
Άγιος Βλάσιος ο επίσκοπος Σεβαστείας. Βίος
Ο Άγιος Βλάσιος ήταν επίσκοπος Σεβαστείας περί το 315, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Λικίνιος.
Ήταν γνωστός για την ευσέβειά του και τη φιλανθρωπία του. Είχε επάξια κερδίσει την αγάπη των συμπολιτών του, καθώς ο βίος του ήταν όμοιος με εκείνον του Δίκαιου Ιώβ, όντας «άμεμπτος, δίκαιος, θεοσεβής, που απείχε από κάθε πονηρό πράγμα». Ο Άγιος Βλάσιος, εκτός από τη βαθιά του πίστη, ήταν και έμπειρος ιατρός, γεγονός που τον έκανε ακόμα πιο αγαπητό στον λαό. Χάρη στις αρετές του και τη φήμη του ως ιατρού, εξελέγη επίσκοπος Σεβαστείας.
Ο Άγιος Βλάσιος ως Επίσκοπος και Ασκητής
Ως επίσκοπος, ο Άγιος Βλάσιος φρόντιζε το ποίμνιό του με αγάπη και αφοσίωση. Κατά τον Μεγάλο Διωγμό, επέδειξε σθένος και ενθάρρυνε τους χριστιανούς μάρτυρες να παραμείνουν πιστοί στον Χριστό. Επισκέφθηκε τον Άγιο Ευστράτιο στη φυλακή, λίγο πριν το μαρτύριό του, και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία για εκείνον, δείχνοντας έτσι την αλληλεγγύη και την πνευματική του φροντίδα. Μετά το μαρτύριο των Αγίων Πέντε Μαρτύρων, ο Άγιος Βλάσιος περισυνέλεξε τα λείψανά τους και τα παρέδωσε στους πιστούς για προσκύνηση.
Αργότερα, αποσύρθηκε στο όρος Αργαίος, όπου βρήκε καταφύγιο σε ένα σπήλαιο. Εκεί, αφιερώθηκε στην προσευχή και την άσκηση, επιδιώκοντας την πνευματική τελείωση. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα άγρια ζώα, όπως λιοντάρια, τίγρεις, αρκούδες και λύκοι, έρχονταν στο σπήλαιο και ημερεύονταν κοντά του, περιμένοντας ειρηνικά την ευλογία του. Λέγεται, μάλιστα, ότι ζητούσαν και τη θεραπεία των παθημάτων τους. Η παρουσία των άγριων ζώων γύρω του αναδεικνύει την αγιότητα και την ειρηνευτική επίδραση του Αγίου.
Η Σύλληψη και τα Βασανιστήρια του Αγίου Βλασίου
Επί βασιλείας του αυτοκράτορα Λικινίου, ο Αγρικόλαος, διοικητής της Καππαδοκίας, έφθασε στη Σεβάστεια με σκοπό να συλλάβει τους χριστιανούς. Οι στρατιώτες του, καθώς έψαχναν για άγρια θηρία για να χρησιμοποιηθούν σε μονομαχίες στο αμφιθέατρο, έφτασαν στο σπήλαιο του Αγίου Βλασίου και είδαν το πλήθος των άγριων ζώων να συνυπάρχει ειρηνικά μαζί του. Ο διοικητής διέταξε αμέσως τη σύλληψή του. Ο Άγιος Βλάσιος, έχοντας λάβει γνώση για την άφιξή τους μέσω ενός οράματος, τους υποδέχτηκε με πραότητα και τους ακολούθησε χωρίς να προβάλει καμία αντίσταση.
Κατά τη διάρκεια της πορείας προς τη Σεβάστεια, πολλοί ειδωλολάτρες μεταστράφηκαν στον χριστιανισμό, θαυμάζοντας τη γαλήνη και την αγιότητα του Αγίου. Μάλιστα, ασθενείς και άρρωστα ζώα θεραπεύτηκαν στο πέρασμά του. Μια γυναίκα, με δάκρυα στα μάτια, του παρουσίασε το παιδί της, που είχε πεθάνει από ασφυξία επειδή κατάπιε ένα ψαροκόκαλο. Ο Άγιος Βλάσιος έβαλε το χέρι του στον λαιμό του παιδιού, προσευχήθηκε, και το παιδί επανήλθε στη ζωή.
Φθάνοντας στη Σεβάστεια, ο Άγιος Βλάσιος οδηγήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου, όπου ομολόγησε με θάρρος την πίστη του στον Χριστό και καταδίκασε τη ματαιότητα της λατρείας των ειδώλων. Ο Αγρικόλαος διέταξε να τον ραβδίσουν και στη συνέχεια τον φυλάκισαν. Ο Άγιος, παρά τα βασανιστήρια, δεν υπέκυψε και δήλωσε: «Δεν φοβάμαι τους πόνους γιατί αποβλέπω στα μελλοντικά αγαθά». Επτά γυναίκες που ακολουθούσαν τον Άγιο συνελήφθησαν, επειδή μάζευαν το αίμα του, σαν να ήταν το πολυτιμότερο άρωμα. Αυτές, αφού υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια, τελικά αποκεφαλίστηκαν επειδή δεν αρνήθηκαν την πίστη τους.
Ο Άγιος Βλάσιος ο επίσκοπος Σεβαστείας ομολόγησε με θάρρος την πίστη του στον Χριστό. Τον έδειραν με ραβδιά, τον κρέμασαν και τον χτυπούσαν μέχρι να σχιστούν οι σάρκες του.
Στη συνέχεια ο Αγρικόλαος έδωσε διαταγή να τον φυλακίσουν. Καθ’ οδόν προς τη φυλακή, επτά γυναίκες που τον είδαν πίστεψαν στον Χριστό. Οι φύλακες τις αποκεφάλισαν κι έτσι πήραν τον στέφανο του μαρτυρίου.
Έριξαν τον Άγιο Βλάσιο στον βυθό της λίμνης που υπήρχε στην περιοχή, αλλά δύο άγγελοι Κυρίου τον έβγαλαν σώο στη στεριά. Τότε τον αποκεφάλισαν και έτσι ο Άγιος Βλάσιος ο επίσκοπος Σεβαστείας έλαβε τον στέφανο του μαρτυρίου.
Ο Άγιος Βλάσιος θεωρείται ότι ήταν ο επίτροπος στην έγγραφη διαθήκη του Αγίου Ευστρατίου. Μάλιστα, σε ένα παλαιό πανί βρέθηκε εικονισμένος ο Άγιος Βλάσιος να στέκεται ανάμεσα στους πέντε Μάρτυρες, δίπλα στον Άγιο Ευστράτιο, και να δέχεται από τα χέρια του το χαρτί της διαθήκης. Στη διαθήκη ήταν καταγεγραμμένα με λεπτομέρειες το Μαρτύριο των Αγίων Πέντε Μαρτύρων.
Άγιος Βλάσιος ο επίσκοπος Σεβαστείας. Γιορτή
Τη μνήμη του Αγίου Βλασίου του επισκόπου Σεβαστείας τιμούμε στις 11 Φεβρουαρίου.
Άγιος Βλάσιος ο επίσκοπος Σεβαστείας. Απολυτίκιο
Φερωνύμως βλαστήσας, ως δένδρον εύκαρπον, ιεράρχα Κυρίου Βλάσιε ένδοξε, μαρτυρίου τους καρπούς κόσμω προήγαγες και θαυμάτων δωρεάς αναβλύζεις δαψιλώς, ως θείος ιερομάρτυς τοις καταφεύγουσι πάτερ τη αντιλήψει της πρεσβείας σου.
Άγιος Βλάσιος ο επίσκοπος Σεβαστείας. Έτερο απολυτίκιο
Και τρόπων μέτοχος, και θρόνων διάδοχος, των Αποστόλων γενόμενος, την πράξιν εύρες θεόπνευστε, εις θεωρίας επίβασιν· δια τούτο τον λόγον της αληθείας ορθοτομών, και τη πίστει ενήθλησας μέχρις αίματος, Ιερομάρτυς Βλάσιε· πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.
