«Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης», Γεώργιος Ν. Φουκαδάκης .: Πίστη .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης», Γεώργιος Ν. Φουκαδάκης

Ένα εξαιρετικό βιβλίο για τη ζωή και το έργο του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη, έγγραψε ο Γεώργιος Ν. Φουκαδάκης και κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις Ψυχογιός τον Ιούνιο του 2020.

«Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης», Γεώργιος Ν. Φουκαδάκης

Κριτική και εντυπώσεις

Αδιαμφισβήτητα ο βίος ενός Αγίου, μόνο αν γραφτεί από έναν άλλο Άγιο είναι πλήρης, φωτίζοντας τα σημεία εκείνα που θα είναι ψυχωφελή για τους αναγνώστες. Τέτοιες βιογραφίες φυσικά είναι σπάνιες. Η συντριπτική πλειοψηφία των εν λόγω αναγνωσμάτων είναι κείμενα γραμμένα από καθημερινούς ανθρώπους που προσπαθούν -άλλος πολύ, άλλος λιγότερο- να συλλάβουν την βαθύτερη ουσία της ζωής ενός Αγίου.

Κάποιες εξ αυτών -προς ωφέλεια των απανταχού της γης χριστιανών- είναι ιδιαίτερα εύστοχες και προσεγμένες. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και το πόνημα του θεολόγου Γεωργίου Ν. Φουκαδάκη, που πραγματεύεται τη ζωή και το έργο του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, ενός από τους νεότερους Αγίους της ορθόδοξης πίστης μας.

Από τις πρώτες κιόλας γραμμές του βιβλίου, αντιλαμβάνεσαι δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι ο συγγραφέας έχει ταλέντο στην αποτύπωση πληροφοριών στο χαρτί με τρόπο που θυμίζει μυθιστόρημα αξιώσεων. Το δεύτερο είναι ότι έχει κάνει τόσο βαθιά και εκτενή έρευνα που θα είναι δύσκολο -αν όχι αδύνατο- στην βιογραφία αυτή του Αγίου Πορφυρίου να μην έχει συμπεριληφθεί κάτι από την ζωή του Αγίου, στα ανθρώπινα μέτρα πάντα.

Το νήμα της εξιστόρησης-καταγραφής δένεται στον Άγιο Ιωάννη Ευβοίας στις 7 Φεβρουαρίου 1906 όπου γεννήθηκε. Ακολουθούν τα παιδικά χρόνια -με όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε- και η μετοίκησή του στην Χαλκίδα αρχικά και κατόπιν στον Πειραιά.

Επόμενος και σημαντικότερος -κατά τον ίδιο τον Άγιο- σταθμός στη ζωή του είναι το Άγιο Όρος και τα Καυσοκαλύβια. Επτά έτη με προσευχή, άσκηση και μαθητεία. Επτά έτη που θα μείνουν για πάντα στο μυαλό του και θα καθορίσουν τις σκέψεις, τα σχέδια και τις πράξεις σε όλη του τη ζωή.

Κατόπιν ακολουθούν η Εύβοια, η Πολυκλινική Αθηνών, τα Καλλίσια στη Πεντέλη, το Μήλεσι στον Ωρωπό και ξανά τα Καυσοκαλύβια για τους τελευταίους μήνες της εγκόσμιας πορείας του. Και κάπου εδώ, κλείνει το πρώτο μέρος του βιβλίου που είναι αφιερωμένο στην ζωή του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη.

Στο δεύτερο μέρος, ο Γεώργιος Ν. Φουκαδάκης αναπτύσσει τα λόγια του Αγίου. Τις σκέψεις του για την θεολογία, τον μοναχισμό και την πνευματική ζωή, τα πάθη και τον θάνατο, καθώς και την αιώνια ζωή. Όσο για το κλείσιμο του πονήματος; Δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τα χαρίσματα με τα οποία προίκισε ο Θεός τον Άγιο Πορφύριο και τις μαρτυρίες των ανθρώπων που σχετίζονται με αυτά!

Κλείνοντας κι εμείς την δική μας παρουσίαση του βιβλίου αυτού, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι εκτός από ψυχωφελές, το «Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης», του θεολόγου Γεωργίου Ν. Φουκαδάκη, έχει και σημαντική επιστημονική αξία τόσο ως μια εξαιρετικά εκτενής βιογραφία ενός Αγίου όσο και ως θεολογικός θησαυρός των λόγων και των θέσεών του!

Πιστεύοντας ότι στη βιβλιοθήκη κάθε ορθόδοξου χριστιανικού σπιτιού θα πρέπει να βρίσκονται τέτοια αναγνώσματα, σας προτρέπω θερμά να το αναζητήσετε, να το αποκτήσετε, να το μελετήσετε και να νιώσετε την χάρη του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη να διοχετεύεται σε εσάς και την ζωή σας!

Καταπληκτικό ανάγνωσμα!

Οπισθόφυλλο:

Περπάτησε ανάμεσά μας στην Ομόνοια, στο κέντρο της Αθήνας, στο πιο πολύβουο μέρος της πόλης. «Εκεί όπου με είχε φέρει ο Θεός», στην Πολυκλινική Αθηνών, μέσα στον πόνο από τις αρρώστιες και τον θάνατο. Τριάντα τρία χρόνια «σαν μια μέρα»! Απαρατήρητος στους πολλούς. Ο καθηγητής Ιατρικής Κ. Αλιβιζάτος τού είπε: «Παπά μου, δεν σε είδαμε, δεν σε γνωρίσαμε. Πω, πω, πω, εμείς να σ’ έχουμε τόσα χρόνια και να μη σε ξέρουμε!»

Από τη δύσβατη έρημο των Καυσοκαλυβίων, ο Θεός τον έστειλε στον κόσμο, στα «απολωλότα πρόβατά Του», σε εμάς! Στους οίκους ανοχής μετέφερε −«ο δικός μας παπάς»− το φως του Χριστού. Ήθελε ακόμα να πάει να ζήσει με τους χίπηδες στα Μάταλα, χωρίς, βέβαια, αμαρτίες. «Αυτά που διαβάζουμε στα Συναξάρια, στους Βίους Αγίων και μένουμε κατάπληκτοι, τα ζούσαμε, συνέβαιναν δίπλα μας». Ο λόγος του γλυκός, βαθύτατα θεολογικός, ποιητικός, σαν μυθιστόρημα. Μια συνεχής έκπληξη. Ευφραινόμαστε με τον λόγο του! Το εκπληκτικό χάρισμά του, μοναδική περίπτωση, καρπός υπέρμετρου αγώνα. «Τα σημάδια της αγίας βιωτής του υποθήκες για ολόκληρη τη γενιά μας»!

Μας εστάλη πολύ φως μέσα στο σκοτάδι όπου ζούμε. «Δεν έχει ακόμη το φως του αστεριού του φτάσει σε εμάς. Δεν έχουμε κατανοήσει τον λόγο του». Ο δροσερός πνευματικός αγέρας του ήδη άρχισε να πνέει! Ο πολύς κόσμος περιμένει τον Άγιο Πορφύριο!


Αγοράστε το «Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης», του Γεώργιου Ν. Φουκαδάκη, κάνοντας κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης

Υπόττλος βιβλίου

Η ζωή και το έργο του

Συγγραφέας

Γεώργιος Ν. Φουκαδάκης

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ψυχογιός

Ημερομηνία έκδοσης

Ιούνιος 2020

Αριθμός σελίδων

464

ISBN

978-618-01-3498-8

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.