Η Κιβωτός του Κόσμου, οι δοκιμασίες του Ιώβ και τα Χριστούγεννα .: Πίστη .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Η Κιβωτός του Κόσμου, οι δοκιμασίες του Ιώβ και τα Χριστούγεννα

O π Ευάγγελος Παπανικολάου μιλάει στο δημοσιογράφο Αλέξανδρο Ν. Στεφανόπουλο για την Κιβωτό του Κόσμου, τα πάθη του Ιώβ και για τα Χριστούγεννα

Γράφει: Team Matia Gr

Πατέρα Ευάγγελε, καταρχήν σας ευχαριστώ πάρα πολύ που αφιερώνετε χρόνο, από τον πολύτιμο χρόνο σας, για να μιλήσουμε με στόχο την οικοδομή του κόσμου, του λαού, του ποιμνίου, του Θεού.

Έχω πολλές ερωτήσεις να καταθέσω ενώπιον σας γιατί είστε όντως ποταμός με φώτιση ψυχική.

Είναι τιμή μου που κάνουμε αυτή τη συζήτηση, συνέντευξη, αλλά θα μου επιτρέψετε να δώσω το λόγο σε εσάς.

Δεν έχω κάποια ειδική ερώτηση γιατί ολόκληρος είστε μία ερώτηση και μία απάντηση. Τα κηρύγματα σας, ο λόγος σας, η ουσία, η πνευματική που εκπέμπεται με εμένα με πάει πίσω στα νεανικά και φοιτητικά μου χρόνια και ξέρετε τι εννοώ.

Λοιπόν, σας ακούω πρώτος εγώ να ωφελήθω και να μπορέσω να απαλύνω ό,τι έχω μέσα μου και εν όπιστον ημέρα μου.

Σε ευχαριστώ Αλέξανδρε που Είσαι ένας άνθρωπος που ήθελες να ακούσεις από μένα δύο λόγια και τα οποία δίνω μόνο για σένα έχεις τη δημοσιογραφική ιδιότητα και πάρα πολύ σημαντικό αυτό για μένα, διότι πραγματικά από πολύ καιρό ήθελα να βρω έναν δημοσιογράφο να μου εμπνέει εμπιστοσύνη για να πω δύο λόγια για όλα αυτά που γίνονται στη σημερινή εποχή.

Και θέλω να δώσω το στίγμα μας.

Βρισκόμαστε σε αυτό το ταλαιπωρημένο σπίτι μου, το οποίο δεν είναι δικό μου.

Το σπίτι μας είναι κτισμένο σε προσφυγικό οικόπεδο που το έδωσε η πολιτεία στους προπάπους της πρεσβυτέρς μου και κτίστη με πολύ υδρότα, κατοικούν τρεις οικογένειες στους τρεις ορόφους αυτούς.

Εγώ έχω τον τελευταίο οροφο, όπου όπως γνωρίζουν και αυτοί, Έχω και δύο παιδιά από την Κιβωτό τα οποία πήρα σε μια κατάσταση που περιγράφει πάρα πολύ καλά ένας κύριος ο οποίος ας έρχεται η συγχώρεση του Θεού γιατί την άλλη μέρα το παιδί δεν μπορούσε να πάει στο σχολείο γιατί όταν πήγε στο σχολείο με αυτά που είχε ακούσει ο κόσμος από την εκπομπή του το παιδί υπέστη αυτή την κλασική ερώτηση Πα! Είσαι υιοθετημένος! Να είσαι καλά άνθρωπέ μου που το έκανες αυτό! ευλογημένοι να είστε όλοι σας και όχι μόνο για αυτό το παιδί και για άλλα παιδιά εν πάση πλήττως ας είδε επειδή λοιπόν δεν είχα εμπιστοσύνη και επειδή ακόμα μέχρι σήμερα τώρα που σας δίνονται σε γάμπτεψη όπως ξέρετε απέξω είναι οι δημοσιογράφοι δεν είναι είναι σε περίοδο που απέξω ήταν οι δημοσιογράφοι να παίξουν λοιπόν παρόλα αυτά εγώ θέλεις σας ένα δημοσιογράφο ο οποίος έχει τη δυνατότητα και στο εξωτερικό και παντού να πει κάποια πράγματα.

Δεν θα σας μιλήσω για τη συμόχη, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι εγώ χρησιμοποιώ τα βιβλία της Εκκλησίας.

Έρχονται τα Χριστούγεννα.

Υπάρχει ένας άνθρωπος όπως έχουμε εμείς τον Παπαδιαμάντη που έχει γράψει πολλά και ωραία Χριστουγεννιάτικα διηγήματα, υπάρχει ένας άνθρωπος στη Ρωσία όπου λεγότανε Θεόδωρος Ντοστογιεύσκη, ο οποίος έχει μιλήσει πάρα πολύ ωραία για αυτές τις γιορτές.

Τρεις-τέσσερις ομιλίες που θα κάνω και μάλιστα καλεσμένος του μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών, ο οποίος έστελνε ειδικό έγγραφο στη Μητροπολίτη μου και έλαβε την απάντηση από τον επισκοπό μου, τον Γρηγόριο Καμερούν, ο οποίος με στηρίζει, με βοηθάει, με κατευθύνει.

Έχω την ευλογία του για οτιδήποτε κάνω, όπως και του οικείου επισκόπου στην οποία περιοχή βρίσκομαι, λοιπόν έχω την ευλογία, ο Αρχιεπίσκοπος λοιπόν μου έχει δώσει ευλογία να μεταβώ σε διάφορα μέρη των Αθηνών και να κάνω κάποιες ομιλίες για τα Χριστούγεννα.

Σε όλα θα χρησιμοποιηθεί η Παλαιά Διαθήκη και θα χρησιμοποιηθεί και Ντοστογιέφσκι.

Είναι πολύ επίκαιρος και πολύ κατάλληλος.

Η αλήθεια είναι ότι δεν ήθελα να σου δώσω συνέντευξη αδερφέ μου Αλέξανδρε, Δεν ήθελα γιατί, διότι άκουσα ότι σε μία σου ξέρω ότι ήταν συνέδεξε, πολλή τελεσπάντε κάλης, Μπορεί και δύο, μπορεί και τρεις, Μπορεί και δύο και τρεις, ομιλήσατε με άσχημο τρόπο για τον πατέρα της Εκκλησίας μας που είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Σκληρό τρόπο.

Με σκληρό τρόπο ομιλήσατε, ναι δεν είναι σωστό αυτό αδερφέ μου που έκανες.

Δεν ξέρω Αρχιεπίσκοπος, Ποια βασκανία, δεν ξέρω τι έπαθε ο άνθρωπος και από μέσα μια τηλεόραση είπε αυτά, δεν πειράζει όμως, είναι πατέρας μας ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο Αρχιεπίσκοπος σκεπάζει την Εκκλησία, έχει προσπαθεί μέσα σε αφάνταζες αντικσοότητες να περάσει το καράβι της Εκκλησίας, να εξασφαλίσει στους ιερείς το ψωμί τους, βέβαια.

Και θα πρέπει να προσέχεις τη γλώσσα σου.

Εγώ η αλήθεια είναι ότι δεν ήθελα να στο δώσω, αλλά επειδή ομολόγησες ότι ομολόγησες με σκληρή γλώσσα, ομιλήσες για τον Αρχιεπίσκοπο, άντε λέω ας τον συγχωρέσεις, αλλά εγώ να ξέρεις βάζω μετάνοια για την πάρτη σου στον Αρχιεπίσκοπο, διότι ομιλήσες με μια πολύ σκληρή γλώσσα.

Τελείωσε αυτό.

Προχωρούμε παρακάτω.

Τα υπόλοιπα η Εκκλησία έχει τους, Εγώ έχω εδώ το Σύνδερμα των Ιερών Κανόνων, εδώ το έχω το βιβλίο.

Και ένα μήμπορ το έχω εδώ δίπλα.

Έχω το Σύνδερμα των Ιερών Κανόνων και λένε οι κανόνες της εκκλησίας πως αντιμετωπίζουμε τα θέματα.

Τέλος πάντων προχωράμε τώρα στο θέμα μας.

Ότως το γεύσκι πρέπει να καταλάβουν οι χριστιανοί ότι τα Χριστούγεννα με τη Μεγάλη Παρασκευή είναι αλληλέγετα.

Γιατί ο Χριστός όταν γεννήθηκε ήτανε νύχτα.

Ο Χριστός όταν πέθανε έβλει ο ήλιος.

Ήτανε νύχτα.

Ο Χριστός όταν τον θάψανε τον βάλανε σε μια σπηλιά σε ένα σκαμένο λίμνο μέσα, σε μία σπηλιά.

Άρα, και ο Χριστός όταν γεννήθηκε γεννήθηκε μέσα σε ένα σπήλεο.

Το Χριστός όταν γεννήθηκε τον βάλανε σε μια φάτνη.

Μέσα στη σπηλιά λοιπόν τους σταυρώς της Aquimis που θαύσαν τον Χριστό υπήρχε ένα σαν είδος φάκνη, δηλαδή ένα μάρμαρο ένα αυτό, ένα σπρόλιθος και εγώ κοίτα και πάνω εκεί βάλουν το σώμα.

Δηλαδή φάκνη στο ένα, φάκνη στο άλλο, σπηλιά στο ένα, σπηλιά στο άλλο, σκοτάδι στο ένα, σκοτάδι στο άλλο.

Δεν μου λέτε τι έφεραν οι μάγοι όταν πήγαν στον Χριστό.

Τι πήγανε χρυσόν και λίμανον και σμύρνα.

Σμύρνα χρησιμοποιήθηκαν ήρθε άνθρωπος πλούσιος όνομα Ιωσήφ και ιτίσαντο το σώμα και τι ενεκτύνηξε και έφερε τι έφερε τη Σμύρνα.

Η Παναγία επρόσθεσε στη Σμύρνα που έφερε αυτός και την Αλόη, επρόσθεσε και τη Σμύρνα που είχε από τους μάγους.

Εκράτησε ο λίγον και βρίσκεται αυτό διευλογία μας εις την Ιερά Μονή του Αγίου Παύλου.

Χαιρετώ το γέροντα Παρθένιο, του φιλάω το χέρι του γέροντα Παρθένιου.

Για μένα αυτός ο παππούς που κάθεται εκεί πάνω στον Άγιον Όρος είναι μια σκέπη για όλη την Ορθοδοξία.

Την ευχή του και γέροντα αν μπορέσω θα φύγω μονοήμερο και θα φτάσω στον Άγιον Όρος να σου φιλήσω το χέρι και να ξαναγυρίσω πάλι στην Αθήνα.

Απλώς οι περιστάσεις με κρατάνε στην Αθήνα διότι χρειάζονται άνθρωποι τη στήριξή μου από το φαγητό μέχρι το νερό μέχρι τη διαμονή μέχρι τα σεντόνια μέχρι τα κρεμπάτια μέχρι τους πνίες και τα ρούχα και τα σκουτιά.

Και τις πληγές και την ίαση των πληγών.

Και τις πληγές και την ίαση των πληγών.

Υπάρχουν άνθρωποι.

Θα πάμε μαζί να επισκεδούμε τέτοιους ανθρώπους κύριε Αλέξανδρε μου να δει ο κόσμος ότι δεν υπάρχει αυτό το πνεύμα των Χριστουγέννων φαγητό, νερό, βόλτες, δορτσεβίτα, στολίδια και ψεχτοστολίδια.

Λοιπόν, ξαναγυρίζουμε στη Μεγάλη Παρασκευή και στη γέννα του Χριστού.

Δε μου λέτε, στη γέννα του Χριστού ο άνδρας πως λεγότανε, αυτός που δεν ήταν άνδρας της Θεοτόκου, αλλά αυτός που σ’ άρθρε λεγότανε Ιωσήφ.

Πως λεγότανε αυτός που πήρε το σώμα του Χριστού, Ιωσήφ ο Αποαριμαρθέως, μέχρι και τα ονόματα είναι τα ίδια.

Δε μου λέτε στο Χριστό, στο Χριστό, στο Χριστό όταν ήταν μέσα στη φάκνη ποιήσανε ποιοι ήταν οι πρώτοι, οι ποιμένες ήταν οι πρώτοι.

Κάποιοι φτωχόπαιδα που τέσσερις η ώρα τη νύχτα βόσκαν τα πρόβατα και πήγαν οι αγγέλοι και τους λένε πηγαίντε ρε ποιο πέρα, να δείτε διήλθετε, διέθετε εις το πέρα και θα δείτε ποιο θα δείτε λέει, το Υιό του Θεού και τι σημείο, τι σημείο, ένα μωρό εσπαργανομένο εις τη φάκνη.

Δε μου λέτε όταν το παιδί γεννήθηκε που τον τύλιξε η μάνα του στα σπάργανα.

Όταν ο Χριστός στάθηκε που τον στήριξαν οι Άγιοι, ο Ιωσήφ, ο Νικόδημος, ο Ιωάννης, οι γυναίκες αυτές, μόνο της Παναγίας Πρωτοστατούσης.

Όπως το Χριστό δεν τον κράτησε κανείς παρά μόνο η Θεοτόκος εις τους αγνούς λαγόνους της, έτσι και όταν τον κατεβάσανε το σταυρό, έβαλε το κεφάλι του στα λαγόνια της η Παναγία, διότι είναι η μόνη που είχε δικαίωμα να πιάσει το άχραντο σώμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, διότι είναι η μόνη αϊπαρθενός.

Και το χαρίζος αυτόν, γι’ αυτό με πιάζει, γι’ αυτό δεν με φαίνεται, το χαρίζος αυτόν που πριν έναν χρόνο τόλμησε να πει κάτι για την αϊπαρθενία της Θεοτόκου, βέβαια εξαφανίστηκε και αυτό που βάζετε και λέτε, Πού είστε ρε Δεσποτάδες, δεν έχει καμία σχέση με τα εμβόλια, ψεύτες και υποκριτές.

Αρκειδή και την ομιλία μου όλη είναι, πού είστε επίσκοποι της Εκκλησίας, να τον πιάσετε αυτόν, να τον αφορήσετε, δεν ξέρω τι να κάνετε, που εξοστόμησε και υπονόησε για τη Θεοτόκο.

Γι’ αυτό το είπα.

Και το παίρνετε και το συνδέετε με άλλα κομματάκια, όπως θα κάνετε και σ’ αυτό, αλλά δεν σας επιτρέπω.

Κύριε Αλέξανδρε αυτή τη συνέντευξη τη δίνω μόνο σε εσάς και σας παρακαλώ θα με προστατέψετε σε περίπτωση που δείτε να την κόβουνε, να την ενόμουνε να βγάλουν αυτά που θέλουνε θα την προστατέψετε και θα κάνετε το παν και σας επιτρέπω να ζητήσετε και αστικά δικαιώματα.

Εντάξει δεν θα κάνουν αυτοί ό,τι θέλουν πια.

Δόξα σοι ο Θεός τους αγαπώ, τους έχομαι, τους μνημονεύουμε, λειτουργώ και τους μνημονεύω είναι από κάτω από το σπίτι μου και εγώ σηκώνω τα χέρια μου στον Θεό και λέω Κύριε Ιησού Χριστέ δώσ’ την οικογένειά Του σε ευλογία.

Δεν πειράζει Κύριε Ιησού Χριστέ, αλλά να ξέρουν ότι έχω βάλει μπροστά Τον πνευματικό νόμο.

Μπήκε ο πνευματικός νόμος άρχισε να δουλεύει για όλους.

Για όλους.

Λοιπόν, είμαστε ακόμα, τι κάνανε, τι κάνανε, τι κάνανε.

Άγγελοι ήρθαν και είπανε το δόξα η γυψίστης Θεώ πάνω στη γέννηση του Χριστού.

Και άγγελος εκάθισε επί το λίθο και είπε μη κλαίετε, χαίρετε, χαίρετε, Χριστός Ανέστη.

Άρα βλέπετε ότι αυτή η γιορτή είναι ενωμένη τι να την κάνω τη Γένα άμα δεν ήταν η Ανάσταση.

Έχουνε μείνει όλοι οι κοσμικοί στη Γένα, όλοι οι δημοσιογράφοι είναι στη Γένα.

Και τι έγινε και ο Μωάμεθ γεννήθηκε Και τι έγινε και ο Ματς γεννήθηκε.

Και τι έγινε και ο Κολοκοτρώνης γεννήθηκε.

Και και ο Μωυσής γεννήθηκε.

Να πάμε παρακάτω.

Και τι έγινε, τι έγινε.

Ένας μόνο γεννήθηκε χωρίς ηδονή και πέθανε με οδύνη και γέννησε την όντως ηδονή που είναι η Ανάστασης.

Παναγία μου δεν υπάρχει μεγαλύτερο γεγονός από αυτό.

Και αυτό αρχίζει από την ημέρα της γεννήσεως του Χριστού.

Γι’ αυτό αν δείτε ταυτίζεται η Μεγάλη Παρασκευή με τη γέννηση του Χριστού.

Ο λοιπόν ο Ντοστογεύσκη, ο πατέρας του και γι’ αυτό να σας πω κάτι, δεν με ενδιαφέρετε όσοι δεν εκκλησιάζεστε, δεν εξομολογείστε, δεν κοινωνάτε, δεν με ενδιαφέρετε, καλά κάνετε, είστε ελεύθεροι να κάνετε ό,τι θέλετε, δεν θα καταπιέσετε εμένα και τον υπόλοιπο από του λαού που θέλει να τα κάνει αυτά και να μην σας δίνει καμία υπόλοιψη, καλά κάνει και να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο οι άνθρωποι και να κλείσουν τις τηλεοράσεις.

Εγώ το φωνάζω χρόνια, το καντείω ότι το πήρα.

Κλείστε τις τηλεοράσεις.

Ό,τι σας λένε το 1 δέκατο είναι αλήθεια και 9 δέκατο μπορεί να είναι ψέματα.

Τι σημαίνει αυτό.

Θα φας ψωμί και θα έχει διοικητήριο μέσα.

Τι σημαίνει μπορεί να είσαι ψωμί και να σου έχουν βάλει διοικητήριο.

Γι’ αυτό δεν έχετε άλλο τρόπο να αντιμετωπίσετε ως των πραγμάτων, κλείσετε τις τηλεοράσεις.

Αυτή είναι η απόψη με εμένα.

Δημοκρατία έχουμε, μπορούμε να εκθέτουμε τις θέσεις μας.

Ο Ντοστογεύσης, λοιπόν, την Μεγάλη Δευτέρα, ο πατέρας του το πήρε και το πήγε στην Εκκλησία και ήταν στην προοικιασμένη και εκεί που ήταν στην προοικιασμένη κατεβαίνει ένας διάβολος μεγάλος, ανοίγει ένα πολύ μεγάλο βιβλίο λέει και αρχίζει και διαβάζει αυτό που θα σας πω.

Ιώτο Ανάγνωσμα.

Είναι πολύ μεγάλο θέμα το περίγνωμα της θεοδηγίας, δηλαδή γιατί ο Θεός κάποιους ανθρώπους τους αφήνει να κάνουν το κακό και δεν λαμβάνουν πάλι τιμωρία, τους αφήνει και κάποιοι άνθρωποι που είναι καλοί, που διακονούν τους ανθρώπους, που διακονούν την Εκκλησία, που διακονούν τα πάντα βάσανα, Άγιος Νεκτάριος, αν ήσασταν την επωδία του Αγίου Νεκταρίου όλοι εσείς, θα τον είκατε, θα ήσασταν από αυτούς που θα τον πηγαίνατε στα δικαστήρια, που θα τον ευρίζατε, που θα του λέγατε, που έχεις τα μπάσταρδα Νεκτάριε, που τα πέταξες, σε ποιο πηγάδι τα πέταξες, εσείς θα σας θάλουν.

Εσείς όλοι.

Εγώ πάντως δεν θα ήμουνα, το ξέρετε αυτό.

Και το βλέπω ότι δεν θα ήμουνα γιατί δεν είμαι.

Εσείς όλη αυτή τη δουλειά θα κάνατε.

Και μετά θα πηγαίνετε προς κοινάτεια, μας αρρωστεί και κάνατε παιδί και θα λέτε Αγίε Νεκτάριε σε πω να καλώ βοήθησέ με.

Μα επιτέλους θα ξέρετε τι πιστεύετε.

Ναι γεγονός.

Βέβαια δεν φταίνετε εσείς.

Φταίνετε εσείς.

Εμείς σας έχουμε κατοίκει τους.

Ιωώ το ανάγνωσμα.

Τι είναι τώρα το Ιωώ.

Άνθρωπος της διάβαζε ο Ντοστογιεύσκη Ήτανε σε μια χώρα και το όνομά του ήταν Ιωών.

Τι χαρακτηριστικά είχε.

Αληθινός.

Για προσέξτε, ποιος μπορεί να πει ότι ήταν αληθινός από εσάς και εμένα.

Άμυμτος, δίκαιος, θεοσεβής, απεχόμενος από παντός πομιρού πράγματος.

Και είχε τρεις γιους και επτά, εγέραντο αυτό, επτά ιη και θυγατέρες τρεις.

Είχε δέκα παιδιά, επτά γιους και τρεις θυγατέρες.

Δηλαδή ήταν παντρεμένος, είχε όλες αυτές τις αρετές και είχε τα παιδιά του και είχε βόδια, είχε καρμίνες, είχε ζώα, είχε λεφτά, είχε δηλαδή μια τεράστια Κιβωτό.

Τεράστια Κιβωτό.

Και μια μέρα συνταχθήκαν όλοι οι άγγελοι ενώπιον του κυρίου Σαββάου, του κυρίου ημών Ιησού Χριστού, διότι οι άγγελοι δεν μπορούν να δουν τον Πατέρα ούτε τον Πνεύμα το Άγιο.

Μπορούν οι άγγελοι όμως να ξέρουνε τον άγγελο αυτόν της μεγάλης βουλής άγγελο, ο οποίος συνήθιμε δύο άγγελους και κατέβηκε στον Εβραάμ, εις τύπον της Αγίας Τριάδος, με αυτόν μπορούν να συναρούν λόγο.

Διατί, διότι είναι ο σαρκοθ… αυτός που θα σαρκωθεί, που σαρκώθηκε, άρα ο Χριστός μας κάθεται στη βασιλεία, στο παράδεισο του, στο παράδεισο, όπως είπαμε στο παράδεισο, στη βασιλεία των ουρανών, κάθεται με το σώμα του, έχει ενδοξαστεί το σώμα του και όψε στελισσόν εξεκεντήσατε θα τον δείτε ως άκαφοροντα αυτόν που θα έρθει να κρίνει ζώντας και νεκρούς.

Αυτό αν δεν το πιστεύετε εσείς να ξέρετε το πιστεύουνε μέχρι και οι μουσουλμάνοι.

Άρα υπάρχουν πολλά εκατομμέρια άνθρωποι στον κόσμο που αποδέχονται τη δευτέρα παρουσία και να σας πω και κάτι άλλο μέχρι και οι Εβραοί από το Δανείλ Ξέρουμε πολύ καλά ότι θα έρθει ο παλαιός των ημερών και θα γίνει λευτέρα παρουσία.

Να το ξέρετε αυτό.

Είναι γραμμένα μέσα στις βίβλους.

Άρα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αυτές τις βίβλοι.

Μπορεί να μην έχετε κάποια άλλα εκατομμύρια.

Ναι, αλλά δεν θα απογορεύσετε εμένα να πιστέψω σε αυτά.

Λοιπόν, και τότε πάει ο διάβολος στο Θεό και του λέει Πότε παραγγεύονας του λέει ο Θεός.

Βρε διάβολάκο, από που ήρθες.

Αποκριθείς ο διάβολος το κύριο είπε.

Είπε στον κύριο ο διάβολος.

Περιερθών την γη και περιπατήσα στην Ιπουρανών πάριμι.

Γύρισα όλο τον κόσμο, τα έχω κάνει άνω κάτω.

Άνω κάτω τα έκανα.

Να, να.

Μαλώνουνε, σκοτώνονται, μοιχεύουνε, πορλεύουνε, σφάζουν τα παιδιά τους, βιάζουν τα παιδιά τους.

Τα έχω κάνει, τους έχω κάνει άνω κάτω.

και αφού πήγα σε όλη την Υπουρανόν, πάρει μου, ήρθα κιόλας να πούμε για δυο κουβέντας για να δεις ότι εγώ έχω τη δύναμη.

Εγώ υποστασιάζω το κακό.

Αυτό κάνεις την κουβέντα.

Το λέει ο Θωστογεύς, το αναλύω ο Θωστογεύς και από αυτά θα σας πάρω.

Λέει λοιπόν, του λέει ο διάβολος, περιερθών τη γη και περιπατήσασθα πάρει μου και είπε αυτό ο Κύριος, μπράβο παιδί μου, μπράβο, πρόσχεσαι τη διανοία σου κατά του παιδός μου Ιώβ μήπως πρόσεξες από όλα τα εκατομμύρια των ανθρώπων το παιδί μου το Ιώβ.

Άρα δηλαδή ο Ιώβ που ήτανε αληθινός, άμευτος, δίκαιος, θεασεβής, απεχόμενος παντός πονηρού πράγματος ήτανε λοιπόν κι αυτός ο Ιώβ ήτανε παιδί του Θεού.

Όλοι είσαστε καλεσμένοι να είμαστε παιδιά του Θεού.

όλοι είμαστε καλεσμένοι να είμαστε.

Αλλά για να είμαστε παιδιά του Θεού πρέπει να είμαστε αληθινοί άρα.

Όποιος από εσάς λέει της ψελετάς να ένας σπίτι, να ένας σπίτι που το’χει ο παπάς και τελικά αποδεικνύεται ότι το έχει Κιβωτός να 300 διαμερίσματα που τα έχει ο παπάς και τελικά αποδεικνύεται ότι είναι κιβωτό να ο παππάς που έκανε εκείνο να ο παππάς που έκανε ο κείνο να τα αυτοκίνητα του παπά και τελικά αποδεικνύεται ότι όλα τα αυτοκίνητα είναι στο κήπο.

Το να ο παπάς που έχει σπίτι στη Ραβένα.

Και μετά αφού το φάτε το λάθος και πάτε και βλέπετε και το σπίτι στη Ραβένα και το δείχνετε καλά καλά και ξεφτυλίζάσαστε βρε αφού δεν είμαστε χαζοί.

Μετά καταλαβαίνετε ότι δεν είναι η Ραβένα αλλά είναι μια Ραβένια η οποία είναι μια περιοχή που είναι στην Πίνδοπο εκεί πάνω και ο πατήρ αγόρασε 10 στρέμματα και αυτά τα δέκα στρέμματα που αγόρασε στο όνομά του λες και δεν είχε δικαίωμα να αγοράσει στην Πύρδο δέκα, στην Πύρδο καλέ, δέκα στρέμματα, τα έχει κάνει χρυσιδάνιο στην Κιβωτό, τα έχει αφαιρώσει την Κιβωτό.

Αλλά αυτά θα τα πείτε σε άλυφας, σε άλυφας.

Γιατί, διότι έχετε, λέει άνεδε γύριστε αληθινή.

Άμεμπτη.

Τι άμεμπτη είστε όταν μια ακτινογραφία του δεκαοχτου δεκάξι, την πρόβαλες ότι ήταν του δεκαεννιά και ότι ήταν αποκομμετιασμένος.

Τα ξέχασες.

Τι άμεπτος είσαι, όταν ένας παπάς που είχε ρίξει το σταυρό το δεκάξι στη θάλασσα, το πρόβαλες ότι το είχε δείξει το δεκαεννιά και μετά σας δείξανε τα δοκιματά και το έκανες.

Είσαι άμεπτος.

Νομίζετε τα ξεχνάμε.

Τα θυμόμαστε πολύ καλά.

Άλλο το, Γιατί το έκανες αυτό το πράγμα, άρα δεν είσαι άνεμτος.

Δίκαιος.

Τι σημαίνει δίκαιος.

Δίκαιος σημαίνει αποδίδεις τον κάθε ανθρώπο την αλήθεια του.

Εγώ δεν είχα να είστε και πολύ δίκαιοι το σύστημα.

Και εκτός αυτού να σας πω κάτι άλλο τη δικαιοσύνη η πατρίδα μας την έχει δώσει στους εισαγγελιείς, στους ανθρώπους αυτούς, δεν την έδωσε στο κάθε κανάλι.

Εγώ έτσι νομίζω.

Γι’ αυτό να ξέρετε όταν ήμουν στην Επίδαυρο φέτος και σηκώσανε ένα πανό εναντίον κάποιου ανθρώπου, καλά κάνανε οι άνθρωποι, ήταν τόσο ατέριαστο με το χώρο, πολύ ατέριαστο, που εγώ στεναχωρήθηκα και είπα πες ένα στο εκατομμύριο, ένα στο εκατομμύριο αυτό που γράφει εδώ να μην είναι αλήθεια, ένα στο εκατομμύριο, να μην είναι αλήθεια, Πως θα συμμετάσχω στην Επίδαυρο και θα χτυπάω παλαμάκια σε ένα πράγμα που δεν το ξέρω αφού η δικαιοσύνη προχωράει καλή τη δουλειά της.

Και να σας πω άρα λοιπόν θεοσεβής κανέναν δεν τον είδα στην Εκκλησία ποτέ, ποτέ.

Ούτε να κοινωνά ούτε να έχει δευματικό.

Τώρα μαγικά και ξεματιάσματα να.

Αλλά δεν είδα εγώ τους ανθρώπους που πολεμάνε με λύσατε την υπόθεση να έρχονται στην Εκκλησία.

Άρα από εδώ και πέρα ό,τι θα σας πω είναι μόνο για τους Ορθοδόξους βαπτισμένους χριστιανούς που τιμάνε τη Θεία Εκκλησία μας, που κοινωνούν, που εξομολογούνται και που ξέρουν τον δρόμο της Εκκλησίας.

Θα μου πεις πάτερ μου όλοι αυτοί θα σωθούν.

Όχι, θα σωθούν οι περισσότεροι των ανθρώπων.

Πώς, αφού μπει ο πνευματικός νόμος μπροστά και τους λιώσει ο εαυτός τους, θα αυτοκαθαριστούν και την ώρα που θα βγαίνει η ψυχή θα δούνε την πραγματική αλήθεια.

Και μετά, ότι δεν τα καταφέρουνε αυτοί, θα το αναλάβει η Αγία Εκκλησία.

Εγώ, εσείς το πιστεύετε, εγώ έχω από τον Γέροντά μου εντολή τον πατέρα Τιμόθεο και μνημονεύω τον πιλιμπό.

Ξέρετε τι σημαίνει αυτό.

Άρα τι σημαίνει.

Το μαυροτράγκα που εσείς τον εφάγατε Και μάλλον ο Τράγκας Αγίθια τόσα εκατομμύρια πως τα απέχτησε.

Και τι έγινε τα απέχτησε ο Μαύρος και του τα πήρε και αμέσως.

Ο τρόπος με τον οποίο τα απέχτησε τρουπ τα ρουφήξαν.

Έτσι θα πάνε όλα.

Ό,τι έχει ανεμομαζώματα, ανεμοσκορπίσματα.

Τέλειωσε αυτό.

Να το ξέρετε.

Πάμε παρακάτω.

Λέει λοιπόν πρόσεξε λέει το παιδάκι μου τον Ιώβ.

Ναι λέει η κυρία, τον πρόσεξα έτσι λέει ο Θεός, καφιέμαι για τον Υιώ.

Καφιέμαι, είναι άνθρωπος του λέει, άνθρωπος όμως ε δεν Θεός, είναι άγγελος.

Είναι άμεπτος κατά το ανθρώπινο, είναι αληθινός κατά το ανθρώπινο, είναι θεοσεβής κατά το ανθρώπινο, απεχόμενος από παντός πονηρού πράγματος.

Και τότε λέει ο διάβολος το Θεό, Μπά που λέει μήπως τσάμπα σε εσένα το Υιό.

Μήπως ο πατήρ Αντώνιος ήρθε ο σεβίης τσάμπα.

Μια χαρά τον έχεις.

Όλη μέρα παλωμάκια του χτυπάνε.

Όλη μέρα.

Να το ένα κανάλι, να το άλλο κανάλι.

Να σας πω.

Έχετε καταλάβει ότι ο πατήρ Αντώνιος του έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ένα από τα μεγαλύτερα βραβεία που υπάρχει.

Ξέρετε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει ειδική ρήτρα που λέει ότι ανθρώπους που έχουμε βραβεύσει χρειάζονται ειδική μεταχείριση.

Που είναι η ειδική σας μεταχείριση.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο όπως τα νομίζετε εσείς.

Ξέρετε ότι πριν λίγο ήτανε να πάρει αυτό το βραβείο του, το μεγαλύτερο βραβείο της χώρας νομίζω και τα λοιπά και τώρα θα σταματήσει.

Αλλά το βραβείο για να το το δώσουμε έχουν κάνει κάποιες έρευνες, πάρα πολλά.

Δεν είναι έτσι.

άνθρωπο καταξιωμένο εσείς με μία κατηγορία, δύο, τρεις και δύο από κάποιους που δεν τους γνωρίζετε, γιατί τον πατέρα Άγιον τον γνωρίζετε, από κάποιους που δεν τον γνωρίζετε, τον επίρατε και τον καταστρέψατε τον άνθρωπο.

Δεν πειράζει όμως, γι’ αυτό λέει εδώ ο άντυρος, λέει ο διάβολος το Θεό, μήπως δωρεά σας, βέβαια όλη την ημέρα του κάνουνε πράγμα.

Μου επιτρέπεις να τον καταστρέψω, μου επιτρέπεις λέει στο Θεό, μου δίνεις την άδεια να τον κάνω εγώ να πεθάνει και του λέει ο Θεός σου τη δίνω όλα θα τα πειράξεις εκτός από το σώμα του.

Και δεν εννοεί το σώμα το απ’ έξω από μέσα δεν θα ακουμπήσει την ψυχή του.

Αυτή είναι η τέχνη που δώσει και βάζει ο διάβολος σε σχέδιο το έργο.

Εκεί που καθότανε ο Ιώ, τρέχει ένας από τους δούλους που είχε και του λέει, κύριε, του λέει, έπεσε φωτιά, ήρθανε κλέφτες, σκοτώσανε τις καμήλες, πήρανε τα βόδια, έπεσε φωτιά από τον ουρανό και ραφνώσανε πίει και κατέκαυσε τα πρόβατα, ήρθανε λύκοι και τα φάγανε και ήρθαν λέει να στο πω.

Και λέει ο Ιώβ, ο Ιώβ λέει δόξα σοι ο Θεός.

Ο Κύριος έδωσε, ο Κύριος απόλετ.

Δηλαδή, πάτερ σου παίρνουμε όλα τα ζώα που έχεις.

Έχεις φτιάξει φάρμες, φέρ’ τα εδώ.

Έχεις φτιάξει κρουβιά για τους παπαγάλους, φέρ’ τα εδώ.

Έχεις φτιάξει και οπονικά, φέρ’ τα εδώ.

Όλα τα παίρνουμε εμείς.

Και είπε ο Ιώβος, όσ’ το Κύριο έδωξε ούτω και γένετο.

Όπως ήθελε ο Κύριος έτσι να γίνει.

Και δεν μεταράχθη εις την καρδιά του.

Ο Ιώβος.

Άρα τι λέει ο Δωστογεύσης.

Είμαστε καλεσμένοι όλοι να το θυμόμαστε αυτό.

Εκεί που είσαι μάτια μου ψηλά μια μέρα μπορεί να χάσεις τα πάντα.

Ποια πάντα.

Όχι την ψυχή σου.

Την ψυχή σου θα τη δώσεις μόνο σου.

Όλα τα άλλα μπορεί να στα πάει το διάβολο σου.

Αλλά την ψυχή σου θα τη δώσει.

Γι’ αυτό ο Ιωάννης Μάσοτελος είπε, την ψυχή σας και δεν θα τη δώσετε.

Όλα θα στα πάρουν.

Την ψυχή και το Χριστό δεν θα το δώσετε.

Δεν ακολουθούν.

Μετά λοιπόν λέει ότι όταν πήρθανε αυτά, πέρασε λοιπόν και έτσι λαλούντος λέει αυτό, ήρθαν άλλοι άγγελοι και τι είπανε.

Κύριε, του λέει, τα παιδιά σου και οι θυγατέρες σου Είχαν ένα τραπέζι τα είχε καλέσει ο αδερφός τους ο μεγάλος και τρώγανε.

Και εκεί που τρώγανε έγινε σεισμός, έπεσε το χτίριο και σκοτωθήκανε όλα τα παιδιά.

Σου παίρνω τα παιδιά εγώ.

Εγώ θα στα πάρω τα παιδιά.

Στα παίρνω τα παιδιά.

Πόσα παιδιά είχες τις δομές τόσα.

Εγώ.

Εγώ θα στα πάρω.

Τι κάναν τα παιδιά.

Προσευχόντουσαν πρωτού να φάνε.

Τέρμα.

και κάνανε τα παιδιά, είχαν κάποιες κάποια όρια, κανένα όριο, εδώ μαζευέτα για μένα, φέρε τα εδώ τα παιδιά.

Και μια νύχτη όπως έκανε στον Ιώβ, του πήρε τα παιδιά, κραπ του τα πήρε, όλα όλα.

Και εκεί είπανε ότι επειδή είσαι παλιάνθρωπος και μάλλον έχεις κάνει αυτό και τέλος πάντων δεν έκαναν κακό οι δικαστές, σε μια τέτοια υπόθεση έτσι αντιμετωπίζατε το θέμα, τι είπανε, φεύγεις από τη δομή, φεύγεις.

Και του πήραμε την tonic και έφυγε.

Όμως την πρεσβυτέρα και το παιδί δεν της είπαν να φύγει, τη λέμενε μέσα.

Τι της κάνανε.

Ένα βράδυ που χύρισε πάνε να βάλει το πλήθος στην πόρτα, είχανε μπει μέσα, είχανε βάλει την πηδονιά, είχανε βάλει αυτή την πηδονιά και είχανε μπει και μέσα στο σπίτι του παπά και είχανε ανοίξει με τα χέρια τους τις στολές του παπά και της είχανε ψάξει Μια-μια τα άμφια του παπά.

Τα άμφια που απαγορεύεται εμείς αν δεν έχουμε πει τα χέρια μας να πιάσουμε τα άμφια μας, δεν μπορούμε.

Είναι καταγραμμένα.

Τα έχουν καταγράψει εκείνοι που είχαν μυαλό.

Δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Το αφιερώνω στους χριστιανούς.

Πώς μπήκε σε ένα σπίτι από τη στιγμή που ο Ισαγγελέας είχε μπει προηγουμένως, είχαν κάνει κάτι σύντομα.

Πώς μπήκες σε ένα σπίτι, αλλάζεις τις κοινωνιές και μπαίνεις και στο σπίτι μέσα.

Α, τι έκανες.

Αυτό που είπε ο διάβολος το Θεό, δώσε μου τα όλα.

Τι είπε ο Θεός, πάω τα καλέ σου, δεν θα του πειράξεις την ψυχή.

Και πάνε και του λένε, το Ιώδη, ότι τα παιδιά σου πεθάνανε, εσώθην δε εγώ μόνος και ήδον απαγγείλεσαι, ήρθα να σου το πω.

Και τότε πραγματικά όταν του πήραν του παπά την Κιβωτό δεν τον εννοιάζει.

Αλήθεια κάτι που δεν λέτε κανένας σας τα κτίρια της Κιβωτού τι αντικειμενική αξία έχουνε.

Γιατί δεν το λέτε.

Αυτά τα κτίρια που έχετε πάρει τι αντικειμενική αξία έχουνε.

Πόσο κάνουνε 3 εκατομμύρια, 5, 8 εκατομμύρια.

Στα διάφορα μέρη έτσι.

Τα της Κιβωτού, τις ιδιοκτησίες αυτά όλα.

Πώς άρα ο παπάς τι αγόρασε και πρίκησε την Κιβωτό.

Η πρίκα της Κιβωτού αυτή τη στιγμή ήσαν κτίρι.

Μήπως σκεφτόσαστε να τα δώσετε κάπου και να τα κάνετε κάτι άλλο.

Όχι τώρα βέβαια γιατί τώρα είναι κυκλογέσιο.

Αλλά μετά πιο μετά πιο μετά τι σκεφτόσαστε.

Διότι δεν πιστεύω ότι θα θέλετε συνεχώς ένα φύρα.

Φύλα θα είναι τώρα αυτά που έκανε πέρα, τα βοηθούσανε την Κυριακοτόγια τον παπά.

Δεν τα βλέπουμε.

Όλοι ήρθανε τον Ιερέα.

Εγώ έχω ζήσει κανά δυο φορές που ήμουν εκεί, ήρθανε οι κάτοικοι από εκεί πάνω, που ήταν εκεί που είναι η Πογωνιανή, ήμουν εκεί εγώ.

Οι δήμαρχοι ήρθανε και τους είπε, λέει, επειδή έχουμε κάπως μονή στο μετρεβάκι εδώ, ξέρεις τι είπανε αυτοί, όχι εμείς θέλουμε εσένα.

Και έχουν δέκιο οι άνθρωποι, τα καλά κάνουν.

Όλα αυτά δεν τα πήρε κανείς.

Για τον παπά τα κάνανε.

Και αυτά, αυτά όμως δεν είναι του παπά.

Είναι της Κιβωτού.

Είναι αυτής όλης της.

Άρα γιατί δεν σας λένε πόσα είναι, πόσο κάνει η Ζινοντόνι, πόσο κάνει αυτό, πόσο κάνει, σαν κτίριο και μόνο, πόσο κάνει λέει παιδιά.

Να δούμε πόσα φτιάχτηκε, μόνο με τις δωρεές των μεγάλων ή και με τον μικρό.

Άρα γιατί δεν λέτε αυτό που έχετε πόσο κάνει.

Χώρια από αυτά που βρήκατε και χώρια και από αυτά που έχετε βρει και είναι ασφαλισμένα.

Λοιπόν θα τα αποδείξει αυτά η αγροματική διαδικασία.

Διότι υπάρχει μια στιγμή στην Ελλάδα που η δημοκρατία είναι πολύ σημαντική.

Τι γίνεται υπάρχει το δικαστήριο είναι οι δικαστές Είναι κακοκατειγούμενη και ξέρεις θα πας να τον δεις στα μάτια να τον κατηγορήσεις.

Δεν είναι με τις κουκούλες πια, θα τις βγάλεις τις κουκούλες, θα πας με τα μάτια να τον κατηγορήσεις τώρα οποιοδήποτε.

Εγώ να σας πω για κάτι άλλο, δεν επεμβαίνω στο ποια είναι η αλήθεια, δεν την ξέρω ούτε εγώ, δεν ξέρω που είναι η αλήθεια.

Εκείνο που ξέρω είναι το εξής.

Άφησε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.

Γιατί και να σας πω δεν τα παίρνετε από τους εισαγγελίες όχι.

Ξέρετε από που τα παίρνατε.

Ενώ όχι με αυτά καταλαβαίνετε τα διάφορα τα παίρνετε από κάπου αλλού.

Γι’ αυτό και αναγκάστηκε προς τιμή του να πει ότι κοιτάξτε θα δείτε η υπόθεση θα είναι στα χέρια των εισαγγελίων και δεν θα διαρρεύσει τίποτα.

Να είτε και των εισαγγελέων του Αριουπάου και του Πύρου του Ιάκου.

Βέβαια.

Έτσι νομίζω.

Έτσι δεν είναι.

Ναι, ναι, ναι.

Εσείς ξέρετε εγώ δεν τα ξέρω, δημοσιογραφικές πληροφορίες είδα χτες πρις ο οποίος ακούω από εδώ και από εκεί.

Ωραία.

Άρα λοιπόν προχωράμε, δεν τελειώσαμε.

Όταν τα παιδιά του είπαν ότι πέθαναν, τότε αυτούς λέει σηκώνεται ο Θεός, πέφτει κάτω και προσκύλισε τον Κύριο και είπε Κύριε γυμνός βγήκα απ’ την κοιλιά της μάνας μου και γυμνός θα ξαναγυρίσω στον άν.

Δεν έχει, δεν θα πάρει κανείς σας τίποτα.

Τι πήρε ο Τράγγας, τίποτα.

Και του μία και του κακομύδι μια κακιά φήμη δυστυχώς τ’ ανθρώπου.

Τίποτα δεν πήρε.

Τι πήρε, τί πήρε.

Κανένας δεν παίρνει τίποτα.

Το καταλάβατε και θα σας πω κάτι άλλο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι περάσαν και κανά τη ζωή τους.

Για πες μου τι ζωή έχει ένα ανδρόγεινο που είναι μέρα νύχτα στις δομές μέσα που όταν πάει μια κουρασιάτα που δεν τα ζεις με 100 παιδιά 120 80 90 παιδιά τι ζωή έχει ένας άλλος.

Ξέρεις την ευθύνη να έχεις 80 παιδιά και μην σου πάθει κάποιος κάτι.

Εγώ είμαι μια ημέρα στην Ίβωτό γιατί πήγαινε ως γιατρός από το 97.

Ξέρετε ποιος με πήγε εκεί.

Με πήγε η ιδιοκτήτρια του σπιτιού στα γλυκά νερά που σκότωσε ο ευλογημένος τη γυναίκα του.

Αυτή και είμαι αυτός που πήγα και έκανα αγιασμό στο σπίτι αυτό μετά που σκοτώθηκε η κοπέλα.

Γιατί δεν μπορείς να δώσεις το σπίτι χωρίς να διαβάσεις το σπίτι που έγινε ένα έγκλημα σύμφωνα με την Εκκλησία.

Η κοπέλα που το έχει είναι πνευματικό διγατέρα μου στην Αυστραλία τώρα είναι.

Αυτή είχε έρθει από την Αυστραλία στην Ελλάδα και μου λέει Ευάγγελε ήμουν λαϊκός.

Υπάρχει ένας παπάς που πάρει τα παιδιά και τους κάνει μαθήματα, κάνουν αγγλικά, έχει μία ανάγκη από μια υποστήριξη ιατρική, σε παρακαλώ έλα να τον βοηθήσεις.

Το 97, 98 έγινε αυτό.

Τι λέει λοιπόν εδώ ο Κύριος έδωκε, ο Κύριος αφήλατο.

Παπατονί, ο Κύριος σου τα έδωσε, ο Κύριος σου τα πήρε.

Ο Κύριος σε δόξασε και παραδοξάστηκες και ήρθε η ώρα να κάνεις τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή σου, αλλά υπάρχει ότι το Μεγάλο Σάββατο θα φύγουν όλα.

Νεφρίδιο, λέει ο Χρυσόστομος, ένα νεφρίδιο μικρό είναι αυτό, θα περάσει, δεν είναι τίποτα.

και να μην φοβάσαι τα αυτιά σου.

Όλοι αυτοί που σε υβρίζουν και παραδείγμα σε ένα πυρικέμπαλα και μένουν, λοιπόν τι κάνουν, αποτείνονται στα αυτιά σου.

Και εσείς χριστιανοί να μην τους ακούτε, μην τεντώνετε τα αυτιά σας, λένε ψέματα των ψεμάτων.

Όχι αυτή την υπόθεση, ου, γιατί μη φλήτες τη ζωή σας, τι έχει γίνει.

Άρα παπα Αντώνη μου, ο Κύριος σου έδωκε, ο Κύριος θα τα πάρει.

Ο κύριος σε δόξασε, ο κύριος σε ταπεινόσε.

23 χρόνια σου χτυπάγανε παλαμάκια.

Ταν, ταν, ταν, ταν, ταν, ταν.

Πάσου παπά μου, γεια σου Λεβέντη μου, γεια σου όπου πήγαινες, περάστε, περάστε, καθίστε.

Ήρθε, ήσουν ο μόνος καλεσμένος νομίζω όταν έγινε κάτι ευρωπαϊκό από την εκκλησία μαζί με τον αρχιεπίσκοπο, μα δεν το καταλαβαίνεις τι σε περιμένει.

Εσύ θα πέσεις παπά μου, διότι θα πάει ο διάβολος στο Θεό και θα του πει μια χαρά τον είχε σώσει ώρα του λέγανε μπράβο για δώσε μου τον τώρα να τον λυκνήσω όπως τον Πέτρο εκείνο το βράδυ που τον έκαμε τον Πέτρο ο διάβολος τρεις φορές αρρίθηκε το Χριστό.

Μπα! Μπα! Από πρώτος των Αποστόλων Άγιε Πάπα έπεσε τελευταίος και έγινε και εσύ λες είμαι διάδογος του Πέτρου.

Ποιά είμαι ο Πέτρος καλέ ο Πέτρος πρώτος να το έλεγες του Ιωάννου να το καταλάβω.

Αλλά είσαι διάδοχος του Πέτρου που τρεις φορές επρόδωσε το Χριστό.

Έχετε καταλάβει τι έκανε.

Ο πρώτος των Αποστόλων, δεν απευθύνομαι στους μη χριστιανούς.

Απευθύνομαι, εάν παίρνετε τις ομιλίες και μου την ξανακόψετε και μου την προσθέσετε και με την αφαιρέσετε θα σας ζητήσω αστική ευθύνη, το αναλαμβάνεις.

Μ’ ακούσες εσύ Αλέξανδρε.

Σε παρακαλώ πάρα πολύ.

Το αναλαμβάνω και ξαναζητώ συγγνώμη για τον Αλέξανδρο από το μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών τον Ιερόνυμο.

Ξέρω ότι αυτός μπορεί να του το θέλει αλλά εγώ προσκυνώ και φιλάω το χέρι του πρώτου πηδαϊούχου της Εκκλησίας.

Μας ζήτησα κι εγώ συγγνώμη.

Μας ζήτησες εντάξει χορεμένος να είσαι και να δώσεις.

Κι άλλα μπορώ να κάνω κι εγώ μια ρώτηση.

Να κάνεις.

Πάτερ δεν ήθελα να σε διακόψω γιατί τώρα μελίδιτος ποταμός θεολογεί.

Όμως πώς σχολιάζεις εσύ και πώς βλέπεις ότι ο πρώτος των πρώτων στην Εκκλησία έσπευσε να καταδικάσει πριν δικάσει.

Εγώ θα σου πω κάτι.

Ούτε για αυτό θα σου απαντήσω.

Διότι θα σου έσπω κάτι.

Είναι πολύ ωραίο το ρώτημά σου.

Υπάρχει ένας πατριάρχης Αλεξανδρίας, άγιος, πανάγιος πατριάρχης, ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων.

Και είναι μια ημέρα εις το θρόνο του και πηγαίνουνε κάτι παρατρεχάμενοι και του λένε Αγιώτατε Πάπα και Πατριάρχα, μες την Αλεξάνδρεια είναι ένας καλόγερος που κουβαλάει μια γυναίκα και είναι πατριάρχη.

Είναι δηλαδή του είπανε ότι είναι συνήσακτος.

Αυτό του είπανε.

Συνήσακτος σημαίνει αν το καταλάβετε, την έχει δηλαδή ο καλόγερος Φιλεμάδα και την έχει Γκαστρός και κάνει και ένα παιδί μαζί της.

Κι ο μέγας Πατριάχης, ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων κάνει το λάθος χωρίς να τον κρίνει, χωρίς να τον καλέσει, χωρίς τίποτα και τι λέει.

να τον βάλετε στις πατριαρχικές φυλακές, να του ρίξετε ξύλο, να του πάρετε το παιδί και τη γυναίκα.

Και τρέχουνε οι παρατρεχάμενοι, βαλαβάντσου λέγανε, να το διαβάσετε στο βίο του Αιγιού Αντωλεήμοντος, να ξέρετε την εκκλησία.

Η εκκλησία μπορεί να κάνει λάθη, αλλά έχει και τον τρόπο να το θεραπεύσει.

Ακούστε τι έγινε λοιπόν.

Το βράδυ ο πατριάρχης αφού έχαγε καλά-καλά, Πήγε και κοιμήθηκε.

Στο βράδυ στον ύπνο παρουσιάζεται ο μοναχός που τον είχαν δείρηκε, τον είχαν ξεσκίσει τα ρούχα.

Και του λέει ο πατριάχης, ποιος είσαι εσύ παιδί μου και ποιος έκανε έτσι στον ύπνο.

Και του λέει ο άνθρωπος, εσύ με έκανες έτσι.

Και ποιος έγινε ο σε παιδί μου, ποιος σου έκανε τόσες πληγές με τις βουδουλιές, Εσύ με έκανες έτσι.

Πότε στο καναγό παιδί μου, λέει ο Πατριάρχης.

Και του λέει τον Πατριάρχη, είμαι ο μοναχός που με έχεις στη φυλακή και είπες για μένα κρίση χωρίς να κάνεις τα πρέπει ποντά.

Ξυπνάει ο Πατριάρχης και λέει, φέρτε τον άνθρωπο εδώ μπροστά μου.

Πηγαίνε στα υπόγεια, γιατί πάντα στα υπόγεια είναι τα πράγματα.

Λοιπόν, δεν φταίω εγώ.

Εσύ με προκάλεσες να σας πω, γιατί τους δύος των Αγίων εγώ με αυτούς μεγάλωσα.

Δεν μπορούνε καταλάβουν κανείς με λένε, με είπανε θεατράνθρωπο η δημοσιογράφη.

Να με καλά.

Γιατί είμαι θεατράνθρωπος.

Όταν ήμουν έξι χρονών με πήγε ο μπαμπάς μου στον Καραγκιόζη και μόλις έγινα εφτά πήδα Καραγκιοζάκια και τα έπαιζα και γόντουσαν τα παιδιά και βλέπανε εγώ έκανα τα πάντα.

την Αγλαία, τον Παμπάκο, τον Παρεβαλλιώρη, ωραίοι Παρεβαλλιώρη, ωραίοι.

Δηλαδή, τι έκανα, έζησα μέσα στην παράδοση του γένους.

Και το γένος πάντοτε είχε όχι το θέατρο, με την έννοια που το έχετε εσείς, το θέατρο που είδα εγώ στο Μάνο Κατράκη.

Θεωρώ ότι ο μεγαλύτερος άνθρωπος του θεάτρου που είδα στη ζωή μου ήταν ο Μάνος Κατράκης.

Είδα πάνω από δέκα φορές ο πατερούλης Ντά, κάπως έτσι λεγόταν αυτό το έργο, το είδα δέκα φορές εγώ για να παρατηρήσω αυτόν τον άνθρωπο που φυγήκε από την πέτρα της Κρήτης.

Άρα, δηλαδή δεν το ξέρα, γιατί άμα πάω εγώ στην θεμέλη της Επιγκάμβρου την ημέρα που είναι τόσοι τουρίστες και διαβάσω ένα χωρικό στα αρχαία ελληνικά, θα μου πείτε γιατί πήγα, αφού πάντως ο κόσμος.

Και είσαστε εσείς.

Από πότε σας βάλαμε στη ζωή μας, στην σεξουαλική μας ζωή, στην χριστιανική μας ζωή, στο σπίτι μου πώς είναι.

Χτυπάγατε κουδούνια και λένε θέλουμε να ανεβούμε να προσκυνήσουμε το ναόσιμο κτίριο.

Γιατί δεν έχει σταυρό το κτίριο οι χριστιανοί, γιατί δεν έχει σταυρό.

Από πάνω πέρα και από διάφορες γωνίες, γιατί έχει αυτά που θα λένε, αυτά που είναι τα ηλιακά θερμοσύπρους.

Μα δεν είναι πάνω στην εκκλησία, αν τη λέτε στην εκκλησία, εγώ τη λέω ένα όσχημο κτίριο, όπως θέλω το φτιάχνω.

Αφού είναι τα τετραγωνικά του, σωστά.

Δηλαδή, πάρα πολλοί δημοσιογράφοι έχετε δικαίωμα να έχετε εκκλησία στα σπίτια σας και στις βύρνες σας, σε κάτι χαλκιδες, σε κάτι τέτοια.

Και πλούσια.

Και ο παπάς δεν έχει δικαίωμα να σηκώνεται κάθε μέρα σε ένα ξύλινο τραπέζι και να λειτουργάει.

Μήπως θέλετε να σας δείξω εγώ στην Αφρική που λειτουργάω κάθε μέρα και δεν με ενόχλησε κανένας να είναι καλά ο Πολμπίγια, ο Πολμπίγια του Καμερούνο πρόεδρος τι μή μας κάνει.

Λέει επειδή εμείς στα κατοικούμενα το μνημονεύουμε, το μήν στα κατοικούμενα όμως, δείξτε, όχι στο δισκάριο, λέει σας ευχαριστώ που μαθαίνω ότι μνημονεύετε στα κατοικούμενα υπερηγία σε εμένα και της οικογένειας.

Γι’ αυτό εμείς θα πάμε στο Καμερούν.

Για σκεφτείτε μία κοιβωτό στο Καμερούν, τι ωραία θα ήτανε.

Να φεύγουνε όλα τα χρήματα από τη χώρα, από την Αμερική, από την Αστραγία και να πηγαίνουνε στο Καμερούν.

Ποιος θα χάσει, ποιος θα χάσει, η πατρίδα χάνει, εργαζόντια.

Ή να πάνε στη Μαγδατασκάρη ή το καλύτερο απ’ όλα να ζητηθεί το ορφανοτροφείο της Πρικύπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και να το αναλάβει ο άνθρωπος και να φτιάξει ένα από τα ωραιότερα κτίρια, συγγνώμη, από τα ωραιότερα κτίρια που μπορεί να γίνει και που το έχουν οι ευλογημένοι οι αδερφοί μας αυτοί εκεί οι Τούρκοι και δεν το αποδίδουνε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να το επισκευάσει.

Για φανταστείτε δεν θα μπορέσετε, Δεν μπορείτε να κάνετε τα πάντα.

Γιατί.

Γιατί ο Κύριος στο τέλος τον αποκατέστησε τον Ιώβ.

Ο Ιώβ είπε, ως το Κύριο έδωξε ούτω και γενέτω.

Ή το όνομα Κυρίου ευλογημένον από τουν ήρ και έως του αιώνους.

Και εν τούτη σπάση της συμβεβικώσιν αυτό, ότι συνέβη στον Ιώβ, ουδέν ήμαρτε ο Ιώβ εναντίον του Κυρίου.

Δεν έκανε λάθος ο Ιώβ.

Το απεδέχθη ως να είναι από το χέρι του Θεού.

και ούκε εδώ και αφροσύνει το Θεό και λέει ο Ιωσήφ στο γεύση ότι αφού ακούει τα βάσανα του στο τέλος υπάρχει το τέλος, υπάρχει ότι θεραπεύεται από τα θύστα του Ιώβ και οι πληγές και όλα τα πάντα τα πάντα τα πάντα και τι λέει εδώ πέρα ευλόγησεν ο Θεός τα έσχατα του Ιώβ παρά τα έμπλωσθεν.

Αυτό θα γίνει και εδώ Θα ευλογήσει ο Θεός τα έσχατα παρά τα έμπροστα.

Να το ξέρετε.

Κάντε ότι, ο Εφραίμ, είπα το παιδί μου, αλήθεια.

Τι έχει γίνει, τι κάνατε, παραμονή των Χριστουγέννων.

Αυτό και είναι μια χαρά και νόμιμα.

Με δικαστήρια για αυτά.

Άρα, κάποιος δεν είχε κάνει λάθος τότε που τον διέσερνε.

Κάποιος είχε κάνει.

αλλά επειδή στην Εκκλησία είμαστε συγχωρητικοί δεν ζητάνε οι άνθρωποι αυτά που πρέπει να ζητήσουν όπως τα ζητάγατε εσείς.

Αυτό είναι το θέμα του Ιούδου.

Δεν τελειώσαμε γιατί μου είχατε κάνει μια ερώτηση.

Ο Πατριάρχης λοιπόν καλεί τον μοναχό και έρχεται και όπως έρθει το μοναχός ήτανε γυμνός, του είχαλε μόνο ένα ρουχαλάκι και βλέπει τις πληγές και του λέει παιδί μου, παιδί μου γιατί με ενόχλησες το όνειρό μου και λέει αυτή η γυναίκα είναι δικιά σου.

Όχι λέει μακαριώτατε, αυτή η γυναίκα δεν είναι δικιά μου.

Καθώς ερχόμουν στην Αλεξάνδρεια, την βρήκα και επειδή ήταν από ένα άλλο γένος, είπε εγώ πάτερ έχω κάνει ένα παιδί με έναν άντρα, αλλά οι γονείς μου δεν τον θέλανε και το γένος μου δεν τον θέλει και με διώξανε δεν έχω να ταΐσω το παιδί μου και είπε ο μοναχός έλα αδελφοί μου να ζήσουν ως αδελφοί και εγώ θα δουλεύω να σου ταΐσω το παιδί που στο διώξανε όλοι άλλοι.

Και όταν μπήκε στην Αλεξάνδρεια τον είδανε οι ρουφιάνοι του συστήματος όλοι οι ρουφιάνοι να πάνε να ανοίξουν το βιβλίο στις 8 Σεπτεμβρίου γιορτάζει ο Άγιος Ρούφος και Ρουφιανός να κάνουν εκείνη την ημέρα να έχουν την επίσημη τους, όποιος είναι Ρουφιάνος κουκουλοφόρος στη χώρα, αυτοί που έχουν, εγώ είμαι από την περιοχή, είμαι στην Ίκεια, ξέρω τι κάνανε στην Αγία, στην οσία ξένη Ρουφιάνη, που με το δάχτυλο κουκουλοφόρη δίπλανε στους Γερμανούς, ποιους να σκοτώσουνε από τους πατριώτες τους αντιστασιακούς.

Και σας το ξαναλέω, εγώ 12 χρονών παιδί με τους παπάδες της ενορίας μου, ψήναμε ψωμιά και τα πηγαίναμε στο πολυτεχνείο.

Έχουμε και φωτογραφίες.

Δεν είναι έτσι απλά.

Έχουμε ζήσει την ιστορία και της Εκκλησίας και την ίδια ώρα που η Εκκλησία έλεγε ο Μαύρος Χριστόδηλος ότι εγώ δεν πήρα χαμπάρι τι γινότανε.

Εγώ 12 χρονών πώς το πήρα χαμπάρι Άγιοι Πατέρες.

Γιατί το πήρα εγώ χαμπάρι.

Ο πατέρας μου, οι παπάδες της ειδωλίας μας Πως το πήρανε φαντάρι και χαχαμπάρι και κάνανε ψωμιά.

Άρα καλύτερα να μην μιλάτε.

Τελικά Βιέννη.

Λοιπόν, ακούσε ο Πατριάρχης.

Μόλις το άκουσε αυτό ο Πατριάρχης λέει, άνθρωπέ μου σε αδίκησα, με παρασίδανε, αλλά δεν πειράζει που με παρασίδανε.

Τι δουλειά είχα να παρασκηθώ εγώ.

Είπε ο Πατριάρχης, διαβάστε το βίο του Αγίου Αιτωλεήμωνος.

Να πάρετε το Νοέμβριο γιορτάζει να πάτε να το διαβάσετε όλοι.

Όλοι.

Λοιπόν ο Πατριάρχης του λέει πήγαινε παιδί μου να πας στους γιατρούς να σου φτιάξουν τις πληγές που σου έκαναν.

Και όπως ο άνθρωπος πήγαινε να φύγει, σπάει το βρακί και του πέφτει και βλέπει ο Πατριάρχης ότι αυτόν τον είχαν συλλάβει κάποιοι και του είχαν κόψει τα μόρια.

Δεν είχε μόρια ο άνθρωπος.

Γιατί στα παλιά χρόνια γινόντουσαν αυτά.

Κόβανε τα μόρια τα άνδρικα στον άνθρωπο.

Δεν ήταν ευνοχος με τη θέση του, γιατί υπήρχαν και τέτοιοι.

Ήταν ευνοχος και του λέει, έλα εδώ.

Δηλαδή του λέει, ούτε μόρια δεν έχεις.

Και ήτανε αυτοί και σε κατηγορήσανε.

Παιδί μου.

Και έπεσε μπροστά και του είπε, συγχώραμε παιδί μου.

Λοιπόν, τι σημαίνει.

Όλοι μπορεί να κάνουμε λάθος.

Δηλαδή πατέρα Ευάγγελοι, εσείς οραματίζεστε ότι θα μπορούσε ο Μακαριώτατος να ζωντανέψει μια τέτοια βιβλική σκηνή, μια τέτοια αγιοπατερική σκηνή που περιλάβαινε.

Θα σας πω, θα σας πω, θα σας πω, μην βάζεις πράγματα που δεν τα είπα.

Εγώ τι λέγω, ότι μερικές φορές μπορούμε να σφάλουμε όπου ο Αρχιεπίσκοπος μας υπέστη ένα διωγμό 10 χρόνια, απεινή διωγμό υπέστη.

Αλήθεια είναι αυτό το επιβεβαιώνω και εσείς ξέρετε πολύ καλά με αυτόν μιλάτε.

Απεινή διωγμό υπέστηκε.

Παραπάνω από δέκα χρόνια.

Εγώ είμαι από τα μέρη, είμαι Αρβανίτης και έχω μια ταυτότητα με τον Αρχιεπίσκοπο.

Πολύ λίγες φορές έχουμε συναντηθεί.

Εγώ τον Αρχιεπίσκοπο τον αγαπώ.

Και αν έχει κάνει λάθος, συγχωρέστε με, δεν ξέρω, μην με ανακατεύετε.

Εγώ είμαι από άλλο κλίμα πατριαρχικό, δεν έχω καμία δουλειά να πω κάτι παραπάνω.

Εγώ ξέρω ότι αν αποδειχτούν όλα αυτά, ότι αποδειχτούν όπως οφείλουν να αποδειχτούν, να μελετηθούν και πάνω πάρα πολλή τρόπη πια.

Δόξα στον Θεό, η επιστήμη βρίσκει τα πατήματα των τηλεφώνων παντού.

Δεν ήμασταν το 16 ήμασταν στο 22.

Δεν είναι απλά τα πράγματα.

Επίσης να ξέρουν όλοι οι Έλληνες υπάρχει ένα ψυχιακικό, ψυχολογικό τεστ το οποίο το εφαρμόζουν όλες οι χώρες που σέβονται τον εαυτό τους επειδή τελευταία πάει ο καθένας και καταγγέλει ότι του έγινα σε Άλγια, σε Άλγια, σε Άλγια εφαρμόζεται αυτό το τεστ και ό,τι θα πει αυτό το τεστ είναι υποχρεωμένο το κράτος να το αποδεχθεί ως το μόνο σωστό.

Κοστίζει λίγο, αλλά λίγη το κάνω στην Ελλάδα, αλλά είναι διαπιστευμένο και το μόνο σωστό.

Δεν είναι απλά τα πράγματα.

Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα.

Διατί, διότι αυτή η πολεμική ανάγκασε και τους άλλους ανθρώπους, απανταχούς στον κόσμο, να βρουν έναν τρόπο που να υπάρχει υπόσχεση.

Εγώ είμαι γιατρός έτσι.

Πώς, επειδή το είπα εγώ είμαι γιατρός.

Γιατί πήγα στην ιατρική, πέρασα στην ιατρική Αφινόν, γιατί μου βγάζατε και το προφίλ.

Εγώ πέρασα στην Ιατρική των Αθηνών, τελείωσα την Ιατρική των Αθηνών με ένα υψηλόμετρο βαθμό, μετά πήγα φαλιντάρος, μετά έκανα αγροτικό, όπου πέρασα, όπου πέρασα, μόνο λεφτά μοίραζα, ό,τι μου δίνανε το μισθό μου και ο κόσμος, το μισθό μου το μοίραζα όλοι, από τότε που ήμουν αξιωματικός και ελληνικός κράτος.

Λοιπόν, και έκανα την ειδικότητά μου στον Ικέας.

Έβαλα τα χέρια μου στο αίμα του πατέρα του Μαντούβαλου, ενός δημοσιογράφου που με ενόχλησε στη δουλειά μου και μετά έφυγε και ήρθε απ’ έξω από το σπίτι μου και με… Αυτούν τον πατέρα όταν τον σκοτώσανε στην Ύκεια, εγώ το φέρα τον πατέρα του και μπήκε από τα παθολογικά πρώτα και όταν τον είδα απ’ το παράθυρο βγήκα και του έλα τα χέρια εδώ και εδώ γιατί οι καροτίδες κάλαμε φσφσφ και πετάχανε το αίμα και με έλουσε το αίμα του πατέρα του από πάνω μέχρι κάτω.

Και έψαμε το κρεβάτι και το πήγαμε στο χειρουργικό και ήταν ο Πολάκης τότε, ήταν οχτώ το πρωί και πέθανε στα χέρια του Πολάκη γιατί εκείνη την ώρα ο άνθρωπος ξεμάτωσε, δεν μπορούσε να γίνει κάτι.

Άρα εγώ λούστηκα στα αίματα του δημοσιογράφου, του πατέρα του δημοσιογράφου, που ήταν 13 χρονών τότε και που ήρθε έξω από το σπίτι μου να δείχνει την Εκκλησία.

Τα χέρια μου ήτανε στα αίματα του πατέρα σου και στόπα πρόσεξε μην καταφρονίσεις το αίμα του πατέρα σου.

Στόπα αλλά τελικά μάλλον ούτε το αίμα δεν σας χρηστεί.

Δεν θέλω να πω κάτι άλλο.

Λοιπόν πιστεύω αγκράδαντα ότι η Εκκλησία έχει τρόπους που θεραπεύει τα προβλήματα και τα θέματα και δεν χρειάζεται αυτά ούτε να γίνουνε γνωστά στους ανθρώπους ούτε τίποτα.

Τώρα έρχεται ο πατήρ Αντώνιος την υποχρέωσε να απαντήσει σε οτιδήποτε τεθεί και να του να πει.

Ας πούμε του λέει αυτό θα πει ο άνθρωπος υπάρχουν μια πολύ καλή ομάδα δικηγόρων, υπάρχουν ειδικοί που συνοντεύουν, υπάρχουν φυσιογνωμιστές όπως έχετε όλες.

Εσείς τι τα μάθατε.

Θα τα εφαρμόσει ο άνθρωπος και θα αποδειχθεί η αλήθεια.

Λοιπόν, από τότε ξανά λέω εγώ ο ίδιος θεωρώ ότι έχουμε στην εκκλησία παραδείγματα όπου μπορούμε να κάνουμε λάθη και να ζητάμε συγγνώμη.

Αλλά μπορεί να μην είναι και λάθος.

Εκείνο που ξέρω είναι ότι εμένα ο μπαμπάς μου όταν του έκανα κάτι μέσα στον δρόμο θα καταλάβει ο Μακαριόδοτος ας πούμε πηγαίναμε στο κουρούπ στη Θήβα και κάτω ήταν το Παλιγίδι της Αγίας Παρασκευής νομίζω δεν θυμάμαι πότε ήταν.

Λοιπόν ήτσον εδώ έχω πηγεί δεν θυμάμαι.

Λοιπόν και πηγαίναμε, της Αγίας Παρασκευής νομίζω τώρα.

Λοιπόν και πηγαίναμε στο κουρούπ της Θήβας και άμα έλεγα στον παπά μου πάρε μου αυτό πάρε μου εκείνο πάρε μου μου λέγει δεν μπορώ να σου τραβήξω αυτή μπροστά στον κόσμο θα πάμε σπίτι και θα σας τα πω.

Αυτά.

Νομίζω ότι για αυτό σας φτάνει μέχρι η ώρα.

Όταν στο γέννητο λοιπόν μας δίνει αυτό το τρόπο να μελετήσουμε το θέμα.

Νομίζω η ώρα είναι αρκετή.

Θα ήθελα να σας πω ακόμα κάτι άλλο.

Θα το συνεχίσουμε μια άλλη φορά.

Είστε ευχαριστημένος Αλεξανδρέ μου.

Θέλετε κάτι να με ρωτήσετε.

Πάτερ μου είσαστε ποταμός όπως είπα μελίδιτος ποταμός με φώτιση και έχω την αίσθηση και με προφητικό λόγο σήμερα βγήκατε μακάρι ο λόγος σας να απαλύνει και ψυχές και το νου και να φέρει και σοφροσύνη και σύννεση και νουνεχεία.

Ναι, εγώ ξαναλέω ο πατήρ Αγωστίνος ο Κατιώτης μας έλεγε σπασμένο κλάμ δε θα το πατήσετε άρα εγώ ο φίλος ιερεύς όπως διακόνησα πάρα πολλούς ανθρώπους που δεν μπορώ να πω και που ακόμα ήταν και άνθρωποι που έπρεπε να καταδικαστούν και καταδικαστήκαν κιόλας.

Εγώ είμαι παπάς.

Το πρόφημα του παπά είναι ότι πρέπει να διακονεί τους πάνθους.

Δεν ζητάω από κανέναν να αθώονει τον Αντώνιο.

Αλήθεια σας το λέω.

Ούτε εμένα.

Κανέναν.

Απλώς να χορηγεί στον άνθρωπο αυτό που δικαιούνται βάσει της Ευρωπαϊκής τάξεως και νομοθεσίες.

Το δικαίωμα ότι σε κάθε κατηγορία μπορεί κάποιος να απαντήσει και του δίνουμε και το δικαίωμα της αδόχλητος.

Δεν νομίζω ότι τηρίθηκε αυτό.

Σε αυτό θα είμαι κάθετος και ξέρω και να ξέρουμε και κάτι άλλο.

Έχω από πολλούς επισκόπους της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και παγκολιμίος, παγκολιμίος.

Με έχουν πάρει τηλέφωνο και μου έχουν πει ότι πάτελε Ευάγγελε εσείς να διακονίσετε τον άλλον.

Και θα σας πω έχει κάτι άλλο.

Όταν πήγε ο Παπά Εφραίλ φυλακή την παραμονή των Βροστιγέννων, έχω ένα κύριο μας στην Κοργοϊπίκο που είπα ότι ακριβώς και τελείωσε ο τέταρτος και έτσι έλεγε ότι ο άνθρωπος θα το δει.

Και όχι μόνο αυτό Αλλά είμαι από τους πρώτους που πήγα στον παπα Εφραίμ στη φυνακή και πήκα μέσα και κάθισα και ενώ εγώ έκλαιγα ο πα Εφραίμ με ευλογούσε και είχε μου λέει εμείς ήταν χωριές Ευαγγελέτο.

Πάντερ Ευαγγέλιο μαζί με τον καμερού Ρηγόριο.

Και να σου πω και κάτι άλλο δεν κάνω τίποτα χωρίς την ευλογία του επισκόπου.

Μα τίποτα.

Κάθε νύχτα παίρνω τον επισκοπό μου και του λέω Σεβασμιότατε επειδή με την άδειά σας είμαι εδώ για τα θέματα της υγείας μου κτλ.

Σεβασμιότατε εγώ είπα αυτό, εκείνα έκανα, έτσι έκανα αυτό, έτσι και έτσι και μου λέει την ευλογία μου.

Σεβασμιότατε μήπως να κάνω πίσω, να κάνω όχι, όχι μην φοβάσαι.

Να έχεις την ευλογία του Θεού και να προχωρήσεις να κάνεις αυτό που νομίζεις διακονώντας οποιονδήποτε άνθρωπο, οποιονδήποτε άνθρωπο.

Δηλαδή τι να κάνουμε αν ένα σκυλίτο βρω στο δρόμο επειδή προχθές που γύρισα από το σπίτι μου, γύρισα βρίσκομαι μπροστά σε ένα κακό δυστύχημα.

Ένα αυτοκίνητο είχε αυτή τη μητσοδροχή χτυπάει μια γυναίκα και τη σκοτώνει, τη σκότωσε.

Τη σκότωσε.

Εγώ έρχομαι πιο πίσω.

Βλέπω τη γυναίκα να πετάγεται και να σκοτώνει.

Τη σκοτώσω.

Εγώ είμαι γιατρός, τι θα πω θα πάω σπίτι μου και δεν με νοιάζει.

Τι λέτε ρε, εγώ ορκίστηκα χωρίς να ορκιστώ στον όρκο του Ιπποκράτη.

Γιατί λέει ορκίζομαι από όλων των ιτρών και βλακείες.

Δεν ορκίστηκα σε αυτά.

Όχι, εγώ έναν όρκο ξέρω αυτόν και στο όνομα της Αγίας και ο Μωσίου και ο Διεοτριάδος και κάθομαι και όσο κανόνα λέει η Εκκλησία να μην κοινωνήσω επειδή ορκίστηκα.

Αυτά για τους Χριστιανούς τα έχω, δεν τα έχω για τους άλλους.

Τι λέει ο όρκος μου σαν γιατρός.

Οσίως και αγνός, κατά δύναμη την Εμήρ θα προσφέρω.

Δεν θα έχω προσωπογηψία.

Όπου μπω ή έξω με καλέσουνε θα βοηθήσω χωρίς να με διαφέρει.

Αν είναι δούλος, αν είναι ελεύθερος, αν είναι χασικρίς, ό,τι γίνει θα χατευώ και θα κάνω ό,τι μπορώ.

Και κατέβηκα και πήρα μια κουβέρτα γιατί είδα ότι είχε αποψήξει η γυναίκα και τη σκέπαζα.

Την ίδια ώρα όλοι οι κάτοικοι που είχαν βγει έξω είχαν ένα κινητό και παίρνανε.

Και λέω Θεέ μου, Θεέ μου η μαύρη μου η τύχη το έχει ξανά πάλι να με ανεβάσουν σε κανά κανάλι να με βλέπουν ότι ο Παπαβαγκέλης είναι πάνω από έναν πεθαμένο άνθρωπο και θα πουλώ του στο τέλος, καταλαβαίνετε δεν έχετε μέσα.

Εγώ λοιπόν είμαι υποχρεωμένος χωρίς προσωπονιψία να κάνω αυτό που πρέπει.

Υπάρχουν εκατοντάδες τρόποι με τα ηλεκτρονικά πατήματα να διαπιστωθεί το παν.

Και κάτι άλλο.

Οι Κιβωτός έχει κάμερες και μέσα και απ’ έξω.

Για δεν τις ανάβετε να μας πείτε τι γίνεται γενικώς.

Χριστούγεννα και τι έγινε.

ενώ έπρεπε να σας πω καλά επιφάνεια, καλά θεοφάνεια.

Ή τα Χριστούγεννα είναι τα επιφάνεια και τα άλλα θεοφάνεια.

Καλά επιφάνεια Έλληνες, καλά θεοφάνεια Έλληνες.

Να δεχτείτε όλα τα παιδιά που θα λένε τα κάλαντα, όχι τρίτονα καλάντα, όχι τέτοια.

Εάν δεν σας λένε καληνεσπέρα ναύρα, καληνυμέρα, σήμερα, Πώς θα είναι αυτό τα τραγούδια που λέει, τα κάναντα που λένε για το Χριστό, Χριστός γενέθεν αυτά ή ερουλεύουν, τέτοια τέτοια κάναντα λένε.

Τα ξέρετε πάντα ότι καλημέραν, καλημέραν άρχοντες αν είναι ο ρισμός σας, Χριστού τη Θεία Γέννηση να πω σαν γοντικός σας, να τους λένε, παιδί μου πήγαινε στο καλό να πας κάπου αλλού να ανταπείς, δεν μπορώ να σου δώσω ούτε δώρο παιδί μου, όχι δεν σου δίνω δώρο, διότι εδώ ήρθες να εμπέξεις την πίστη μου.

Εδώ θα μου πεις Χριστός γεννάται σαν πέρα.

Έλα, οι χριστιανοί.

Ο άλλος χρόνος θα μου πω στέλιο.

Γιατί αυτή την παράδοση, αυτή τη δύναμη που έχετε από τους πατέρες σας, και από τις μανάδες σας, τις αγίες, και αυτή τη δύναμη που είχε η κυρία Μητσοτάκη, η γιαγιά, πώς λένε αυτήν τη γιαγιά, που έκανε τα ωραία φαγητά, τα ωραία γλυκά,

Αυτή, αυτή τους νήστευε Τετάρτη και Παρασκευή.
Ε, ακολουθήστε όλος ο κόσμος αυτό που έκανε αυτή η γυναίκα.
Ευλογημένη.
Ο Θεός να την αναπαύσει.

Γιατί, γιατί τήρησε την παράδοση που πήρε από την Αγία και ο Ορθόδοξο
και αμόμιντο Εκκλησία μας.
Λοιπόν, καλά Χριστούγεννα, καλά επιφάνεια και θεοφάνεια
και Χριστός Ανέστη.
Χωρίς το Χριστός Ανέστη δεν έχει κανένα νόημα τα κατάφερα στο γένος.
Ευχαριστώ αδελφέ μου και αν έχω πει κάτι να με συγχωρέσετε αν έτσι,
αλλά ξαναλέω εγώ σέβομαι, τιμώ, υπολείπτομαι, προσκυνώ
και τα σχήματα και τους σπόδες όλοι στη σειρά συνόδους,
εκπληκτικές σε όλους τους αδελφούς, όλους τους πατέρες,
εγώ είμαι ο τελευταίος των πατέρων και θα σας πω γιατί άλλο.
Εγώ δεν με ενδιαφέρει γιατί,
που εν πες ότι με διώχνονται και από την Ελλάδα
όπως κάνατε στον Κωνσταντίνο των εξοικονόμων
που τον πήρατε οι Βαβαροί τον πήρανε στη Θεσσαλία
και του είπανε επειδή μερασπίζεις το Οικουμενικό Πατριαρχείο
και λες αυτά για τους βασιλείς και τα λοιπά
θα σε διώξουμε και θα σε εξορίσουν από τη χώρα
δεν θα σε πάμε στην Ιταλία όχι
θα σε πάμε στη Θεσσαλία θα σου δώσουν μια κλωσιά
και θα σε εξορίσουν στους Τούρκους να σε παραλάβουν οι Τούρκοι.
Και τα ίδια έκαναν και στον Όσιο Χριστόφορο Παπουλάκο, τον Παναγιωτόπουλο.
Ωραία άκου τώρα λοιπόν ότι εμείς έχουμε λύσεις.
Εγώ είμαι της Μητροπόλως Καμερούν θα πάω στη Μητροπολίη μου
και τι θα μου απαγορεύσετε από αυτά να μιλάω παγκοσμίως.
Σιγά κανέ, ο κόσμος είναι ένα.
Εκτός και να ετοιμαστείτε γι’ αυτό Χριστιανοί θα κλειστεί αυτή η ελευθερία
και τότε θα καταλάβετε τι κάνει ο διάβολος που πάει στον Χριστό μπροστά και του λέει
δώσ’ μου την εξουσία σε όλο τον κόσμο.
Αλλά στο τέλος Χριστός ανέστη.

Αληθώς ανέστη!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.