Δείτε το Βίντεο

Η Βαθιά Ανησυχία για την Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Άγιον Όρος
Ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου δέχτηκε πολυάριθμα τηλεφωνήματα από σκεπτόμενους χριστιανούς οι οποίοι εξέφρασαν τη στεναχώρια τους σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Άγιον Όρος. Τα τηλεοπτικά “παπαγαλάκια” διέδιδαν πληροφορίες ότι είκοσι ηγούμενοι και είκοσι αντιπρόσωποι θα παρίσταντο, καθώς και ότι θα γίνονταν τραπέζια και επίσημες υποδοχές. Αυτό οδήγησε τους χριστιανούς να ζητήσουν από τον παπά-Ευάγγελο να μιλήσει για το θέμα και να παρακαλέσει τους Αγίους Πατέρες να το σκεφτούν καλύτερα.
Ο πρωθυπουργός αναμενόταν να καταφτάσει την επόμενη ημέρα από την ομιλια του πατέρα Ευάγγελου, η οποία έλαβε χώρα το Πέμπτη βράδυ.
Από συζητήσεις που είχε ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου φαινόταν ότι κάποιοι ηγούμενοι δεν θα παρίσταντο στην υποδοχή, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξουν την ασυμφωνία τους με την ιδέα μιας μεγαλοπρεπούς, αυτοκρατορικής, βυζαντινής υποδοχής. Η διαφωνία αυτή δεν αφορά το αξίωμα του πρωθυπουργού, το οποίο αξίζει τιμής, αλλά τα έργα του, τόσο τα εκκλησιαστικά όσο και τα πολιτειακά, τα οποία είναι σχεδόν αντίθετα με το Ευαγγέλιο.
Ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου διερωτάται ποιον θα υποδεχθούν με καμπάνες, θυμιάματα και το Ιερό Ευαγγέλιο, δεδομένης αυτής της αντίθεσης. Εάν παρ’ όλα αυτά γίνει υποδοχή με το Ευαγγέλιο, προτείνει να χρησιμοποιηθεί ένα παλαιό Ευαγγέλιο και να ψάλλουν την ώρα της προσκύνησης της Παναγίας το “άξιον εστί”, εκφράζοντας έτσι την αμφιβολία για την αξιοσύνη της υποδοχής.
Οι Επικρίσεις στις Πρωθυπουργικές Πολιτικές και Δράσεις
Ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου παραθέτει μια σειρά από συγκεκριμένες πολιτικές και γεγονότα για τις οποίες ο πρωθυπουργός φέρει ευθύνη, υποστηρίζοντας ότι αυτές καθιστούν ακατάλληλη μια επίσημη και τιμητική υποδοχή στο Άγιον Όρος.
Πολιτικός Γάμος και η Αλλοίωση της Έννοιας του Γάμου
Ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου επικρίνει τον πρωθυπουργό για την υποστήριξη του πολιτικού γάμου, ο οποίος αποτελεί δικαίωμα κάθε ανθρώπου και απελευθέρωσε όσους δεν ήθελαν να παντρευτούν στην εκκλησία. Ωστόσο, η κριτική του εστιάζει στο ότι ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να ακούσει την Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία ζήτησε να δοθεί ένας ισοδύναμος τίτλος για τις σχέσεις ατόμων του ίδιου φύλου, αλλά να μην χρησιμοποιηθεί η λέξη “γάμος”, η οποία έχει ιστορία 4.000 χρόνων. Παρά τις εκκλήσεις της Συνόδου και τις επιστολές των Αγιορειτών Πατέρων, ο πρωθυπουργός “τα έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια”. Ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου προτρέπει τους Αγιορείτες Πατέρες να του ανταποδώσουν την ίδια αδιαφορία.
Υποχρεωτικότητα, Εμβολιασμοί και Οικονομικές Επιπτώσεις
Ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου κατηγορεί τον πρωθυπουργό για την επιβολή της υποχρεωτικότητας στον εμβολιασμό κατά της πανδημίας. Κάνει μια εκτενή αναφορά στα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, ειδικά στους ηλικιωμένους, οι οποίοι λάμβαναν σύνταξη 300 ευρώ και τους αφαιρούνταν 100 ευρώ για πρόστιμο, καταδικάζοντάς τους. Αυτό έπληξε ακόμα και υπερήλικες 105 ετών, μέχρι να αποφασιστεί ότι δεν ήταν υποχρεωτικό γι’ αυτούς.
Εκφράζει την απορία του γιατί δεν έχει γίνει μια ιατρική έρευνα για τις επιπτώσεις των εμβολίων στους ασθενείς, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο, και γιατί δεν δόθηκαν χρήματα στα πανεπιστήμια για αυτόν τον σκοπό. Επιπλέον, ζητά οικονομική έρευνα για να διαπιστωθεί πόσα χρήματα πληρώθηκαν στη Pfizer για τα εμβόλια και πόσα θα μπορούσαν να είχαν διατεθεί για μονοκλωνικά αντισώματα για τους 32.000-40.000 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, υποστηρίζοντας ότι πολλοί από αυτούς θα είχαν σωθεί με έγκαιρη παροχή αντισωμάτων.
Η Καύση των Νεκρών
Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει την καύση των νεκρών, μια πρακτική που ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου θεωρεί καταστροφική για τη φύση λόγω της μεγάλης ενέργειας που απαιτείται και περιβαλλοντικά ασύμφορη.
Ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου επικρίνει τους Αγιορείτες Πατέρες που δεν έκαναν τίποτα για το θέμα, όπως τη σύνταξη ενός κειμένου για να στηρίξουν τους ηλικιωμένους που δεν επιθυμούν να αποτεφρωθούν, αλλά μπορεί να αποφασίσουν τα παιδιά τους για λογαριασμό τους.
Υποκλοπές και Κράτος Δικαίου
Ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου τονίζει ότι οι υποκλοπές της ΕΥΠ αφορούν και τους Αγιορείτες Πατέρες, διότι η Εκκλησία πρέπει να είναι πάντοτε υπέρ των αδικουμένων. Αναφέρει ότι παρακολουθούνται ζωές, αδέλφια, παιδιά, ολόκληρη η αντιπολίτευση, με πρόσχημα την ασφάλεια της χώρας. Θυμίζει τον αγώνα της γενιάς του 114 και του γέροντα Βασιλείου Γοντικάκη για την ελευθερία και το κάψιμο των “βρωμοφάκελων” που είχε κατασκευάσει “το ίδιο συνάφι”. Τώρα, λέει, οι φάκελοι εμφανίζονται από άλλη πλευρά, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα, παρά μόνο η αρχειοθέτηση του θέματος.
Ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου επισημαίνει ότι οι Πατέρες γνωρίζουν όλα αυτά, καθώς έχουν τηλέφωνα και διαδίκτυο.
Ανεμογεννήτριες και Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις
Ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου εκφράζει την απορία του γιατί οι ανεμογεννήτριες είναι απαραίτητες, όταν οι Αγιορείτες Πατέρες χρησιμοποιούν με επιτυχία φωτοβολταϊκά για την κάλυψη των αναγκών τους σε ρεύμα. Αναφέρει προσωπική εμπειρία από το μοναστήρι που κάηκε τον Ιούλιο, και την επόμενη χρονιά, Μεγάλη Παρασκευή κατά την ώρα του Επιταφίου, ελικόπτερα φώτιζαν και έφτιαχναν ανεμογεννήτριες στο καμένο μέρος, το οποίο κανονικά θα έπρεπε να είχε αναδασωθεί.
Κατακρίνει το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός στηρίζει αυτά τα “αμελέτητα” έργα, τα οποία θα απαιτήσουν μεγάλα ποσά για την απομάκρυνσή τους στο μέλλον.
Σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους και η Περίπτωση της Κρήτης
Ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου θεωρεί υποκριτικό το κράτος που δηλώνει ότι επιθυμεί χωρισμό από την Εκκλησία, αλλά την ίδια στιγμή την κρατάει “σφιχτά αγκαλιασμένη”.
Φέρνει ως παράδειγμα την Εκκλησία της Κρήτης, όπου με μια νυχτερινή αλλαγή νόμου, παρεμποδίστηκε η εκλογή του προσώπου που επιθυμούσε η τοπική Εκκλησία. Η Υπουργός Παιδείας επενέβη δίνοντας διαφορετική ερμηνεία, δημιουργώντας προβλήματα ισορροπίας στην Εκκλησία της Κρήτης. Είναι δυνατόν να μη συμμετείχε ο πρωθυπουργός σε αυτή την παρέμβαση;
Η Υπόθεση του Πατρός Αντωνίου
Ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου αναφέρεται στην περίπτωση του Πατρός Αντωνίου, υποστηρίζοντας ότι το “μεγάλο χέρι” του κράτους γνώριζε με ακρίβεια την οικονομική του κατάσταση (χρήματα, σπίτια).
Κατηγορεί ότι τα πάντα αφαιρέθηκαν με “ευχήμονες τρόπους”, χρησιμοποιώντας ακόμα και δικηγόρους που πληρώνονταν από τα χρήματα του Πατρός.
Περιγράφει τον Πατέρα Αντώνιο ως ιερέα προσφοράς που βοήθησε όποιον του ζήτησε βοήθεια, ακόμα και τα Ιεροσόλυμα, στέλνοντας παιδιά για να μην κλείσει η σχολή τους. Ο πνευματικός του ήταν ο Γεώργιος Καψάνης. Μετά τον θάνατο του Καψάνη, η υπόθεση “την πήρε η θάλασσα”, με κατηγορίες που δυσφήμησαν το ράσο και τον ίδιο τον άνθρωπο.
Ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου σημειώνει ότι οι κατηγορίες ήταν ψευδείς και ότι τα παιδιά που κατηγόρησαν τον Πατέρα Αντώνιο ομολόγησαν αργότερα ότι τους έβαλαν άλλοι.
Η Τραγωδία των Τεμπών
Ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου θέτει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την αντίδραση του πρωθυπουργού στην τραγωδία των Τεμπών, ο οποίος φέρεται να μην γνώριζε για την εκσκαφή.
Εξοργίζεται με το γεγονός ότι χώμα με κόκκαλα παιδιών (τα οποία οι χριστιανοί τιμούν ως λείψανα) αφαιρέθηκε και μεταφέρθηκε αλλού.
Αναρωτιέται επίσης γιατί απαγορεύτηκε η στάση της αμαξοστοιχίας στα Τέμπη, παρά το αίτημα των γονέων.
Προτείνει στους Αγιορείτες Πατέρες, αντί για υποδοχή, να φτιάξουν ένα τεράστιο κόλλυβο με τις 57 μορφές των παιδιών και να καλέσουν τον πρωθυπουργό για ένα τρισάγιο, ώστε να καταλάβει.
Επιπλέον, επικρίνει την έλλειψη εκκλησιαστικού κειμένου ή λόγων παρηγοριάς από την Ιερά Σύνοδο προς τους γονείς των θυμάτων.
Νέες Ταυτότητες και Προσωπικά Δεδομένα
Μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες του πατέρα Ευάγγελου είναι οι νέες ταυτότητες και το “ρημαδοτσιπάκι” που περιέχουν.
Ζητά εγγυήσεις για το τι πληροφορίες καταγράφονται σε αυτό, τώρα ή στο μέλλον, και ποιοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτές (εφορία, αστυνομία, κράτος). Εκφράζει βαθιά δυσπιστία προς το κράτος, το οποίο περιγράφει ως “κράτος που τρώει τα παιδιά του”. Παρόλο που η ηγεσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας δήλωσε ότι ο προσωπικός αριθμός (ΑΜΚΑ) δεν είναι θεολογικό ζήτημα, ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου επισημαίνει ότι ο λαός ταλαιπωρείται και θεωρεί το θέμα ζήτημα δημοκρατικών ελευθεριών και της ελευθερίας που έδωσε ο Χριστός.
Προτρέπει τους Πατέρες, πολλοί εκ των οποίων ανήκουν στη γενιά του Πολυτεχνείου και υπήρξαν προοδευτικοί άνθρωποι, να αγωνιστούν για το δικαίωμα στην ελευθερία, καθώς η Εκκλησία είναι ελευθερία και δεν πρέπει να δέχεται επιβολές.
Το Μακεδονικό Ζήτημα
Ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου ανακαλεί τους μεγάλους αγώνες και τις πορείες για το Μακεδονικό ζήτημα, στις οποίες συμμετείχαν και οι Αγιορείτες Πατέρες, αντιτασσόμενοι στο να λάβει η γειτονική χώρα το όνομα. Ωστόσο, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, “το κράτος έχει συνέχεια”, κάτι που ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου χαρακτηρίζει κοροϊδία.
Η Υπόθεση του Τυχικού (Αρχιεπίσκοπος Κύπρου)
Η περίπτωση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Τυχικού, είναι ένα ακόμα σημείο τριβής. Ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου αναφέρει ότι η Υπουργός Παιδείας της Ελλάδος πήγε στην Κύπρο και ζήτησε το “κεφάλι” του Τυχικού, υπονοώντας ότι ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος.
Διερωτάται γιατί ένα μοναστήρι με πολλούς Κύπριους αδελφούς θα υποδεχθεί τον πρωθυπουργό με λαμπάδες, δεδομένης αυτής της αδικίας.
Ο Μητροπολίτης Τυχικός, λέει ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου, σιωπά, δεν εμφανίζεται στα κανάλια, και δεν θέλει καν να ζει. Ζει σε ένα μικρό δωμάτιο, όπου κάποτε είχε ζήσει και ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου, και του γίνεται μεγάλος πόλεμος. Στόχος είναι να φύγει από τον τόπο που γεννήθηκε. Το ποσό που λάμβανε μειώθηκε στο μισό, αλλά ο λαός θα τον ζήσει. Ο Μητροπολίτης Τυχικός περιγράφεται ως ασκητικός (κοιμάται στο δάπεδο, νηστεύει όλη την εβδομάδα, κάνει πολλές μετάνοιες) και τιμά τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριάρχη προσφεύγοντας σε Αυτόν.
Ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου τονίζει ότι ο Τυχικός υφίσταται διωγμό, δεν είδε τις κατηγορίες εγγράφως και δεν του δόθηκαν τα πρακτικά της Συνόδου, τα οποία μάλιστα προβλήθηκαν στον τοίχο με slide.
Θεωρεί ανήκουστο να προβάλλονται πρακτικά Συνόδων με αυτόν τον τρόπο. Η αδικία επεκτάθηκε ακόμα και στην κηδεία της μητέρας του Τυχικού, όπου του ζητήθηκε να την ενταφιάσει έξω από το χωριό με 4×4, αντί να γίνει μνημόσυνο στο καθολικό του χωριού, επειδή η μητέρα του δεν ήταν “εντόπια” ή δεν σεβόταν τον αρχιεπίσκοπο.
Επιπλέον, η υπόθεση της Αποτείχισης που αφορούσε τον Μητροπολίτη Τυχικό, και η οποία ήταν άγνωστη στο ευρύ κοινό, αναδείχθηκε από τις ενέργειες εναντίον του.
Ο Ρόλος του Αγίου Όρους και η Ευθύνη των Πατέρων
Ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου απευθύνεται στους Αγιορείτες Πατέρες, τονίζοντας τη σημασία των πράξεών τους και την αντίληψη του λαού.
Η Σωστή Υποδοχή και η Τιμή στην Αναισχυτία
Αναγνωρίζει ότι οι χριστιανοί οφείλουν να τιμούν τους ανθρώπους της εξουσίας και να προσεύχονται για τη σωτηρία της ψυχής τους, όπως ο γέροντας Παρθένιος της Μονής Αγίου Παύλου. Ωστόσο, παρομοιάζει την επίσκεψη του πρωθυπουργού με το “βδέλυγμα της ερημώσεως” που στέκεται σε άγιο τόπο.
Επομένως, οι Αγιορείτες Πατέρες δεν πρέπει να τιμήσουν την “αναισχυτεία”.
Διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για την προστασία του Αγίου Τόπου, ο οποίος δεν παθαίνει τίποτα από την επίσκεψη οποιουδήποτε.
Ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου ειρωνικά ρωτά αν θα πέσουν στα πόδια του πρωθυπουργού, θα τον χαιρετήσουν, θα τον ασπαστούν, θα τον φιλήσουν, θα τον φιλοξενήσουν με κεράσματα και τραπέζια, θα προσευχηθούν μαζί του, θα του δείξουν τα κειμήλια, τα μουσεία και τον “τράγο” (πιθανόν τράπεζα ή κάποιο ιερό αντικείμενο).
Όλα αυτά, λέει, είναι απαράδεκτα.
Η Κοινή Γνώμη και η Απώλεια Εμπιστοσύνης
Ο πατέρας Ευάγγελος επισημαίνει ότι ο κόσμος, και ιδίως οι φτωχοί χριστιανοί που αγωνίζονται να επιβιώσουν με πενιχρά εισοδήματα και υψηλά ενοίκια, πληροφορείται τις φήμες ότι ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί χρήματα στο Άγιον Όρος.
Αυτό δημιουργεί την αντίληψη ότι οι Πατέρες “τα έχουν βρει” με τον πρωθυπουργό για χρήματα, κάτι που αντιφάσκει με τα όσα κηρύττουν (π.χ., “πηγαίνετε με τον σταυρό στο χέρι”). Προειδοποιεί ότι ο λαός δεν μπορεί να κοροϊδεύεται για πάντα και ότι πικραίνεται, περιμένοντας παρηγοριά από το Άγιον Όρος.
Ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου επισημαίνει την σύγχυση που επικρατεί, καθώς άλλοι λένε άλλα πράγματα, με αποτέλεσμα ο λαός να μην ξέρει τι να πιστέψει.
Η Αδράνεια των Πατέρων και η Έλλειψη Θάρρους
Ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου επικρίνει την αδράνεια των Αγιορειτών Πατέρων σε μια σειρά από σοβαρά ζητήματα:
- Καύση Νεκρών: Δεν έκαναν κείμενο για να στηρίξουν τις ηλικιωμένες γυναίκες.
- Υποκλοπές: Δεν έκαναν τίποτα, ενώ γνώριζαν.
- Τραγωδία Τεμπών: Δεν υπήρξε εκκλησιαστικό κείμενο παρηγοριάς προς τους γονείς των θυμάτων.
- Μακεδονικό: Παρόλο που συμμετείχαν στις πορείες, δεν προστάτευσαν το όνομα.
Ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου υποστηρίζει ότι οι Πατέρες δεν έχουν το θάρρος που είχε ο Μίκης Θεοδωράκης να μιλήσει για “δεξιόστροφο και αριστερόστροφο φασισμό”. Αντί αυτού, χρησιμοποιούν τη δικαιολογία “Είμαστε αφιερωμένοι στο Θεό και προσευχόμαστε”.
Ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου υπενθυμίζει τους Αγιορείτες Πατέρες, πολλοί από τους οποίους ήταν στη γενιά του Πολυτεχνείου, ότι ήταν προοδευτικοί άνθρωποι που αγωνίστηκαν για την ελευθερία, και πως η Εκκλησία δεν δείχνει προσωποληψία, καθώς ο πρωθυπουργός είναι ίσος με τον “τελευταίο γύφτο” στο τραπέζι της Εκκλησίας.
Προσωπική Στάση του Ομιλητή και Έκκληση
Ο παπά-Ευάγγελος δηλώνει ότι γνωρίζεται με τους περισσότερους ηγουμένους και πατέρες και τους τρέφει αγάπη, δεν τους μαλώνει.
Ωστόσο, νιώθει την ανάγκη να εκφραστεί, ακόμα κι αν κινδυνεύει να του απαγορευτεί η είσοδος στο Άγιον Όρος.
Ζητά συγγνώμη αν η γλώσσα του είναι σκληρή, αλλά επιμένει ότι έχει αγάπη και ότι βασιζόταν στους Πατέρες. Περιγράφει τον εαυτό του ως “βρωμόπαππά”, “φτωχό παπά”, “ανόητο παπά” που κλαίει μέρα-νύχτα για την αδικία.
Εκφράζει την ελπίδα ότι μέσω της φιλοξενίας τους, οι Πατέρες μπορεί να μεταφέρουν τα παράπονα του λαού στον πρωθυπουργό.
Τέλος, αναφέρει ότι στις προηγούμενες εκλογές, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τόπους για να καθοδηγήσει την πολεμική κατά κομμάτων που είχαν περισσότερο χριστιανικό προσανατολισμό, φοβούμενος απώλεια ψήφων.
Ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου διερωτάται αν η Εκκλησία πρέπει να παίζει τέτοια παιχνίδια. Κλείνει την έκκλησή του αναφέροντας τη μητέρα του πρωθυπουργού, κυρία Μαρίκα, ως παράδειγμα τιμιότητας και διατήρησης αποστάσεων (π.χ. προσφέροντας λαδερά φαγητά τις ημέρες νηστείας και λέγοντας στους άλλους να φάνε κρέας αλλού αν θέλουν).
Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Σχέση του με την Πολιτική
Ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου εκφράζει την προσωπική του αγάπη προς τον συγκεκριμένο Οικουμενικό Πατριάρχη, πέρα από τον σεβασμό για τον θεσμό. Σημειώνει ότι η δεξιά ποτέ δεν αγάπησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, θεωρώντας το πρόβλημα και βάρος στην πολιτική της, σε αντίθεση με τους “απίστους” που του έδειχναν συμπάθεια. Ο Πατριάρχης, λέει, είναι “κλεισμένος εκεί μέσα” (δηλαδή, περιορισμένος) και διατηρεί το πρόσωπο της Ορθοδοξίας στο υψηλότερο δυνατό σημείο με την αρχοντιά, την ευγένεια και την καλοσύνη του, έχοντας τη “μέριμνα πασών των εκκλησιών”.