Απόστολος Παύλος .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Απόστολος Παύλος

Ο Άγιος Παύλος ο Απόστολος τιμάται στις 29 Ιουνίου.

Γράφει: E Α
Απόστολος Παύλος
Απόστολος ΠαύλοςΑπόστολος Παύλος

Απόστολος Παύλος. Βίος.

Ο Απόστολος Παύλος γεννήθηκε στην Ταρσό της Κιλικίας και ήταν μαθητής του σοφού νομοδιδάσκαλου Γαμαλιήλ και το όνομά του ήταν Σαούλ. Ο Σαούλ ήταν Φαρισαίος και γιος Φαρισαίου, λάτρης της παράδοσης και αυστηρός διώκτης των Χριστιανών.

Ο, μετέπειτα, Απόστολος Παύλος ανήκε στην φυλή του Βενιαμίν, είχε σπουδάσει νομικά και ελληνική φιλοσοφία και ήταν Ρωμαίος πολίτης. Το 36μΧ, κατευθυνόταν προς τη Δαμασκό κουβαλώντας γράμματα του Αρχιερέα με οδηγίες να συλλάβει όλους τους Χριστιανούς και να τους μεταφέρει σιδηροδέσμιους στην Ιερουσαλήμ. Δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι ο ίδιος, ο μεγαλύτερος διώκτης των Χριστιανών, θα γίνει και ο ίδιος Χριστιανός και μάλιστα ένα από τα σημαντικότερα όργανα στο σχέδιο του Θεού.

Ένα ζωηρό φως σαν αστραπή τον τύφλωσε και τον έριξε από το άλογό του. Άκουσε μια φωνή που δεν μπορεί να ήταν ανθρώπου: “Σαούλ, Σαούλ, τι με διώκεις;” Τα μάτια του είχαν τυφλωθεί, αλλά η καρδιά του που ήταν αγαθή, μετανόησε και ενώ έκανε την επόμενη ερώτηση, είχε ήδη καταλάβει. “Τις ει, Κύριε;” Ποιος είσαι Κύριε, ρώτησε ο Παύλος, και έλαβε την απάντηση που θα του άλλαζε τη ζωή. “Εγώ είμαι ο Ιησούς, τον οποίον συ διώκεις, και είναι ανόητον και λυπηρόν να κτυπάς εις τα κέντρα”. Μην κλωτσάς καρφιά Παύλε!

Έφτασε στη Δαμασκό υποβασταζόμενος και εκεί συνάντησε τον Απόστολο Ανανία. Ο Ανανίας του έκανε κατήχησε και τον βάπτισε Παύλο. Παύλος ο Απόστολος τον Εθνών!

Ο Απόστολος Παύλος γνωρίζοντας την πλάνη στην οποία είχε πέσει, έτρεχε με θερμή πίστη στις Συναγωγές των Ιουδαίων και κήρυττε τον Σωτήρα Χριστό ως Υιό Θεού! Έγραψε 14 επιστολές, τις οποίες ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ερμηνεύει σε 250 ομιλίες! Ταξίδεψε σε Δύση και Ανατολή και κήρυξε τον Χριστό σε Ειδωλολάτρες και Ιουδαίους. Τέλος παρέδωσε τη ψυχή του στον Σωτήρα μας Χριστό μαρτυρικά, μετά από πολλά βασανιστήρια όταν ο Αυτοκράτωρ Νέρων διέταξε τον αποκεφαλισμό του.

E.A.

Απόστολος Παύλος. Γιορτή.

Ο Απόστολος Πέτρος και ο Απόστολος Παύλος τιμούνται από την Εκκλησία μας στις 29 Ιουνίου.

Απόστολος Παύλος. Απολυτίκιο.

Οι των Αποστόλων πρωτόθρονοι, και της Οικουμένης διδάσκαλοι, τω Δεσπότη των όλων πρεσβεύσατε, ειρήνην τη οικουμένη δωρήσασθαι, και ταις ψυχαίς ημών το μέγα έλεος.

Απολυτίκιο Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου - 29 ΙΟΥΝΙΟΥΑπολυτίκιο Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου – 29 ΙΟΥΝΙΟΥ

Απόστολος Παύλος. Ποίημα του Ελισαίου Καπαδόπουλου.

Απόστολος των εθνών.
Πίστεψε στην παγκοσμιότητα
της διδασκαλίας του Ιησού.
Δίδαξε πενθών
με ακεραιότητα
βεβαιότητα πιστού.

Διώκτης
των Χριστιανών
ως Φαρισαίος.
Δότης
ψυχής για των ηθών
τη στήριξη. Σπουδαίος.

Στο δρόμο προς τη Δαμασκό
ο Χριστός του αποκαλύπτεται.
Μεταστροφή, γονυκλισία.
Πράγμα θαυμαστό:
Χριστιανός βαφτίζεται
εισέρχεται στην Εκκλησία.

Ο Θείος Παύλος
διδάσκει, φυλακίζεται
θα μαρτυρήσει.
Κανένας φαύλος
στ’ όνομά του δεν ορκίζεται
κανείς δεν θ’ αμαρτήσει!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.