Άγιος Βησσαρίων Αρχιεπίσκοπος Λάρισας .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Άγιος Βησσαρίων Αρχιεπίσκοπος Λάρισας

Ο Άγιος Βησσαρίων Αρχιεπίσκοπος Λάρισας γιορτάζει στις 15 Σεπτεμβρίου.

Γράφει: E Α
Άγιος Βησσαρίων Αρχιεπίσκοπος Λάρισας

Άγιος Βησσαρίων Αρχιεπίσκοπος Λάρισας. Βίος

Ο Άγιος Βησσαρίων γεννήθηκε περί το 1500μ.Χ. Καταγόταν από το χωριό Μεγάλες Πύλες ή Πόρτες στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας. Οι γονείς του ήταν ορθόδοξοι και όταν ο Άγιος Βησσαρίων έγινε 10 χρονών αποφάσισε ότι ήθελε να γίνει μοναχός. Πήγε στον Μητροπολίτη Λάρισας Μάρκο και πέρασε κανονικά τους βαθμούς της ιεροσύνης: Αναγνώστης, Υποδιάκονος, Διάκονος και Ιερέας.

Έπειτα ο Άγιος Βησσαρίων χειροτονήθηκε Επίσκοπος Δομενίκου και Ελασσώνος, αλλά ο λαός δεν τον δέχθηκε και σε συνεννόηση με τον Πατριάρχη Θεόληπτο ορίστηκε Επίσκοπος κάποιος Νεόφυτος. Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης αναφέρει στον βίο του Αγίου Βησσαρίωνος ότι ο Νεόφυτος βρέθηκε μετά θάνατο να είναι άλυτο το σώμα του και περιγράφει τον Πατριάρχη Θεόληπτο ως χρυσόλυπτο.

Ο Άγιος Βησσαρίων απ’ την άλλη, έδειξε ταπείνωση, έμεινε κοντά στον πνευματικό του πατέρα Μητροπολίτη Μάρκο και υπηρετούσε και θεράπευε σωματικά και πνευματικά τους πιστούς Χριστιανούς στην Μητρόπολη της Λάρισας που είχαν ανάγκη βοήθειας.

Μετά από 4 χρόνια χήρεψε η Επισκοπή Σταγών και ο λαός των Σταγών κάλεσε τον Άγιο Βησσαρίων να τους ποιμάνει. Ο Άγιος Βησσαρίων έμεινε εκεί 6 χρόνια και υπέφερε πολλές δοκιμασίες και εξορίες από κάποιον Δομέτιο. Όταν ο Μητροπολίτης Λάρισας Μάρκος αποδήμησε, ο τότε Πατριάρχης Ιερεμίας Β, μετά από αίτηση όλων των κληρικών και των λαϊκών, όρισε νέο Μητροπολίτη Λάρισας τον Βησσαρίωνα.

Ως Μητροπολίτης Λάρισας ο Άγιος Βησσαρίων έκανε μεγάλο έργο: βοηθούσε τους σκλαβωμένους Έλληνες, έκτισε γεφύρια σε ποτάμια, με το γεφύρι στον Αχελώο (επίσης ονομαζόμενο στο παρελθόν Αργυροδίνης και Λευκοπόταμος) να ξεχωρίζει αλλά και το περικαλλές Μοναστήρι του Σωτήρος, που επίσης λεγόταν και Δούσικο με την βοήθεια του Επισκόπου Καππούης και Φαναρίου. Το Μοναστήρι του Σωτήρος το βελτίωσε περισσότερο κάποια χρόνια αργότερα ο ανηψιός του Αγίου, Αρχιερέας Νεόφυτος.

  Αγίες Τεσσαράκοντα Παρθένες Μάρτυρες και Αμμούν ο διδάσκαλος αυτών

Ο Άγιος Βησσαρίων κοιμήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1550. Η αγία κάρα του αναβλύζει μύρο και πραγματοποίησε πολλά θαύματα και θεραπείες αρρώστων, ειδικά μάλιστα όσους έπασχαν από πανώλη και λοιμική.

Εορτή του Αγίου Βησσαρίωνος Αρχιεπισκόπου Λαρίσης

Τη μνήμη του Αγίου Βησσαρίωνος Αρχιεπισκόπου Λαρίσης τιμούμε στις 15 Σεπτεμβρίου.

Απολυτίκιο του Αγίου Βησσαρίωνος Αρχιεπισκόπου Λαρίσης

Της Πύλης το βλάστημα, της Θεσσαλίας φωστήρ, της Τρίκκης το σέμνωμα και των θαυμάτων πηγή, εδείχθης τρισόλβιε. Πάσαν δοκιμασίαν εν Χριστώ υπομείνας, δόξῃ ηγλαϊσμένος σύν αγγέλοις αγάλλῃ. Άγιε Βησσαρίων πανάριστε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.

Έτερο απολυτίκιο του Αγίου Βησσαρίωνος Αρχιεπισκόπου Λαρίσης

Τον ποιμένα Λαρίσης και Τρικκαίων τον έφορον, τον θαυματουργόν Ιεράρχην, του Χριστού Βησσαρίωνα, τιμήσωμεν εν ύμνοις οι πιστοί· ιάσεις γαρ πηγάζει δαψιλείς, και λυτρούται νοσημάτων φθοροποιών τους ευσεβώς κραυγάζοντας. Δόξα τω σε δοξάσαντι λαμπρώς, δόξα τω σε θαυματώσαντι, δόξα τω ενεργούντι δια σου πάσιν ιάματα.

Α.Α.

Απολυτίκιο Αγ. Βησσαρίων Αρχιεπισκόπου Λαρίσης - 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥΑπολυτίκιο Αγ. Βησσαρίων Αρχιεπισκόπου Λαρίσης – 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.