογία και την πνευματική καθοδήγηση του Στάρετς Ιωνά. Ο πατήρ Ιωνάς τους ευλόγησε, και στη συνέχεια, ο Λουκάς και ο Συμεών ταξίδεψαν στο Άγιο Όρος. Εκεί, ο Συμεών παρέμεινε σε ένα μοναστήρι του Άθωνα, ενώ ο Λουκάς επέστρεψε στη Ρωσία. Αυτό το ταξίδι ήταν καθοριστικό για την πνευματική του ωρίμανση και την κατανόηση της μοναχικής ζωής.
Μοναχισμός και Διακονία στην Εκκλησία
Επιστρέφοντας από το Άγιο Όρος, ο Λουκάς εντάχθηκε στη χορωδία του μοναστηριού του Αγίου Νικολάου. Περίπου το 1905, μεταφέρθηκε στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας στο Τσερνίγκοφ, όπου παρέμεινε για όλη την υπόλοιπη ζωή του. Το 1912, σε ηλικία 45 ετών, χειροτονήθηκε μοναχός λαμβάνοντας το όνομα Λαυρέντιος. Δύο χρόνια αργότερα, έγινε ιεροδιάκονος και το 1916 ιερομόναχος. Το 1928, η εκκλησία της Ουκρανίας του απένειμε τον βαθμό του Αρχιμανδρίτη. Αυτή η περίοδος ήταν αφιερωμένη στην υπηρεσία της εκκλησίας και στην πνευματική του ανάπτυξη.
Αναγνώριση
Ο Άγιος Λαυρέντιος ήταν αυστηρός πιστός της Ορθόδοξης Ομολογίας. Ήταν πολύ αγαπητός από απλούς ανθρώπους, διανοούμενους και επισκέπτες, που αναγνώριζαν την πνευματική του δύναμη. Μετά το κλείσιμο του μοναστηριού, εγκαταστάθηκε σε ένα μικρό σπίτι, όπου συνέχισε να τελεί τις λειτουργίες σε έναν μικρό ναό. Ακόμη και μετά το κλείσιμο και αυτής της μικρής εκκλησίας, συνέχισε την πνευματική του άσκηση στο σπίτι του. Διατηρούσε με μεγάλη προσοχή τα λειτουργικά βιβλία και είχε μια μεγάλη συλλογή μουσικών βιβλίων. Η φήμη του ως ιαματικού και ως πνευματικού καθοδηγητή εξαπλώθηκε, προσελκύοντας ανθρώπους από διάφορα μέρη.
Χαρίσματα και Αρετές
Ο Άγιος Λαυρέντιος ήταν γνωστός για την ηθική του καθαρότητα, την πνευματική του ανύψωση και την αστείρευτη αγάπη του για τους ανθρώπους. Είχε την ικανότητα να μπαίνει στη θέση του άλλου για να τον βοηθήσει στα προβλήματά του. Η αγάπη του ήταν ιδιαίτερα ευγενική και βοηθούσε οποιονδήποτε, χωρίς να εξετάζει την πνευματική του κατάσταση. Ήταν βαθύς γνώστης του πνευματικού κόσμου και είχε φιλική προσέγγιση. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο Λαυρέντιος έσωσε ανθρώπους από τον θάνατο. Ήταν επίσης γνωστός για το προφητικό του χάρισμα, ειδικά όσον αφορά τα γεγονότα γύρω από το τέλος του κόσμου και την έλευση του Αντίχριστου, και τη δύναμη της προσευχής. Στα χαρίσματά του περιλαμβανόταν και η διορατικότητα.
Πολλοί τον αναγνώριζαν ως μεγάλο ψυχολόγο, καθώς γνώριζε τον πνευματικό κόσμο του ανθρώπου σε όλες του τις εκφάνσεις. Όσοι τον συναντούσαν έφευγαν με ηρεμία στην ψυχή και αίσθηση χριστιανικής αγάπης. Είχε ένα ιδιαίτερο χάρισμα να δίνει σαφείς απαντήσεις σε όλες τις αμφιβολίες και τα ερωτήματα των ανθρώπων.
Διδασκαλίες και Προφητείες για τους Έσχατους Καιρούς
Ο Άγιος Λαυρέντιος του Τσέρνιγκωφ συνήθιζε να μιλάει στα πνευματικά του παιδιά για τους έσχατους καιρούς, προτρέποντάς τους να είναι σε εγρήγορση.
Προειδοποιούσε για την εποχή που θα εμφανιζόταν ο Αντίχριστος, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα έπρεπε να τον ψηφίσει κανείς.
Έλεγε ότι θα έρθει καιρός που οι άνθρωποι θα παρακαλάνε για έναν μοναδικό άρχοντα σε όλη τη Γη και θα καταγραφούν πλήρως.
Προέβλεπε, επίσης, ότι θα ανακαινιστούν ακόμα και οι κλειστές εκκλησίες, όχι μόνο εξωτερικά, αλλά και εσωτερικά, με χρυσούς θόλους και καμπαναριά, αλλά όταν αυτός ο καιρός περάσει, θα μπει η εποχή του Αντίχριστου.
Συνιστούσε στους πιστούς να μην πηγαίνουν σε αυτές τις εκκλησίες την εποχή του Αντίχριστου.
Ο Αντίχριστος θα στεφθεί βασιλιάς σε ένα μεγάλο ναό στην Ιερουσαλήμ.
Ο Άγιος Λαυρέντιος έδινε συμβουλές για την προετοιμασία για αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Σύμφωνα με τον Άγιο Λαυρέντιο, ο Αντίχριστος θα γεννηθεί από πόρνη που θα υποκρίνεται την Παρθένο, και θα είναι πολύ ικανός και έξυπνος από μικρή ηλικία. Στην στέψη του θα περικόψει τις λέξεις που αναφέρονται στον Θεό.
Οι προφήτες Ηλίας και Ενώχ θα έρθουν από τον ουρανό και θα τον αποκαλύψουν ως τον Αντίχριστο.
Σε μία συζήτηση με τα πνευματικά του παιδιά, ο Άγιος Λαυρέντιος είπε ότι «Στους έσχατους καιρούς η κόλαση θα αδειάσει από τους δαίμονες. Όλοι θα είναι στη γη και στους ανθρώπους.».
Οι Έσχατοι Καιροί και η Εμφάνιση του Αντίχριστου
Ο Άγιος Λαυρέντιος προειδοποιούσε για τις πλάνες των εσχάτων καιρών. Έλεγε ότι ο Αντίχριστος θα εμφανιστεί στα νέα (εννοώντας την τηλεόραση), και πολλοί θα τον αποδεχτούν. Θα μισεί τους χριστιανούς και θα τους σφραγίσει με ένα σημάδι. Η καταδίωξη των Χριστιανών θα ξεκινήσει από την Ιερουσαλήμ και θα επεκταθεί σε όλο τον κόσμο. Οι χριστιανοί δεν θα μπορούν να αγοράσουν ή να πουλήσουν τίποτα, αλλά ο Κύριος δεν θα εγκαταλείψει τα παιδιά Του. Ο Άγιος Λαυρέντιος τόνιζε ότι οι Ορθόδοξοι δεν θα πρέπει να πηγαίνουν σε αυτές τις εκκλησίες, διότι εκεί δεν θα προσφέρεται η αναίμακτη θυσία. Αντίθετα, θα γίνονται σατανικές συναθροίσεις και η γη θα αρνείται να δώσει καρπούς. Οι Εβραίοι που θα τηρήσουν τον Νόμο του Μωυσέως, δεν θα δεχτούν το σημάδι του Αντίχριστου. Όταν η γη δεν θα παράγει τίποτα, οι άνθρωποι θα ζητήσουν βοήθεια από τον Αντίχριστο, αλλά αυτός δεν θα μπορέσει να τους βοηθήσει. Σύμφωνα με τις προφητείες του Αγίου Λαυρεντίου, η συμφορά θα διαρκέσει 3,5 χρόνια. Ο Άγιος Λαυρέντιος τόνιζε την ανάγκη της προσευχής, της εξομολόγησης και της Θείας Κοινωνίας για να ενισχυθούν οι πιστοί. Παρότρυνε τους πιστούς να πηγαίνουν στην εκκλησία όσο υπάρχει καιρός και να λαμβάνουν το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου.
Κοίμηση
Μετά από μια σύντομη ασθένεια, ο Γέροντας Λαυρέντιος κοιμήθηκε την ημέρα των Θεοφανείων το 1950, όπως είχε προείπει. Το σώμα του έμεινε σε ένα παρεκκλήσι για 40 ημέρες. Μια αδελφή άκουσε στις 3 το πρωί μια πολυφωνική ψαλμωδία. Όταν έτρεξε στο παρεκκλήσι δεν υπήρχε κανείς, εκτός από έναν ιερέα που διάβαζε το Ευαγγέλιο. Ο ιερέας είπε ότι η ψυχή του γέροντα συναντήθηκε με τους αγγέλους για να οδηγηθεί στον ουρανό. Η κηδεία του έγινε υπό την ηγεσία του επισκόπου Ιακώβου, και ο τάφος του τοποθετήθηκε στην κρύπτη του Τριάδας Καθεδρικού ναού.
Η μνήμη του τιμάται στις 29 Δεκεμβρίου / 11 Ιανουαρίου και στις 6/19 Ιανουαρίου.
Ο τάφος του Αγίου Λαυρεντίου στο Τσερνίγκοφ, είναι πάντα περιτριγυρισμένος από ευλαβικό σεβασμό. Ακόμη και μετά το κλείσιμο του μοναστηριού το 1962, οι πιστοί εξακολουθούσαν να τιμούν τη μνήμη του και μετά την επαναλειτουργία του, επισκέπτονται τον τάφο του.
Η κληρονομιά του Αγίου Λαυρεντίου περιλαμβάνει τις διδασκαλίες του για την πνευματική ζωή, την προσευχή, την αγάπη προς τον πλησίον και τις προφητείες του για τους έσχατους καιρούς.
Ο Άγιος Λαυρέντιος τιμάται ως ένας από τους μεγάλους Ορθόδοξους γέροντες του 20ου αιώνα. Αναγνωρίστηκε ως Άγιος από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και το Πατριαρχείο Μόσχας.
Άγιος Λαυρέντιος του Τσέρνιγκωφ. Γιορτή
Ο Άγιος Λαυρέντιος του Τσέρνιγκωφ γιορτάζει στις 11 και στις 19 Ιανουαρίου