Άγιος Τύχων ο επίσκοπος Αμαθούντος .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Άγιος Τύχων ο επίσκοπος Αμαθούντος

Ο Άγιος Τύχων, επίσκοπος Αμαθούντος, γιορτάζει στις 16 Ιουνίου.

Γράφει: E Α
Άγιος Τύχων ο επίσκοπος ΑμαθούντοςΆγιος Τύχων ο επίσκοπος Αμαθούντος

Άγιος Τύχων ο επίσκοπος Αμαθούντος. Γιορτή

Ο Άγιος Τύχων έζησε περί το 400μΧ όταν Αυτοκράτορες ήταν ο Αρκάδιος (Κωνσταντινούπολη) και ο Ονώριος (Ρώμη).

Οι γονείς του ήταν ευσεβείς και από μικρή ηλικία ο Άγιος Τύχων έδειξε την κλίση του προς τον Θεό. Γεννήθηκε στην Αμαθούντα της Κύπρου, μια πόλη κοντά στη σημερινή Λεμεσό. Σπούδασε τα ιερά γράμματα και έγινε Αναγνώστης. Κατόπιν, επειδή ζούσε άμεμπτο βίο, χειροτονήθηκε Διάκος, από τον Άγιο Μνημόνιο Επίσκοπο Αμαθούντος.

Όταν ο Άγιος Μνημόνιος εκοιμήθη, ο Άγιος Τύχων έγινε επίσκοπος Αμαθούντος από τον Άγιο Επιφάνιο Κύπρου. Τόσο σαν ιερέας, όσο και σαν επίσκοπος, έφερε πολλούς ειδωλολάτρες στην πραγματική πίστη και έκανε πολλά θαύματα τόσο εν ζωή, όσο και μετά την κοίμησή του.

Άγιος Τύχων ο επίσκοπος Αμαθούντος. Θαύματα

Ο Άγιος Τύχων, τα ψωμιά και οι σιταποθήκες

Ο πατέρας του ήταν εύπορος, καλλιεργούσε σιτάρι και εμπορευόταν ψωμί. Όταν ο Άγιος Τύχων ήταν μικρός, ο πατέρας του τον έβαλε στο μαγαζί να πουλάει ψωμιά. Ο Άγιος όμως, αντι να τα πουλά, τα χάριζε στους φτωχούς. Κάποια στιγμή το κατάλαβε ο πατέρας του και θύμωσε: “από το εμπόριο, βγάζουμε τα αναγκαία για το σπίτι μας”. Μα ο Άγιος Τύχων του είπε ότι τα έχει δανείσει στον Θεό και ότι δεν πρέπει να ανησυχεί. Οδήγησε τον πατέρα του στις αποθήκες του σιταριού και τις βρήκαν πιο γεμάτες και από όταν μόλις είχαν αλωνίσει.

Ο Άγιος Τυχών και το θαύμα με τα σταφύλια

Ο Άγιος Τυχών φύτεψε ένα αμπέλι που πολύ γρήγορα μεγάλωσε, άνθισε κι έκανε καρπό ώριμο και γλυκό σταφύλι! Σε κανένα άλλο μέρος της Κύπρου δεν βρίσκεται ώριμο σταφύλι στα μέσα του Ιούλη. Κι όμως υπάρχουν πάρα πολλές ιστορικές μαρτυρίες ότι όταν ξεκινούσε η θεία λειτουργία για τη γιορτή του Αγίου Τύχωνος, τα άγουρα σταφύλια στο αμπέλι που είχε φυτέψει αρχίζουν να μαυρίζουν. Και με το τέλος της θείας λειτουργίας τα σταφύλια είναι ώριμα και γλυκά, έτοιμα προς βρώση. Τα αδύνατα παρά ανθρώποις δυνατά παρά τω Θεώ έστιν.

Άγιος Τύχων ο επίσκοπος Αμαθούντος. Γιορτή

Τη μνήμη του Αγίου Τύχωνος του επισκόπου Αμαθούντος τιμούμε στις 16 Ιουνίου.

Άγιος Τύχων ο επίσκοπος Αμαθούντος. Απολυτίκιο.

Θείας έτυχες ιερατείας, νεύσει κρείττονι εκλελεγμένος, ως θεράπων της Τριάδος επάξιος, συ γαρ των έργων εκλάμπων ταις χάρισι, την Εκκλησίαν εστήριξας θαύμασι. Τύχων Όσιε Χριστών τον θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.

Απολυτίκιο Αγ. Τύχωνος - 16 ΙΟΥΝΙΟΥΑπολυτίκιο Αγ. Τύχωνος – 16 ΙΟΥΝΙΟΥ
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Κατηγορίες
Θέματα