Άγιοι Σέργιος και Βάκχος. Λίγα λόγια για τη Ζωή και το Μαρτύριο τους
Οι Άγιοι Σέργιος και Βάκχος, ήταν δύο Ρωμαίους στρατιώτες που μαρτύρησαν για την χριστιανική τους πίστη. Διώχθησαν κατά την εποχή του αυτοκράτορα Μαξιμιανού, και λόγω της άρνησής τους να θυσιάσουν στους ειδωλολατρικούς θεούς, υπέστησαν βασανιστήρια και στο τέλος μαρτύρησαν για την πίστη του Χριστού.
Δείτε το βίντεο

Ο πατέρας Παύλος υπερασπίζεται τους Αγίους Σέργιο και Βάκχο, απαντά σε ισχυρισμούς περί ομοφυλοφιλίας τους και εξηγεί την έννοια της αδελφοποίησης στην εκκλησιαστική παράδοση.
Υπεράσπιση των Αγίων Σεργίου και Βάκχου
Ο πατέρας Παύλος τονίζει πως είναι καθήκον των κληρικών να υπερασπίζονται την πίστη και τους αγίους.
Αναφέρει ότι κυκλοφορούν “ασεβείς θεωρίες” που υποστηρίζουν πως οι άγιοι ήταν ομοφυλόφιλοι, διαστρεβλώνοντας τον βίο τους και χρησιμοποιώντας φράσεις όπως “εραστής” για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους.
Στη συνέχεια επισημαίνει πως κάποιες ομάδες διαστρεβλώνουν τα λεγόμενα της Αγίας Γραφής και τους βίους των Αγίων, προκειμένου να υποστηρίξουν ότι αυτό που θεωρείται στραβό είναι στην πραγματικότητα σωστό.
Αποκατάσταση της Αλήθειας για τους Αγίους
Ο πατέρας Παύλος αναφέρει πως θα εξετάσει τα επίμαχα κομμάτια από τις βιογραφίες των Αγίων για να αποκαταστήσει την αλήθεια.
Παραθέτει ένα απόσπασμα από τον Άγιο Σιμεών τον Μεταφραστή, εξηγώντας ότι η περιβολή με γυναικεία ρούχα ήταν μια πράξη εξευτελισμού και προσβολής της προσωπικότητας, ειδικά για έναν στρατιωτικό, και όχι ένδειξη ομοφυλοφιλίας. Την εποχή εκείνη, το να ντύσουν έναν άνδρα με γυναικεία ρούχα ήταν η ύψιστη προσβολή.
Επιπλέον, αναφέρει ότι οι άγιοι δεν τράπηκαν σε φυγή, αλλά ήταν ευχαριστημένοι που υπέστησαν αυτή την προσβολή για τον Χριστό.
Η Έννοια της Λέξης “Εραστής”
Αναλύει τη λέξη “εραστής”, εξηγώντας ότι δεν σημαίνει μόνο τον άνδρα που έχει ερωτικές σχέσεις με γυναίκα, αλλά και αυτόν που αγαπά πολύ.
Ο πατέρας Παύλος παραθέτει παραδείγματα από τη θρησκευτική γραμματεία, όπως η φράση “Χριστού εραστά” και ο χαρακτηρισμός του Ιούδα ως “εραστής των χρημάτων”, για να δείξει ότι η λέξη έχει ευρύτερη σημασία. Επισημαίνει ότι η λέξη “εραστής” δεν έχει μόνο τη σημερινή επικρατούσα έννοια, αλλά περιέχει και άλλες έννοιες.
Η Εμφάνιση του Βάκχου μετά τον Θάνατο
Επισημαίνει ότι μετά τον θάνατό του, ο Βάκχος εμφανίζεται σε οράματα ντυμένος στρατιώτης, γεγονός που αναιρεί τους ισχυρισμούς για Ομοφυλοφιλία και λιποταξία.
Ο Θεός δίνει στον Βάκχο τη “λευκή ψήφο”, σύμβολο νίκης και εισαγωγής στην ουράνια βασιλεία. Άρα, ο Θεός δεν θεώρησε τον Βάκχο λιποτάκτη ούτε από το επίγειο, ούτε από το ουράνιο στράτευμα.
Η Αδελφοποίηση: Μια Ξεχασμένη Πρακτική
Ο πατέρας Παύλος εξηγεί ότι η αδελφοποίηση ήταν μια πρακτική δημιουργίας τεχνητής συγγένειας, παρόμοια με την υιοθεσία, και δεν είχε καμία σχέση με τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων.
Η πρακτική αυτή ξεκίνησε από τα ομηρικά έπη και επιβίωσε στο Βυζάντιο ως λαϊκό έθιμο, χωρίς νομικές συνέπειες. Η Εκκλησία προσπάθησε να την εκχριστιανίσει, αλλά τελικά την απαγόρευσε οριστικά μετά την Επανάσταση του 1821.
Η αδελφοποίηση με την έννοια του γάμου δύο ομοφιλοφίλων δεν υπήρξε ποτέ.
Ιστορικά Στοιχεία για την Αδελφοποίηση
Ο πατέρας Παύλος αναφέρει ότι η αδελφοποίηση συνδεόταν με το σμίξιμο του αίματος και την αμοιβαία υποστήριξη.
Στους Έλληνες, το αίμα αντικαταστάθηκε από τη συμβολική μετάλλευση του κρασιού.
Στη βυζαντινή εποχή, η αδελφοποίηση ήταν διαδεδομένη σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, συμπεριλαμβανομένων αυτοκρατόρων και πατριαρχών.
Η Θρησκευτική Τελετή της Αδελφοποίησης
Η θρησκευτική τελετή της αδελφοποίησης εμφανίστηκε όταν ο λαός ζήτησε να κατοχυρώσει αυτή τη μορφή του εθιμικού δικαίου για τις κοινωνικές και φιλικές του σχέσεις με θρησκευτικό τρόπο. Η τελετή περιλάμβανε την ανάγνωση μπροστά στο Ευαγγέλιο και την αμοιβαία υπόσχεση. Ωστόσο, η Εκκλησία απαγόρευσε την πρακτική αυτή το 1821, λόγω καταχρήσεων.
Συγκεκριμένα, πολλές φορές κάποιος έπαιρνε για γυναίκα του, την αδερφη του αδελφοποιητού του.
Καταρρίπτοντας τους Ισχυρισμούς περί Γάμου Ομοφυλοφίλων
Ο πατέρας Παύλος αναφέρει ότι οι ισχυρισμοί περί γάμων μεταξύ ανδρών στην χριστιανική παράδοση, που συγκαλυμμένα ονομάζονται αδελφοποιήσεις, είναι ψευδείς. Απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι το Πηδάλιο του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη υποστηρίζει τέτοιους γάμους.
Επιπλέον, καταρρίπτει τον ισχυρισμό ότι ο Βασίλειος Α’ ο Μακεδόνας παντρεύτηκε κάποιον Νικόλαο, ηγούμενο μοναστηριού.
Η Παλαιά Διαθήκη και η Ομοφυλοφιλία
Ο πατέρας Παύλος θυμίζει οτι η Ομοφυλοφιλία στο Λευιτικό (20,13) της Παλαιάς Διαθήκης. Επισημαίνει ότι ο Ιησούς Χριστός, στην Καινή Διαθήκη, δεν καταργεί τον νόμο, αλλά τον πληροί.
Η Καινή Διαθήκη και τα Σκάνδαλα
Αναφέρεται στο κατά Ματθαίον (18,6), όπου ο Χριστός προειδοποιεί για τις συνέπειες όσων σκανδαλίζουν τους πιστούς.
Η Δημιουργία του Θεού και η Ετεροφυλική Έλξη
Ο πατέρας Παύλος εξηγεί ότι ο Θεός δημιούργησε μόνο ετεροφυλική έλξη και ότι η ομόφυλη έλξη είναι μεταπτωτικό φαινόμενο.
Καταλήγει τονίζοντας το δικαίωμα των ορθοδόξων να υπερασπίζονται την πίστη τους.