Ο Απόστολος Παύλος στην Α Προς Κορινθίους επιστολή, αναφέρει πως οτιδήποτε κάνουμε, “είτε τρώγετε, είτε πίνετε, είτε πράττετε ο,τιδήποτε, όλα εις δόξαν Θεού να τα πράττετε“, δηλαδή να έχουμε πάντα ως σκοπό μας τη δόξα του Θεού.
Ο Μέγας Βασίλειος εξηγείς ότι το να κάνεις τα πάντα προς δόξα Θεού σημαίνει η έννοια για τον Θεό να υπάρχει πάντα στην ψυχή του ανθρώπου. Αυτή η έννοια έχει εντυπωθεί στην ψυχή και έχει βάλει τη σφραγίδα της στο ηγεμονικό της μέρος. Έτσι, ο άξιος άνθρωπος κάνει τα πάντα για τη δόξα του Θεού. Κάθε πράξη, λόγος και νοερή ενέργεια ισοδυναμεί με δοξολογία προς τον Θεό. Ο δίκαιος άνθρωπος, ακόμα και όταν κοιμάται, έχει άγρυπνη την καρδιά του.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος πριν κλείσει τα μάτια του, τα τελευταία λόγια που είπε ήταν δόξα τω Θεώ πάντων ένεκε. Αυτήν την φράση, που σημαίνει δόξα στον Θεό για όλα, την αναφέρει και σε μια επιστολή προς τον Παιάνιο:
Μου αναπτέρωσες πολύ το κουράγιο και με έκανες να σκιρτώ από χαρά επειδή, αφού μου ανήγγειλες τα δυσάρεστα, πρόσθεσες την φράση που πρέπει να λέμε για όλα όσα συμβαίνουν: “Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν”. Είναι πολύ μεγάλη ευχαρίστηση γι’ αυτόν που τη λέει σε κάθε κίνδυνο και είναι προϋπόθεση ασφάλειας. Επειδή μόλις την πεις δυνατά, αμέσως διασκορπίζεται το σύννεφο της λύπης. Μην σταματήσεις να λες “Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν” και να μάθεις και τους άλλους να το κάνουν. Έτσι και η φουρτούνα που μας βρήκε, κι αν ακόμη γίνει μεγαλύτερη, θα μεταβληθεί σε γαλήνη. Έτσι κι όσοι δοκιμάζονται θα πάρουν μεγαλύτερη αμοιβή παράλληλα προς την απαλλαγή τους απ’ τα δεινά. Αυτή η φράση ανέδειξε τον Ιώβ νικητή, αυτή η φράση έτρεψε σε φυγή τον διάβολο, κι αφού τον γέμισε από ντροπή τον έκανε να αναχωρήσει, αυτή είναι εξάλειψη κάθε ταραχής.
Ο Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ αναφέρει ότι για να κατανοήσουμε τι σημαίνει να κάνουμε έργα «για χάρη του Θεού», πρέπει να θυμόμαστε ότι ο σκοπός της Χριστιανικής ζωής είναι η «απόκτηση του Αγίου Πνεύματος». Σύμφωνα με τον Άγιο, αυτή η στεάκτηση επιτυγχάνεται μόνο όταν τα καλά έργα γίνονται «για χάρη του Χριστού».
Ο Άγιος Σεραφείμ διαχωρίζει τα έργα σε δύο κατηγορίες:
- Έργα που γίνονται «για χάρη του Χριστού», τα οποία πηγάζουν από την αγάπη μας για τον Χριστό και έχουν ως κίνητρο την επιθυμία μας να Τον ευαρεστήσουμε. Μέσα από αυτά τα έργα, αποκτούμε την χάρη του Αγίου Πνεύματος.
- Έργα που γίνονται χωρίς το κίνητρο της αγάπης για τον Χριστό, τα οποία, παρόλο που μπορεί να φαίνονται καλά, δεν μας οδηγούν στην απόκτηση του Αγίου Πνεύματος. Ο Άγιος Σεραφείμ χαρακτηρίζει αυτά τα έργα «νεκρά», γιατί, παρόλο που μπορεί να έχουν κάποια ωφέλεια σε αυτήν την ζωή, δεν μας προσφέρουν την αιώνια ζωή.
Για να γίνει πιο κατανοητή η διαφορά, ο Άγιος Σεραφείμ αναφέρει το παράδειγμα των παρθένων, οι οποίες, παρόλο που έκαναν καλά έργα, δεν εισήλθαν στην βασιλεία των ουρανών, επειδή «τους έλειπε η χάρη του Αγίου Πνεύματος».
Συνοψίζοντας, να κάνουμε έργα «για χάρη του Θεού» σημαίνει:
- Να έχουμε ως κίνητρο την πίστη και την αγάπη μας για τον Χριστό.
- Να επιθυμούμε να ευαρεστήσουμε τον Θεό και όχι να ικανοποιήσουμε τον εαυτό μας η να εντυπωσιάσουμε τους άλλους.
- Να προσπαθούμε να αποκτήσουμε την χάρη του Αγίου Πνεύματος μέσα από τα έργα μας.