Ματιά

Αγία Ωραιοζήλη

Τη μνήμη της Αγίας Ωραιοζήλης τιμούμε στις 26 Ιουλίου.

Γράφει: Matia Gr
Αγία Ωραιοζήλη

Βίος της Αγίας Ωραιοζήλης

Η Αγία Ωραιοζήλη γεννήθηκε από Έλληνες ειδωλολάτρες γονείς τον 1ο αιώνα μ.Χ.

Το γεγονός ότι οι γονείς της ήταν ελληνικής καταγωγής, μας κάνει να υποθέσουμε ότι το όνομα που της δόθηκε ετυμολογείται από τα αρχαιοελληνικά ωραίο και ζήλος και σημαίνει: αυτή που αγωνίζεται για το ωραίο, για το σωστό!

Τον δρόμο σε αυτόν τον αγώνα της έδειξε ο ίδιος ο Απόστολος Ανδρέας ο οποίος την τράβηξε -με την διδασκαλία του- από τον Παγανισμό και την έφερε στους κόλπους της αληθινής Ορθόδοξης Πίστης.

Εκείνη, με τη σειρά της, και έχοντας ως εφόδιο την εξαιρετική μόρφωση που είχε λάβει από το σπίτι της, δίδαξε σε πολλούς άλλους την Πίστη μας στον Ιησού Χριστό.

Αυτήν την πίστη υποστήριξε με όλες της τις δυνάμεις η Αγία Ωραιοζήλη και εξαιτίας αυτής της πίστης έλαβε το στέφανο του μαρτυρίου. Ανακρίθηκε και εκτελέστηκε δια αποκεφαλισμού, κατά τους διωγμούς των Χριστιανών επί βασιλείας του Δομιτιανού.

Οι ειδωλολάτρες μάλιστα δεν έδειξαν ούτε τον στοιχειώδη σεβασμό στο λείψανό της και το πέταξαν κυριολεκτικά στις φλόγες.

Το υπέροχο αυτό όνομα της Αγίας το απαντάμε στις μέρες μας σπάνια δυστυχώς! Μπορεί όμως να το έχετε συναντήσει με κάποιο από τα υποκοριστικά του: Ωραιοζηλία, Ζήλια, Ζήλη ή Ζέλια.

Εορτή της Αγίας Ωραιοζήλης

Τη μνήμη της Αγίας Ωραιοζήλης τιμούμε στις 26 Ιουλίου.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Σχετικά άρθρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Βίοι Αγίων

γιορτάζειΠοιος γιορτάζει σήμερα γιορτάζειποιος γιορτάζει αύριο γιορτάζειμεθαύριο γιορτάζειΠοιος γιόρταζε χτες;