
Άγιος Συμεών ο Αδελφόθεος ο επίσκοπος Ιεροσολύμων. Βίος
Η Συγγένεια με τον Ιησού
Ο Συμεών, γνωστός και ως Σίμων, είχε μια μοναδική σχέση με τον Ιησού Χριστό. Ήταν γιος του Ιωσήφ, του μνηστήρα της Παναγίας, από τον πρώτο γάμο του. Το κείμενο αναφέρει:
“Oύτος ήτον υιός Iωσήφ του Mνήστορος, ένας από τους τέσσαρας υιούς, οπού εγέννησε με την προτέραν αυτού γυναίκα, Iάκωβον δηλαδή και Iωσήν και Iούδαν και Σίμωνα, τουτέστι τούτον τον Συμεών.”
Μεγάλωσαν λοιπόν σαν να ήταν αδελφια με τον Ιησού.
Χειροτονία και Υπηρεσία ως Ιεράρχης
Ο Συμεών είχε το προνόμιο να χειροτονηθεί ιερέας από τον ίδιο τον Ιησού Χριστό.
Αυτή η χειροτονία του έδωσε ένα μοναδικό ρόλο στην πρώιμη Εκκλησία. Μετά την Ανάληψη του Ιησού, ο Συμεών έγινε ο δεύτερος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, διαδεχόμενος τον αδελφόθεο Ιάκωβο. Ο συγγραφέας τονίζει τη σημασία αυτού του ρόλου:
“Mετά γαρ τον αδελφόθεον Iάκωβον, έγινεν ούτος δεύτερος Πατριάρχης των Iεροσολύμων. Όθεν επάλαισεν ο αοίδιμος με πολλούς πόνους και ιδρώτας ως ποιμήν αληθινός, και εποίμανε τον θρόνον των Iεροσολύμων ως γνήσιος μαθητής Xριστού και όχι ως μισθωτός.”
Ως Πατριάρχης, ο Συμεών εργάστηκε ακούραστα για την εξάπλωση του Ευαγγελίου και την καθοδήγηση του ποιμνίου του.
Καταστροφή Ειδωλολατρικών Ναών
Ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα του Συμεών ήταν η καταστροφή των ειδωλολατρικών ναών. Μετά την Ανάληψη του Ιησού, ο Συμεών αφιερώθηκε στην καθιέρωση της Εκκλησίας ως ναού του Αγίου Πνεύματος. Αυτό περιλάμβανε την ενεργό απομάκρυνση των ειδωλολατρικών πρακτικών:
“Aφ’ ου δε εκατασκεύασε τον εαυτόν του ναόν του Aγίου Πνεύματος, κατεκρήμνισε τους ναούς των ειδώλων, και τους πεπλανημένους Έλληνες και Iουδαίους εις το φως της θεογνωσίας ωδήγησε.”
Αυτή η πράξη ήταν μια ισχυρή δήλωση της πίστης του και της αφοσίωσής του στον Χριστιανισμό.
Μαρτύριο και Θάνατος
Η ζωή του Συμεών σημαδεύτηκε από διωγμούς και τελικά οδήγησε στο μαρτύριό του. Υποστηρίζεται ότι καταδικάστηκε σε θάνατο από τον αυτοκράτορα Δομετιανό λόγω της συγγένειας του με τον Ιησού:
“Kατά δε την τριακοστήν του Iουνίου γράφεται, ότι ο Συμεών ούτος ονομάζεται και Kλεόπας, και ότι επειδή ήτον συγγενής του Kυρίου, διά τούτο εκαταδικάσθη από τον βασιλέα Δομετιανόν εν έτει πβ΄ [82], να πίη φαρμάκι, το οποίον εύγαλαν από σκορπίους, οφίδια, φαλάγγια, και άλλα φαρμακερά θηρία, δεν έπαθεν όμως κανένα κακόν.”
Αν και επέζησε από αυτή την καταδίκη, αργότερα σταυρώθηκε κατά τη βασιλεία του Τραϊανού.
Κ Νικηφόρος ο Κάλλιστος αναφέρει:
Ο Συμεών ούτος ήτον υιός του Kλωπά, ή Kλεόπα, και ανεψιός του Xριστού.
Ο Συμεών πέθανε σε ηλικία 120 ετών, κερδίζοντας τον αμάραντο στέφανο της δόξας ως μάρτυρας της πίστης του.
Συγγενειακή Σχέση και Γενεαλογία
Η ακριβής γενεαλογία του Συμεών είναι θέμα συζήτησης. Ο Δοσίθεος και ο Νικηφόρος ο Κάλλιστος παρέχουν διαφορετικές απόψεις.
Σύμφωνα με τον Δοσίθεο:
Oύτος μεν γαρ λέγεται υιός του Kλεόπα, και της Mαρίας της πρώτης εξαδέλφης της Παναγίας, και είναι Nαζαρινός, εκείνος δε είναι Kαναναίος.
Αυτή η γενεαλογία τον τοποθετεί ως γιο του Κλεόπα και της Μαρίας, πρώτης εξαδέλφης της Παναγίας, καθιστώντας τον ανεψιό της Παναγίας και του Ιωσήφ. Ο Νικηφόρος, από την άλλη πλευρά, τον θεωρεί γιο του Κλωπά ή Κλεόπα, αδελφού του Ιωσήφ.
Ονομασίες και Τίτλοι
Το κείμενο αναφέρεται στον Συμεών με διάφορα ονόματα και τίτλους. Το “Σίμων” είναι ένα υποκοριστικό του Συμεών, ενώ “Κλεόπας” είναι ένα άλλο όνομα που του αποδίδεται.
Ο “Αδελφόθεος” είναι ένας τίτλος που υποδηλώνει τη συγγένεια με τον Ιησού. Αυτές οι ονομασίες αντικατοπτρίζουν τις διαφορετικές πτυχές της ζωής του και τη σημασία του στην πρώιμη Χριστιανική κοινότητα.
Χρονικές Αναφορές και Διάδοχοι
Οι ακριβείς χρονολογίες της ζωής του Συμεών είναι αβέβαιες, με διάφορες πηγές να δίνουν διαφορετικές πληροφορίες. Μετά την άλωση της Ιερουσαλήμ, ο Συμεών επέστρεψε ως επίσκοπος Ιεροσολύμων. Ο Συναξαριστής αναφέρει:
“Mετά την άλωσιν δε της Iερουσαλήμ την υπό Tίτου γενομένην, πάλιν επανελθόντες οι πιστοί εις την Aγίαν Σιών, εκατάστησαν δεύτερον Eπίσκοπον Iεροσολύμων, τον Συμεώνα τούτον.”
Οι συγγραφείς διαφωνούν ως προς τη διάρκεια της πατριαρχίας του, με εκτιμήσεις από 23 έως 26 χρόνια.
Άγιος Συμεών ο Αδελφόθεος ο επίσκοπος Ιεροσολύμων. Γιορτή
Τη μνήμη του Αγίου Συμεών του Αδελφοθέου του επισκόπου Ιεροσολύμων τιμούμε στις 27 Απριλίου.
Άγιος Συμεών ο Αδελφόθεος ο επίσκοπος Ιεροσολύμων. Απολυτίκιο
Χριστού σε συγγενή Συμεών ιεράρχα και μάρτυρα στερρόν ιερώς ευφημούμεν, την πλάνην ολέσαντα και την πίστιν τηρήσαντα· όθεν σήμερον την παναγίαν σου μνήμην, εορτάζοντες, αμαρτημάτων την λύσιν ευχαίς σου λαμβάνομεν.
