Άγιος Θεοφύλακτος ο επίσκοπος Νικομηδείας .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Άγιος Θεοφύλακτος ο επίσκοπος Νικομηδείας

Ο Άγιος Θεοφύλακτος επίσκοπος Νικομηδείας γιορτάζει στις 8 Μαρτίου.

Άγιος Θεοφύλακτος ο επίσκοπος ΝικομηδείαςΆγιος Θεοφύλακτος ο επίσκοπος Νικομηδείας
8 Μαρτίου....">

Άγιος Θεοφύλακτος ο επίσκοπος Νικομήδειας. Βίος.

Ο Άγιος Θεοφύλακτος γεννήθηκε στα μέσα του 8ου μ.Χ. αιώνα. Σε μικρή σχετικά ηλικία εγκαταστάθηκε στην Βασιλεύουσα και μπήκε στην υπηρεσία του Αγίου Ταρασίου που τότε ήταν αρχιγραμματέας του αυτοκράτορα. Όταν ο Άγιος Ταράσιος κατέλαβε τον πατριαρχικό θρόνο -το 784μ.Χ.- ο Άγιος Θεοφύλακτος εκάρη μοναχός στην Μονή που είχε ιδρύσει ο Άγιος Ταράσιος, στον Εύξεινο Πόντο.

Ως μοναχός μελετούσε μέρα νύχτα, προσευχόταν και έδινε καθημερινούς ασκητικούς αγώνες. Ο Άγιος Ταράσιος ήταν που έχρισε τον Όσιο Θεοφύλακτο επίσκοπο της Νικομηδείας στη Βιθυνία. Εκεί ο Άγιος Θεοφύλακτος στάθηκε στο ποίμνιό του τόσο σε πνευματικό όσο και σε υλικό επίπεδο. Ίδρυσε νοσοκομείο, διάφορα ευαγή ιδρύματα και φυσικά έναν ναό τον οποίο αφιέρωσε στους Αγίους Αναργύρους Κοσμά και Δαμιανό. Η προσφορά του στους συνανθρώπους του έφτανε μέχρι του σημείου να πηγαίνει ο ίδιος στα θεραπευτήρια και να περιποιείται τις πληγές των αρρώστων.

Το 815μ.Χ. ήταν ένας από τους μοναχούς, ηγουμένους και επισκόπους οι οποίοι επισκέφθηκαν τον αυτοκράτορα Λέοντα τον 5ο, θέλοντας να του αποδείξουν και υποδείξουν ότι ο διωγμός που έχει ξεκινήσει κατά των Αγίων εικόνων ήταν λανθασμένος. Ο Λέων όχι μόνο δεν άκουσε τις συμβουλές τους αλλά και τους εξόρισε!

Ο Όσιος Θεοφύλακτος οδηγήθηκε στην εξορία του φρουρίου Στρόβιλο, όπου και παρέμεινε τριάντα χρόνια. Ακόμα όμως και μέσα από εκεί, προσπαθούσε να σταθεί στο ποίμνιό του με συνεχείς δεήσεις προς τον Κύριο αλλά και με διάφορες επιστολές.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Άγιος Θεόδωρος Στουδίτης έγραψε για τον Άγιο Θεοφύλακτο τα εξής: “Τον εμόν πατέρα, τον στύλον της αληθείας, το εδραίωμα της Ορθοδοξίας, τον φύλακα της ευσεβίας, το στήριγμα της Εκκλησίας, τον νικηφόρον άνδρα, τον χριστοφόρον αρχιερέα, τον ομολογία Θεού μάρτυρα.”

Ο Άγιος Θεοφύλακτος παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο μετά από μακριά ασθένεια στα 840μ.Χ. Τα τίμια λείψανά του μετέφερε ο Άγιος πατριάρχης Μεθόδιος στη Νικομήδεια, στον ναό των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, το 843μ.Χ.

Άγιος Θεοφύλακτος ο επίσκοπος Νικομήδειας. Γιορτή.

Τη μνήμη του Αγίου Θεοφύλακτου του επισκόπου Νικομηδείας τιμούμε στις 8 Μαρτίου.

Απολυτίκιο του Αγίου Θεοφυλάκτου του επισκόπου Νικομηδείας:

Φύλαξ άγρυπνος της Εκκλησίας, και καθαίρεσις της δυασεβείας, Ιεράρχα Θεοφύλακτε πέφηνας, του γαρ Χριστού την εικόνα σεβόμενος, υπερορίας και θλίψεις υπέμεινας, Πάτερ Όσιε Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.

Απολυτίκιο Αγ. Θεοφυλάκτου - 8 ΜΑΡΤΙΟΥΑπολυτίκιο Αγ. Θεοφυλάκτου – 8 ΜΑΡΤΙΟΥ
8 Μαρτίου....">

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Κατηγορίες
Θέματα