Άγιος Καλλίνικος .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Άγιος Καλλίνικος

Ο Άγιος Καλλίνικος γιορτάζει στις 29 Ιουλίου.

Γράφει: Matia Gr
Άγιος Καλλίνικος
Άγιος ΚαλλίνικοςΆγιος Καλλίνικος

Άγιος Καλλίνικος. Βίος.

Ο Άγιος Καλλίνικος γεννήθηκε στην Κιλικία και κήρυττε τον Χριστό στους ειδωλολάτρες για να σωθούν οι ψυχές του.

Κάποια στιγμή ταξίδεψε στην Άγκυρα της σημερινής Τουρκίας. Εκεί προκάλεσε τον φθόνο φανατικών ειδωλολατρών που τον κατήγγειλαν στον έπαρχο.

Ο έπαρχος προσπάθησε αρχικά με κολακείες και ψέματα να πείσει τον Άγιο Καλλίνικο να αρνηθεί την πίστη του. Υπέβαλε τον Άγιο σε φρικτά βασανιστήρια. Του φόρεσαν σιδερένια παπούτσια με καρφιά και τον έβαλαν να τρέχει μπροστά από τα άλογα των στρατιωτών μέχρι να φτάσει στη Γάγγρα. Η Γάγγρα βρισκόταν σε απόσταση 15 χιλιόμετρα. Λίγο πριν φτάσουν εκεί, οι στρατιώτες δίψασαν πολύ και δεν άντεχαν να περπατήσουν άλλο. Ο Άγιος Καλλίνικος προσευχήθηκε και βγήκε νερό από έναν βράχο. Όταν έφτασαν στη Γάγγρα, άναψαν μια μεγάλη φωτιά σε ένα καμίνι και έβαλαν τον Άγιο μέσα. Έτσι ο Άγιος Καλλίνικος έλαβε τον στέφανο του μαρτυρίου.

Άγιος Καλλίνικος. Γιορτή.

Τη μνήμη του Αγίου Καλλινίκου τιμούμε στις 29 Ιουλίου.

Άγιος Καλλίνικος. Απολυτίκιο.

Κλήσιν σύνδρομον, έχων τω βίω, νίκος καλλίστον, ήρας εν άθλοις, καταλλήλως γεγονώς ο προκέκλησαι, συ γαρ καλώς τον αγώνα τελέσας σου, ως νικητής εδοξάσθης Καλλίνικε. Μάρτυς ένδοξε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.

Ψάλλει ο π. Νικόδημος Καβαρνός
Ισοκράτημα: π. Ιωάννης Μπούτσης, π. Λάμπρος Κεφαλληνός, Γεώργιος Σάββας, Γρηγόρης Χατζηλυμπέρης, Νικόλαος Καββαδίας, Κωνσταντίνος Σκαρμούτσος, Θωμάς Καραγεώργος, Εμμανουήλ Καβαρνός

Απολυτίκιο Αγ. Καλλινίκου του Μάρτυρος - 29 ΙΟΥΛΙΟΥΑπολυτίκιο Αγ. Καλλινίκου του Μάρτυρος – 29 ΙΟΥΛΙΟΥ

Άγιος Καλλίνικος. Κοντάκιο.

Τα άνω τερπνά, αξίως νυν κεκλήρωσαι· Χριστού γαρ σφοδρώς, τω πόθω πυρακτούμενος, του πυρός Καλλίνικε, δι’ αυτού ανδρείως κατετόλμησας· ω και νυν παριστάμενος, μη παύση πρεσβεύων, υπέρ των πάντων ημών.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Κατηγορίες
Θέματα